Ajax op één na beste club op de transfermarkt de laatste vijf jaar

door Timo Suur 37

Bron De Telegraaf

Ajax op één na beste club op de transfermarkt de laatste vijf jaar

door Timo Suur 37

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Ajax staat in de mondiale top 10 van clubs met het meest winstgevende transferbeleid, zo blijkt uit onderzoek van Transfermarkt en eToro. Benfica was de afgelopen vijf jaar het meest succesvol op de transfermarkt, zo schrijft De Telegraaf. De Portugese club kwam tot 356 miljoen euro winst. De Amsterdammers kwamen tot een winst van 308 miljoen euro.

In dit onderzoek zijn vergoedingen voor zaakwaarnemers en andere kosten niet meegenomen. Met winst wordt het verschil tussen aankoop- en verkoopprijs van een speler bedoeld. Ajax moet alleen Benfica boven zich dulden op de lijst voor grootste transferwinsten sinds de zomerse transferperiode van 2018.

De afgelopen vijf jaar wist Ajax tot een winst te komen van 308 miljoen euro op transfers. Dit is voor grotendeels te danken aan de bedragen waarvoor Antony en Lisandro Martínez werden verkocht aan het Manchester United. De twee spelers zorgen samen voor ongeveer 130 miljoen euro winst. PSV staat op de achtste plaats met een winst van 189 miljoen euro.

Ajax tweede op lijst met verkoop van spelers uit eigen jeugdopleiding

Ajax is ook de nummer twee van de wereld als het gaat om de verkoop van spelers uit de eigen jeugdopleiding. Op deze lijst moeten de Amsterdammers ook Benfica boven zich dulden. Sinds het seizoen 2013-2014 wist Ajax voor 376 miljoen euro spelers te verkopen uit de eigen jeugdopleiding. Matthijs de Ligt voor ruim tachtig miljoen euro verkocht aan Juventus en ook Frenkie de Jong ging voor een soortgelijk bedrag naar FC Barcelona.

Benfica staat ook op deze lijst bovenaan. De club van oud-Ajacied David Neres hield iets meer dan een half miljard euro over aan spelers uit de eigen jeugd: 543 miljoen euro. Real Madrid doet het net iets minder dan Ajax. De Spaanse club komt uit op 375 miljoen euro en staat hiermee op de derde plek.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.