Ajax O18 wint mini-Klassieker, ook O17 en O16 winnen hun competitieduels

door Bas Velzel 79

Dit was het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 2 april. De O18 won de mini-Klassieker in eigen. Ajax O17 ging op bezoek bij de leeftijdsgenoten van FC Utrecht en Ajax O16 ontving FC Twente/ Heracles Almelo. Lees hieronder hoe de wedstrijden verliepen voor de jeugdteams van Ajax.

FT| Ajax O18 - Feyenoord O18 (3-0)

Ajax O18 had wat goed te maken tegen Feyenoord, want enkele weken geleden werd het team van trainer Jean-Paul de Jong in de beker nog uitgeschakeld door de Rotterdamse rivaal. Zaterdagmiddag verging het Ajax O18 op De Toekomst een stuk beter dan destijds, want door twee treffers van Jay Enem en een doelpunt van Jaydon Banel won Ajax overtuigend van Feyenoord.

Nadat de wedstrijd in de openingsfase wat op en neer golfde, kreeg Ajax naarmate de eerste helft vorderde grip op het duel. De Amsterdamse talenten deelden aanvankelijk enkele speldenprikjes uit, maar kwamen uiteindelijk na 24 minuten spelen op voorsprong. Prince Aning had een groot aandeel in deze openingstreffer. De linksback ontdeed zich op de linkerflank knap van zijn directe tegenstander, versnelde en leverde vervolgens een ragfijne voorzet af. Enem was er toen als de kippen bij om er van dichtbij 1-0 van te maken.

Via Raphaël Sarfo, Jaydon Banel, Stanis Idumbo Muzambo en andermaal Enem kreeg Ajax in het restant van de eerste helft kansen op meer, maar gescoord werd er voor de pauze niet meer. Ook niet door Feyenoord, dat via rechtsbuiten Slory en spits Groen nog wel gigantische kansen op de gelijkmaker kreeg.

Direct na de rust maakte Ajax hier korte metten mee. In de eerste seconden van de tweede helft verdubbelde Banel namelijk de voorsprong. De linksbuiten versnelde en schoot vervolgens oog in oog met de doelman koelbloedig de 2-0 tegen de touwen. Het bleek het perfecte startschot voor een tweede helft waarin Feyenoord onmachtig was en Ajax de wedstrijd solide uitspeelde. Uit een hoekschop van Idumbo bepaalde Enem de eindstand met een rake kopbal na een kleine zeventig minuten spelen op 3-0. Ondanks nog een gigantische kans voor Banel, bleef het hier verder bij. Zodoende deed Ajax tegen Feyenoord zaterdag uitstekende zaken.

Opstelling Ajax O18:

Kremers; Jeroumi (Oughcha '80), Aertssen, Milovanovic, Aning (Van Bohemen 59'); Brandes (Chahid '80), Idumbo Muzambo (Kjaer 71'), Agougil (Chourak 71'); Sarfo, Enem, Banel

Wissels Ajax O18:

De Graaff, Van Bohemen, Oughcha, Viereck, Chahid, Kjaer, Chourak,

1-0 Jay Enem (24')
2-0 Jaydon Banel (46')
3-0 Jay Enem (68')

FT | Ajax O16 - FC Twente / Heracles Almelo (6-1)

Ajax O16 heeft zaterdagmiddag fors uitgehaald tegen de leeftijdsgenoten van FC Twente/Heracles Almelo. De ploeg van trainer Mischa Salden won met maar liefst 6-1, onder aanvoering van uitblinker Kayden Wolff.

Ajax vloog uit de startblokken en creëerde in de eerste tien minuten direct drie enorme kansen. Toch was het uiteindelijk aan Yasser el Aissati dat Ajax na een kwartier spelen op voorsprong kwam. De linksback schoot fraai raak van afstand nadat een hoekschop eerst nog werd afgeslagen. Kort hierna vergrootte Ajax de marge. Wolff gaf de bal voor op collega-vleugelaanvaller Lyfe Oldenstam en met een knappe volley schoot hij de 2-0 binnen. Via andermaal linksback El Aissati werd het na een halfuur spelen 3-0. El Aissati kopte een vrije trap van Wolff in het net en maakte zodoende zijn tweede van de middag.

Na de rust stond Wolff opnieuw aan de basis van een Ajax-doelpunt. De linksbuiten werd in het strafschopgebied onderuit gehaald en verdiende zodoende een penalty. Vanaf elf meter tilde spits Don-Angelo Konadu de stand naar 4-0. Niet veel later kon de sterk spelende Wolff zijn goede wedstrijd ook zelf bekronen met een treffer. Oog in oog met de doelman tekende hij koelbloedig voor het vijfde Ajax-doelpunt van de middag. Via Lucas Vennegoor of Hesselink redde de bezoekers nog iets van eer, maar het slot akkoord was voor de grote smaakmaker van de middag. Na een goede individuele actie en een dito schot bepaalde Wolff de eindstand op 6-1.