KNVB nog altijd in onzekerheid over Regiocup | Ajax Showtime

KNVB nog altijd in onzekerheid over Regiocup

door BartVeenstra 2

Bron Ajax Showtime

KNVB nog altijd in onzekerheid over Regiocup

door BartVeenstra 2

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

De dinsdag aangekondigde verlenging van de coronamaatregelen heeft grote gevolgen voor het amateurvoetbal in Nederland - waar ook de jeugdteams van Ajax onder vallen - en met name de KNVB Regiocup, waarbij een aantal data en factoren op dit moment nog niet zeker zijn. In de komende weken wordt definitief de knoop doorgehakt over de haalbaarheid van de KNVB Regiocup voor de verschillende voetbalvormen.

Het kabinet presenteerde dinsdag het 'openingsplan' en volgens dat plan mogen volwassenen van 27 jaar en ouder pas vanaf 11 mei weer in teams trainen. Competities mogen vanaf 7 juli worden hervat, al vinden de competities bij de KNVB niet in de zomer plaats. De KNVB is nu met de Rijksoverheid in gesprek of lokale wedstrijden al eerder mogen worden gespeeld.

Bovendien werd dinsdagavond ook aangegeven dat versoepelingen van de coronamaatregelen ook eerder kunnen worden doorgevoerd als de coronacijfers dit toelaten. Volgens de KNVB is dit niet ondenkbaar. Vorig jaar volgden de versoepelingen voor de jeugd en daarna snel volwassen elkaar snel op vanaf april.

Veilig en verantwoord

De KNVB benadrukt dat het uiteraard wil dat de wedstrijden veilig en verantwoord gespeeld kunnen worden. Voetballers moeten zodoende wedstrijdfit zijn. De jeugd traint al maandenlang door, maar dit geldt niet voor volwassenen van 27 jaar. Zij mogen - op dit moment - pas vanaf 11 mei weer in teams trainen.

De KNVB wil dat volwassenen van 27 jaar en ouder de tijd krijgen om zich goed te kunnen voorbereiden. Zodoende is het nemen van een definitieve beslissing over de KNVB Regiocup op dit moment niet mogelijk. 'De visie van de KNVB is altijd om alle opties open te houden en niet zelf onnodig of voorbarig de kans op het spelen van wedstrijden uit te sluiten.'

In de komende weken neemt men een besluit over het wel of niet laten doorgaan van de KNVB Regiocup. 'Mocht de KNVB Regiocup ergens niet doorgaan, dan kan de KNVB meedenken of -helpen om (oefen)wedstrijden te faciliteren zodra die weer zijn toegestaan.'

Het seizoen van de jeugdteams van Ajax ligt al sinds half oktober stil. Eerder werd al beken dat de competities niet meer hervat worden. Men hoopt nog steeds op het door kunnen gaan van de Regiocup, al is de onzekerheid daarover nog altijd groot.

Voetballen is noodzaak

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee laat weten dat het 'openingsplan' nog niet op alle onderdelen helder is. 'Dat wordt nu nader onderzocht. Terrassen en detailhandel gaan in elk geval met de eerste versoepelingen mee, de sport moet dan nog twee weken wachten. Terwijl sporten juist bijdraagt aan de gezondheid en weerstand.

'Bovendien vinden besmettingen niet of nauwelijks in de buitenlucht plaats, wat nog meer pleit voor de buitensport en het voetbal. Toch mogen honderdduizenden amateurvoetballers al een halfjaar (!) geen partijtje spelen. Het verenigingsleven staat stil, de helft van alle kinderen is minder gaan bewegen en volwassen zijn kilo’s aangekomen, een duidelijk signaal dat ze minder gezond zijn gaan leven.'

'Laat daarom alle voetballers weer zo snel mogelijk normaal trainen en geef ze vervolgens ook sneller weer wedstrijden om naartoe te werken. Vooral de jeugd, zij spelen al maandenlang oefenpotjes op de eigen club, dus gooi hen nu niet op één hoop met de rest. Zij kunnen per direct en met veel plezier wedstrijden spelen tegen clubs in de buurt, volkomen veilig als ze op de fiets daar naartoe reizen. Waarom wachten tot de zomer? Schuif de versoepelingen voor de sport dus naar voren, bewegen is geen luxe maar noodzaak.'

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties