Coronacrisis raakt ook Ajax: 'Club spreekt van een bloedbad'

JesseTH, 14-04-2020 om 19:15, 14497 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Freek Jansen voorziet grote problemen voor Ajax wanneer het voetbal voor een lange tijd zonder publiek afgewerkt moet worden. De verslaggever van het Algemeen Dagblad schat een verlies van om en nabij de zestig miljoen euro wanneer er een jaar zonder publiek gespeeld moet worden. Het coronavirus lijkt zodoende ook op de landskampioen vat te krijgen.

'Het is nog onduidelijk hoe groot de schade exact is, maar dat Ajax heel hard wordt geraakt, wordt inmiddels ook in de hoofdstad openlijk erkend', aldus de Ajax-watcher over de situatie. 'De club spreekt van een bloedbad, en dat gevoel leeft niet alleen bij de regerend kampioen. Ook vanuit PSV en Feyenoord klinken steeds hardere geluiden dat de topclubs gigantische financiële problemen gaan krijgen.'

In de korte termijn lijkt er nog weinig aan de hand voor de topclubs in Nederland, maar in de lange termijn wel. 'Ofwel: het spelen zonder publiek. Steeds meer experts verkondigen dat het zomaar nog een jaar kan gaan duren voordat er weer volle stadions mogelijk zijn. In dat geval moeten ook de rijkere clubs in Nederland alle zeilen bijzetten om te overleven. Waar in het buitenland de tv-gelden cruciaal zijn en de recettes best belangrijk, is dat in Nederland precies andersom.'

De club Ajax heeft zodoende haar eigen financiële gevolgen van de coronacrisis, maar ook wordt er van de rijkste club van Nederland een forse bijdrage verwacht voor het noodfonds voor andere clubs. 'Het is een logische maar tegelijkertijd kortzichtige beeldvorming', klinkt de mening van Jansen. 'De Amsterdammers beschikken over een riant eigen vermogen maar dat is niet een bedrag dat de club zomaar even kan ophoesten. Wie nader inzoomt op de financiële situatie, en daarbij het recente jaarverslag koppelt aan de inkomsten uit spelen met publiek, voorziet ook financiële rampspoed bij de regerend landskampioen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Zo zie je maar weer dat wat extra vet op de botten toch best handig is, ook voor onverwachte situaties als dit. Ajax zal sterker uit deze crisis komen dan menig andere club.
0 0
DrFootball
Ondanks de 'rijkdom' heeft Ajax ook gewoon het hoogste uitgavenpatroon. Ajax zal gedwongen worden om 1 tot 2 uitgaande transfers te doen om operationeel verlies op te vangen. Daarvoor zal je misschien niet de hoofdprijs krijgen, maar nog steeds een behoorlijk bedrag. Misschien een jaartje de tering naar de nering zetten en de de doelstellingen wat aanpassen? Weer even terug naar hetgeen waarom wij zo beroemd zijn; zelf opleiden van talenten en deze speeltijd geven. Denk dat veel Ajax supporters in de huidige situatie begrip zouden hebben voor een dergelijke maatregel. Gaat ons ook geen windeieren leggen, want er zitten een paar leuke talenten aan te komen. Die zou je het komende jaar relatief veel speeltijd kunnen gunnen en zodat je over 2 tot 3 jaar weer een home-grown topteam hebt. Kan je daarna weer denken aan het bouwen van een financieel stevige basis/eigen vermogen. In de tussentijd zullen andere clubs in Nederland ook niet veel kunnen doen, want ik denk dat er een aantal zullen omvallen. Als ze al overleven kunnen zij ook weinig aankopen doen. Ook zij zullen weer (noodgedwongen) kiezen voor eigen talenten.
0 0
Cello
Zelfs al zou men vanaf bijv. 1 juni toestaan met supporters dan nog gaat men het voelen. Ik bedoel maar, denken jullie echt dat de tribunes bommetje vol zullen zitten????. Ik niet.
Ik verwacht dat heel veel mensen zéér terughoudend gaan zijn om massaal samen in een stadion te gaan zitten, hutje op mutje. Daar zal echt wel een behoorlijke tijd overheen gaan, misschien wel totdat er een vaccin is, totdat mensen weer massaal met een goed gevoel in een bomvol stadion zullen gaan zitten.
Ik verwacht wel dat er zat mensen gaan zijn die dus voorlopig, als het weer wordt toegestaan is om naar wedstrijden te gaan, het stadion mijden.
0 0
behangdelul
We zijn welgeteld een maand onderweg...de tandjes
1 0
Steeph
De eredivisie zoals in de huidige vorm bestaat volgend jaar niet meer.
1 0
Deepblue
Nee joh, ze zijn knettergek wanneer ze nu ook maar durven denken aan voetballen - als ik veel 'fans' hier mag geloven. Gezondheid voor geld toch?
2 -4
AjaxDaniel
De kranten doen nogal hysterisch, alles voor de clicks. Letterlijk elke club, bedrijf, wat dan ook gaat grote klappen krijgen door dit. Ajax heeft tenminste nog wat vet op de botten.

Bijvoorbeeld Feyenoord en PSV, die zijn pas echt de lul. Feyenoord is al zo lang bezig met een stadion, reken er maar op dat dat niet door zal gaan en/of nog langer uitgesteld zal worden. Daarnaast hebben ze vrijwel geen buffer. PSV doet al jaren aan creatief boekhouden om Ajax een beetje bij te houden. Die zijn erg afhankelijk van spelersverkoop. Die hebben dus ook een groot probleem en hebben ook vrijwel geen buffer.

Om nog maar te zwijgen over al die poenclubs in de top competities. En wanneer die sjeiks een groot deel van hun kapitaal verliezen door de dalende economie en olieprijzen is de lol er ook snel vanaf voor hun.
7 -2
RusselWestbrook
Het verschil met die poenclubs is dat lege stadions een stuk minder hard op hun begroting drukken dan bij Ajax, PSV en Feyenoord, of clubs op uit soortgelijke voetballanden. De poenclubs halen het grootste gedeelte van hun jaarlijkse inkomsten uit tv geld (en start en winstpremies). Ajax, PSV en Feyenoord moeten het vooral van publiek in het stadion hebben, het tv geld is maar een klein gedeelte van de inkomsten. Start en winstpremies uit de CL zijn wel extra lekker voor Nederlandse clubs enzo.
0 0
Wijnvoord
ze mogen dan veel vlees volgens jou op de botten hebben, maar ze hebben ook de duurste huishouding van alle Nederlandse clubs. Dus hakt dat er aardig in.
0 -2
AjaxDaniel
‘Waar er twee seizoenen geleden zestig miljoen euro aan kosten waren, bedroeg dat het afgelopen boekjaar 165,2 miljoen euro. 'Voornamelijk door de toename van salariskosten, waaronder spelerspremies, en wedstrijdkosten', zo valt te lezen op Ajax.nl.’

Dit is een stuk van eind vorig seizoen. Ajax had vorig seizoen uitzonderlijk hoge kosten vanwege de CL campagne. Denk je dat er premies uitgekeerd worden en wedstrijdkosten gemaakt worden als het voetbal stil ligt?
1 0
JanBiesbos
Iedereen praat over vaccin maar er word ook over virus remmers gesproken of medicijnen die ic opnamen tegengaan omdat ze de ontsteking tegengaan , de dubbelzijdige longontsteking word waarschijnlijk door iets anders veroorzaakt door lekkend haarvaatjes.
0 0
Cupmetgroteoren
Het duurde 15 jaar voordat er een goedwerkend middel tegen hiv kwam. Waarom gaat iedereen ervan uit dat er zomaar binnen een jaar een middel tegen corona is, laat staan een vaccin. Bij hiv is er nog steeds geen vaccin, 40 jaar ja dato.
0 -6
RusselWestbrook
HIV muteert nog sneller dan influenza joh, mafkees.

'In the most recent PloS Biology, Cuevas and colleagues quantify the HIV-1 genome-wide rate of spontaneous mutation in DNA sequences from peripheral blood mononuclear cells. They reveal a mutation rate 4 × 10−3 per base per cell, which is the highest reported mutation rate for any biological entity. "

Highest reported mutation rate for ANY BIOLOGICAL ENTITY.

https://www.immunopaedia.org.za/breaking-news/2016-articles/what-causes-the-high-mutation-rates-of-hiv-1-in-the-human-body/

Jij laat je echt totaal niet tegenhouden door een gebrek aan kennis. Hou gewoon een keer je muil, je snapt er niks van.
0 0
RuffRhythim
Hiv is ook echt iets wat je krijgt van een niesbui....
1 0
AjaxDaniel
Je kan niet zomaar 2 compleet verschillende virussen vergelijken haha. De meest pessimistische scenario's die ik zag spreken over max. 2 jaar voordat er een vaccin is. Ik ben geen viroloog dit is niet het eerste coronavirus dat er is he.
2 0
Cupmetgroteoren
Niet alleen Ajax. Iedereen gaat hard bloeden door deze ellende. Er is geen exitstrategie, het enige wat men continu roept is: alles op slot, geen evenementen, niks, meer dan een jaar lang. Ik zit niet in de horeca of evenementen, maar dat kun je mensen niet aandoen.
1 -2
blava
De TV rechten van Ajax zijn ongeveer evenveel waard als de TV rechten van alle andere 17 eredivisie clubs samen. Zonder Ajax zijn de TV rechten in het buitenland niets waard. Op deze manier heeft Ajax een sterke onderhandelingspositie, lijkt mij.

Ook moeten andere inkomensbronnen aangeboord worden. Wat dat betreft wordt nog tamelijk amateuristisch gedacht.
1 0
Ajaxxxisdebeste
Eerst Ajax dan de rest zou je hulp verwachten van anderen als wij het nodig zouden hebben, nee...
0 0
3sterrenAjax1
waarom moeten wij uberhaupt iets betalen? wij staan simpelweg eerste volgens de regels en als de competitie voortijdig wordt beëindigd telt de huidige stand en zijn wij kampioen. niemand heeft ergens recht op. een klein percentage zou al een prachtig gebaar zijn van ajax.
3 0
JariJari
Mensen kunnen zoveel verwachten. Gewoon niet toegeven. Ons erger haten dan ze al doen kan toch niet.
4 0