Welke clubs mogen Champions League niet winnen?

door Bart Veenstra 19

Welke clubs mogen Champions League niet winnen?

door Bart Veenstra 19

Laatst geüpdatet

Vijfendertig tot veertig miljoen euro. Het is het bedrag dat in de media wordt genoemd dat Ajax ontvangt als het zich rechtstreeks plaatst voor de Champions League. Miljoenen die Ajax goed kan gebruiken, zeker in de coronacrisis. De Amsterdammers plaatsen zich voor het miljardenbal wanneer de winnaar van de Champions League zich ook via de eigen competitie plaatst voor het volgende Champions League-seizoen.

De eerste horde richting die rechtstreekse plaatsing werd woensdag genomen. De UEFA maakte tijdens een persconferentie bekend dat de Champions League in augustus uitgespeeld gaat worden. Dit doet men tijdens een mini-toernooi in Lissabon. De kwart- en halve finales zijn niet over twee duels, maar over slechts één. Spanning gegarandeerd dus, ook voor Ajax.

De Amsterdammers zullen namelijk zo hun voorkeuren hebben als het gaat om de winnaar van de Champions League van dit seizoen. RasenBallsport Leipzig, Atalanta Bergamo, Atlético Madrid en Paris Saint-Germain plaatsten zich al voor de kwartfinales. Daar komen straks nog vier clubs bij, te weten: Juventus of Olympique Lyon, Manchester City of Real Madrid, FC Barcelona of Napoli en Bayern München of Chelsea.

Enkele van deze clubs kennen op nationaal niveau geen hoogstaand seizoen en lopen daardoor via de competitie mogelijk een Champions League-ticket mis. Hieronder volgt een overzicht van hoe die clubs er op dit moment voorstaan.

RB Leipzig

RB Leipzig, dat in de achtste finales Tottenham Hotspur uitschakelde, staat op dit moment op een derde plaats in de Bundesliga. Helemaal zeker van een Champions League-ticket is men nog niet. Met nog twee duels te gaan is de voorsprong op nummer vijf Borussia Mönchengladbach vier punten. De kans dat RB Leipzig zich via de competitie weet te plaatsen is desalniettemin groot.

Atalanta Bergamo

De Italiaanse Serie A gaat vanaf zaterdag weer van start en met nog twaalf speelrondes te gaan kan er nog veel gebeuren. Atalanta Bergamo staat op dit moment op een vierde plek en die plek geeft aan het einde van de rit recht op een Champions League-ticket. Echter, AS Roma - dat vijfde staat - volgt op slechts drie punten. Wel hebben de Romeinen een duel meer gespeeld.

Atlético Madrid

Atlético Madrid zal er in de Spaanse La Liga alles aan moeten doen om na 38 wedstrijden in de top vier te staan. De ploeg staat nu vierde, maar Real Sociedad volgt op twee punten en heeft bovendien een duel minder gespeeld. Daarnaast hijgen ook Getafe, Villarreal en Valencia de Madrileense club nog in de nek.

Paris Saint-Germain

Bij Ajax zal men het waarschijnlijk niet erg vinden wanneer Paris Saint-Germain de Champions League wint. De Franse topclub werd in Frankrijk - waar de competitie net als in Nederland vroegtijdig werd beëindigd - uitgeroepen tot landskampioen. Als gevolg daarvan heeft Paris Saint-Germain zich via de nationale competitie geplaatst voor de Champions League van volgend seizoen.

Juventus of Olympique Lyon

Over Juventus kunnen we kort zijn. De topclub uit Turijn is koploper in de Serie A, al heeft het slechts één punt meer dan nummer twee SS Lazio. Wel is de voorsprong op de nummer vijf - AS Roma - groot. Juventus heeft liefst achttien punten meer. Zodoende lijkt het uitgesloten dat Juventus een Champions League-ticket in eigen land nog gaat verspelen. Olympique Lyon, dat de heenwedstrijd tegen Juventus met 1-0 won, werd in de Ligue 1 teleurstellend zevende. Het levert de club geen Europees ticket op. Het winnen van de Champions League biedt voor de Fransen een uitweg, al zal Ajax in dat geval play-offs moeten spelen.

Manchester City of Real Madrid

Manchester City en Real Madrid lijken zich via hun nationale competities te gaan plaatsen voor de Champions League van volgend seizoen. City heeft in de Premier League een riante voorsprong van vijftien punten op nummer vijf Manchester United. Wel is het de vraag of Manchester City in het nieuwe seizoen in de Champions League mag uitkomen. De Engelse club hoort half juli over de mogelijke Europese uitsluiting. Real Madrid staat tweede in La Liga en heeft een ruime voorsprong op de de ploegen daaronder. Het heenduel in Madrid eindigde in een 1-2 zege voor Manchester City.

FC Barcelona of Napoli

Voor Ajax is het te hopen dat FC Barcelona het tweeluik met Napoli winnend gaat afsluiten. De Catalanen staan namelijk eerste in de Spaanse La Liga en lijken zich via de eigen competitie wel te gaan verzekeren van een Champions League-ticket. Dat laatste geldt voorlopig niet voor Napoli. Die club staat op een zesde plek in de Serie A, waarbij de achterstand op de felbegeerde vierde plek - Atalanta Bergamo - negen punten is. Bovendien heeft Atalanta Bergamo een duel minder gespeeld.

Bayern München of Chelsea

Na de 0-3 overwinning in Londen lijkt Bayern München zich op te kunnen maken voor de kwartfinales van de Champions League. Deze week werd de Duitse topclub bovendien landskampioen, waardoor Ajax zal duimen voor Champions League-winst van Bayern München. Chelsea staat op dit moment vierde in Engeland, waarbij het een voorsprong heeft van drie punten op nummer vijf Manchester United.

Conclusie

Op het moment dat de Champions League uitgespeeld gaat worden, zijn de nationale competities al afgemaakt. Pas dan kan een definitieve balans worden opgemaakt, maar op dit moment lijkt Ajax vooral te moeten hopen dat Atalanta Bergamo, Atlético Madrid, Olympique Lyon en Napoli de Champions League niet winnen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties