O19 ontsnapt tegen NAC, O17 keihard onderuit

door Bart Veenstra 68

Dit was het livetopic voor de jeugdwedstrijden van zaterdag 8 december. Ajax O15 won met minimaal verschil van FC Volendam O15, terwijl Ajax O16 pijnlijk onderuit ging tegen AZ O16. Ook voor Ajax O17 was het een pijnlijke middag. Op bezoek in Groningen kreeg de ploeg van Dave Vos met liefst 6-2 klop. Ajax O19, tot slot, ontsnapte in extremis aan puntenverlies tegen NAC Breda.

FT | Ajax O15 - FC Volendam O15 (1-0)

Ajax O15 heeft zaterdagmiddag op eigen veld een minimale 1-0 zege geboekt op hekkensluiter FC Volendam O15. Aanvaller Raphaël Sarfo zorgde voor de enige treffer van de wedstrijd.

FC Volendam kreeg in de beginfase via enkele counters kansen om de score te openen, terwijl Ajax via een corner en een vrije trap van Julian Rijkhoff eveneens dichtbij een treffer was. Halverwege de eerste helft kwam Ajax O15 behoorlijk goed weg nadat Julian Brandes een overtreding maakte op een doorgebroken speler. Waar sommigen dachten aan een rode kaart en een penalty liet de scheids doorspelen.

Uit het niets kwam Ajax op voorsprong. Een voorzet van Sarfo kreeg wat extra snelheid mee door de wind en belandde zo het doel in. Vlak voor rust moest Ajax op 2-0 komen, maar Sarfo wist oog in oog met de Volendam-keeper niet zijn tweede goal van de middag te maken. Na rust gebeurde er niet heel veel meer en zodoende won Ajax met 1-0.

Opstelling Ajax O15:

Setford; Camara, Brandes, Milovanovic (Dubois 36'), Aning (Doest 32'); Klaasen, Chourak (Kalokoh 58'), Jansen; Sarfo, Rijkhoff (Chahid 36'), Banel.

1-0 Raphaël Sarfo (28')

FT | Ajax O16 - AZ O16 (0-3)

Ajax O16 heeft op Sportpark De Toekomst een pijnlijke nederlaag geleden tegen AZ. De Alkmaarse koploper won met liefst 0-3 van de Amsterdamse talenten.

In de beginfase van de wedstrijd waren de kansen voor AZ. Zo was Myron van Brederode gevaarlijk met een 'rollertje', terwijl Nick Koster met een afstandsschot maar net over schoot. Ook Ajax liet zich af en toe zien. Zo probeerde Jay Enem het met een schot van afstand, maar zijn inzet ging net naast. Toch was het AZ dat de betere kansen kreeg. Zo was Koster uit een corner opnieuw gevaarlijk. Zijn inzet ging maar net voorlangs.

Na rust kwam AZ er een paar keer gevaarlijk uit, maar lange tijd leidde dit niet tot grote kansen, terwijl ook Ajax wat pech had met de eindpass. Naarmate de tweede helft vorderde werden de kansen voor AZ wel groter en met twee reddingen wist Dijkstra zijn ploeg nog lang op de been te houden. Toen Koster met een kopbal AZ op voorsprong bracht, was het eigenlijk meteen gedaan met de Amsterdammers. Via Van Brederode en invaller Dave Kwakman liep AZ zelfs uit naar 0-3, waardoor het voor Ajax O16 een middag werd om gauw te vergeten.

Opstelling Ajax O16:

Dijkstra; Oostwoud, Gooijer, Dirksen, El Morabet; Baas, Bobson, Quaedvlieg; Achemlal, Enem, Karahasanovic.

Wissels Ajax O16:

Misidjan, Markelo, Reuvers.

0-1 Nick Koster (67')
0-2 Myron van Brederode (74')
0-3 Dave Kwakman (80')

FT | FC Groningen O17 - Ajax O17 (6-2)

Dieker; Bonnah (Dakriet), Rensch, Aksit (Yah), Salah-Edinne; Warmerdam (Braspenning), Beelen, Regeer; Zamani, Pinas, De Waal;

FT | Ajax O19 - NAC Breda O19 (3-2)

Ajax O19 is zaterdagmiddag door het oog van de naald gekropen tegen NAC Breda. Lange tijd keken de Amsterdamse talenten tegen een achterstand aan, maar in de slotfase werd deze door extreem late treffers ongedaan gemaakt.

Na een uitstekend begin van NAC beloonde Jim Verburgt zijn ploeg al na vier minuten met de 0-1. De bezoekers bleven vervolgens het beste van het spel houden en troefden Ajax af. Na tien minuten beet het elftal van trainer John Heitinga pas voor het eerst van zich af, toen Brian Brobbey een goede voorzet net naast werkte. Kort hierop was het alsnog raak. Brobbey versierde een strafschop en benutte deze buitenkans vervolgens zelf: 1-1. Dit leek een kantelpunt in de wedstrijd, want na de treffer van Brobbey kwam de O19 beter in het duel en werd NAC voor het eerst teruggedrukt op eigen helft.

Mede dankzij middenvelders Kenneth Taylor, Sontje Hansen en Quinten Timber, ondersteunt door Naci Ünüvar als hangende linksbuiten, had het jongste O19-elftal van Ajax ooit (met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar en drie maanden) het beste van het spel, maar toch kwam NAC in de tweede helft weer op voorsprong. Sydney van Hooijdonk, de zoon van, schoot drie minuten na de pauze uit een vrije trap op schitterende wijze de 1-2 tegen de touwen. Hoewel Ajax ook na deze goal het veldoverwicht behield, zag het er lange tijd niet naar uit dat het prima veldspel de ploeg nog drie punten op zou leveren.

De opluchting was dan ook groot toen Hansen een minuut voor tijd de gelijkmaker binnen werkte. Een hard schot van Timber verdween op de paal, maar in de rebound trok Hansen de stand alsnog gelijk. Ajax O19 wilde echter meer en kreeg dat in de blessuretijd ook. Taylor bediende Brobbey met een fraaie pass en de spits toonde zich andermaal een uitstekende afmaker: 3-2. Zo ontsnapte een goed spelend Ajax O19 in de absolute slotfase aan puntenverlies.