Ajax-jeugd: A1, B2 en C1 fier aan kop

door BvdPloeg 2

Ajax-jeugd: A1, B2 en C1 fier aan kop

door BvdPloeg 2

Laatst geüpdatet

Het seizoen loopt richting de winter en dat betekent dat ook bij de jeugd inmiddels een kwart van het jaar erop zit. Reden genoeg om te kijken hoe de verschillende elftallen zijn begonnen aan hun (najaars)competitie. De conclusie is uiterst positief.

Ajax A1
De ploeg van Aron Winter is tot dusver onverslaanbaar én niet te passeren. In de Youth League werd Breidablik over twee duels met 7-0 verslagen, de Supercup werd gewonnen ten koste van Vitesse (2-0) en in de competitie leverden zes wedstrijden zes overwinningen op. De doelcijfers in de Eredivisie voor A-junioren zijn indrukwekkend: 20 voor en slechts 1 tegen. Doelman Jeffrey de Lange heeft een serie clean sheets van tien wedstrijden, inclusief de laatste twee duels van vorig seizoen. In de enige wedstrijd waarin Ajax een doelpunt tegen kreeg, tegen Roda JC (4-1), stond Nick Plomper onder de lat.

Negen wedstrijden en 29 treffers spreken ook tot de verbeelding. Dat Kaj Sierhuis met negen treffers 31 procent van die productie voor zijn rekening nam, mag haast geen verrassing worden genoemd. Met nog zeven wedstrijden in de competitie en de Youth League-tweestrijd tegen PAOK Saloniki op het programma wordt Ajax in de komende weken misschien meer getest. Aron Winter stelde niet voor niets dat Ajax tot op heden (op PSV-uit en AZ-thuis) nauwelijks weerstand heeft gehad.


Ajax B1

Ook Ajax B1 is de competitie prima gestart. De ploeg van Gery Vink kende desondanks ook wat tegenslag. In de competitie werden vier van de vijf wedstrijden gewonnen, maar uit bij FC Groningen werd wel kansloos met 2-0 verloren. In de beker ging B1 bovendien na strafschoppen ten onder tegen Roda JC (1-1). Ook de schorsing van Daishawn Redan na een opmerkelijke rode kaart voor (zo werd gezegd) een 'slaande beweging' en de zware achillespeesblessure voor Olivér Horvath hielpen niet mee.

Desondanks is er ook wel degelijk wat positiefs te melden. Aanwinsten Abdallah Abderkane en Ricardo Farcas deden het vaak vooral heel goed, vanuit B2 maakten Hossein Zamani en Brian Brobbey al speelminuten en de achterstand op koploper PSV bedraagt slechts één punt. Niet dat dat voor de winterstop overigens iets uitmaakt, want na de winterbreak beginnen de bovenste ploegen (net als bij A1) aan een nieuwe competitie. Met krakers tegen AZ (thuis), PSV (uit) en Feyenoord (uit) eind november en begin december komt de echte test over enkele weken.


Ajax B2

Richard Knopper heeft de zaakjes vooralsnog goed voor elkaar. De coach drukt zijn stempel met een rustige doch strenge verschijning en de selectie lijkt daar goed bij te gedijen. Er waren dikke uitslagen en nipte zeges, maar bovenal werd er nog niet één keer verloren. B2 gaat aan kop in de U16-competitie en lijkt hard op weg om na de winter in de sterkst mogelijke divisie uit te komen.

Dompertje was wel de bekeruitschakeling tegen Willem II. In de reguliere speeltijd bleef Ajax onnodig steken op 1-1 en net als B1 nam Ajax de strafschoppen minder dan de tegenstander. De toernooizege in Rusland tegen Zenit Sint Petersburg zal in dat opzicht een beetje van die teleurstelling hebben vergoed. Ook het vermelden waard: eerstejaars C-junior Naci Unuvar die reeds een keer meespeelde bij de junioren van Knopper.


Ajax C1

De grootste attractie van De Toekomst is tot op heden Ajax C1. Na het plotselinge vertrek van Peter van der Veen kwam Nordin Wooter in een gespreid bedje te liggen en hij laat zijn ploeg presteren. De C2 van vorig seizoen (dat zonder puntenverlies kampioen werd) is ook in de huidige competitie nog ongenaakbaar. Vijf wedstrijden leverden vijftien punten op. Bovendien werd er al 25 keer gescoord. Sontje Hansen maakte er al tien dit jaar.

De supercup werd gewonnen ten koste van rivaal Feyenoord met 4-6, de tegenstander waartegen ook komend weekend gespeeld wordt. Verder springt de uitwedstrijd tegen PSV op 17 december nog in het oog. C1, een elftal vol spelers die geboren zijn om te voetballen, is verder vooral zijn eigen tegenstander. Iedere dag beter willen worden moet voor de meesten belangrijker worden dan de wedstrijd op zaterdag. Hoe moeilijk dat voor een voetballer misschien ook te accepteren is.


Ajax C2

Ajax C2 lijkt de vibe te pakken te hebben. De ploeg van Regilio Simons begon met een gelijkspel tegen Feyenoord (2-2), verloor twee weken later met 1-2 van FC Volendam, maar uit bij PSV werd dan weer knap met 2-4 gewonnen. Tien punten uit vijf duels, een derde plek en daarmee op koers voor de beste U14-competitie na de winter.


Ajax D1

Ajax D1 leek lang op weg naar een serie zonder puntenverlies richting dit eerste meetmoment, maar daar was vorige week plots een bizarre, maar daarom niet minder leuke 4-4 remise tegen FC Volendam. 19 punten uit 7 wedstrijden en een indrukwekkend doelsaldo van 36-9 is niet genoeg voor de koppositie, maar nummer één AZ is slechts twee punten uit zicht.


Bram van der Ploeg
(Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties