Vele debutanten belangrijkste hoogtepunten bij ruime nederlaag Jong Ajax

door BadembaBarrie 561

Bron AS

Vele debutanten belangrijkste hoogtepunten bij ruime nederlaag Jong Ajax

door BadembaBarrie 561

Bron AS

Laatst geüpdatet

Jong Ajax is op de slotdag van het seizoen 2023/24 hard onderuit gegaan. Op De Toekomst kreeg de ploeg van Dave Vos genoeg kansen om meerdere keren te scoren, maar de Amsterdamse beloften leken het vizier niet op scherp te hebben. Voor Jong AZ was dat wel anders, want de ploeg uit Alkmaar scoorde maar liefst vier keer. De ene treffer van Jong Ajax viel daarbij ietwat in het niet. In Amsterdam zal men zich deze wedstrijd dan ook vooral herinneren als het professionele debuut van Emre Ünüvar, Sean Steur, Luca Messori en Don O'Niel.

In de openingsfase was het voor beide ploegen duidelijk nog even zoeken. Ro-Zangelo Daal kreeg al snel een grote kans namens de bezoekers, maar wist de bal – nadat hij Sten Kremers al voorbij was – niet meer op doel te krijgen. Dat lukte Julian Rijkhoff aan de overzijde wel, zo’n tien minuten later. Zijn poging kon echter worden gekeerd door Hobie Verhulst.

De doelman zou ook de tweede onderlinge confrontatie met de Ajacied winnen. Kian Fitz-Jim leek na iets meer dan een kwartier namens Jong Ajax uit te kunnen breken. De middenvelder temporiseerde even en vond Rijkhoff vervolgens met een slim balletje. Ditmaal had de spits de bal voor zijn linker liggen, maar de uitkomst was dus hetzelfde als bij de eerste poging: redding Verhulst.

Ook Jong AZ kreeg nog een aardige kans, via Dave Kwakman die een halve meter naast schoot. Zo ging het duel redelijk gelijk op, zonder dat het spel nu echt op en neer golfde. De openingsgoal kwam zo letterlijk en ook wel een beetje figuurlijk uit de lucht vallen. Kwakman bleek als aangever succesvoller en krulde de bal voor richitng Finn Stam. De mee naar voren gekomen centrale verdediger kopte de bal tegendrdaads richting de verre hoek, waar het leerwerk tergend langzaam binnen plofte.

Jong Ajax reageerde op dat doelpunt met de juiste intenties, maar wist ondanks aanhoudende druk geen echte kansen te creëren. Nadat de bezoekers de eerste Amsterdamse storm sinds de openingstreffer overleefd hadden, sloegen ze zelf toe. Kremers redde in eerste instantie nog knap op pogingen van Daal en George van Akem.

Een minuut later moest hij zich echter alsnog gewonnen geven. Van Akem was ditmaal goed voor een teruggetrokken bal op de inlopende Ricuenio Kewal. Die had tussen de penalty stip en rand van de zestien in de hoek voor het uitkiezen. De keuze viel op de verre hoek, waar de bal buiten bereik van Kremers binnenrolde voor 0-2.

Als Jong Ajax nog iets wilde, had het na rust moeten gebeuren, maar al vrij snel na de onderbreking volgde de 0-3. Van Akem kreeg de bal opnieuw voor de voeten en jaagde hem ditmaal wel hard en hoog achter Kremers.

Toch gaf Jong Ajax de moed niet op en bleven er kansen komen voor de Amsterdamse beloften. Een aanval praktisch volledig opgezet door Fitz-Jim leverde Rico Speksnijders bijvoorbeeld een goede schietkans op, maar het schot van de middenvelder werd geblokt voor Verhulst in actie hoefde te komen. Even later koos Yoram Boerhout voor eigen succes, waar terugleggen op Jaydon Banel de meest logische optie leek. De poging van Boerhout ging namelijk via een tegenstander naast, terwijl Banel veel meer ruimte en tijd had om uit te halen.

De aanvaller zou zijn doelpunt uiteindelijk nog wel krijgen. Zo’n twintig minuten voor tijd stuurde Fitz-Jim hem diep over de linkerkant en kon Banel naar binnentrekken. De linksbuiten van dienst bleef vervolgens rustig en schoot de bal in de korte hoek achter Verhulst. Daarmee leek er plots weer wat mogelijk voor Jong Ajax, dat dan ook op zoek ging naar meer.

In die zoektocht werden de Amsterdamse beloften gesterkt door drie debutanten. Kort voor het doelpunt van Banel waren Emre Ünüvar, Luca Messori en Sean Steur namelijk ingevallen. Alle drie talenten uit de Onder 17 van de club, die met het oog op de kampioenswedstrijd van Ajax O18 plaats mochten nemen op de bank van Jong Ajax. Ünüvar kreeg kort na het doelpunt van Banel zelfs de kans om zijn debuut op te luisteren met een doelpunt, toen de spits in kansrijke positie ruimte kreeg om te schieten. Ünüvars poging ging echter net naast.

De hoop in de Amsterdamse harten was dus terug, maar Jong Ajax slaagde er na de kans voor Ünüvar niet meer in het Jong AZ écht lastig te maken. Aan de overzijde bleek de ploeg uit Alkmaar wel dodelijk. Damienus Reverson kreeg de bal op randje zestien, kapte naar zijn linker en werkte de bal al vallend in de kruising voor de 1-4. Direct daarna viel er bij Jong Ajax nog wel één hoogtepunt te noteren, andermaal in de vorm van een debuut. Don O’Niel verving Rico Speksnijder en zette zodoende als vierde en laatste aan Jong Ajax’ zijde zijn eerste minuten in het profvoetbal.

FT | Jong Ajax - Jong AZ (1-4)

Opstelling Jong Ajax:

Kremers; Henry, Verschuren, Agougil, Chahid (Steur 68'); Vos, Speksnijder (O'Niel 83'), Fitz-Jim; Banel, Rijkhoff (Ünüvar 61'), Boerhout (Messori 61')

Wissels Jong Ajax:

C. Setford, Ebite, O'Niel, Steur, Ünüvar, Messori, De Graaf.

Opstelling Jong AZ:

Verhulst; Van Aken, Berkhout, Dekkers, Stam; Postma, Kwakman (Kerssens 46'); Kewal, Kalisvaart, Daal; Reverson

Wissels Jong AZ:

Kabba, Splinter, Engel, Van Gom, Oulhaj, Kerssens, Koster, Gerold, Robbemond

Doelpunten:

0-1 Finn Stam (32')
0-2 Ricuenio Kewal (43')
0-3 Jurre van Akem (51')
1-3 Jaydon Banel (70')

1-4 Damienus Reverson (82')

Bijzonderheden:

- Lees hier de nieuwe Blik op Jong Ajax over Silvano Vos, die een belangrijke bouwsteen kan worden in het nieuwe Ajax.

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.