Ajax slaat negenklapper in Amsterdam tegen SC Cambuur

door Terrence Riepma 1284

Ajax heeft in de Johan Cruijff ArenA met 9-0 gewonnen van SC Cambuur. De Amsterdammers wisten dankzij doelpunten van Jurriën Timber, Steven Berghuis, Noussair Mazraoui, David Neres, Dusan Tadic, Mohamed Daramy, Sébastien Haller, Danilo te winnen: een avond met maar liefst acht verschillende doelpuntenmakers in Amsterdam.

De wedstrijd begon met lichte dreiging van Amsterdamse kant. Een corner in de tweede minuut leverde echter geen kans op. Een minuut later kwam een slechte terugspeelbal aan bij Issa Kallon die kon counteren, maar ook hier viel geen doelpunt. Noussair Mazraoui snelde vervolgens over de rechterflank en kwam een voorzet, maar Doke Schmidt greep op tijd in.

Nicolás Tagliafico wist in de achtste minuut een kans niet om te zetten in een goal. Op aangeven van landgenoot Lisandro Martínez kwam de linksback alleen voor de doelman te staan, maar deze ving de bal vroegtijdig op. Na een uittrap van doelman Stevens kwam de bal aan bij Tom Boere, die de bal doorkopte naar Kallon die opnieuw kon counteren. Ook hier kwam geen gevaar uit, maar wel een hoekshop. De bal ging uiteindelijk voorlangs en zo kwam er een ingooi voor Ajax.

Timber blinkt uit

Timber zag vervolgens een kans voor zichzelf in de veertiende minuut om eventueel iets te kunnen creëren. De verdediger dribbelde langs het middenveld en haalde buiten de zestien uit. Het schot werd nog geraakt en zo kwam er een hoekschop voor Ajax. Timber haalde in minuut zestien een aanval van SC Cambuur eruit en besloot opnieuw voorop te lopen in de aanval – met succes. De verdediger stond aan de basis van de aanval en maakte deze ook af door zijn eerste doelpunt van het seizoen te maken: 1-0.

En toen ging het snel. Opnieuw ging Ajax aanvallen en na een uitstekende voorzet van Tadic kon Berghuis hard de bal in de rechter bovenhoek schieten. Zo stonden de Amsterdammers al in de negentiende minuut op een 2-0 voorsprong. SC Cambuur was echter niet definitief afgehaakt na de twee snelle doelpunten. Er werd gecounterd en een schot van Kallon kon nog net worden geblokkeerd door Timber, die tijdens de eerste helft zijn mannetje stond op zowel aanvallend als verdedigend gebied.

Mazraoui was degene die de 3-0 wist te maken in de 29e minuut. De rechtsback stond perfect gepositioneerd na een voorzet van Berghuis net buiten de zestien. Het schot werd nog van richting veranderd door Calvin Mac-Intosh, waardoor Stevens kansloos was. Een kleine tien minuten later viel alweer de vierde goal van Ajax. Neres deed een halve omhaal nadat Tadic een lange voorzet gaf vanaf de linkerflank. Zo gingen de Amsterdammers met een 4-0 voorsprong de kleedkamers in.

Ajax begon aan de tweede helft met een kans voor Neres. De Braziliaan ging voor eigen succes in de 49e minuut door hard uit te halen met links, maar een schot werd opgevangen door doelman Stevens. Een minuut later was Berghuis eveneens dichtbij een tweede doelpunt, maar van vier meter afstand schoot de middenvelder hoog over.

Invallers doen het voor Ajax, Daramy scoort voor het eerst

Maakten die gemiste kansen veel uit? Niet bepaald. De 5-0 kwam in de zestigste minuut op naam te staan van Tadic, nadat Stevens de bal in de richting van de Serviër sloeg. Vier minuten later wist invaller Daramy de 6-0 te maken na een pass van mede-invaller Kenneth Taylor. Haller wist vervolgens drie minuten later ook raak te schieten nadat de spits een schot van Martínez verlengde: 7-0.

Daar bleef het alleen niet bij. Danilo viel in voor Haller in minuut 72 en vier minuten later legde de Braziliaan de achtste erin namens Ajax. De spits draaide goed weg na een voorzet van Neres en liet zo zijn naam op het scorebord noteren in de ArenA. Neres zou in minuut 84 de 9-0 op zijn naam schrijven. De rechtsbuiten tikte rustig binnen nadat Daramy zijn man voorbij dribbelde. Zo heeft de Deen in één avond zijn eerste doelpunt gemaakt én assist gegeven voor Ajax.

Pasveer; Mazraoui (Schuurs 46'), Timber, Martínez, Tagliafico (Blind 62'); Álvarez (Taylor 62'), Gravenberch, Berghuis; Neres, Haller (Danilo 72'), Tadić (Daramy 62').

Gorter, Setford, Schuurs, Danilo, Antony, Blind, Kudus, Taylor, Daramy.

Opstelling SC Cambuur:

Stevens; Schmidt, Mac-Intosh, Tol, Bangura; Breij (Paulissen 74'), Maulun (Sambissa 82'), Hoedemakers; Jakobs (Van der Meer 46'), Boere (Krastev 82'), Kallon (Kiss 66').

Wissels SC Cambuur:

Bos, Minnema, Ter Heide, Doodeman, Sambissa, Hendriks, Kiss, Gullit, Krastev, Van der Meer.

9-0 David Neres (84')

- Daley Blind en Antony krijgen rust van Erik ten Hag. Nicolás Tagliafico en David Neres zijn hun vervangers.

- Bookmaker: Ajax de overduidelijke favoriet tegen promovendus SC Cambuur