Goed begonnen Ajax-jeugd baalt van onderbreking

door Thijs Zwagerman 1

Goed begonnen Ajax-jeugd baalt van onderbreking

door Thijs Zwagerman 1

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Door het stilleggen van alle amateur- en jeugdcompetities zullen de jeugdteams van Ajax in ieder geval de komende vier weken niet in competitieverband in actie komen. Als vanzelfsprekend is dit vervelend nieuws voor de talenten van Ajax. Hen rest enkele weken na de competitiestart niets anders dan trainen en het spelen van onderlinge wedstrijden op Sportpark de Toekomst.

De komende vier weken zullen de competities sowieso stilliggen, maar of er hierna wel weer in competitieverband gespeeld kan worden is ook nog hoogst onzeker. De ingrijpende corona-maatregel werd dinsdagavond door minister-president Mark Rutte aangekondigd tijdens de persconferentie en is een hard gelag voor de jeugdploegen van Ajax. Sinds de zomerstop werken zij hun thuiswedstrijden af op een hermetisch afgesloten Sportpark de Toekomst, terwijl ook bij de meeste uitwedstrijden geen toeschouwers welkom zijn. Ondanks dat het besmettingsgevaar op het coronavirus hierdoor gering is, besloot het kabinet dinsdagavond alle amateur- en jeugdcompetities stil te leggen.

In de eerste weken van het nieuwe seizoen lieten diverse Ajax-jeugdteams zien prima uit de maandenlange corona-break te zijn gekomen. Grote talenten stonden direct weer op, enkele spitsen schoten meteen met scherp en de jonge Ajacieden veroverden een plekje in hun nieuwe teams. We zoomen in op de competitiestart van Ajax O18, O17, O16 en O15.

Ajax O18

Het Ajax O18 van trainer John Heitinga is vooralsnog ongeslagen in de competitie. Op 12 september werd er met een spectaculaire 2-6 overwinning op de leeftijdgenoten van Feyenoord aan het seizoen begonnen. Spits Jaymillio Pinas wist tweemaal te scoren, iets dat hij een week later ook deed tijdens de 2-1 overwinning op sc Heerenveen. Op bezoek bij Sparta Rotterdam wist Ajax O18 eveneens met 1-2 te winnen, waarna in de vierde competitiewedstrijd PEC Zwolle met 1-0 werd verslagen.

Dit weekend zou Ajax O18 op bezoek gaan bij het eveneens ongeslagen PSV, maar door het stilleggen van alle jeugdcompetities gaat dit aantrekkelijke affiche dus niet door. Ook de competitiewedstrijden tegen FC Utrecht, Feyenoord, AZ, opnieuw PSV en het bekerduel met ADO Den Haag vinden de komende weken geen doorgang.

Stand O18-competitie:

1. Ajax 4 - 12
2. PSV 3 - 9
3. FC Utrecht 4 - 9
4. AZ 2 - 6
5. Feyenoord 3 - 3

Ajax O17

In tegenstelling tot Ajax O18 is Ajax O17 al niet meer ongeslagen. De ploeg van trainer Yuri Rose verloor op bezoek bij AZ de tweede competitiewedstrijd van het seizoen, maar kent verder een soevereine seizoensstart met grote uitslagen. De competitie werd begonnen met een 6-0 overwinning op NEC. Julian Rijkhoff, dit seizoen de spits van Ajax O17, scoorde een hattrick. Vervolgens werd er met 3-2 verloren van AZ, mede door een vroege rode kaart voor verdediger Mateja Milovanovic. Enkele dagen later wist Ajax O17 midweeks, mede door vier doelpunten van Rijkhoff, met 0-5 te winnen van sc Heerenveen. In de laatste wedstrijd voor het stilleggen van de competitie werd er met 0-2 gewonnen van PEC Zwolle.

Evenals Ajax O18 zou ook Ajax O17 het dit weekend opnemen tegen het vooralsnog foutloze PSV O17. De topper op De Toekomst gaat dus echter niet door, net zoals de aanstaande competitiewedstrijden tegen FC Utrecht, NEC, andermaal PSV en Feyenoord.

Stand O17-competitie:

1. PSV 5 - 15
2. Ajax 4 - 9
3. AZ 4 - 9
4. FC Utrecht 4 - 5
5. NEC 4 - 3

Ajax O16

Ajax O16 speelde tot dusver de meeste competitieduels van alle bovenbouwteams van Ajax. Het elftal van trainer Misha Salden speelde al zes competitiewedstrijden. Tweemaal werd er verloren, tweemaal speelde Ajax O16 gelijk en twee keer wist de ploeg te winnen. Ruime overwinningen op NAC Breda (1-5) en Alphense Boys (0-9) kunnen niet voorkomen dat Ajax O16 in de competitie al een behoorlijke achterstand heeft op PSV en Vitesse. Bij de O16 schiet spits Noah Gesser met scherp. De vijftienjarige maakte al maar liefst elf doelpunten.

Door het stilleggen van de competitie speelt Ajax O16 komend weekend in Amsterdam niet de mini-Klassieker tegen Feyenoord O16. Verder ziet de ploeg de komende weken de competitiewedstrijden tegen AZ, Vitesse en opnieuw Feyenoord niet doorgaan, terwijl ook het bekerduel met NEC op een later moment zal moeten worden gespeeld.

Stand O16-competitie:

1. PSV 5 -13
2. Vitesse 6 - 13
3. Ajax 6 - 8
4. NAC Breda 4 - 6
5. Sparta Rotterdam 5 - 6

Ajax O15

Het Ajax O15 van trainer Robin Veldman kende een wisselvallige seizoenstart. De ploeg ging in het laatste duel voor het stilleggen van de competitie met maar liefst 3-8 onderuit tegen Feyenoord. Verder werd er in de eerste competitiewedstrijd gelijkgespeeld tegen AZ en werd er gewonnen van Sparta Rotterdam en Alphense Boys.

Vanwege het stilleggen van de competitie zal Ajax O15 komend weekend niet aantreden tegen Vitesse O15. Ook de competitieduels met NAC Breda, Alphense Boys en andermaal Vitesse zullen geen doorgang vinden.

Stand O15-competitie:

1. PSV 5 - 12
2. Sparta Rotterdam 5 - 9
3. AZ 4 - 7
4. Ajax 4 - 7
5. Feyenoord 4 - 6

Topscorers

Twee Ajax-spitsen zijn bijzonder productief aan het seizoen begonnen. Noah Gesser (O16) en Julian Rijkhoff (O17) maakten in de eerste weken van dit seizoen respectievelijk elf en tien goals. Ajax O19-spits Jaymillio Pinas, die af en toe ook als invaller fungeert bij Jong Ajax, is met zes treffers ook behoorlijk trefzeker.

1. Noah Gesser (O16) - 11 doelpunten
2. Julian Rijkhoff (O17) - 10 doelpunten
3. Jaymillio Pinas (O18) - 6 doelpunten
4. Kristian Hlynsson (O18), Jermaine Rijssel (O16) - 4 doelpunten
5. Don-Angelo Konadu (O15), Giandro Sambo (O15) - 3 doelpunten
6. Gabriel Reiziger (O16), Rico Speksnijder (O16), Don O’Neil (O15), Daniel Jordan (O15) - 2 doelpunten

Vooruitzicht

De komende weken zullen voor de jeugdteams van Ajax in het teken staan van trainen en mogelijk het spelen van onderlinge wedstrijden. Zeker is dat de Ajax-talenten in ieder geval de komende vier weken niet in competitieverband in actie komen. Of de competitie na deze periode op 14 en 15 november weer hervat kan worden, hangt helemaal af van de mate waarin het aantal corona-besmettingen toe- of afneemt.

Normaliter zou de najaarscompetitie eindigen op 12 december, maar nu de competities stil zijn komen te liggen is het vooralsnog afwachten of en hoe de najaarscompetities worden uitgespeeld. Zeker is in ieder geval wel dat Ajax O15, O16, O17 en O18 voorlopig op koers liggen om zich te plaatsen voor de kampioenscompetitie na de winterstop. Om een plek in deze competitie te bemachtigen, zullen de genoemde Ajax-teams in de top vier van hun competities moeten eindigen.

Op dit moment is dat het geval, maar na de eventuele hervatting van de huidige competities zullen vooral Ajax O15 en O16 niet te veel punten meer moeten mislopen. Deelname aan de sterkste jeugdcompetities van het land is namelijk van essentieel belang voor de ontwikkeling van de Ajax-talenten.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties