Wat levert deelname aan CL Ajax dit jaar op?

door Bart Veenstra 112

Wat levert deelname aan CL Ajax dit jaar op?

door Bart Veenstra 112

Laatst geüpdatet

Financieel directeur Susan Lenderink kan richting de start van het Champions League-seizoen weer opgelucht ademhalen. Zoals bekend wordt ook Ajax hard getroffen door de coronacrisis, maar het miljardenbal zorgt voor behoorlijke inkomsten bij de Amsterdamse club.

Dat Ajax een plek kent in de groepsfase van de Champions League levert de Amsterdamse club al een bedrag van 15,25 miljoen euro aan startgeld op. Maar er zijn, zoals in de afgelopen jaren ook al het geval was, meer inkomsten. Zo haalt Ajax wederom veel geld op uit de coëfficiënt-ranking.

Coëfficiënt-ranking

Als we de UEFA-ranking - gebaseerd op prestaties van de clubs in Europa in de laatste tien jaar, waarbij ook Europese titels en finales worden meegewogen - erbij pakken, zien we Ajax terug op plek achttien. Die plek zou Ajax ruim zestien miljoen euro aan inkomsten opleveren, echter doen alleen deelnemende Champions League-teams mee aan deze coëfficiënt-ranking. Zodoende vallen er enkele clubs die komend seizoen niet meedoen aan de Champions League weg uit de lijst. Dat zijn: Arsenal, Napoli en na dinsdagavond ook Benfica.

Zodoende stijgt Ajax drie plaatsen op de coëfficiënten-ranking en dat betekent meer inkomsten. Ajax staat van de deelnemende clubs op de vijftiende plek en die plek levert de club achttien 'aandelen' op. Een aandeel is 1,108 miljoen waard. Bij elkaar levert Ajax dat dus een bedrag van 19,944 miljoen euro op. Wanneer Benfica zich wel had geplaatst, zou Ajax een plaatsje lager hebben gestaan. In dat geval zou Ajax ruim een miljoen euro minder hebben binnengekregen.

Market pool

Ten derde is er nog de market pool waar Ajax na de uitschakeling van AZ de volle pot uit vangt. Wanneer AZ zich had gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League hadden de twee clubs de zes miljoen euro uit de market pool moeten delen. Nu is dit bedrag geheel voor Ajax zelf. Bij elkaar opgeteld levert Ajax de deelname aan de Champions League dus 15,25 + 19,944 + 6 = 41,194 miljoen euro op. Wel zal Ajax het hoogste bedrag - drie miljoen euro - doneren aan het solidariteitsfonds voor clubs uit de Eredivisie die getroffen zijn door de coronacrisis.

Premies Champions League

Wie goed presteert in de Champions League, wordt rijk. Ook dit seizoen leveren zeges en gelijke spelen weer extra centen op. Zo krijgt elke club voor een zege in de groepsfase 2,7 miljoen euro, terwijl een gelijkspel 0,9 miljoen euro oplevert. Wanneer de achtste finale bereikt wordt, levert dit een club 9,5 miljoen euro op. Een plek in de kwartfinale levert een club 10,5 miljoen euro op, terwijl een plek in de halve finale zorgt voor 12 miljoen euro aan inkomsten. Een plek in de finale levert 15 miljoen euro op, waarna een zege in die finale nog eens kan zorgen voor 4 miljoen euro aan inkomsten.

Zie ook: Ajax zeker van pot 2 bij loting Champions League

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties