Matig Ajax pakt belangrijk punt in Lissabon

door Finn Dekker 1095

Ajax heeft woensdagavond in een matig duel gelijkgespeeld tegen Benfica. In de Champions League-wedstrijd kwamen de Amsterdammers na een halfuur op achterstand na een grote fout van Andre Onana. Door een doelpunt van Dusan Tadic kwam Ajax binnen een uur vervolgens op gelijke hoogte, waarna niet meer gescoord werd. Na vier wedstrijden staat Ajax nu op de tweede plek met acht punten.

Het duel begon gelijk op een moordend tempo, waarbij Benfica gelijk gevaarlijk werd. Onana moest tot twee keer toe in actie komen. De doelman leek bij de les en pakte allebei de ballen. Daarna grossierde zowel Benfica als Ajax in balverlies en gebeurde er een hele tijd niets. Ajax kwam niet in zijn eigen spel en kwam daardoor nauwelijks aan de overkant. Maar ook bij Benfica lukte weinig. Frustratie was bij beide ploegen zichtbaar.

De Portugezen werden vervolgens door Andre Onana in het zadel geholpen. Eerst leed de keeper heel onnodig balverlies door de verkeerde keuze te maken in balbezit. Waar dat moment nog met een sisser afliep, ging het een paar seconden later wel fout. Een voorzet van Benfica werd volledig verkeerd ingeschat door Onana, die uitkwam maar met zijn handschoenen behoorlijk mistastte. Jonas nam de bal vervolgens aan en rondde af in een doel zonder Onana.

Tot een uitgespeelde kans kwam Ajax in de eerste helft niet. Slechts twee keer werd het via een standaardsituatie gevaarlijk. Eerst via een vrije trap van Hakim Ziyech, daarna via een vrije trap van Lasse Schöne. De laatste poging werd maar net gekeerd. In de rebound waren Donny van de Beek en Frenkie de Jong vervolgens heel dichtbij de gelijkmaker, maar de bal ging voorlangs.

In de tweede helft begon de wedstrijd zoals de eerste helft grotendeels verliep, namelijk met een iets beter spelend Benfica. Ajax was in het begin opnieuw slordig in het balbezit. Maar de Amsterdammers kwamen daarna plots beter in de wedstrijd. De ban werd uiteindelijk echt gebroken door een magistrale bal van Ziyech op Tadic, die de bal goed meenam en de bal vervolgens in twee keer achter de Benfica-keeper werkte.

De gelijkmaker gaf Ajax een aantal minuten vleugels. De bal ging ‘ouderwets’ makkelijk rond en Ajax leek helemaal terug in de wedstrijd. Dit duurde echter niet voor lang. Na een uur spelen leek een treffer van de Portugezen een stuk dichterbij. Een aantal keer counterde Benfica na balverlies gevaarlijk richting Onana, maar tot een schot kwam het niet.

Beide ploegen deelden in het laatste deel enkel nog speldenprikjes uit. Tot een levensgrote kans kwam het niet. Ajax speelde de wedstrijd redelijk goed uit en nam genoegen met een punt, terwijl Benfica niet echt potten wist te breken. Dit tot de allerlaatste seconde, waarin Onana zijn fout goedmaakte met een fenomenale redding op de lijn na een corner. Daarna floot de arbiter gelijk voor het einde: 1-1.