Tiental Ajax verslaat en nadert PSV in titelrace

door Gino Haverkamp 1088

Ajax is weer helemaal terug in de titelstrijd. De Amsterdammers wisten thuis af te rekenen met koploper PSV: 3-1. Door de zege is het gat tussen Ajax en PSV weer twee punten.

In een kolkende Johan Cruijff ArenA trapten Ajax en PSV in de namiddag af voor één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Bij een overwinning van de thuisploeg is het gat tussen beide clubs weer twee punten. De Ajacieden zijn dus erg gebaat bij een zege, mocht het nog titelaspiraties hebben,.

Ajax begon scherp aan de wedstrijd en dat leidde na drie minuten al tot een grote kans. Dusan Tadic stuurde Noussair Mazraoui weg, die op randje zestien de bal voor gaf op Donny van de Beek. De blonde middenvelder kreeg de bal op doel gericht, maar zag zijn poging niet een goal worden. Een PSV-verdediger stond vlak voor de lijn en werkte het leer weg.

Daarna bleef Ajax de meest aanwezige ploeg, maar dat leverde het eerste kwartier nog geen grote kansen op. Soms kwamen de Ajacieden eruit, maar een echte kans kwam er niet. PSV kwam er ook een paar keer goed uit, maar ook zij wisten niet echt gevaar te creëren. Het meeste gevaar van de uitploeg kwam nog vanuit een vrije trap van Angelino. De Spanjaard gaf de bal voor op Luuk de Jong, maar André Onana was er vroeg genoeg bij om de aanval onschadelijk te maken. Tevens had een eventuele goal niet geteld, omdat scheidsrechter Björn Kluipers floot voor buitenspel.

Na 21 minuten spelen was het dan toch raak. Een vlijmscherpe voorzet van Hakim Ziyech op Dusan Tadic werd vlak voor het doel van PSV onderschept door verdediger Schwaab, maar niet op de manier zoals hij wilde. Via hem kwam de bal namelijk in eigen goal terecht: 1-0.

Het restant van de eerste helft verliep rustig. Zowel Ajax als PSV kwamen niet tot grote kansen en moesten het vooral hebben van halve kansjes. Zo schoot Ziyech tweemaal van afstand recht in de handen van keeper Jeroen Zoet en kwam Lozano er een paar keer gevaarlijk uitlie. De grootste kans was misschien nog voor Ajax toen een aantal Ajacieden het doel van PSV bestormden na een goede tackle van De Jong. Ziyech schoot echter van afstand naast. Ajax ging met 1-0 de rust in.

Het duurde even voordat de wedstrijd na rust weer op gang kwam. Beide ploegen waren niet echt gevaarlijk. De grootste kans was uiteindelijk voor PSV. Een steekpass door het midden van Rosario verraste de complete Ajax-verdediging, waardoor Lozano één op één kwam te staan met doelman Onana. De keeper van Ajax maakte het doel goed klein, waarna de Mexicaan van PSV de bal tegen de voet van de sluitpost aan schoot.

Na 55 minuten ging het mis bij Ajax. Mazraoui stak zijn been te hoog op, waardoor hij Angelino op het hoofd raakte. Arbiter Kuipers gaf in eerste instantie geel, maar maakte die ongedaan na ingrijpen van de VAR. De gele kaart werd omgezet in rood en de rechtsback van Ajax mocht gaan douchen.

Vanuit de vrije trap die volgde maakte PSV de 1-1. Angelino gooide de bal de zestien in, Onana kwam risicovol uit, maar Luuk de Jong was sneller dan de Ajax-keeper en kopte de bal in het doel. Gelijk daarna greep trainer Erik ten Hag in en ging hij wisselen. Niet vanwege de tegengoal, maar vanwege de rode kaart van Mazraoui. Lasse Schöne werd namelijk naar de kant gehaald en vervangen door rechtsback Joel Veltman.

In de minuten na de rode prent was Ajax het kwijt. De recordkampioen kwam niet meer in de buurt van het doel van PSV, terwijl PSV zelf wel wat meer doordrukte. Zonder succes overigens, want schoten van Bergwijn, De Jong en Lozano werden niet verzilverd in een doelpunt.

Na zo’n twintig minuten in de tweede helft werd Ajax weer wat gevaarlijker. David Neres werd de diepte in gestuurd. Hij dribbelde de zestien van PSV in en probeerde Schwaab uit te kappen op de achterlijn. De Duitser zette een tackle in op het moment dat Neres de bal trachtte weg te kappen en raakte hem daarbij. Kuipers zag daar geen overtreding in, maar de videoscheidsrechter wilde dat de arbiter de situatie terug ging kijken op het TV-scherm naast het veld. Dat deed hij, waarna hij besloot Ajax een strafschop te geven. Vaste penaltynemer Tadic legde aan en verzilverde de pingel: 2-1.

Na de 2-1 ontstond er eenzelfde soort wedstrijd als vlak na de rode kaart van Mazraoui. Ajax drong niet echt meer aan en PSV toonde het initiatief. Het leverde de uitploeg een aantal kansjes op, maar geen grote mogelijkheid op een doelpunt.

Het doel van de laatste tien minuten van het duel was helder voor Ajax: de 2-1 behouden vasthouden. Om dat te bereiken ging Ten Hag verdedigend wisselen. Hij haalde Hakim Ziyech namelijk naar de kant en liet hem vervangen door verdediger Rasmus Kristensen en ook Lisandro Magallán werd in het veld gebracht. De Argentijn verving Donny van de Beek.

Waar Ajax verdedigend wisselde, bracht trainer Mark van Bommel van PSV juist aanvallende versterkingen erin met Cody Gakpo. Tevergeefs, want een grote kans kregen de Eindhovenaren niet meer. De uitploeg probeerde wel meermaals de bal de zestien in te pompen, maar doelman Onana hoefde nauwelijks in actie te komen.

Door alle tumult rondom de rode kaart van Mazraoui kende scheidsrechter Kuipers maar liefst zes minuten blessuretijd toe. In die zes minuten kwam PSV nauwelijks tot een honderd procent kans, ondanks dat het wel pogingen ondernam tot. Ajax daarentegen kwam er nog wel goed uit. In de slotminuut counterde de thuisploeg PSV eruit, waarna David Neres de zestien indribbelde en de bal langs doelman Jeroen Zoet schoof. De 3-1 was een feit en werd tevens de einduitslag van de wedstrijd.

Door de overwinning van Ajax is het gat tussen Ajax en PSV weer verkleint tot twee punten. Zodoende kan elke misstap die PSV maakt in de komende zeven Eredivisiewedstrijden fataal zijn. De eerstvolgende wedstrijd van Ajax is aankomende woensdag al. Dan gaan de Amsterdammers op bezoek bij promovendus FC Emmen.

Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne (57' Veltman), De Jong; Ziyech (80' Kristensen), Van de Beek (86' Magallán), Neres; Tadic.

Lamprou, Varela, Kristensen, Veltman, Sinkgraven, Huntelaar, Magallán, Labyad, Dolberg, De Wit, Lang.