Column: Is Bergkamp wel cultuurbewaker?

REINVZR, 23-11-2016 om 10:15, 16057 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

'Ik wil origineel zijn. Ik wil dat wij, Ajax en het Nederlandse voetbal, origineel zijn', aldus Dennis Bergkamp, vorige week in Santos. Duidelijke taal. Toch kan ik mij niet zo 1, 2, 3, bedenken waar ik dat in terug heb kunnen zien de laatste vijf jaar Ajax en diens ‘cultuurbewaker’ Dennis Bergkamp. Had hij zich niet meer moeten roeren?

De oud-aanvaller kijkt in het tijdschrift terug op een periode waarin Ajax zich ‘verschanste in afwachtend voetbal’, aldus hijzelf. Nee, daar stond en staat Bergkamp niet achter. Toch is het al ruim vijf jaar geleden dat Bergkamp zijn handtekening zette onder een contract voor onbepaalde tijd bij Ajax. In die jaren is er op zijn zachts gezegd lang niet altijd 'met durf en avontuur' gevoetbald, waar Bergkamp in hetzelfde interview over spreekt. ‘The non-flying Dutchman’ was al die tijd assistent-coach en tevens de verbindende factor tussen het eerste elftal en De Toekomst. Ik vraag mij af hoe je als Bergkamp zijnde zo lang achter Frank de Boer kan staan, als zijn voetbal je zo tegenstaat. Áls Bergkamp zich verzet tegen behoudend voetbal, en dat zou hij naar eigen zeggen hebben gedaan, dan kan De Boer dat toch niet negeren? Daar is Bergkamp te groot voor en op papier te belangrijk. De man met een standbeeld in Londen gaat niet vijf jaar van zijn leven verdoen aan een spek-en-bonen baantje, helemaal niet als zogenoemde verbindende factor. Toch?

Dat ‘origineel zijn’ waar Bergkamp het over heeft, dát is waar hij de spijker op zijn kop slaat. Maar als je daar zo van overtuigd bent, wáárom heb je dan vorig jaar rond deze tijd geen rugdekking gegeven aan je compaan Wim Jonk en, misschien nog wel pijnlijker, je voetbalvader Johan Cruijff? Dat Cruijff zijn handen afhaalde van Ajax, bewees dat Bergkamp niet deed wat Cruijff wilde. Cruijff en Jonk zíjn originaliteit, zij zíjn vooruitstrevendheid, zij zíjn waar Ajax mee groot geworden is. De koppige wijze van voetballen waar clubs als Bayern München en FC Barcelona vandaag de dag nog steeds hun tactiek op inspireren. Alleen in de jeugd werd het voetbal gespeeld waar Bergkamp kennelijk zo dol op is.

'Het leek soms positiespel om het positiespel, met als streven een zo hoog mogelijk percentage balbezit. Ik heb daar niet zoveel mee, het is voetbal zonder werkelijk einddoel. Zoek het avontuur. Durf te voetballen, durf risico te nemen, verschans je niet in afwachtend voetbal’, zo vervolgt de cultuurbewaker van de Amsterdamse club die ooit de wereld veroverde met aanvallend en dominant voetbal. Ik geloof niet dat dit gezegd is door dezelfde man als de man die vorig jaar Jonk en Cruijff liet stikken en zich daarmee automatisch schaarde achter 'voetbaliconen' Dolf Collee en Leo van Wijk. En de koers die Frank de Boer vaarde.

Cruijff en Jonk; de verlosser en zijn uitverkorene. De mannen die symbool stonden voor de Fluwelen Revolutie. De mannen van de jeugdopleiding. De jeugdopleiding, die door Bergkamp verbonden zou worden met het eerste elftal. ‘Het assisteren van Frank de Boer bij het eerste elftal is mijn hoofdtaak. Daarnaast heb ik vanuit mijn functie een link met de jeugdopleiding. Vanuit mijn rol moet ik ervoor zorgen dat de Ajax-filosofie - met veel kansen voor de jeugd, aanvallend voetbal en een herkenbaar spelsysteem - gewaarborgd blijft’, sprak hij bij zijn contractondertekening over de rol die hij zou gaan spelen. Dat aanvallende voetbal en herkenbare spelsysteem laat ik even voor wat het is. ‘Kansen voor de jeugd’? Een essentieel onderdeel voor de cultuurbewaker van Ajax, de club met misschien wel de beste jeugdopleiding van de wereld.

Ik denk meteen aan Stefano Denswil. Ooit het grootste talent van de jeugdopleiding, ten onder gegaan door de keuze van De Boer (en Bergkamp?) voor de middelmatige Niklas Moisander, die potverdrie een aflopend contract bezat. Of die andere middelmatige oud AZ’er, Nemanja Gudelj. Deze ‘voorbeeldprof’ met ‘winnaarsmentaliteit’ werd gehaald om Ajax’ middenveld te versterken. Maar wat was onze filosofie ook alweer? Jeugdspelers opleiden voor het eerste elftal en alleen gerichte aankopen doen die aanwijsbaar iets toevoegen aan het elftal! Sorry, maar tussen middenvelders als Davy Klaassen, Lasse Schöne, Riechedly Bazoer, Donny van de Beek etcetera, voegt Gudelj niets toe. Is het niet de taak van de cultuurbewaker om voor dit soort zaken een stokje te steken?

Is één van Nederlands grootste voetballers ooit nu een man zonder kloten geworden? Of kiest Bergkamp er af en toe bewust voor om de weg van de minste weerstand in te slaan, zodat er geen crisis ontstaat? Of luistert er gewoon helemaal niemand naar de beste man? Of zijn we nu op het punt beland waar Bergkamp al die tijd naar toe heeft gewerkt? Heeft hij de koppigheid van De Boer en Jonk geslikt, wetende dat hij als rustige man op de achtergrond de lachende derde zou zijn? Vormt hij nu met Saïd Ouaali en Peter Bosz de driehoek die door koppige karakters van hun voorgangers nooit goed uit de verf kwam? De komende jaren zullen uitwijzen waarom Bergkamp heeft gehandeld hoe hij heeft gehandeld. De komende jaren wordt duidelijk of hij inderdaad de titel ‘cultuurbewaker’ verdient.

Door Reinand Visscher | r.visscher@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AjaxPassion
100% mee eens! Zoals ik ook al duidelijk had laten blijken onder dat nieuwsbericht van AS ; )

Heeft Trodat dit geschreven? Zijn manier van accentgebruik komt hier aardig in terug ; ).
0 -1
trodat4030
Nee, niet van mij.
0 0
AjaxPassion
Oke excuseer dan ;P
0 0
ElFlaco14
Tuurlijk moet je Bergkamp beschouwen als cultuur bewaker, is de grootste speler die nu rondloopt bij Ajax, geen discussie mogelijk.
Wel zou Bergkamp meer met de jeugd zich mogen bemoeien, zijn gezicht laten zien en zijn oordeel moeten geven. Ik zie hm veels te weinig bij de jeugdwedstrijden.
0 -2
AlexIbarra
Wat een geouwehoer..
Onder Frank was het voetbal niet altijd oogstrelend maar moest Dennis na de 2e of 3e titel in de media roepen 'Frankie, rot op! Je verneukt mijn cultuur!' ??

Jarenlang stonden er 7 of 8 jeugdspelers in de basis en deze man begint over Denswil. Ik vind het jammer van Jonk maar ben blij dat Bergkamp er nog wel zit. Tenminste iets van continuiteit, zoals dat hoort bij een cultuurbewaker.
4 -2
geDaante
Bergkamp had op zijn minst Jonk en Cruijff kunnen steunen in hun kritiek op het spel, dat niet in lijn was met de visie, dat er haaks op stond, en ook wat betreft aankopen. In plaats van Jonk en Cruijff te steunen, heeft hij Jonk weggewerkt, degene die zijn visie deelt, alleen beter weet neer te zetten en daarvoor weet op te leiden. Dat laatste beseft Bergkamp helaas (nog) niet.

Met name de laatste twee jaar maakte De Boer het wel erg bont wat betreft de speelwijze, deze was nog erger en nog meer on-Ajax dan het voetbal van Jol. Werd iemand als Gudelj gekocht, ten tijde waarin er geen enkel grijntje creativiteit op het middenveld was. En Bergkamp maar kritisch zijn op een paar performancetrainers, in een opleiding die verder voetbaltechnisch helemaal naar zijn wens zou moeten zijn.
Heel vreemd, en ook achterbaks. Jonk en Cruijff, waarmee hij nog in de rechtszaal stond, en Cruijff die hij qua visie onlangs nog aanhaalde, zó laten vallen.

Tenminste iets van continuïteit? Nee, hij heeft iets heel moois kapot gemaakt, en denkt het zelf beter te kunnen, wat hij niet kan, neemt de moeite daarvoor niet eens. Had dan Jonk laten zitten, die met ziel en zaligheid continue bezig was zaken te verbeteren en er strak op te zitten.
2 -5
Freddy Al
Get a fucking life man!
Ik ben blij dat hij er is en een duidelijke mening heeft,jij zeikt maar over Jonk door en hebt nu al zo'n 394 keer hetzelfde bullshit verhaal opgeschreven
Zonder maar de minste terughoudendheid denk je echt te kunnen oordelen over mensen die vergroeid zijn met topvoetbal en dat meermaals bewezen hebben.
Wie denk jij nou dat je bent eigenlijk?
1 -2
geDaante
Bergkamp heeft zo'n beetje dezelfde visie in hoofdlijnen als Jonk en Cruijff, maar is conservatief, en zit er niet strak op. Cruijff en Jonk wilden vanuit die visie vernieuwen, experimenteren en de concurrentie een stap voor zijn, de concurrentie hanteert namelijk ook steeds meer aspecten van visie Cruijff, zijn er verder in dan Nederland(se clubs). Cruijff en Jonk wilden vooruit, innoveren, en een topsportklimaat creëren, waarbij jeugdtrainers zich volledig ondergeschikt moesten maken aan de opleiding, de visie en het individuele talent, waar Bergkamp terugwilde naar het oude fijne Ajaxsfeertje, met jeugdtrainers die veel meer hun eigen stempel mogen drukken, en hun ego laten gelden, veel meer met vriendjes, dan bewezen goede jeugdtrainers. Dat lijkt ook wel de enige manier echt een fijn sfeertje te creëren, want de meeste mensen willen zichzelf nou eenmaal laten gelden helaas. Dat betekent wel dat je de verkeerde personen hebt rondlopen op De Toekomst. Deze jeugdtrainers zouden mensen moeten zijn die het leuk en mooi vinden individueel talent te ontwikkelen, spelers beter te maken, in plaats van zichzelf als voetbaltrainer te laten gelden. Dit is ongetwijfeld de grootste reden voor weerstand naar Jonk toe, vanuit deze jeugdtrainers, die zich onder hen beperkt voelden in hun handelen en in het strelen van hun ego.

Van Jonk weet je ook dat hij er strak op zat, de rode lijn bewaakte, eiste dat in ieder elftal dezelfde mentaliteit en speelwijze gehanteerd werd. Dat is nu niet meer, kijk naar zo'n Winter, die is aangesteld op zijn naam, bij Oranje bakte hij er niks, koos hij meer voor afbraak dan voor voetbal, en die zijn eigen dingetje nu doet bij Ajax, en vrijwel alleen maar de flanken zoekt en voorgeeft, en voor minder voetbal kiest in zijn opstellingen. Bergkamp en Ouaali lijken dat niet te boeien, als de bal maar vooruit gaat. Hij is niet bezig met die details, en om die details gaat het. Jonk deed dat wel.

Dus Bergkamp in samenwerking met Ouaali is een vele malen mindere optie dan Jonk, en is ook geen echte cultuurbewaarder, los van zijn falen en slechte handelen tijdens periode De Boer, wat ik hem kwalijk neem, zeker zijn opstelling naar Cruijff toe.

Ik sta wel achter hem wat bereft zijn visie, en moet daarin ook gesteund worden naar buiten toe, naar het nederlandse voetbal toe, want mensen die een goede visie aanhangen en uitdragen zijn in Nederland zeer schaars, maar hoe hij het wil toepassen en daarvoor opleiden, is niet goed, laat het teveel op zijn beloop, lijkt te weinig in details te denken en daar bovenop te zitten, lijkt de kwaliteit van jeugdtrainers niet zo te boeien, en lijkt niet vernieuwend en ook niet een topsportklimaat voor te staan. Een soort luiheid lijkt het.

Ook Bergkamp heeft zijn ego te hard laten gelden; druk maken om wat in zijn ogen teveel performance trainers, maar dat ook meteen aangrijpen Jonk weg te werken. Met zogenaamd als doel meer voetbal in plaats van fysieke training aan het einde van de bovenbouw (als het goed is heb je je voetbalbasis dan allang gelegd + de uren aan de bal waren al verdubbeld en het kwam daar bovenop), maar Bergkamp maakt het voetbaltechnische juist veel minder, door de beoogde visie en speelwijze niet te bewaken en door de hele opleiding toe te laten passen, door jeugdtrainers weer teveel ruimte te geven, en winnen weer net wat belangrijker wordt dan individueel opleiden, etc. Ik maak me dan ook flink zorgen over de opleiding.

Ik geef Bergkamp nog even de tijd dit recht te trekken, doet hij dit niet, dan is het gewoon een lul. Dan heeft ie voor niks iets kapotgemaakt, wat hij zelf voor stond, en wat hij nu zelf niet op poten weet te zetten, of te lui is om dat te doen. Gaat het verder de verkeerde kant op, wordt het steeds weer meer vriendjespolitiek, elkaar de hand boven het hoofd houden, elkaar carriere laten maken en een beetje aanklooien zonder duidelijke rode lijn en visie, mag hij van mij heel snel wegwezen. Het lastige is alleen, dat er vrijwel geen vervanger zal zijn, die die Cruijff-visie deelt, dus een opvolger zou lastig worden. Jonk zou eigenlijk terug moeten komen, helaas is dat een utopie.
1 -6
Freddy Al
Ik wordt helemaal ziek van jouw Jonk complex;zet verdomme eens een ander plaatje op .
Dit speculatief gezeur is misselijkmakend.
0 0
BRAMHOUTEN
Ik ben halvewege gestopt met lezen . Jij krijg het steeds voor elkaar om veel onzin achter elkaar te zetten. I
1 0
Rinus M.
opvallend hoe je er in slaagt om telkens weer hetzelfde op te schrijven met heel veel woorden maar ontdaan van elke kwaliteit. Om Bergkamp een lul te noemen als hij niet doet wat jij schrijft is weer een nieuw dieptepunt...dat dan weer wel.
1 0
Mokum_32
Iedereen is in Frank gaan geloven omdat hij 4 keer kampioen is geworden. Iemand die 4 keer achter elkaar kampioen is geworden en zo koppig is als Frank ga je echt niet overtuigen om anders te gaan spelen. Hij zou heus wel dingen hebben gezegd waar niks mee gedaan werd. De dingen die trustful deed werden wel op waarde geschat misschien was dat juist wat frustreerde voor Dennis.
1 0
Minsc
Dolf Collee en Leo van Wijk nog even noemen en belachelijk maken ('voetbaliconen') lijkt mij onnodig in zo'n column.
2 0
geDaante
Waarom? Net als de leden en veelal supporters heeft ook Dennis Bergkamp min of meer gekozen voor dit soort achterbakse bestuurslui, ten koste van Jonk en Cruijff. Mag benoemd worden.
1 -1
Minsc
"min of meer gekozen voor", oftewel je gokt er maar een beetje op dat het zo is.
2 -1
Rinus M.
Weer zo'n column in de categorie 'makkelijk scoren' met open deuren. Dat verhaal Jonk kennen we nu wel (hoe draait dat nieuwe adviesbureau eigenlijk?), dat niet elke aankoop de juiste blijkt, lijkt me ook een dooddoener, zeker in het geval van een voetballer met een mentale beperking als Gudelj, en dat voetbalintelligentie ook een vereiste is in het moderne voetbal (Denswill) lijkt deze pseudo-columnist ook niet te snappen. Laten we het de komende jaren aankijken.....next.
3 -1
Lazell
Beste individuele trainer die we ons kunnen wensen. Liefde voor het spelletje is absurd, net als de uitvoering van het spelletje. Die stiftjes en die eerste aannames waarbij de bal meteen perfect ligt bij Dolberg, dat doet me erg aan Bergkamp denken.

Maar ik denk niet dat hij de juiste persoon is om cultuurbewaker te zijn. Assistent trainer of trainer van de aanvallers staat hem op het lijf geschreven.
2 0
AjaxPassion
Dit dus.
Ik wil niet direct zeggen dat hij niet geschikt is als cultuurbewaker, maar hij heeft zich erg laf opgesteld de afgelopen 5 jaar (en dan m.n. vorig seizoen). Wat mij betreft krijgt hij nog gewoon zijn 2e en laatste kans en als hij dan weer zoiets laat gebeuren (lees: de toekomst een puinhoop laat worden) dan is hij voor mijn part ongeschikt.
0 0
Piejotter
Bergkamp is de juiste cultuurbewaker.
1 0
AjaxPassion
Jij vindt het niet erg dat we onder de Boer (zeker de laatste 3 jaar) afschuwelijk voetbal hebben mogen aanschouwen?
0 0
chrisjuhhh
Ze hebben Frank de tijd gegeven om te bouwen lijkt het wel , maar aangezien het voetbal steeds minder werd zou Bergkamp wel eens aan de bel getrokken hebben en gezegd hebben ,dat dit niet zo gaat .
Alles is mogelijk , maar dit lijk me wel het waarschijnlijkst .
1 0
AjaxPassion
Wel erg laat dan. Hij had beter partij voor Jonk kunnen kiezen i.p.v. de Boer, in alle opzichten (kunde, lange termijn, visie, intelligentie).
0 0
chrisjuhhh
Het rommelde heel erg daar en er speelden meer pionnen mee , maar ach wie weet haal hij Jonk terug (denk het niet )
0 0
A Cohen
Als er betonvoetbal wordt gespeeld is er heel veel kritiek en ongenoegen.
Als Ajax-1 uit een kleuterklas bestaat zonder leiders zijn de kritieken ook voorspelbaar en kennen we het resultaat.
Nu begint Ajax-1 steeds meer vorm te krijgen, Tete zou moeten spelen voor Veltman en Riedewald voor Viergever en nu krijgt Dennis Bergkamp er weer van langs.
Er zijn de laatste tijd goede investeringen gedaan voor de toekomst.
Ik doel hierbij op: Younes, Casierra, Sanchez, Ziyech.
Een groot aantal jeugdspelers kloppen op de deur en hebben hun debuut gemaakt in Ajax-1 en krijgen hun kansen.
De resultaten zijn momenteel goed en geven zeker vertrouwen voor de toekomst en het voetbal is nu WEL om aan te gluren.

Er is altijd wel iemand die weer op zoek is naar negativiteit.
We hebben Valentijntje net gehad en dit is de volgende.
Geef dit soort gasten geen podium, zorgt alleen maar voor onrust of..... moet er altijd maar onrust zijn ?
1 -1
Lazell
Hedendaagse media gaat helaas zo te werk. Sensatie verkoopt veel beter. Negativiteit ook. Veel zeiken en sensatie maken levert veel clicks op, ze worden er nog voor beloond ook. Dus ja, er moet altijd onrust zijn. Er zijn nog maar weinig échte kwaliteitskranten, -tv-programma's en -bladen over. Denk dat het alleen nog maar erger gaat worden.
0 -1
ram
Is dit een ingezonden stuk van een AS-lid? Misschien een leuke vaste rubriek?
0 0
Knalpot
Lekker zwart/wit geredeneerd vd auteur. Ik ken dennis als een zeer intelligent persoon die weloverwogen bepaald wanneer ie wel of niet iets moet zeggen. Ik kan me daarom voorstellen dat ie Frank daar vorig jaar juist niet te fel op aangepakt heeft omdat Frank en het 1e elftal zo ongeveer nog het enige rustpuntje vd club was die niet in 'brand' stond. Ik denk dat hij ook wel snapte dat plannen Cruijff/Jonk nooit in het door hun gewenste tempo doorgevoerd zouden kunnen worden en daarom niet de hakken in het zand heeft gegooid om achter hun te blijven staan.
0 -1
AjaxPassion
Wat een gelul. Tijdens de FR was er idd geen rust, maar dat was al vanaf het seizoen 2012-2013 prima op orde.
Dat hij Frank de laatste 3 seizoenen zo heeft laten aankloten en Jonk en Cruijff zo heeft laten vallen is gewoon laf en cultuurbewaker onwaardig (waarom zit hij er anders?).

Als hij gewoon Jonk en Cruijff was blijven steunen en de Boer eruit had geflikkerd, hadden ze gewoon een meerderheid gehad in het TH (overigens was de Boer niet eens lid van het TH) en had iedere partij achter hen gestaan.
0 0
AJAXTHELEGEND
Dit is een foute ingezonden brief.
Misschien heb je het al gelezen of niet ,Bergkamp heeft zeker wel grote bijdrage in het beter maken van spelers zoals Kasper Dolberg .
Als je dat niet kan waarderen ,ben je oftewel een stinkend jaloerse Ajax hater of je bent gewoon niet goed wijs . Ik Hoop dat Bergkamp nog lang zal blijven bij Ajax.
0 -1
sanchezsamuelso
wat een gezeik, ongelofelijk. Het gaat eindelijk weer eens goed met Ajax maar dan moeten er toch mensen met kritiek komen en oude koeien uit de sloot halen. Altijd wat te zeuren. Zitten we in situatie A dan willen ze naar situatie B, gaan we naar situatie B dan willen ze weer terug naar A. Verschrikkelijk!
0 -1
Ajacied1989
Goed zo. Alle schuld bij Bergkamp neerleggen. Echt hulde!
Wat een triest gedoe is dit zeg. Waarom geeft AS ruimte aan dit soort gezwets? Echt alleen maar omdat iedereen zo idolaat van dhr. Jonk is? Het is nog net niet het niveau van De Telegraaf.
Over de verhoudingen binnen de club is genoeg gezegd. Het lijkt inmiddels wel duidelijk dat FdB degene was die bepaalde wat er zou gaan gebeuren. Die is keurig naar buiten gewerkt, zonder veel heisa daaromheen. Maar waarom zou je het van de positieve kant benaderen als je hem ook kunt afbranden?
1 -1
AjaxPassion
Ik vind dat jij degene bent die echt onzin uitkraamt. Of zou het erop kunnen duiden dat ik en de columnschrijver en jij het gewoon oneens zijn? Laten we hierover onze stelligheid even temperen ; ). In ieder geval is het logisch als je onpartijdige journalistiek bedrijft dat je hier geen censuur op toepast. Jij staat dus vrij om ook een column in te sturen.

Hoezo legt de columnschrijver alle schuld bij Bergkamp neer? Hij geeft duidelijk aan dat hij de Boer eerder/harder had aan moeten pakken, dus hij ziet de Boer ook als schuldige. Daarbuiten was het Bergkamp die samen met Jonk en Cruijff de Fluwelen Revolutie (FR) heeft geïnitieerd. Als je je dan zo laks opstelt m.b.t. tot deze mannen en daarnaast jezelf zelfs schaart achter de tegenpartij, dan vind ik dat echt van lafheid getuigen van Bergkamp.

Je brengt je tweede alinea als een feit zonder met bewijzen te komen. Waaruit blijkt dit? Dit is puur gebaseerd op jouw onderbuikgevoelens.

Feit is echter dat het TH altijd 100% democratisch werkte en altijd maximaal 4 stemgerechtigden had. Feit is dus ook dat de Boer hier zeker geen alleenrecht had, maar 1 (bij 3 stemmen) of 2 (bij 4 stemmen) gelijkgestemde nodig had. Dit wil dus zeggen dat zowel Overmars als Bergkamp NETZOVEEL schuld aan de afgelopen 5 jaar hebben als de Boer! Anders kan het onmogelijk zo zijn geweest dat hij dit voor elkaar zou kunnen krijgen.

"Maar waarom zou je het van de positieve kant benaderen als je hem ook kunt afbranden?"
Lekker makkelijk dit. Als er iets fout gaat mag (of beter gezegd moet) dit toch gewoon benoemd worden? Dat is toch zo bij elke professionele organisatie? Zeker als er honderden miljoenen in omgaan

Als je denkt dat ik de column heb geschreven heb je het mis, al zou ik hem ook hebben kunnen schrijven gezien mijn reacties in het desbetreffende nieuwsbericht ; ). Ik denk eerlijk gezegd dat trodat hem heeft geschreven, gezien het aantal gebruikte accenten :P.
0 0
ibrahendriks
Helemaal eens, misschien heeft hij intern wel een en ander gezegd. Hij is gewoon een stil type in het openbaar.
0 -1
Eduard
Er zijn fouten gemaakt. De afgelopen jaren werd niet voor aanvallend voetbal gekozen. Mensen als Bergkamp en ook vd Sar zijn op zeer belangrijke momenten(Jonk/Cruijff) stil geweest daar waar ze op hadden moeten staan. Ok .......water onder de brug....

Wat er nu aan het ontstaan is is goed en geeft weer hoop!! We moeten dat koesteren! Laten we zorgen dat deze lijn nu constructief wordt voortgezet en laten we hopen dat als het nu nodig is en hard waait heren als vd Sar en Bergkamp opstaan en doen wat van ze verwacht mag worden. " De Cultuur, het mooie voetbal en de Toekomst bewaken''. En ja ...in de geest van Cruijff!!
1 0
ibrahendriks
Of Bergkamp nooit heeft laten horen, ik weet het niet. Intern, misschien wel. Ben het verder met je eens.
0 0
JanTa
Als Bergkam de cultuurbewaker van Ajax is waarom dan niet gelijk met Jonk opgestapt of is dat begrip rekbaar.
1 0
RusselWestbrook
Jonk had gewoon net als Bergkamp moeten wachten tot de Boer weg ging.

Dan was heel Ajax nu één groot feest geweest.
0 -2
wladimir
Is Frank de Boer weggegaan of is hem verzocht te vertrekken?
0 0
RusselWestbrook
Resultaat was hetzelfde geweest.
0 -1
wladimir
Dat zal niemand ontkennen. Het blijft vreemd dat (binnen een half jaar?) zowel Jonk als de Boer vertrekken. Gek hoe Bergkamp de Boer afvalt. De aanstelling van Bosz (wat overigens zeker niet slecht uitpakt) lijkt ook een signaal te zijn dat plan Cruijff nog altijd wordt gevolgd. Is dat echt zo? Of worden alle besluiten nog altijd genomen door Amsterdamse elite?

0 0
chrisjuhhh
De tijd zou het leren .
0 0
Ajax#1900
Het belangrijkste is gewoon dat de spelers tevreden over hem zijn, en dat zijn ze. Wat voor label de media op hem willen plakken is niet relevant.
2 -1
godezonensuper
Goed beschreven.
1 0
geronimo
Kort gezegd, gewoon gezeur om te zeuren.
3 -2
LezDeBoer
Precies. Wat een zeik column.. Ik snap de intentie niet. Alles loopt lekker nu. Laten we vooral naar het verleden kijken en een Ajacied in een kwaad daglicht willen stellen.. Wtf
4 -1
Dennislejew
En wie is deze nobody dan?
1 -4
tijger19
Interessant stuk en haalt ook een paar mooie passages aan om mee te onderbouwen! Ik denk dat Dennis heel goed weet dat het geen zin heeft om te schoppen en de hakken in het zand te steken als je het ergens niet mee eens bent. Zit overigens ook niet in zijn karakter, dus ik denk dat het uiteindelijk meer is zoals er besloten wordt in dit stuk dat hij zich als lachende derde ziet.

Er zullen een paar dingen nooit duidelijk worden over de Situatie met Jonk, op het oog lijkt het enorm spijtig dat Jonk vertrokken is, innovatie is waar we groot mee zijn geworden en Jonk is een pure innovator. Toch blijft het een feit dat het reilen en zeilen van een voetbal vereniging, veel meer dan alleen een innovatieve visie nodig heeft om te kunnen functioneren. Functies, verantwoordelijkheden en afspraken, dienen als kaders te fungeren waarin men kan gaan werken. Dit werd geprobeerd te bewerkstelligen aan de hand van Tseu la Ling, maar uiteindelijk is het dus zo geweest dat de relatie met betrekking tot Jonk en de rest van het TH te veel onder spanning stond waardoor verdere samenwerking niet meer lukte.

Ook de dingen die Bergkamp nu zegt over de jeugdopleiding kan je niet 100% verifiëren, het is namelijk zoals onze vrienden uit Rotterdam vaak zeggen 'geen woorden, maar daden' (Goh komt het toch nog eens van pas). De werkwijze van Jonk was in grote lijnen innovatief, en misschien voor sommigen overweldigend. Gematigde veranderingen, waarbij je stap voor stap de veranderingen implementeert hadden wellicht beter gepast. Als het echt waar is, dat in de oude situatie met Jonk er veel onduidelijkheden waren over wie nu welke verantwoording had over bijv. jeugd contracten, of dat de individuele trainers gingen bepalen wie er moest spelen op welke positie, dan kunnen we nu iig concluderen dat er toch een enige mate van rust, duidelijkheid en visie is.
0 -1
trainerdv
Hmm. Helaas, ik vind dit helemaal niks
Bergkamp is niet een cultuurbewaker voor de burelen en beleidplannen; Dennis staat op het veld. Elke dag. Daar leert hij de spelers hoe ze beter kunnen passen, schieten, lopen etc. Kortom voetballen. Daarin was hij één van de beste. Wie er aan de macht is en welke aankopen men doet, zal hem een worst zijn. De auteur heeft het 'niet teruggezien' bij Bergkamp' Jammer voor hem/haar. Ik denk dat Dolberg het verdomd goed terug heeft gezien afgelopen jaren.
1 -1
Koenniiee
Je gaat voorbij aan het feit dat Bergkamp - zoals je zelf al gaat - over het voetballende aspect en daarin een cultuurbewaker is. Dan zou je verwachten dat hij alles doet om het soort voetbal dat hij wilt zien, tevoorschijn te toveren. Wie er dan ook trainer is en wat de consequenties voor hem ook zijn. Ajax hoort op een aanvallende en avontuurlijke (creatief, dus) manier te voetballen. Koppel dat aan de hedendaagse benodigde dynamische en voetballende kwaliteiten en je hebt een Ajax dat gemaakt is voor het moderne voetbal. Dat moet Bergkamp zien te bewaken, maar ook dus controleren.

Daarin heeft hij zich - naar het zich laat zien - behoorlijk stil gehouden. Je gaat toch geen cultuur bewaken van het voetbal waar jij totaal niet achter staat? Dan vind ik het jammer, maar ook goed tegelijk, dat hij nu (pas) zijn mond open trekt. De keuze van Ajax voor Bosz zegt wel heel erg veel. Of dat nou wel of niet gestuurd is door onder andere Dennis Bergkamp. Deze huidige koers bevalt mij wel, met een jeugdopleiding die springlevend is (@Driessen).
2 0
Ajacied1989
Je doet net alsof FdB een soort Martin Jol was. Het is heel begrijpelijk dat Ajax en De Boer op een keurige wijze uit elkaar zijn gegaan ipv hem openlijk te bekritiseren en daarmee aan te sturen op z'n vertrek. Overigens geeft Bergkamp in dat interview met SANTOS ook aan dat ze het er op verschillende trainersvergaderingen over gehad hebben, maar nuance maakt het zo saai hè.

De Boer was zelf deel van het TH, ook al was dat formeel niet het geval. Hij was langer werkzaam bij Ajax dan Bergkamp, Jonk, Overmars en VdSar. Hij had echt een stevige vinger in de pap. Het was natuurlijk al een veeg teken dat Trustfull werd gehaald en zeker toen bleek dat er twee kampen ontstonden: Spijkerman en Bergkamp vs De Boer en Trustfull.

Het derde seizoen met betonvoetbal was de druppel. Als De Boer afgelopen jaar kampioen was geworden met sprankelend voetbal was hij echt wel gebleven. Uiteindelijk is het op een heel diplomatieke manier opgelost, een manier waarvan je zou hopen dat het altijd zo gaat als het om oud-Ajacieden met de beste bedoelingen gaat.
0 -1