Ajax-jeugd beleeft topavond; O19 naar bekerfinale

door Jesse ter Haar 28

Ajax Onder 19 en Ajax Onder 17 hebben dinsdagavond goede zaken gedaan. Eerstgenoemde ploeg kwam voor de halve finale van de beker in actie tegen Excelsior en rekende met liefst 6-0 af met de Rotterdammers. Eerder speelde Onder 17 al een competitiewedstrijd tegen Vitesse en ook die werd ruim gewonnen: 0-5.

FT | Vitesse O17 - Ajax O17 (0-5)

Ajax Onder 17, met onder anderen Naci Ünüvar en Neraysho Kasanwirjo in de basis, had even de tijd nodig om op gang te maken. Het duurde dan ook tot net voor rust tot de Amsterdamse jeugd op 0-1 kwam in Arnhem. Jaymillio Pinas was de doelpuntenmaker. Voor rust bleef het bij dat ene doelpunt, maar na de pauze ging het los.

Het was Ünüvar die zijn ploeg na rust op een 0-2 voorsprong zette en opnieuw Pinas die daarna voor de marge van drie zorgde. Hierna kreeg Ajax O17 een penalty na een overtreding op Devyne Rensch, die benut werd door verdediger Kasanwirjo. De 0-5, het slotakkoord, was voor Ian van Beelen. Hij schoot de bal van grote afstand over de doelman heen.

Dieker; Bonnah, Kasanwirjo, Rensch, Dirksen; Beelen, Regeer, Ünüvar; Sarfo, Pinas, De Waal.

FT | Ajax O19 - Excelsior O19 (6-0)

Het wedstrijdbeeld was vanaf het allereerste moment duidelijk. Ajax had de bal en moest gaan proberen door een verdedigend Excelsior heen te spelen. In de openingsfase ontstonden er kleine mogelijkheden voor beide ploegen, maar na ruim tien minuten begon het echt. Een kopbal van een Ajacied werd door een Excelsior-speler van de lijn gehaald met zijn hand, wat leidde tot een rode kaart en een penalty. Brian Brobbey nam zijn verantwoordelijkheid en faalde niet: 1-0.

Hierna werd het nog meer eenrichtingsverkeer. Via onder anderen Dillon Hoogewerf en Quinten Timber kreeg de ploeg van John Heitinga enkele kansen, maar zij misten nog. Na 33 minuten was het wel opnieuw raak. Anass Salah-Eddine, verdediger van beroep, schoot raak na een afgeslagen corner en tekende voor de 2-0. Voor rust bracht Eros Maddy zijn collega-aanvaller Hoogewerf nogmaals in positie, maar hij trof een tegenspeler.

Werd het dan nog 3-0 voor rust? Jazeker. Excelsior moest aan de noodrem trekken en dat bezorgde Ajax opnieuw een penalty. Tevens kregen de Rotterdammers hun tweede rode kaart, na vermeend natrappen. Brobbey nam weer plaats achter de bal en tekende voor de ruststand.

Een minuut of tien na rust was het Brobbey die zijn hattrick wist te voltooien. Veel was er nog niet gecreëerd door de Ajacieden, maar de eerste bal die voor de spits zijn voeten viel, was raak. Hierna vonden er enkele wissels plaats en ging het voetbal achteruit. Ajax begon hakjes te geven en dat kwam het spel niet ten goede.

Er werd vanaf dat moment vooral van afstand geschoten, maar het vizier stond daarin nog niet op scherp. Gescoord werd er nog wel, want het was invaller Damjan Dostanic die na ruim tachtig minuten spelen binnen kon werken na een pass van eveneens invaller Sontje Hansen. Het slotakkoord was voor Venitchio Sint. De aanvaller kwam ook als wisselspeler in het veld en kon, opnieuw na voorbereidend werk van Hansen, tekenen voor de 6-0 einduitslag.

El Maach; Aberkane, J. Timber, Musampa, Salah-Eddine (Abid 58'); Llansana (King 70'), Q. Timber, Taylor (Sint 70'); Maddy, Brobbey (Hansen 58'), Hoogewerf (Dostanic 70').

Wissels:

Reiziger, King, Abid, Hansen, Sint, Dostanic, Van Gelderen.

Rode kaart Excelsior (45+3')

- In achtste finale werd NAC na penalty's geklopt, in de kwartfinale werd Alphense Boys pas in de blessuretijd verslagen.

Koop nu de officiële Ajax-sjaal voor de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus!