AZ gefrustreerd: 'Ajax meldt zich ondanks herenakkoord'

BartVeenstra, 09-11-2019 om 11:35, 14885 views, NRC |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ondanks het afgesproken herenakkoord zou Ajax zich in oktober hebben gemeld bij AZ om een jeugdspeler van de Alkmaarse club over te nemen. Dit tot frustratie van AZ, zo valt te lezen in het NRC.

In juni maakten Kian-Fitz Jim en Rio Hillen als (voorlopig) laatste AZ-spelers de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax. AZ dacht dat zij de laatste zouden zijn, want per 1 juli 2019 zou immers het herenakkoord ingaan. De afspraak hierbij is dat AZ, Ajax, PSV, Feyenoord, Vitesse en FC Urecht onderling niet meer actief scouten. Elkaars talenten afpakken behoorde tot de verleden tijd.

Dat laatste is nu toch niet helemaal uitgekomen, zo schrijft het NRC. Ajax zou zich in oktober in Alkmaar gemeld hebben om een van de beste jeugdspelers van AZ - onder de zestien jaar - over te nemen. Een ingewijde zegt tegen het NRC: 'De inkt was nog niet opgedroogd of het akkoord is alweer geschonden.'

Tegenover de krant laat AZ-directeur Robert Eenhoorn weten dat hij - als hij zich hierover wil uitlaten - dat zal doen tijdens de eerstvolgende eredivisievergadering in december. Ajax wilde na inzage van het NRC-artikel niet reageren.

Denk jij dat Ajax met 3-0 van FC Utrecht wint? Zet in en krijg 8,75 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Hagmag
Er wordt gewoon betaald.
Voorheen kreeg AZ niets.
0 0
Meerkoet
Het is maar hoe je het interpreteert.
DE reden waarom het akkoord was om te voorkomen dat er gratis overgestapt werd.
Ajax zegt dan, nou dan betalen we de vergoeding.
Het is geen speeltuin, het is big business.
De andere vraag is, die spelers willen zelf ook overstappen, hou dat maar eens tegen.
Een mini Bosman arrest, volgens mij mogen spelers zelf bepalen wat ze doen.
Als er dan nog een verbintenis is moet de afkoopsom betaald worden.
2 0
RedFeather
Even de andere kant van het verhaal
Als.. Ajax weet dat zo'n akkoord inhoudelijk wankel is
Of.. als ze toch zijn van plan de grondgedachte ervan niet te respecteren
Waarom teken je dan zo'n akkoord? Krijg je alleen maar weer dit gezeik van.
1 -1
Simon1
"actief scouten"....

Als dit de toon is die de basis is voor het herenakkoord, dan heb je er geen reet aan. Er is geen ruchtbaarheid te geven aan dit soort teksten, daar je nooit kan definiëren wat actief is.

KNVB had, uit monde van Art Langeren (helaas hem weer) al eerder vraagtekens hierbij gezet.

Leuk en aardig dus zo'n herenakkoord, maar dit laat dus ook weer zien wat voor een symboolpolitiek dit is. Partijen die dit soort afspraken maken doen dit bewust om een ontsnapping erin te krijgen.

Kortom: niet janken als er wordt gehandeld naar afspraak.
0 0
SpursAjax
Om welke jeugdspeler zou het gaan?
0 0
kade88
Dog eat dog world.
0 0
Mokum31
Altijd Zielig
0 0
AlexIbarra
Het klinkt zo lullig als Ajax in landelijke media gaat vertellen dat AZ een stel slavendrijvers is dat jeugdspelers met wurgcontracten aan zich probeert te binden.
Waarschijnlijk reageren ze daarom niet.

Het ‘akkoord’ is volgens mij niet meer dan een afspraak om hogere minimumvergoedingen voor jeugdspelers te betalen.

Dat betekent dus dat een jonge speler die hogerop wil nog steeds met een club mag praten, en een club de speler nog steeds mag overnemen. Als er maar betaald wordt.

Typisch gevalletje bek houden, lijkt me dit dus.
2 0
ElPistolero9
Wat bedoel je precies met die wurgcontracten? Ben wel benieuwd
0 0
Middenweg401
Zo werkt het systeem niet. Dan moet de volgende stap ook beschermd worden. Zou lekker zijn. Europees mag elke club Ajax spelers verleiden, maar Nationaal mogen de spelers niet naar de mooiste club van Nederland.
2 0
BRAMHOUTEN
Wat een gejank weer van Az. zij halen ook weer jeugd elders weg.
1 -1
Bocarra
Dit kan toch nooit werken. Het is ook illegaal. De beste spelers moeten in de beste opleiding zitten. Hoe hoger het niveau des te beter een speler kan worden. Spelers zouden beperkt worden in hun doorgroei mogelijkheden. Komt bij dat AZ zijn talenten ook vaak bij Amsterdamse amateurclubs scout.
1 0
edalm
Wie heeft baat bij dit akkoord. Ajax duidelijk niet
2 0
trainerdv
Soms moet je echt even aan jezelf denken... Zoals ik het zie, zit Ajax nu echt op een kruispunt. Aanhaken bij de Europese top, wat we allemaal zo graag willen, of blijven rommelen binnen de marge zoals de afgelopen 20-25 jaar. Het is leuk dat er een fictief akkoordje ligt m.b.t. de binnenlandse jeugdopleidingen, maar dat is peanuts vergeleken met deals die Ajax momenteel maakt over jeugdspelers, contracten en transfers. Wil je aanhaken bij die top, dan moet je soms ook horkerig zijn zoals Bayern of City die inderdaad de beste spelers van de binnenlandse concurrentie koopt. Zolang Ajax dat nog niet kan, zal die echte aansluiting nog niet plaatsvinden. Persoonlijk vind ik het prima als Ajax zich even niet als een gentleman gedraagt, maar eerder als het oude, zelfverzekerde (en ja ook arrogante) Ajax en doorpakt en dit soort flut-afspraken op zijn beloop laat.
Zoals ik al zei, soms moet je even aan jezelf denken. Dat heeft AZ als geen andere club ook eens gedaan.
2 0
FrankBeton
Big fish eat little fish
3 0
Babangida83
Dat herenakkoord was overigens een idee van Cruijff. Tenminste, die was daar ook voorstander van. Opzich valt er wat voor te zeggen. Als iedereen in zijn opleiding blijft investeren, dan kan Ajax ze ook oppikken als ze net doorbreken. Betaal je de opleidende club nog redelijk wat, groeit t algehele niveau van de jeugd en Eredivisie doordat iedereen in de jeugd investeert en gaat dus ook de top omhoog. Beter voor iedereen.
1 0
Joseph
Cruijff heeft wel vaker laten zien dat hij te veel uit gaat van het goede van de mens. Hij had ook niet verwacht dat clubs als AZ opeens de verdubbelaar inzetten als Ajax zich voor een speler meldt.

Zo lang AZ te veel blijft vragen voor hun spelers, moet Ajax ze uit de jeugd blijven trekken!
1 -1
edalm
Voor je aansluiting Europees kan je ze beter eerder in je opleiding hebben. Je moet namelijk minimaal 4 eigen jeugd hebben
0 -1
Mike1
Als Ajax niets verkeerds gedaan heeft in haar ogen, waarom reageren ze dan niet als de NRC hen de kans bood hun kant van het verhaal te vertellen?
0 0
aniet
iedere x hetzelfde verhaal
1 0
Illegaal
Hou toch op met die onzin... "herenakkoord"

Ga dat aan de rijke clubs in Engeland, Spanje, Italië en Duitsland vertellen die onze spelers wegkopen ook op jonge leeftijd.
3 0
Ajaxhart
Ook Ajax heeft belang bij dat herenakkoord. Hoe? De idee is dat je op deze wijze de weerstand verhoogt, waardoor het voetbal aan kwaliteit wint. Ook voor Ajax is meer weerstand gunstig.
Mee eens? Ik niet, maar dit is wel de theorie achter dit akkoord.
0 0
JariJari
Het akkoord was dat AZ een hogere opleidingsvergoeding ontvangt, wat ongetwijfeld zal gebeuren.
3 0
Tomajax1990
Ja toch? Het was toch eigenlijk afgesproken door geen “gratis” talenten weg te kapen? Of was er nog iets getekend? Ik dacht namelijk alleen dat de vergoeding omhoog ging zoals jij ook al zegt.
1 0
JariJari
Ja klopt helemaal. Ook krom het woord akkoord te gebruiken terwijl Ajax (als ik mij goed herrinner) tegen heeft gestemd en het opgelegd is.
1 0
MickS
Even vooropgesteld of hetgeen het NRC klopt: allemaal wel mopperen op AZ, maar als eea inderdaad zo is afgesproken en Ajax is daar zelf mee akkoord gegaan en heeft zelfs getekend, dan is het simpelweg gewoon niet netjes van Ajax natuurlijk.

Wij zouden dan hetzelfde reageren als AZ wanneer Barca oid een jeugdtalent van ons weg probeert te halen.
2 0
wolterx
Alleen is Ajax als 1 van de 3 clubs niet akkoord gegaan en is dit plan obv een meerderheid aangenomen. Dit is één van de punten van dat akkoord. Ook PSV is bijvoorbeeld niet akkoord gegaan, wat heeft het voor zin om een 'Herenakkoord' te hebben dat niet rechtsgeldig is als 2/6 ploegen tegen zijn?
0 0
ajax2004
De eredivisie: klein gebleven door klein te denken
3 -2
Ajax95Duivendrecht
Ah, Rotterdammertje Eenhoorn vervalt weer eens in het typisch Rotterdamse complex: je minderwaardig voelen ten opzichte van Ajax en dan maar in de media gillend om je heen gaan spartelen en vingertje wijzen naar het grote boze Ajax.

Geen wonder dat Feyenoord deze man graag wil hebben. Hij zou daar perfect passen.
6 -3
Joseph
Dat herenakkoord is 1 grote grap. Geen enkel groot talent gaat weg bij Ajax om bij 1 van die clubs aan de slag te gaan. Wat doen die clubs terug voor Ajax om dit akkoord te handhaven?

Ik zie meer in een akkoord waarbij Ajax grote talenten bij AZ mee laat spelen, om zo het niveau van de competitie omhoog te krijgen.
6 -1
Ajaxxxisdebeste
Herenakkoord is alleen maar gunstig voor de kleinere clubs, dus waarom daarin meegaan heb ik niet begrepen.
2 0
Redrum
Waar slaat dat herenakkoord eigenlijk op? Een speler moet toch zelf kunnen bepalen voor welke club hij het liefste speelt? Als je in Nederland maar hard genoeg jankt dan krijg je vanzelf uiteindelijk je zin. Wat een verrotte en kansloze mentaliteit heerst er toch bij de kleine clubs in Nederland. En met kleine clubs bedoel ik elke andere club die geen Ajax heet.
2 -3
BrandjeXL
Als je niet weet wat zo'n akkoord in houdt reageer dan niet.
2 -3
Redrum
Ik weet wat het herenakkoord inhoudt bijgoochem. Blijkbaar weten ze dat bij AZ alleen nog niet helemaal. Daarnaast is het toch zo wat ik zeg? De kleine clubjes in Nederland hebben massaal lopen janken en als tegemoetkoming is dit herenakkoord verzonnen.
2 -2
Babangida83
Een speler kan ook met een herenakkoord van club wisselen, als t dat wil. Geen probleem. Ze mogen alleen niet actief benadert worden.
1 0
Mokum31
En rot lekker op met je herenakkoord
4 -1
Mokum31
Voor de uitwedstrijd tegen az maakt Ajax bekend dat ze Stengs en Boadu willen.
Mark my words
3 -1
Joseph
Is ook heel logisch, Ajax krijgt met AZ te maken, journalisten gaan er naar vragen en Ajax zal niet ontkennen dat ze naar die spelers kijken.

Kop telegraaf: "Ajax brengt hoofd Stengs en Boadu op hol daags voor wedstrijd tegen AZ"
1 -1
Redrum
Dat zullen ze bij AZ in ieder geval wel gaan beweren ja.
1 0
Mokum31
Gaat ook gebeuren en moet ook want met zulke aankopen worden we inderdaad het bayern van Nederland
1 -1
AjaxDaniel
Kosten 30 miljoen per stuk wss en AZ spelers maken het nooit waar in het buitenland. Van mij hoeft het niet. Traoré is denk ik ook niet minder dan Boadu.
3 -1
Mokum31
Wat maak jij je druk?
Dan hebben we nu al verdiend met 4 potjes CL
0 -1
AjaxDaniel
Gelukkig doe jij niet de financiën voor Ajax.
1 0
Mokum31
Gelukkig niet
Maar geloof me het gaat toch gebeuren
Ajax zal flink gaan knisperen
0 -1
BrandjeXL
Kijk even naar de cijfers van vorig jaar aub. 50.miljoen winst terwijl je 100 miljoen uit de CL haalde plus de transfer van Frenkie van 75 miljoen.
0 0
Benleiden
Hierin zitten ook de inkomende transfers, he?!

Wat ik weleens wil weten: zitten de transfers er volledig in verwerkt, of zijn ze er deels in verwerkt omdat het vaak over meerdere termijnen cq jaren wordt uitgesmeerd.
0 0
AjaxDaniel
En bij andere clubs maken ze het ook nooit waar*
1 0
BrandjeXL
Oftewel de Frank de Boer tactiek:)
0 0
Redrum
Ik snap nu opeens waarom Feyenoord die Eenhoorn zo graag wil hebben. Meneer kruipt graag in de slachtofferrol en is er niet vies van om naar het grote boze Ajax te wijzen, terwijl die alles volgens de afspraken doen.
0 -3
AjaxDaniel
Daarnaast heeft AZ zelf een jeugdcomplex neergezet in Zaandam zodat ze lekker uit Amsterdam talenten kunnen vissen. Niet heel gek dat die jongens vaak wel belangstelling hebben voor Ajax.
5 0
Hollister
Als Ajax zijn de niets van aantrekken... gewoon de dubbele vergoeding betalen... topclubs in Europa houden zich ook niet aan FFP... fuck it.. het is een harde wereld.. als je maar betaald..
0 -1
ajax4ever01
Ajax heeft anders nog wel wat spelers voor AZ want die komen bij Ajax toch nooit aan spelen toe
0 0
eros
Ik snap t niet meer. Dat herenakkoord houd toch alleen in dat er meer betaald moet worden voor elkaars talenten? Meer opleidingsvergoeding laat maar zeggen.

Toen dacht ik al dat boeit Ajax toch niet?
1 -1
BrandjeXL
Meer betalen inderdaad maar ook niet elkaars talenten actief benaderen. Spelers die zelf willen switchen van club zijn daar vrij in.
2 0
Joseph
Een speler moet wel weten OF hij kan switchen, daarvoor zal Ajax toch iemand moeten benaderen lijkt mij..
0 0
BrandjeXL
In Nederland mogen spelers vanaf hun 16e pas het éérste contract tekenen. Dus tot die leeftijd mogen ze overstappen.
0 0
FerdiZ
veel feyenoord spelers meldden zich afgelopen seizoen zelf, waarna Ajax contact zocht met Feyenoord om ze over te nemen.

ik zie het probleem nu eigenlijk niet, in die afspraken stond toch dat je nu het dubbele moest betalen voor de jeugdspelers?
0 0
AjaxDaniel
Ben wel benieuwd over welke speler het gaat en of hij ja heeft gezegd
0 0
MarLuuk76
Ik hoop maar 1 ding. Dat Ajax nooit meer een speler uit de eerste selectie van AZ haalt. Hoe goed ze ook zijn of kunnen worden. De bedragen die AZ aan Ajax vraagt zijn vaak ver buiten proporties. (Zou dat wellicht een reden zijn dat Ajax ze dan maar uit de jeugd weghaalt?, wat van mij ook niet permse hoeft) Zodra AZ spelers door hebben dat ze niet meer naar Ajax of mindere mate PSV kunnen. Door de handelswijze van AZ. Zullen ze vast wel beter nadenken bij het tekenen van een contract.
4 0
Pauw
Ik kan mij de teleurstelling en frustratie zeker voorstellen. Je probeert immers als niet zijnde een topclub in Nederland een topclub te worden. Dat gaat zo niet. Vanuit AZ begrijp ik dan ook dat een herenakkoord wenselijk is.
Zo’n zelfde herenakkoord zou Ajax ook wel willen afsluiten met de rovende clubs uit Engeland.

Zowel Ajax als AZ nemen deel aan dit piramidespel. AZ echter wat lager geplaatst dan Ajax. Ajax heeft het herenakkoord denk ik tegen beter weten in getekend. Immers, als er bij Ajax geroofd wordt zal Ajax ook moeten gaan roven om haar positie in de piramide te kunnen houden. Dat Ajax het herenakkoord niet naleeft is niet bepaald heer-lijk. Heer-lijk zou zijn geweest de betrokken clubs de wijzen op de helaas harde waarheid van het piramidespel.
5 0
Red Devil
Herenakkoords bestaan niet in het hedendaagse voetbal want daar zit dat wereldje te rot voor inmekaar.
De voetbalwereld zit vol met nagemaakte en achterbakse types die alleenmaar met zichzelf bezig zijn.
0 -2
markk
Stomme herenakkoorden. Laat jeugd zelf kiezen voor welke club zij willen spelen, Ajax heeft op dit moment alles het beste op een rijtje en het is dan ook logisch dat de grootste talenten naar Ajax toe gaan.
2 -1
BrandjeXL
Dat zelf kiezen heeft ook niks met het akkoord te maken. Het gaat erom dat clubs geen spelers van elkaar benaderen.
1 0
Joseph
Spelers moeten zelf kunnen keizen, en je kan pas kiezen als je weet welke smaken er zijn.

Ajax moet altijd benaderen, maar als ze weten dat een speler wilt blijven zitten, dan moet Ajax het los laten. Dat zou het herenakkoord moeten zijn, niks anders.
0 -1
insectenverdelg
Ajax is er zelf bij dat ze meedoen aan een Herenakkoord. Rn t is voor alle ploegen goed dat er op een zon breed mogelijk platform goed opgeleid wordt. Maar dan moetenniet alle beste spelers gratis vertrekken. Want dan heeft opleiden geen zin meer.

Als Ajax echr die jingen benadert heeft, is t gewoon een arrogante en asociale actie.
0 -1
aniet
Ik dacht dat spelers zelf bepaalde waar ze spelen, je kan wel een akkoord over ze sluiten
maar ze zijn geen bezit
Verder haat ik het natuurlijk ook als onze beste talenten verkassen
cela vie
0 0
Mikee
Stel dat een talent zelf naar Ajax wil. Zijn daar uitzonderingen op? Of beslissen de 'heren' daarover?
2 0
BrandjeXL
Het akkoord houdt in dat clubs niet actief spelers van elkaar benaderen. Als een speler zelfs van Az naar Ajax wil dan geldt dit akkoord niet. Zoals die twee jongens die van Feyenoord naar Ajax gingen, die deden dat uit eigen beweging.
1 0
Mikee
Inderdaad. Dan kan je wel in een hoekje gaan huilen over een akkoord, maar Ajax is nou eenmaal groter.
1 -1
Benleiden
AZ moet eens leren Ajax niet te willen buiten sluiten. Het zou ze namelijk veel verder kunnen brengen. Maar de haat aan Ajax is groter dan de liefde voor de club AZ.
0 -1
MisterAFCA
Het blijft gewoon vervelend voor ze dat ze altijd bijna letterlijk, en figuurlijk in de schaduw van het grote Ajax staan.
1 -1
Benleiden
Ja, maar dat is nu eenmaal hoe het werkt. Er is er altijd één de beste. Alle clubs staan in de schaduw bij Ajax.
0 0
AjaxDaniel
Een speler mag gewoon zelf bepalen waar hij een contract tekent uiteraard.
5 0
Mikee
Precies. Dat dacht ik ook.
0 0
Benleiden
Eenhoorn is een meester in woorden verdraaien. Dat herenakkoord doet hij nu alweer bewust verkeerd interpreteren plus dat hij gelijk weer de opinie opzoekt. Lekker het slachtoffertje spelen. Ajax speelt het spelletje héél slim: niet reageren en zo nu en dan de aanval openen op een groot talent. We moeten AZ niet groter maken dan ze zijn. Leuke club met een goede jeugdopleiding waar we zo nu en dan even shoppen. Dubbele opleidingsvergoeding verstrekken en dank je wel zeggen.
6 -2
Redrum
Je hebt volkomen gelijk. Het was even niet meer scherp bij me, maar van een schending van het akkoord kan in deze situatie inderdaad absoluut geen sprake van zijn. Waar wel sprake van is, dat is dat een nietszeggende clubje dat een paar leuke potjes heeft gespeeld direct weer naast zijn schoentjes gaat lopen. Misselijkmakend is het gewoon.
1 -1
BrandjeXL
Zo'n akkoord heeft alleen internationaal zin. Zo lang Engelse clubs onze opleiding roven hoeven wij ook geen akkoord te hebben. Valt mij trouwens op dat het vrijwel alleen Az is wat je constant hoort mekkeren.
6 -1
Benleiden
Ja, en alleen als Ajax langskomt. Wannabe club eersteklas. Het zou ze sieren als ze zich eens volwassen gaan gedragen daar, maar het lijkt wel een club die gerund wordt door afgunstige kinderen.
0 0
Saanchez
Wordt allemaal weer veel groter gemaakt dat het is. Het herenakkoord is niets meer dan een afspraak tussen de clubs dat de vergoedingen hoger zijn dan voorheen. Er is nergens afgesproken dat Ajax of PSV geen spelers van andere clubs mogen scouten of overnemen of wat dan ook. Dit is nu eenmaal hoe het gaat, draait uiteindelijk voor het grootste deel om geld en de NLse top 2 kan nu eenmaal meer bieden dan een AZ of een Vitesse, net zoals Premier League clubs met een flinke zak geld zwaaien en jeugdspelers ook van NL naar het buitenland gaan.
1 -1
Patajax
Wat een onzin dat herenakkoord
4 -2
Redrum
Als dit waar is dan is het absoluut niet netjes van Ajax. Ik wacht alleen met oordelen totdat de feiten bekend zijn. Het zal niet de eerste keer zijn dat een nietszeggend clubje de feiten zo verdraait dat het allemaal aan Ajax ligt, terwijl ze zelf schuldig zijn.
2 -3
Ferd
In plaats van de speler te benaderen, benaderd Ajax de club. Dat is heel netjes.
2 0
Redrum
Wat janken ze dan bij AZ, ze kunnen toch gewoon nee zeggen?
0 0
Vlieske
Geef ze groot gelijk.
1 -3
Ajaxhart
Wie geef je groot gelijk? Ajax of AZ?
2 0
ram
"Ze".

Lekker duidelijk statement.
1 -2