De inkomsten die Ajax mogelijk misloopt vanwege coronacrisis

BartVeenstra, 16-04-2020 om 13:30, 22443 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Een jaar lang geen wedstrijd van Ajax bezoeken: het wordt een steeds realistischer scenario. Steeds vaker laten virologen weten dat voetbalwedstrijden met publiek voorlopig niet kunnen. Sommigen spreken over duels zonder publiek voor de rest van het kalenderjaar, sommigen spreken zelfs over anderhalf jaar.

Diederik Gommers, hoogleraar IC geneeskunde en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, liet afgelopen vrijdagavond bij Jinek weten dat er voor evenementen als festivals en concerten een vaccin nodig is. Onder dergelijke evenementen kun je ook voetbalwedstrijden in stadions scharen. 'Zolang er geen vaccin is, komt dit (verwijzend naar een festival, red.) niet terug. (...) Experts zeggen dat je minimaal twee jaar nodig hebt (voor een vaccin, red.). We hebben hier echt een jaar lang last van, dat we anders moeten leven.'

Vanwege de coronacrisis kan Ajax de laatste vier thuisduels (FC Twente, PEC Zwolle, Vitesse en VVV-Venlo) die dit seizoen nog op het programma staan niet voor een vol stadion afwerken. Als de duels in juni en/of juli al worden ingehaald, zal dit zonder publiek zijn. Volgens De Telegraaf kost het afwerken van duels zonder publiek juist alleen maar meer geld. De vraag is: wat zou het Ajax kosten als er een seizoen lang - in het ergste geval - zonder publiek gespeeld moet worden?

Welke inkomsten loopt Ajax mis bij seizoen lang zonder publiek?

Laten we eens kijken naar de jaarcijfers van Ajax van het seizoen 2018/2019. In dat seizoen haalde Ajax ontzettend veel geld binnen. We sommen het rijtje op: losse kaartverkoop 6,9 miljoen euro, verkochte seizoenkaarten 12,9 miljoen euro, verkochte business/skybox-plaatsen 14,1 miljoen euro en Europese recettes 17,4 miljoen euro. Bij elkaar opgeteld: 51,3 miljoen euro.

De Europese recettes zijn zo hoog, omdat Ajax de halve finale van de Champions League wist te bereiken. Zover zal Ajax niet ieder seizoen komen, waardoor dat bedrag wel enigszins in perspectief gezien moet worden. Dat Ajax de laatste tijd op de goede weg was, blijkt uit de halfjaarcijfers van het seizoen 2019/2020. De club steeg in de afgelopen periode enorm in populariteit en dat was te zien.

De inkomsten uit losse kaartverkoop stegen met 500.000 euro naar 3,3 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder (dus de eerste helft van de jaargang 2018/2019). Ook de inkomsten uit seizoenkaarten stegen met 1,4 miljoen euro naar 7,5 miljoen euro, terwijl de inkomsten uit business/skybox-plaatsen stegen met 1,4 miljoen euro naar 9,1 miljoen euro. In totaal kwam het aantal in Amsterdam uitgegeven jaarkaarten op 45.463 stuks, 2.363 meer dan een jaar eerder.

De Europese recettes daalden met 300.000 euro - de voornaamste reden is het spelen van één minder kwalificatieduel - naar 8,1 miljoen euro. Door de uitschakeling in de Champions League en de directe exit na de winterstop in de Europa League zullen de inkomsten wat betreft Europese recettes rond de negen tot tien miljoen euro liggen over het hele seizoen.

In totaal zaten de inkomsten wat betreft kaartverkoop voor Ajax in de eerste helft van het seizoen 2019/2020 op 28 miljoen euro. Over een heel seizoen - en dan nemen we 2018/2019 als voorbeeld - kwam dat bedrag uit op 51,3 miljoen euro. Dat betrof een uitermate goed seizoen met uitstekende Europese prestaties en dus uitstekende cijfers betreffende Europese recettes, waardoor dat bedrag voorzichtig als een maximum gezien kan worden.

Merchandising Ajax

Maar de inkomsten uit de kaartverkoop zijn niet de enige inkomsten die zullen dalen. Wat te denken van de inkomsten uit de merchandising? Harde cijfers zijn hiervoor nog niet beschikbaar. Wel is het zo dat Ajax al haar fysieke fanshops heeft gesloten. De winkels in de Johan Cruijff ArenA, Kalverstraat en Bataviastad zijn dicht. Supporters die willen shoppen, kunnen dat nu doen in de online fanshop van Ajax.

In Nederland besloten veel winkels eerder hun deuren vrijwillig te sluiten, maar de laatste tijd openen de winkels hun deuren weer. Het is daarom niet uit te sluiten dat Ajax haar fysieke fanshops weer opent, zodat de fans ook daar weer terecht kunnen. In hoeverre daar al sprake van is, is niet bekend. Bovendien is het de vraag of de kosten op dit moment opwegen tegen de opbrengsten uit de fysieke fanshops. Ajax-watcher Freek Jansen van het Algemeen Dagblad gaf in de podcast van FC Afkicken wel aan dat de fanshops voorlopig dichtblijven. Daarnaast merkt de club dat er online minder vraag naar merchandising is nu er niet gevoetbald wordt.

Dat Ajax normaliter veel geld ophaalt uit de merchandising is echter een feit. In het seizoen 2018/2019 vergaarde Ajax liefst 21,2 miljoen euro uit merchandising. In de eerste helft van het seizoen bleek dat Ajax elf miljoen euro had opgehaald uit merchandising. Dat is een stijging van twee miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Partnerships Ajax

Waar veel Europese topclubs hun inkomsten vergaren door tv-gelden is dit voor Ajax geen grote inkomstenbron. De Amsterdammers halen zo'n acht tot negen miljoen euro per jaar op uit tv-gelden. Een bedrag dat een club als Everton wellicht al per maand ophaalt, zo gaf commercieel directeur Menno Geelen deze week nog maar eens aan in gesprek met Sky Sports.

Ajax focust zich daarom al langer op partnerships over de grens. De club heeft samenwerkingsverbanden in meerdere landen als China, Australië, Japan, Zuid-Afrika en emiraat Sharjah. Daarnaast opende men vorig jaar een kantoor in New York. Verder heeft Ajax langdurige verbintenissen met enkele grote sponsoren als Ziggo, Adidas, ABN AMRO, Iconix, CST, BUD, Curaçao en PCI. 

Vorig seizoen haalde Ajax 34,3 miljoen euro op uit de partnerships. Daarbij moet wel gezegd worden dat Ziggo en Adidas bijvoorbeeld meer uitbetalen wanneer Ajax sportieve prestaties neerzet. In het eerste deel van het seizoen 2019/2020 haalde Ajax 17,4 miljoen euro op uit partnerships. 

In hoeverre Ajax op het gebied van sponsoring geraakt wordt, is nog niet bekend. Wel is het zo dat het voetbal in haar algemeenheid rekening moet houden met minder sponsorinkomsten, zo liet sportmarketeer Bob van Oosterhout vorige week weten in Voetbal International. 'Het voetbal moet rekening houden met 35 procent minder sponsors. Er zijn in het betaald voetbal twintigduizend bedrijven actief. Dat betekent dat zesduizend van hen hun geld niet meer naar het voetbal brengen. Dat is een gigantische financiële strop. Ajax kan wel een stootje hebben, maar andere clubs veel minder. Wat er door de coronacrisis gebeurt, is een mo-ker-slag van jewelste voor het voetbal.'

Ajax in absolute zin het hardst geraakt

Al met al kan gesteld worden dat Ajax in ieder geval in absolute zin het hardst geraakt wordt van alle clubs in de Eredivisie. Ook wordt de club veel harder geraakt dan clubs in de grotere competities, omdat zij veel afhankelijker zijn van de tv-gelden in plaats van van de recettes. Mochten die grote competities uitgespeeld worden, en die wil is er enorm, krijgen die clubs alsnog de vele miljoenen. Om die reden kan bijna gesteld worden dat het Europees gezien voor Ajax heel erg tegenzit, omdat de afhankelijkheid van de recettes zo groot is.

Eerder gaf Ajax al aan te willen meewerken aan een noodfonds om andere clubs te helpen. De club wil dat nog steeds doen en dat kan gezien worden als een sympathiek gebaar. Maar als je de cijfers ziet, kun je je wel afvragen hoe reëel het is dat Ajax echt veel kan doen. De club zal immers alle zeilen moeten bijzetten om zelf overeind te blijven. Dat Ajax dan ook als suikeroom kan opereren voor de rest is een illusie.

Zoals het Algemeen Dagblad al aangaf heeft Ajax evenveel sponsorgeld als Feyenoord en PSV samen. Dat geeft de Amsterdamse club kracht. Aan de andere kant zijn de salarissen bij Ajax ook hoger. Om die reden zal Ajax hoe dan ook keihard geraakt worden. Zodoende is het maar goed dat de club een buffer heeft opgebouwd, want die buffer gaat Ajax nodig hebben.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
niquedegraaff
Wat een onzin. Deze waanzin is bijbels. Zet die angstaanjagende indoctrinatie box uit en denk gewoon voor jezelf. De komende jaren zal er e.e.a. ontmaskerd worden over de media, en politieke agendas op de achtergrond. Q
1 0
DaarHoordenZijEngelenZingen
Goed stuk. 1 opmerking: jullie zeggen: “Ook wordt de club veel harder geraakt dan clubs in de grotere competities, omdat zij veel afhankelijker zijn van de tv-gelden in plaats van van de recettes.”

Maar het is nog maar de vraag of de grote competities uitgespeeld mogen worden (daar zullen de overheden over besluiten) en het is de vraag of als dit niet gebeurt de TV gelden nog uitbetaald worden.

In de PL komt het grootste deel van hun tv gelden uit het buitenland en van wat ik hoorde in Veronica Inside worden deze gelden waarschijnlijk niet uitbetaald als de competitie niet afgemaakt wordt.
0 0
fanforeffer
Wat voor bezwaar is er tegen zomer avond voetbal ? Heerlijk toch heel Nederlands gaat niet op vakantie . Veel mensen moeten werken met kerst,pasen ,etc. dan kunnen profs toch ook wel werken in de zomer. uiteraard het moet veilig zijn ,dat staat voorop.
1 0
Kingoffdatoilet
Nederland moet zo snel mogelijk de corona maatregelen in stappen opheffen. De gevolgen van de maatregelen zijn economisch, maatschappelijk en in veel gevallen voor de (mentale)gezondheid nog slechter.
1 0
Ajaxtrouw
Het lullige is dat de clubs van een steenrijke eigenaar die al voorsprong lagen zeg maar nu ook meer kans hebben om beter uit de crisis te komen dan de meer traditionele clubs. Gat wordt groter.
0 0
PierreHeno
Wanneer je de begroting te veel hebt afgestemd op toekomstige inkomsten en het gaat dan een keer goed mis zoals nu maak je meteen slagzij. Je legt niet alleen geld apart om te investeren maar juist ook voor wanneer je in slechte tijden geen inkomsten hebt. In NL kijken we veel te veel naar spaargeld als iets om leuke dingen mee te doen maar het is juist ook bedoeld om magere tijden mee door te komen. Omdat we steeds meer op de pof leven houdt nu meteen iedereen zijn/haar hand op en dat wordt dus lenen en nog eens lenen vee; geld bijdrukken = inflatie want dat is vooral goed voor de schuldenaren. En een steenrijke eigenaar gaat ook niet zomaar miljoenen pompen in de salarissen van niet spelende spelers die zelf niet eens bereid zijn tot halvering van hun mega salarissen. Straks hebben ze geen tegenstanders meer om tegen te spelen omdat die clubs allemaal failliet zijn. Het hele topvoetbal met al die krankzinnige salarissen en transfersommen moet nodig op de schop. Als dit covid-19 virus daarin kan bijdragen zit er naast de reeds verkregen sterk verminderde belasting van het milieu misschien ook een gezonde sanering van het topvoetbal in en dan is deze crisis niet slechts beperkt tot individueel menselijk leed.
1 0
Ajax27
Zoveel onzin in 1 stukje tekst... Dit wat ons nu gebeurd is nog nooit voor gekomen op deze schaal. We zijn geen doomsday preppers dus nee, niet 1 club is erop ingericht om in te spelen op een dergelijke crisis. Je schetst inflatie als iets negatiefs, maar een lage inflatie of zelfs deflatie is pas negatief. Dat betekent dat er minder geld in omloop is, minder wordt uitgegeven en een economie dus stagneert. Er moet een gezonde inflatie zijn, zodat bedrijven hun geld uitgeven en een economie kan opleven. En ja.. hogere salarissen, het is nou eenmaal al 100+ jaren een commercieel iets, zoals alle commerciële sporten. En zoals bij iedere sport: hoe meer landen en kijkers/fans je hebt, hoe meer ze willen betalen voor kaartjes, merchandising, tv-gelden, sponsoring, etc. En ja, dan ben je dus in staat om hogere salarissen te bieden. Dat is bij iedere commerciële sport.
0 -1
PierreHeno
1) inflatie in een schuldeconomie zoals wij die hebben ( iedereen leeft zo'n beetje op de pof omdat het financieel voordelig is ) zorgt inflatie voor nivellering want de schulden dalen in waarde net als het vermogen minder waard wordt. We geven bovendien geld uit dat pas bestaat wanneer de schulden zullen zijn afgeboekt maar ook dan bestaat het feitelijk niet omdat de banken hetzelfde geld wel 8-10 x uitlenen tegen rente. Alleen die rente bestaat als geld en daar vullen ze al decennia hun zakken mee. Ja ..en wanneer SKY omvalt is het dus gedaan met al die TV inlomsten in de PL en daarmee het metendeel van alle clubs. Een gezond bedrijf kan wat hebben omdat ze weten dat het opbouwen van reserves hun bedrijfsvoering op de lange termijn kan redden. Mensen die alles uitgeven wat binnenkomt zijn prima voor de regering want 21% belasting op zo'n beetje alles ...maar zodra ze dan ineens geen inkomen meer hebben zitten ze meteen knel en gaan hun handjes ophouden.Voor dat soort sukkels zou ik dan zeker extra belasting moeten gaan betalen ? Let maar oo: de ozb in Amsterdam zal fors omhoog gaan want weinig inkomsten en steeds meer steuntrekkers. Geld uitgeven van een ander...dat wil ik ook wel.
2 0
Ajax27
Noem eens welk bedrijf niet in de knoei komt wanneer ze een jaar lang geen inkomsten meer ontvangen? Je maandelijkse kosten blijven, ja daar heb je een buffer voor. Ik ben zelf een kleine ondernemer met 4 man personeel. Die kan ik ongeveer iets meer dan een jaar blijven betalen en dan praat je al over een behoorlijke buffer. Dan heb ik nog een pand, wagens, 100 andere kosten... En dit is maar een klein bedrijf. Je leeft in een droom als je denkt dat er ook maar 1 bedrijf bestaat die 2-3 jaar zonder inkomsten kan blijven bestaan zonder steun van de overheid. Jij hebt het verder alleen maar over schulden, nivellering, blabla... Maar bedrijven die enorme bedragen op de banken hebben staan, daar zorgt diezelfde inflatie er juist voor dat ze het investeren. Geld word minder waard, zodat ze het investeren in innovatie en tig andere zaken. Dat geld komt dus met andere woorden direct in de economie terecht. Meer werkgelegenheid betekent dat er meer geconsumeerd wordt en dus dat een economie opbloeit. In lfkatie is dus nodig ja.
1 -1
Cello
Als BILD in Duitsland het goed heeft dan zijn er tot september geen toeschouwers bij de wedstrijden.
En als je dan bedenkt dat Duitsland minder ernstig getroffen is door het virus dan bijv. Nederland dan kan je wel aanvoelen dat we hier ook minimaal wel eens tot september geen toeschouwers hebben in de stadions bij wedstrijden.
Dus ook niet bij eventueel uitspelen van de competitie....al zie ik dat echt niet eens gebeuren dat er überhaupt iets van de competitie uitgespeeld gaat worden. Mogen blij zijn als de nieuwe competitie 2020-21 op tijd kan beginnen.
4 0
fc Barcelona_ke
Ajax gaat zomer mogelijk zomaar paar basiskrachten verkopen en wij kopen geen ervaren spelers. Vervanger door intern selectie, talenten. Mogelijk gaat ze vol naar jonge spelers a la martinez (goedkoop en meteen fantasisch)
1 -3
Mbaku
Een voordeel is dat Ajax zo automatisch terug moet naar haar levensader; de jeugd kansen geven.

Elk nadeel heb zn voordeel dus in dit geval want we zullen op deze manier gevrijwaard blijven van bijvoorbeeld flutaankopen van mid 20.
3 -5
Steeph
Je hebt helemaal gelijk. Terug naar de tijd van Frank de Boer, toen we alles op eigen jeugd deden en niet verder kwamen dan de voorrondes van de EL!
3 0
Deepblue
benieuwd wanneer Overmars roept dat volgend seizoen zeker niet met publiek zal kunnen. Voor de gezondheid!
0 -2
PierreHeno
Voetbal staat voorlopig op het 3e plan. Voordat de stadions weer vol zitten zijn we minimaal een jaar verder.
0 0
Cello
Als men het intern als onverantwoord bestempelt dan zal ik er niet raar van opkijken. Maar ook Overmars gaat er uiteindelijk niet over. Of hij nu wel wil of niet wil....alles en iedereen (KNVB en UEFA/FIFA) is afhankelijk wat de nationale overheden gaan beslissen. Wat de gedragsregels gaan zijn, wat voorwaarden gaan zijn voor openstellen straks van de maatschappij en hoe het houden van wedstrijden hierbij is in te passen.

Uiteindelijk zal de beslissing buiten het voetbal gemaakt gaan worden. Voetbal zal er zelf weinig invloed op hebben, denk ik. En als het RIVM en de overheid de goedkeuring geven om weer te gaan voetballen (met publiek) dan zie ik echt Overmars niet zeggen, dat Ajax daar nog maar even niet aan gaat meedoen. Dan speelt óók Ajax gewoon weer voor eigen publiek.
0 0
noppenkoning
Hoe zou het zitten met de betalingen van transfers die al geweest zijn, die worden ook in delen betaald, denk dat daar ook nog wel wat wanbetalers tussen zitten.
0 0
AjaxDaniel
Ajax doet geen transfers zonder bankgaranties zover ik weet.
1 0
Ajaxxxisdebeste
Doet geen enkele top club
0 0
Multi
Ik vermoed dat de kans er toch inzit dat ook Ajax flink in de kosten zal gaan snijden. Met een verkoop van Ziyech hebben ze dat al gedaan, maar ik denk dat een vertrek van Onana, van de Beek en Tagliafico toch wel te verwachten zijn. Op die manier zal je salarishuis in ieder geval flink krimpen.

Het is alleen te hopen dat ze vervolgens kwalitatief niet teveel inleveren. Want als Martinez de linksback wordt dan zal er zeker op het middenveld wel het een en ander aan versterkingen moeten komen.
1 -1
AjaxDaniel
De salariskosten worden afgedekt door zekere inkomsten: namelijk de sponsorships die met lange contracten zijn verbonden aan Ajax. De inkomsten hieruit zullen niet snel wegvallen tenzij een bedrijf failliet gaat. Daarom is het niet per se nodig om spelers te verkopen.
1 0
fc Barcelona_ke
klopt, dan kans aanwezig dat ajax niet veel spelers kopen (ervaren als propper, van aanholt etc) of spelers die meer dan 15 miljoen euro moet kosten.

Ajax kan alvast beginnen met van der Ven, Karbolowski (PSV interesse) en a la Martinez's aankoop
0 -1
Ajax95Duivendrecht
Probleem is alleen dat het verkopen van spelers ook nog moeilijkheden met zich mee gaat brengen, wanneer het voetbal straks weer begint.

Zo dalen de transferwaardes van spelers nu rap en zijn Van de Beek en Tagliafico straks bijvoorbeeld ineens velen miljoenen minder waard. Daarnaast moeten voetbalclubs tijdens en na deze crisis ieder dubbeltje omdraaien om zelf overeind te blijven. Waardoor ze dus minder geneigd zijn om de transfermarkt op te gaan.

Kortom, de coronacrisis kan nog wel eens veel meer nadelige effecten gaan hebben voor de voetbalwereld. Ook voor wat betreft de transfermarkt dus.
0 0
AFCAfan93
Klinkt heftig dit... laten we afwachten in plaats ons zorgen maken meer kunnen we helaas niet doen.
1 0
Rijn1
Een maand onderweg en de grootste doemscenario's. Wacht het nou eens af wat er de komende tijd gaat gebeuren. Wellicht zijn er over een maand of twee wel nieuwe ontwikkelingen die weer ander licht werpen op de situatie.
1 -1
PierreHeno
dream on
0 0