Ajax vecht zich terug en verslaat São Paulo

door Jesse ter Haar 405

Ajax heeft de voorbereiding op de tweede seizoenshelft afgesloten met een 2-4 overwinning op São Paulo. De opponent ging met een voorsprong de rust in, maar via vier doelpunten in de tweede helft werd de Florida Cup positief afgesloten.

Het begin van de wedstrijd was meteen veelbelovend. Ajax werd gevaarlijk via Hakim Ziyech, die de bal vanaf rechts voor slingerde, maar voor het doel kwamen Kasper Dolberg en Donny van de Beek net tekort. Hierna was het ook São Paulo dat zich even liet gelden met twee pogingen, maar echt gevaar leverde dat nog niet op. In het vervolg van de eerste helft was het saai. Er gebeurde weinig en de opponent speelde het vriendschappelijk duel niet altijd op een even vriendschappelijke manier.

Na twintig minuten zonder echte kansen kwam Ajax op een achterstand. Daley Blind probeerde weg te werken, maar slaagde daar niet in. Middenvelder Hernanes dook op in het lege centrum en kon strak binnenschieten naast een kansloze André Onana. Aan het spelbeeld veranderde vervolgens weinig. Ajax had de bal, de Brazilianen speelden vooral hard en kansen kwamen er amper tot niet. Het grootste spektakel kwam nog voort uit een vrije trap van Lasse Schöne van ver, maar scoren deed Ajax nog niet: 1-0.

In de tweede helft verscheen een totaal ander São Paulo aan de aftrap. Alle elf de namen werden gewisseld in de rust. Al binnen enkele minuten wist Ajax bijna op gelijke hoogte te komen. Van de Beek kreeg de bal teruggelegd en leek binnen te kunnen werken, maar doelman Jean kon redding brengen. Even later was het alsnog raak via de middenvelder. Een voorzet van Noussair Mazraoui kon teruggelegd worden door invaller Rasmus Kristensen en Van de Beek werkte binnen.

Hierna leek Ajax door te gaan pakken en de aanval te blijven zoeken, maar na wat Amsterdams gevaar lag de bal er aan de andere kant alweer in. Lasse Schöne verloor het contact met zijn directe opponent Brenner en die kon eenvoudig binnenschuiven. Lang bleef Ajax niet tegen een achterstand aankijken. Dolberg kwam aan de bal binnen de zestien van São Paulo en werd tegen de grond gewerkt: strafschop. Dusan Tadic ging achter de bal staan en schoot zijn ploeg overtuigend naar een gelijke stand.

Terwijl het kort daarna alweer 3-2 leek te worden voor São Paulo, waarbij Onana uitstekend redde, kwam Ajax ditmaal voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Frenkie de Jong gaf een goede, diepe bal op Tadic. De Serviër legde bekeken breed op Dolberg en de spits schoot knap raak vanuit de volley. Behalve een ware wisselregen en een grote kopkans voor Kristensen tegen het einde van de wedstrijd leek er nog maar weinig te gaan gebeuren in de wedstrijd, maar David Neres vergrootte de marge nog. Jurgen Ekkelenkamp stuurde de Braziliaan diep en hij rondde af tegen zijn oude club. Hierna zat de wedstrijd erop en zo werd de voorbereiding afgesloten met een 2-4 overwinning.