Jensen, de tweebenige Deense hoop van Ajax

FinnDekker, 21-10-2019 om 13:00, 24548 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Na het vertrek van Lasse Schöne, Rasmus Kristensen en Kasper Dolberg is een lang tijdperk van Denen in de selectie van Ajax 1 voorbij. Maar als het aan Victor Jensen ligt, duurt deze Deense droogte niet lang. De middenvelder van Jong Ajax begon deze zomer aan zijn derde jaar in Amsterdamse dienst. Na twee seizoenen van aanpassen aan de omgeving, het seniorenvoetbal, de taal en de speelwijze hoopt men dat dit zijn jaar gaat worden.

'Dit seizoen begon goed tijdens de voorbereiding met het eerste en de start van de competitie bij het tweede met drie goals in vijf duels. Hij was recent ook aanvoerder van Jong Denemarken', klinkt de stem van Jesper Ørskov aan de andere kant van de lijn. Ørskov is bij People in Sport de zaakwaarnemer van de negentienjarige Jensen. 'De laatste weken hield een blessure hem langs de kant. Het is niets ernstigs gelukkig. Het heeft te maken met zijn groei. We denken en hopen dat hij snel weer voor honderd procent terug is.'

Ørskov kent de middenvelder al een jaar of zes, vanaf het moment dat de zaakwaarnemer de Deen voor het eerst zag spelen. Hij was meteen verkocht. 'We hoorden bij FC Kopenhagen verhalen over een jong jongetje dat heel klein was, maar heel goed kon voetballen.' De tip bleek te kloppen. 'Ik herinner het mij nog goed. Corners nam hij met beide benen. Je kon gewoon niet zien of hij links of rechts was. Dat was zó speciaal. Het was iets natuurlijks, aangeboren. Op vijftienjarige leeftijd hebben we Jensen vervolgens vastgelegd. Wat we voorspelden gebeurde daarna: hij werd een geweldig talentvolle speler.'

Mentaal en fysiek wennen

Ajax zag zijn kwaliteiten en 'X-Factor' ook. Toen de Amsterdammers eenmaal op de stoep stonden, stond Jensen voor een lastige keuze. 'Hij zei: ik zeg geen nee tegen Kopenhagen, ik zeg ja tegen iets beters. Dat was heel treffend gezegd. Hij had het namelijk echt naar zijn zin bij Kopenhagen. Maar als Ajax komt, een club met zo’n grote geschiedenis met Deense spelers, dan is het moeilijk om niet te gaan.'

In de zomer van 2017 kwam de deal rond. Jensen sloot aan bij de toenmalige A1. 'Het eerste seizoen was hectisch. Dat is het eigenlijk altijd als een speler transfereert naar het buitenland.' In het geval van Jensen was dat dus niet anders. 'De nieuwe taal, een nieuwe school, het nieuwe systeem en hij stond af en toe op een nieuwe positie in het veld', somt Ørskov op. 'Mentaal en fysiek moest hij dan ook wennen, waardoor hij wat kleine blessures opliep. Gelukkig hield Ajax rekening met zijn situatie.'

'Het tweede seizoen ging het vervolgens beter, zoals men bij Ajax had gehoopt en verwacht.' Jensen speelde twintig duels in het tweede en speelde mee in de Youth League. Zijn goede prestaties op het veld waren deels te danken aan zijn warme situatie buiten het veld. 'Hij heeft de eerste twee jaar in een gastgezin gezeten. Zij hebben geweldig werk gedaan. Hij vond het heerlijk daar. Door hen heeft hij zich goed kunnen aanpassen, heeft hij de taal kunnen leren.' Maar dit jaar was het tijd om op eigen benen te staan. 'Hij heeft nu zijn eigen appartement en rijbewijs. Hij geniet van het leven in Amsterdam.'

Zijn statistieken bevestigen zijn goede spel en aanpassing aan het Nederlandse voetbal. 'De uitkomsten van zijn testen zijn heel hoog. Het aantal intensieve sprints en de hoeveelheid kilometers die Jensen haalt in een wedstrijd zijn bijvoorbeeld indrukwekkend. Zijn lichaam is nog groeiende, maar de cijfers laten zien dat hij makkelijk meekan. Bij Ajax is hij in de lengte en qua spieren groter geworden.' 

Focus op Jong Ajax

'Zijn gevoel voor positie, techniek, overzicht en vermogen om te scoren en assists te geven zijn geweldig. Ik zie in hem een nummer tien of aanvallende acht', antwoordt Ørskov als er gevraagd wordt naar de verdere kwaliteiten van Jensen. Bij de beloften van Ajax speelt Jensen echter ook regelmatig op de flanken. 'Het is aan Ajax. De trainers zijn hard met Jensen bezig om aspecten te verbeteren. Ze zijn heel begaan met zijn ontwikkeling.'

Verbetert Jensen zijn minpunten, dan komen de kansen in het eerste elftal vanzelf, denkt Ørskov. 'We hebben geduld. De focus ligt voor nu voor de volle honderd procent op Jong Ajax. Daarna zien we wel weer verder. Als Jensen goed blijft trainen voor een langere periode, dan kan er misschien iets gebeuren. Maar het huidige proces, waarbij we van week tot week kijken, ligt Jensen perfect.'

Veel talent heeft Jensen dus absoluut, dat zien ze bij Ajax natuurlijk ook. Toch weet men als geen ander dat er meer Denen waren met absurd veel aanleg, maar die uiteindelijk alsnog door de achterdeur vertrokken. De vraag is of Jensen het volgende succesverhaal wordt óf een eeuwig talent blijft. 'Het wordt een interessant proces om te blijven volgen. Maar ik ben ervan overtuigd dat Jensen zijn dromen bij Ajax gaat waarmaken', besluit Ørskov.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 - Zo gaat Jong Ajax het nieuwe seizoen in
#2 - Profiel Van der Gaag: Ajax-talent krijgt de kans
#3 - Is Castillo de toekomst van Ajax op links?
#4 - De doorbraak van Gravenberch is aanstaande

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Sterspeler
Ik moet het nog maar zien..
Hoe doet Alex Mendez het eigenlijk?
5 -2
Sampaoli
Doet het goed in de schaarse minuten die hij krijgt. Hij houdt het simpel, maar verplaatst de bal makkelijk en oogt comfortabel aan de bal. Imo een hele interessante speler, Eiting en Gravenberch volgend jaar bij 1 en Mendez samen met Taylor en Jensen op het middenveld bij Jong Ajax.
1 -1
Sterspeler
Dat was in de beelden online ook terug te zien. Maar wat maakt het dat hij weinig minuten krijgt? Ik vond hem op basis van beeldmateriaal een vergelijkbare stijl met Frenkie hebben. Bal terughalen, toch inspelen/indribbelen en spelers van de tegenstander naar zich lokken om een ander vrij te zetten. Hoop toch echt op deze jongen.
0 0
mcjc
Jenssen is net als , Gravenberch, Ekkelenkamp en Lang klaar voor de doorbraak. Helaas wordt deze geblokkeerd door de talloze miskopen die op de bank mogen plaats nemen. Hiermee wordt Ajax gewoon tekort gedaan.
12 -6
EersteAanname
Ja want Ekkelenkamp is stukken beter dan Promes!
1 -7
altijdwelwat
Want Labyadis stukken beter als Lang ? Alvarez beter dan Gravenberch ? Siem de Jong beter dan Ekkelenkamp ? En Marin stukken beter als Eiting ? Feit is gewoon dat heel veel middelmaat , jongens met meer potentie teveel minuten ontnemen die nodig zijn voor ontwikkeling en een stukje waardering die iedereen nodig heeft en zeker jong talent.
4 -2
Lazell
Alvarez met Gravenberch vergelijken... Marin is wel degelijk beter dan Eiting, Siem / Ekkelenkamp maakt niet veel uit omdat ze allebei hooguit bank materiaal zijn. Alleen met Labyad heb je gelijk, maar die speelt ook nooit.
5 -7
altijdwelwat
Vergelijk ze niet zeg alleen dat ze op posities lopen die de andere jongens ook in kunnen vullen. Gravenberch in potentie 3 klasse beter als Alvarez, Eiting en Marin hebben dezelfde plussen en tekortkomingen dus om daar nou 13 miljoen aan uit te geven. Siem en Ekkelenkamp scheelt 10 jaar en 1 miljoen aan salaris. Labyad Lang is voor niemand een discussie alleen voor Ten Hag.
3 -4
Schip
Nee soepkip, maar mogelijk wel dan Alvarez of Marin. En dat geldt zeker voor Jensen, Gravenberch en op termijn Taylor.
5 -2
Sterspeler
Alvarez laat vooralsnog meer zien dan Ekkelenkamp en is gewoon een prima aankoop die volwassen speelt. Feit blijft dat ze een betere middenvelder hadden moeten halen. Maar ik denk eerlijk gezegd dat niemand het had verwacht dat Veltman het zo goed zou doen en Marin zo zou tegenvallen.
7 -2
Vlieske
Alvarez is gehaald als opvolger voor de ligt. De ligt was verkocht en een dag later wordt alvarez gekocht. Scouts hebben gewoon lopen slapen. Als je een middenvelder wilde kopen dan zijn er tientallen betere te vinden dan deze houten klaas die alleen balletjes breed geeft.
2 -3
Sterspeler
Ja dat zeg ik toch tussen de regels door? Niemand had verwacht dat Veltman hem van z'n plek zou houden. Middenveld vult ie oke in. Ook omdat Marin door de mand valt. Soms moet je roeien met de riemen die je hebt. Gelukkig is RTH daar goed in.
2 0
AFCA1510
Dat Marin door de mand zou vallen en Alvarez absoluut geen middenvelder is, zeker niet voor Ajax. Wist je op voorhand al. Blijft dus gwn matig gehandeld en slecht gescout.
2 -2
Sterspeler
Alvarez is niet als middenvelder gescout, maar wordt zo gebruikt. Daar zit nogal een verschil in. Wat Hans van der Zee schrijft is niet leidend voor hoe ETH zijn spelers opstelt.
0 0
altijdwelwat
Ik ben er niet van overtuigd , Jensen heeft nog nooit een reeks van 3 goede wedstrijden achter elkaar gespeeld. En hij heeft in Taylor een groter talent kort achter zich, die ook in fysiek opzicht nu al beter is.
4 -4
Dennis1964
Er zijn er meer die op de deur kloppen. Gravenberg, Ekkelenkamp, Lang maar ook Traore bijvoorbeeld. Ben erg benieuwd hoe lang zij dit volhouden? Zij moeten dit jaar toch kansen krijgen???
4 0
gi0vanni
Tegen een laagvlieger in de beker of bij een ruime voorsprong tegen een wat minder team zou dat zeker kunnen.
2 -2
altijdwelwat
Wat een onzin dat het alleen dan kan , met Lang in de basis ploeg win je ook gewoon van RKC hoor.
2 0
RayJordaan
Precies, en goed genoeg is oud genoeg! Iets waar Ajax voor staat.
0 0
LS16
In mijn optiek in potentie de ideale opvolger van Frenkie. Nu moet ie er voor zorgen dat ie de kansen krijgt. De voorbereiding was in ieder geval erg sterk!
1 -4
Sterspeler
Frenkie was op zijn leeftijd al veel constanter. ik heb het dan even niet eens over het niveau. Want de potentie heeft deze jongen inderdaad wel. Mar is dit daadwerkelijk een groter talent dan hoe wij tegen Fischer of Andersen aan keken?
3 0
AppieForever
Mijn gevoel zegt net niet. Dit is eigenlijk zo'n speler als die echt zijn kans krijg in t eerste t ook fantastisch gaat doen. Maar dan moet hij dat wel zelf afdwingen.
1 -1