Ajax speelt Russische roulette met toptalenten

BvdPloeg, 13-05-2020 om 21:35, 45271 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax is wakker, dat lijkt wel duidelijk nadat vrijdag via deze website bekend werd dat de club op de achtergrond druk bezig is om meerdere talenten uit de eigen jeugdopleiding langer vast te leggen. De reacties op dat nieuws waren logischerwijs louter positief, maar er kan wel degelijk een groot vraagteken worden gezet bij het feit dat de grootste talenten van de club slechts een jaar verwijderd zijn van een transfervrije status. De onderhandelingen rond Ryan Gravenberch zijn daarvan een goed voorbeeld.

Ik heb hier op deze website al vaker de loftrompet gestoken over met name de lichting uit 2002. Wat heet; met Brian Brobbey, Sontje Hansen, Kenneth Taylor en dus ook Gravenberch is al jaren bekend dat er in 2002 nogal wat bovengemiddeld voetbaltalent is geboren. Deze lichting, waar we al sinds de O14 ook Naci Ünüvar uit 2003 bij mogen rekenen, staat er in Europa goed op. Ze werden tot vorig jaar bijna jaarlijks kampioen met Ajax, ze wonnen diverse Europese jeugdtoernooien met de club en de mooiste prestatie was de Europese titel met Oranje O17 in 2019. 

Piepjonge talenten massaal in het betaald voetbal

In Amsterdam werd die ontwikkeling nauwlettend in de gaten gehouden. In 2018, toen de meeste spelers uit 2002 eindelijk zestien jaar waren, werden er massaal jeugdcontracten uitgedeeld. De toptalenten werden vastgelegd tot 2021 en in de afgelopen maanden werden al deze spelers rap doorgeschoven naar het betaald voetbal. Hansen en Ünüvar debuteerden reeds in Ajax 1, Brobbey en Taylor bleken afgelopen seizoen sterkhouders in Jong Ajax en Gravenberch brak definitief door in de A-selectie. Salah-Eddine rook al aan de beloften en uit de lichting 2003 sloegen ook Devyne Rensch en Youri Regeer snel stappen over.

Door de mensen uit de jeugdopleiding werd al meermaals gepronkt met de piepjonge leeftijd van het beloftenelftal en met de vele talentvolle spelers die eraan komen. Maar nu we in mei 2020 zijn beland, ligt er plots een berg werk voor Hoofd Jeugdopleiding Saïd Ouaali en Marc Overmars. Geen enkel bovengenoemd toptalent kreeg tot voor kort een nieuw contract onder zijn neus geschoven, op Gravenberch na. Waar Overmars al een hele tijd onderhandelt met Mino Raiola, kwam Ajax pas zeer recent in actie bij Gravenberchs leeftijdsgenoten. En dat terwijl ze allemaal hun laatste contractjaar ingaan. Het zorgt logischerwijs voor verbazing bij de desbetreffende spelers en hun omgeving.

Ajax had een statement kunnen maken

Want het kan ook anders, dat weet Ajax maar al te goed. De laatste lichting waar talenten al zo vroeg betaald voetbal speelden, bestond uit onder meer Donny van de Beek en Abdelhak Nouri. Zij tekenden op hun zestiende een eerste standaard jeugdcontract en Ajax hield vanaf dat moment altijd een vinger aan de pols. Al een jaar later werden beide contracten verlengd, en werd beide spelers een toekomstperspectief voorgehouden. Toen Van de Beek en Nouri achttien jaar waren, ging hun profcontract officieel in, iets waar Ajax in de maanden ervoor al goed zijn best voor had gedaan.

Hoe anders is dat nu met onder meer Brobbey, Taylor en Hansen. Ajax heeft duidelijk gewacht op één moment, om zo in één keer zijn slag te slaan. En het speelt daarmee een gevaarlijk potje Russische roulette. In de afgelopen weken werd nog maar eens aangetoond door diverse media dat deze spelers werkelijk tientallen clubs achter zich aan hebben, al jarenlang. Brobbey kan naar verluidt zo bij tien clubs tekenen, en dat zal bij de andere talenten niet anders zijn. Daar hoeft Ajax ook niet per se van te schrikken, maar het had al wel een statement kunnen maken door net als bij Van de Beek en Nouri in gesprek te blijven en naast het sportieve ook contractueel vertrouwen te blijven geven.

Ajax heeft touwtjes niet meer in handen

Dat blijkt helemaal een issue nu het coronavirus heeft toegeslagen en de voetbalwereld een enorme dreun krijgt te verwerken. Reken maar dat grote Europese clubs meer dan ooit gaan rondkijken naar jonge, goedkopere talenten, nu de kas bij veel van die clubs leeg is en de grote miljoenentransfers misschien wel een jaar in de ijskast moeten. Veel van die Europese clubs zullen wel oren hebben naar een Brobbey, Taylor of Hansen, die nog slechts één jaar onder contract staan en hard aan de weg timmeren. Op die manier heeft Ajax plots niet meer de touwtjes in handen, maar moet het afwachten wat de spelers zelf willen. Zij zitten in de ideale positie om te luisteren en eisen te stellen. Taylor en Brobbey speelden bijvoorbeeld (mits fit) doorgaans altijd bij Jong Ajax, en hielden spelers op de bank (of zelfs de tribune) die voor miljoenen werden gehaald.

Al deze jonge talenten spelen al van jongs af aan bij Ajax. Ze hebben allemaal in interviews al meermaals aangegeven dat Ajax hun club is en dat ze dolgraag in de ArenA willen spelen. Maar Ajax doet er voortaan goed aan om dat sentiment niet te makkelijk voor lief te nemen. Misschien komt alles wel gewoon goed, maar tricky is het wel. Nu het seizoen 2020/2021 bijna begint, hadden alle spelers uit 2002 allang een meerjarig contract moeten hebben. Er had gefaseerd met één of twee talenten gesproken kunnen worden, maanden voordat ze achttien zouden worden. Gesprekken over toekomstperspectief, die nu nog gevoerd moeten worden bij velen van hen. Want wat Ajax met deze spelers precies wil, is in veel gevallen nog onduidelijk. Waar gaan ze spelen? Wie zijn hun concurrenten? Wat zijn de plannen over twee jaar? Het zijn vragen waar kamp-Gravenberch nu over in gesprek is en waar ook de andere talenten op zullen stuiten. 

Juist dat toekomstperspectief is namelijk zo belangrijk, meer nog dan het feit dat deze talenten simpelweg een financiële boost verdienen nu ze vast bij Jong Ajax of zelfs Ajax 1 trainen en spelen. Want zelfs met zo'n financiële boost komt een Gravenberch nog lang niet aan het salaris van bijvoorbeeld de Zuid-Amerikanen. De A-selectie van Ajax is ondertussen overvol en de vraag is wie Ajax nog van de hand doet in deze coronatijden. De vraag is zodoende gerechtvaardigd: gaat Ajax voor de miljoenenaankopen zoals Kik Pierie, Edson Alvarez en Razvan Marin of kiest het voor de toekomst? De spelers die de club over drie jaar moeten dragen, zullen graag willen weten waar ze aan toe zijn en op dat front heeft Ajax de plank het afgelopen jaar redelijk misgeslagen.

Ajax is gevraagd om een reactie, maar sloeg dit aanbod af.

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Benleiden
Na één alinea afgehaakt. Wat een suggestieve bende. Wat wil je hier nu mee bereiken vraag ik me af? Ajax in een kwaad daglicht zetten door suggestieve info?
1 0
Ansjo
Ideale scenario blijft voor mij 11 Nederlandse spelers die voor Oranje kunnen uitkomen. Dat zie ik echt het liefst. Natuurlijk zie ik liever een goed team met 11 buitenlanders dan een slecht team met 11 Nederlanders maar van mij mag die 8+3 regel zo snel mogelijk terug komen. Die kutclubs uit Engeland kunnen ons talent dan niet vergallen. Er blijven betere spelers bij de club hangen, er komt weer een grotere clubcultuur door de veteranen en talenten hebben niet zo'n grote bek op hun 17e met evt dreigen naar een Roma te gaan ofzo. Wij zitten dan ook niet opgescheept met de Magallans, Kristensens, Alvarez, Marins van deze wereld opgescheept.
0 0
RusselWestbrook
Die 8 3 regel stelde uiteindelijk vrij weinig voor. In Spanje krijg je bij je transfer al bijna een paspoort. In Portugal was bijna elke Braziliaan op papier ook een Portugees en in Italië had elke Argentijn een Italiaans paspoort.

Zo'n regel weer instellen gaat er alleen maar voor zorgen dat nationaliteiten zo vloeibaar gaan worden als water.
0 0
ajax4altijdamsterdam
Bij Ajax krijgen alleen uitzonderlijke talenten een jeugd contract. Dit betekent dat er een plan klaar ligt en dat ze met je aan de slag gaan. Een jeugd contact is minimaal 50 k per seizoen dit kan oplopen naar ruim 80k in het derde seizoen. Uitzonderingen daar gelaten die nog veel meer opstrijken. Naar mijn mening moet een zaakwaarnemer de speler duidelijk maken dat dit dit abnormale bedragen zijn en dat de kans die Ajax biedt uitzonderlijk is.
1 0
JSF
Heerlijk die, soms verongelijkte, reacties. Je kunt het arrogant van Ajax vinden, maar met nog dik een jaar onder contract zie ik ook geen urgentie. Daarbij laten ze zich niet onder druk zetten door Jan en alleman en worden de contacten waarschijnlijk eerder met de makelaars gelegd dan met de spelers zelf.
Uiteindelijk is het graag of niet, voor Ajax spelen (en doorbreken)
1 -1
Babangida83
Met nog een half jaar te gaan, kan een andere club je transfervrij overnemen. (Wel opleidingsvergoeding). Voor dat je t weet ben je een half jaar verder. Zaakwaarnemers hebben nu echt geen haast met het plannen van de volgende afspraak.
0 0
Babangida83
Best wel stuitend om te lezen en past in het beleid van Ten Hag. Een soort arrogantie naar die jonge gasten toe. Terwijl waardering veel beter werkt.
2 -6
debarbaar
Goh laat ik nou geen enkele keer de naam Ten Hag in dit stukje gezien hebben. ik heb er zelfs een zoekfunctie op los gelaten want soms lees je weleens over iets heen. Zullen we het erop houden dat Gravenberch door Raiola gedwongen wordt een verkeerde beslissing te nemen. Hij zal Bouy, Kluivert en de Ligt wel achterna gaan naar Italie. Moet ie vooral doen. Zien we 'm snel terug bij Telstar of Vitesse. Wie is er geslaagd uit de Ajax opleiding van de spelers die het interessant vond naar het buitenland te gaan?? Vrijwel niemand.

En alleen de schrijver van dit stukje heeft natuurlijk kunnen bevroeden dat de lang verwachte pandemie precies nu zou uitbreken. Het had ook twee jaar geleden kunnen zijn of over 5 jaar. Best knap.
2 -1
Babangida83
1) Het heeft niets met de pandemie te maken dat je zelf die gasten niet beter paait. De pandemie maakt t alleen maar erger. Maar t was al erg.

2) Gravenberch is een geval apart. Die wordt gemanaged door Raiola. Ajax en Ten Hag hebben overigens zelf Raiola van allerlei minutie voorzien omdat Gravenberch erg fout en te laat gebracht is dit seizoen. Dus dat helpt ook al niet. Maar goed, het gaat bij punt 1 al fout.
0 -1
Van Reenen
Er speelt er één de sterren van de hemel in Eindhoven. Je hebt hem vast al eens zien spelen voordat hij geblesseerd raakte.
0 0
Koekepeer
Ja maar is hij ook geslaagd in het buitenland?
0 0
Dennis129
Ik denk dat je echt geen enkel idee hebt hoe Ten Hag met die gasten omgaat.
4 0
Babangida83
Dat is altijd van buitenaf praten, dat sowieso.

Maar ik volg de uitspraken van Ten Hag over de jeugd op de voet en heb ook gezien hoe hij Lang openbaar piepelde. Dat laatste laat gewoon zien dat hij Lang niet goed kan raken als people manager.

Maar ook zijn acties. De jeugd is afgelopen seizoen en het seizoen daarvoor veel te weinig ingepast om te wennen en zich aan te passen. En toen moesten ze ineens vanuit t niets Ten Hags hachje redden tegen Getafe. En ze faalden niet eens, toch werden we uitgeschakeld en werden er conclusies getrokken.

Jeugd heeft tijd, vertrouwen en goede begeleiding nodig. In alle 3 die onderdelen scoort Ten Hag bijzonder ondermaats. Die gang van zaken en mentaliteit zie je nu ook terug bij het hernieuwen van de jeugdcontracten. In marketingtermen zeggen ze altijd, je moet klanten 'nurturen'. Dat zijn inzichten van de laatste jaren. Zo is dat bij jeugdtalenten niet anders. Alleen met de houding van Ten Hag, en dat is een belangrijke speler in t hele jeugdplan, geeft dat niet veel vertrouwen. En de manier van hoe t gaat, of t gebrek aan aandacht ervoor (contracten hadden al opgewaardeerd moeten zijn), lijkt veel op die mentaliteit van Ten Hag. Dat zou zeker dus ook met Ten Hag te maken kunnen hebben, Zeker omdat dit nog niet zo lang geleden wel goed ging. Of t zo is, valt uiteraard niet te zeggen.
0 0
Ozymandias
Inderdaad, ook schandalig hoe Ten Hag niets gedaan heeft tegen de uitbraak van het Coronavirus. Ten Hag had makkelijk zijn waardering voor deze spelers kunnen uiten door ze hun debuut te laten maken of zelf al af en toe in de basis zetten.
3 -3
Babangida83
Ben je mij nu aan t verwijten kort door de bocht te zijn met zo'n antwoord?
0 -1
atalantanio
Je zou ook kunnen redeneren dat juist door de corona-crisis deze jonge talenten niet zo snel geneigd zullen zijn te vertrekken naar Italië of Engeland, weg van hun familie, met een twijfelachtig perspectief.

Ik zou daar niet alleen op een kamertje willen zitten terwijl mijn familie misschien wel geeneens het land in mag.
2 -1
Joseph
Er zijn genoeg talenten/ouders die in het zicht van de finish van een mooie carrière als topvoetballer kiezen voor de snelste weg naar het eerste miljoen..
1 0
debarbaar
Ik zou zeggen "alleen maar". Maar dat zijn dan ook de talenten die het toch niet gered zouden hebben. Wat is er geworden van spelers onder 19 die zijn vertrokken met de belofte van groot geld?? Ik denk dat je twee uitzonderingen gaat noemen die het goed hebben gedaan en zij zijn de uitzondering op de regel.
0 0
ARUCAMBA
Er bestaat ook nog zoiets als investeren in jezelf, dat kun je beter doen bij ajax dan waar dan ook in het buitenland, het kamp Gravenberch[pizzabakker] praten meer over geldzaken dan over toekomst perspectief
2 0
Ajax27
Jammer Bram, vaak veel goede artikelen over de jeugd uit jouw pen. Maar nu lees ik toch erg veel speculaties, aannames en goedkope sensatiemakerij. Wie zegt dat Ajax niet allang meerdere gesprekken heeft gevoerd met al deze talenten? Daarnaast mag een jeugdspeler maar 1 contract tekenen vanaf zijn 16e voor maximaal 3 jaar. Hansen, Gravenberch, Taylor, Unuvar... ze zijn allemaal jonger dan 18. Pas op hun 18e mogen ze een 2e contract tekenen waarmee ze zich langer aan de club binden. Tussentijds mag alleen alleen het salaris aangepast worden. En reken maar dat zij allemaal allang gesprekken hebben gehad over de plannen van Ajax. Brobbey vind ik een apart verhaal. In de jeugd uiteraard top vanwege z'n fysiek. En ja, je ziet dat ie zeker meer heeft dan alleen fysiek, maar hij moet het wel nog constanter waarmaken. Dit seizoen in totaal slechts in 13 wedstrijden meegedaan. In de 1e helft van het seizoen heeft ie nog niet 1 keer de 90 minuten vol gemaakt. 2e helft begon ie wel sterk tot aan z'n blessure. Sontje Hansen of Brobbey... samen kan, maar ik denk dat het 1 van die 2 wordt. En dan zet ik m'n geld op Hansen. Dus nee 'russisch roulette' kun je het totaal niet noemen. Ajax gaat gewoon precies zo met zijn jeugdspelers om zoals het zou moeten. Contract op hun 16, nieuwe gesprekken voor hun 18e, vroeg mee laten doen op een hoger niveau in de KKD, laten ruiken aan het 1e, meetrainen met het eerste. Ajax doet alles prima, het is aan het talent om de weerleiding van de grote clubs te weerstaan.
7 -3
BvdPloeg
"Wie zegt dat Ajax niet allang meerdere gesprekken heeft gevoerd met al deze talenten?"

- Ik, op basis van meerdere bronnen.

"Daarnaast mag een jeugdspeler maar 1 contract tekenen vanaf zijn 16e voor maximaal 3 jaar."

- Zie het Van de Beek/Nouri-gedeelte.

"En reken maar dat zij allemaal allang gesprekken hebben gehad over de plannen van Ajax."

- Dan weet jij meer dan veel spelers zelf ;-)
3 -4
Ajax27
Zou het ook kunnen dat jouw bronnen in een contract hebben staan dat zij geen uitspraken naar de media mogen uitbrengen zonder toestemming van de club? Dus als jij de vraag stelt in een appje: en, heb je al gesproken met Ajax? Je een antwoord krijgt: nope, nog geen gesprek, geen nieuws. En dan zet jij op AS neer dat Ajax geen contact heeft gehad met deze talenten? Ook een hele hoop aannames van mijn kant hoor, maar ondanks dat je wellicht denkt dat ze heel open en persoonlijk tegen jou zijn, ben jij gewoon 1 van de journalisten. Bepaalde dingen laten ze los, andere dingen niet.
4 -1
Joseph
Zou het kunnen dat jouw bronnen bewust negatieve informatie geven om Ajax onder druk te zetten voor een beter contract of om goed te praten dat ze voor het geld gaan kiezen van een rijkere club?

Hoe kunnen die jongens denken dat er geen plan is als ze elk jaar vervroegd naar een hoger elftal gaan? Had de 2002 lichting nu al garanties moeten krijgen voor de basis? Ik vind dat er een heel duidelijk plan zichtbaar is voor die jongens, dan hoef je niet elke maand met Marc om de tafel, zeker niet als je nog zo'n grote stap te zetten hebt naar het eerste elftal.
11 0
Ozymandias
Dat de meeste talenten die op hun zestiende een contract hebben gekregen niet op hun zeventiende al weer een nieuw contract krijgen lijkt me persoonlijk geen probleem. Ik kan goed begrijpen waarom Ajax bij de meeste talenten wacht tot ze achttien zijn zodat ze een volwaardige profcontract kunnen tekenen. Als het klopt dat bepaalde talenten niet het gevoel hadden dat Ajax een plan met ze had is dat wel kwalijk maar dat lijkt me nogal vreemd aangezien (op Salah-Eddine na) de talenten waar het over gaat het afgelopen seizoen op zeer jonge leeftijd naar Jong Ajax zijn doorgeschoven of zelfs hun debuut voor het eerste al hebben gemaakt. Als het alleen onduidelijk voor ze was wanneer ze een nieuw contract zouden krijgen lijkt me dat er geen probleem was.
7 0
Babangida83
Gaat er ook om dat ze nu nog maar één jaar contract over hebben. Die jongens hebben nu alle kaarten in handen om t volgende contract te onderhandelen. Bovendien kunnen ze nu eerder nadenken en neigen naar een andere stap, omdat het concreter is. Dat is gewoon slecht gemanaged. Of je t nu terecht vindt of niet dat ze op hun 17de een nieuw contract moeten krijgen.
0 -1
Ajax27
Die jongens zijn 17, ze mogen wettelijk gezien nog geen nieuw verlengd contract tekenen. Op hun 16 mogen ze een contract tekenen voor max 3 jaar. Dit mag op hun 18e verlengd worden. Even wachten dus.
0 -2
RusselWestbrook
Haha, wtf. Heb je dit zelf verzonnen joh?

Onder de 18 is de maximale contractduur 3 jaar. Je mag dus gewoon op je 17e een nieuw contract tekenen, alleen mag die maar 3 jaar lang zijn ipv 5.
0 0
trodat4030
Dit is echt poep. Klok horen luiden, maar geen idee hebben wat een klepel is, laat staan waar hij hangt.
0 -1
Ozymandias
Waarom zou Ajax betere kaarten in handen hebben als talenten op hun zeventiende een contractsverlenging van één seizoen hebben gekregen? Als een talent dat op zijn achttiende verjaardag nog één seizoen vastligt niet bij wil tekenen zou hij waarschijnlijk ook niet bij hebben willen tekenen als hij op zijn achttiende verjaardag nog een contract van twee seizoenen had.
0 0
Ferd
Omdat ze dan op hun 18de nog 2 jaar vastliggen ipv 1 jaar. Het geeft wat meer ademruimte.
0 0
Ozymandias
Hoezo geeft dat meer ademruimte? Als een speler dan aangeeft niet te willen verlengen zullen ze hem ook al moeten verkopen.
0 0
Hans Kraay Jr.
Precies een speler kan met die 2 jaar opzak toch net zo goed de boot afhouden.
0 0
Babangida83
Kan wel, maar over t algemeen tekenen mensen langere contracten om voor een bepaalde periode een bepaald traject in te gaan. Een langer contract geeft automatisch meer commitment/binding van beide kanten.

Daarnaast ga jij, als je een kort contract krijgt, toch sneller kijken of je niet ergens anders een zekerder contract krijgt of hoe je in de markt ligt, mocht je contract niet verlengd worden. Je zou als Ajax zijnde helemaal niet moeten willen dat spelers om zich heen hoeven te kijken. Dat leidt af en maakt verlenging bovendien minder zeker, vanuit eerdere invalshoeken.

Dan is er nog t feit dat een speler sterker staat met nog maar één jaar contract onderweg. Je kunt namelijk sterker schermen met dat je anders gewoon niet gaat tekenen met nog maar één jaar contract. De tijdsdruk ligt dan aan de kant van Ajax. Ondertussen gaan zaakwaarnemers schermen met andere aanbiedingen en andere clubs betere aanbiedingen doen omdat ze bloed ruiken. Gewoon heel, heel slecht gemanaged. Amateuristisch zou ik het noemen.
0 -1
DT10
We hebben het hier over jongens van 17/18 jaar... Die moeten gewoon bijtekenen en rustig wachten op hun kans bij Ajax 1, die komen er echt wel. Als ze dat geduld niet hebben, moeten ze lekker naar Chelsea of United gaan om vervolgens te worden verhuurd aan West Brom of Watford.
1 0
RuffRhythim
Ja ik zou liever het volgend seizoen met een paar talenten gaan werken dan met veel te dure aankopen die niet aantoonbaar beter zijn gebleken.
En dat doet Ajax zichzelf aan. Want nu zit je daarmee en moet je die gasten wel tegen beter weten in laten spelen anders vernietig je het kapitaal. Maar niemand zit daarop te wachten.

Kijk...dat je aankopen niet allemaal een schot in de roos zijn kan ik nog wel inkomen, maar de afgelopen, pak m beet, 3 jaar zijn er gewoon TE veel missers aangekocht.

En dat zien jeugdspelers ook.
3 -1
Hans Kraay Jr.
Hoeveel van de jeugdspelers die voor een doorbraak bij Ajax 1(en dan bedoel ik minimaal een jaar basis) zijn weggegaan naar een buitenlandse club floreren nu in de top van Europa?

Neem aan dat een carrière gerichte voetballer hier ook wel naar kijkt. Zo niet dan ben je naar mijn inziens ook niet geschikt de top te halen.
3 0
trainerdv
Er zit wat in, maar ik kan me niet voorstellen dat Ajax als geheel niet met deze kerels ' in gesprek' zijn. Ze zijn elke dag op de club en hebben met hun trainers en begeleiders een plan. Ik vind het juist goed om zoiets in 1 keer te doen. Daarmee creeer je een gevoel van ' jullie zijn de nieuwe lichting' . Als je het afzonderlijk bij iedereen doet, krijg je alleen maar scheve ogen en gaan spelers juist voor zichzelf kiezen.
2 0
Liam
Heb het idee dat Bram hier in het straatje praat van zaakwaarnemers. Waarom weet ik niet. Is echt weer het geijkte verhaaltje van een zaakwaarnemers om te rechtvaardigen dat zijn cliënt na 10 jaar gratis opleiding bij één van de grootste clubs van Europa zomaar weer wegloopt.
We kennen dit riedeltje nu onderhand wel.
15 -1
Joseph
Het is toch wel duidelijk dat Ajax het in deze lichting ziet zitten? Ze hebben op hun 16e een contract gekregen en dan weten ze dat als ze het goed doen, ze op hun 18e een nieuw contract krijgen.

Gravenberch speelde op zijn 16e al in het eerste, het is dus logisch dat Ajax het langste met hem is bezig geweest. Uiteindelijk koop je niks voor een groot jeugd talent, het gaat er om wat er gebeurt als ze in de buurt van het eerste elftal komen.

Daarnaast is het ook een beetje dankbaarheid die ik in dit soort verhalen mis richting Ajax. Hoeveel geld en tijd heeft Ajax aan Brobbey, Hansen, Gravenberch, Taylor en Unuvar besteedt?! Dat doen ze maar met 1 doel, een sterk eerste elftal creëren.. Hoe ondankbaar ben je dan als je de middelvinger geeft als je eindelijk iets terug kan doen?
11 0
Web
Dat is toch helemaal niet aan ons
Achter de schermen zijn ze wel degelijk bezig
Waar baseren ze op dat Ajax de touwtjes niet in handen heeft?
3 -1
Schip
Lezen jongen. Met nog een jaar te gaan, zijn de spelers en zaakwaarnemers die de regie hebben. Zelfs als een hele genuanceerde jeugdwatchers eens een kritische noot kraakt, blief jij het niet,
2 -4
Web
Denk je nu echt dat Ajax alles niet in het werk stelt op de beste talenten aan zich te binden? Sterker nog daar is alles op gebaseerd binnen Ajax
De hele strategie gaat daar om.
Kritisch kijken is zeker nodig, maar ik ben er van overtuigd dat ze er alles aan doen
2 0
Ozymandias
Met een contract van nog twee seizoenen hebben de spelers (samen met hun zaakwaarnemers) net zo goed de touwtjes in handen.
9 0
BvdPloeg
Ik ben het hier nog steeds niet mee eens, hoe hard ik het ook probeer. Zijn al die jeugdspelers die vertrokken zijn de afgelopen jaren louter weggegaan om het geld? Veel wel, maar we kennen ook de verhalen van spelers waarbij Ajax niet snel genoeg handelde. Ik snap best dat Ajax niet bepaalt of een speler bijtekent of niet, maar je hebt hierbij wel de touwtjes in handen als in: je hebt er heel veel invloed op om dit te bewerkstelligen. Dat kon/kan in deze specifieke situatie beter, die twijfel was niet nodig geweest.
1 -1
Joseph
Handelde Ajax niet snel genoeg, of wilde die spelers eerder hun geld?
0 0
Ozymandias
De touwtjes in handen hebben betekent controle hebben over. Een club heeft nooit de controle over een contractsverlenging van een speler wiens contract ze willen verlengen. Die controle ligt altijd bij de spelers. Je kan vinden dat Ajax overtuigender had kunnen zijn (door eerder een contractsverlenging voor te stellen of meer contact met de talenten te hebben over de plannen van de club) maar dat is niet hetzelfde als de touwtjes in handen hebben.
2 0
Vlieske
Said oaali is sowieso al een waardeloze hoofd jeugd opleiding.
2 -1
Ozymandias
Ik vind uitspraken als "Ajax heeft de touwtjes nu niet meer in handen" nogal onzinnig. Ajax heeft bij een contractverlenging die touwtjes nooit in handen tenzij ze een contract niet willen verlengen. Als ze een contract wel willen verlengen ligt de keuze altijd bij de speler ligt of ze het contract nou één of twee jaar van te voren al willen verlengen. AjaxShowtime lijkt steeds meer mee te willen doen aan de stemmingmakerij van De Telegraaf. Logisch aangezien ze dan clickbate titels als "Ajax speelt Russische roulette met toptalenten" kunnen rechtvaardigen. AS wordt zo steeds meer een bolwerk van negativiteit.
12 -2
BvdPloeg
Sorry, maar dit vind ik wel onzin. Vooral in deze rubriek is er doorgaans louter ruimte voor positieve stukken over de jeugd, dus een keer zoiets aanstippen kan geen kwaad, denk ik.

Over de inhoud: Ajax heeft de touwtjes wel degelijk in handen als het zelf actief toenadering zoekt tot spelers, vinger aan de pols houdt en in het proces constant uitlegt wat de bedoeling is en wat de perspectieven zijn voor de toekomst. Daar is Ajax nu in te kort geschoten, het heeft de touwtjes onnodig laten vieren.

Wat rest is een situatie waarin jouw zes beste talenten nog één jaar hebben en veelal niet precies weten wat Ajax nu wil. Dan kun je er één kwijtraken die je anders misschien niet was kwijtgeraakt. Russische roulette, om die reden ;-)
2 -5
Liam
De net niet talenten willen graag bijtekenen en de echte toppers meestal niet. Dat is de spagaat waarin Ajax zit. Misschien schiet Ajax weleens tekort, dat zou kunnen.
Toch klinken bovenstaande beweringen vooral uit monden van zaakwaarnemers die maar wat graag hun 16-jarige cliënt naar Engeland of Italië brengen.
2 -2
3sterren
Het ene zinnetje onderaan jouw artikel ”Ajax is gevraagd ...etc.” zegt mij meer dan al die woorden daarboven.
Het gegeven dat er nog niets concreet naar buiten is gebracht over het verloop van de besprekingen, zegt mij niet dat er nog geen gesprekken hebben plaatsgevonden. Het mag zo langzamerhand toch wel bekend zijn dat zaakwaarnemers graag contractbesprekingen zo lang mogelijk willen uitstellen. Zo voeren zij de druk op en proberen er zo een betere deal voor de speler, en vooral zichzelf ( ! ) uit te slepen.
En voor wat betreft het bieden van perspectief kun je zelf ook wel bedenken wat de inhoud van die gesprekken is. ”Goed je best doen, focus houden, hard werken en vooral ook voldoende rust pakken en dan komt het goed”.
Dat zullen de talenten toch vast wel al eens een keer hebben gehoord, toch? Misschien hebben zowel Ajax als de spelers niet de touwtjes in handen, maar ligt de regie bij de zaakwaarnemer. Een met een Italiaanse achtergrond wellicht? ...
1 -1
Ozymandias
Met "AS wordt zo steeds meer een bolwerk van negativiteit" doelde ik met namen op de berichten van de bezoekers van AS maar het valt me wel op dat AjaxShowtime daar steeds vaker in meegaan. Het viel me voor het eerst op rondom de transfer van Bandé. Elke keer dat er iets negatiefs over Bandé werd gezegd of geschreven werd dat door jullie overgenomen terwijl er net zo vaak positief over hem werd gesproken of geschreven en dat nooit door jullie werd overgenomen. Dat was vooral schrijnend in jullie stukken over uitspraken van Van Wijk die zowel positieve als negatieve dingen over Bandé zei maar jullie alleen zijn negatieve dingen overnamen.

"Ajax heeft de touwtjes wel degelijk in handen als het zelf actief toenadering zoekt tot spelers, vinger aan de pols houdt en in het proces constant uitlegt wat de bedoeling is en wat de perspectieven zijn voor de toekomst."

Dan hebben ze alsnog de touwtjes niet in handen. Een club heeft NOOIT de controle over een contractsverlenging van een speler wiens contract ze willen verlengen. Die controle ligt ALTIJD bij de speler zelf.

"Wat rest is een situatie waarin jouw zes beste talenten nog één jaar hebben en veelal niet precies weten wat Ajax nu wil."

Welke zes talenten heb je het dan over? Ünüvar en Rensch hebben beide nog een contract tot medio 2022 en zou ik zeker bij de zes beste talenten scharen.
1 -1
BvdPloeg
Brobbey, Hansen, Taylor, Gravenberch en uit 2002 reken ik dan nu Salah-Eddine erbij. Komen we op vijf, vooruit. Ik heb de reactie verder doorgestuurd naar onze hoofdredactie, ben zelf nog louter jeugdwatcher. Altijd goed om hieraan herinnerd te worden, maar als je onder een jeugdstuk zulke dingen zet, moet je niet gek opkijken dat ik mij aangesproken voel.
0 0
Ozymandias
Ik vind dat jij je best aangesproken mag voelen. Ik spreek jou ook deels aan. Jouw woordgebruik in dit artikel is duidelijk met opzet overdreven sensationalistisch. Ik kan dat ook wel begrijpen aangezien AS zo veel mogelijk 'clicks' uit hun artiekelen wil halen maar ik ben daar zelf gewoon geen liefhebber van en heb daarom kritiek. Dat ik op dit artiekel kritiek heb betekent verder niet dat ik op jou als persoon of als journalist van AS kritiek heb. Ik lees normaliter met veel plezier jouw artiekelen (ook de kritische).
3 -1
RusselWestbrook
Dit doet AS echt al jaren. Het knippen en plakken in stukken tekst zodat het allemaal zo negatief mogelijk wordt. In sommige gevallen gaat het zo ver dat uit een artikel wat best wel positief is alleen de negatieve stukken overgenomen worden, waardoor het een negatief zeikverhaal wordt.

En ik vind het bewonderswaardig dat je probeert met AS in discussie te gaan, maar je weet wel hoe dat gaat toch? Dan zijn ze straks helemaal in een hoekje gedrukt en gaan ze je posts verwijderen. Net als met die discussie over de bronvermelding waarin AS zogenaamd haar eigen bron was. De hele discussie is weg, behalve dat stuk waarin AS claimt haar eigen bron te zijn.

Deze site is gewoon pulp joh. Een stel amateurs die zichzelf geweldig wanen.
1 -3
trodat4030
En toch, je bent hier al jaren niet weg te slaan... Opmerkelijk toch? Dat je elke dag weer inlogt op die pulpsite van een stel amateurs...
0 -1
RusselWestbrook
Als je een goed alternatief hebt hoor ik het graag.
0 0
Ozymandias
AS heeft nog nooit kritiek van mij verwijderd. Die discussie over de bronvermelding heb ik zelf weggehaald omdat het duidelijk was dat het de nodige verwarring veroorzaakte. Ik ben blij dat AS steeds meer eigen artikelen heeft en de stukken over de jeugd lees ik met veel plezier. Ik heb alleen wel het gevoel dat ze begrijpen dat hun negatieve stukken het beter doen (kijk naar de hoeveelheid berichten die onder negatieve stukken wordt geschreven in vergelijking met het aantal berichten onder postieve stukken) en daar bewust of onbewust steeds meer op inspelen. Daarmee wil ik niet zeggen dat ze geen kritiek op Ajax mogen hebben. Dat is juist goed en hoort bij een onafhankelijke fansite. Er is een verschil tussen kritiek en negativiteit.

Het voorbeeld van Bandé was voor mij schrijnend. Van Wijk (zijn trainer) deed uitspraken als: 1) hij is goed in het tussen de linies spelen, 2) hij is sterk in de combinatie, 3) als spits kan hij naar links en rechts uitwijken, in de bal komen of juist de diepte zoeken, 4) hij heeft een echte winnaarsmentaliteit, en 5) hij is een trainingsbeest die het maximale uit zijn ontwikkling probeert te halen. Alleen die uitspraken werden niet opgenomen in stukken van AjaxShowtime maar negatieve uitspraken zoals "Bandé speelt speeltuinvoetbal" kregen hun eigen artikel hier op AS. Wat duidelijk invloed had op de leden van AS die vervolgens met berichten kwamen als "zelfs zijn eigen hoofdtrainer vind hem geen speler voor Ajax".
3 0
SpursAjax
Laatst met Andy in de auto gaf Unuvar nog aan dat hij zeker niet hoefde te klagen met wat hij nu verdient bij Ajax. Verwacht dat Ajax wel weet dat ze zuinig moeten zijn met hun toptalenten! Verder zijn ze allemaal al op zeer jonge leeftijd basis spelers bij Jong Ajax. En hebben sommige ook al hun debuut kunnen maken in Ajax 1. Dus kwa traject kunnen ze nergens ter wereld iets beters verwachten. Dus als ze zouden gaan zou dit puur om het geld zijn en hou je ze sowieso niet tegen als ze weg willen.
5 0
DrFootball
Persoonlijk maak ik mij niet zo druk. Al hoop je dat het allemaal wat sneller geregeld zou zijn. Echter kan mij voorstellen dat Overmars en de directie nu ook wat andere zaken aan hun hoofd hebben. Wat zijn de te verwachten inkomsten komend seizoen en hoeveel kunnen we daarvan aan salariskosten uitgeven? Dat zal ook wel wat vertraging geven. Kan mij echter voorstellen dat dit door Overmars naar de zaakwaarnemers is gecommuniceerd. Daarom verwacht de komende weken wel wat verlengingen. Zeker, omdat er een groot aantal jongens in mei jarig zijn. Heb het idee dat ze verlengingen collectief willen presenteren als een soort "New Class". Ajax ziet de potentie van deze jongens/generatie ook wel.
2 0
Bky
Ajax speelt geen Russisch roulette met die contracten. Als die jongens weg willen om het geld hadden ze dat allang gedaan.

Ajax speelt Russisch roulette met de jeugd door waardeloze aankopen of huurspelers zoals Marin, Alvarez, de Jong en Babel of in jong met Solomons en Thetani. Waardoor toptalenten als Brobbey of Taylor veel later aansluiten op het gewenste niveau.
6 0
wendoo9
Zijn de aankopen waardeloos of deugd het systeem van spelen niet ??? Het kan niet zo zijn dat de meeste aankopen basis zijn en Internationals zijn bij hun land en eenmaal bij Ajax kunnen ze er helemaal niks van. Het systeem van :: als gekken naar voren rennen en met z'n allen terug verdedigen hangt te veel risico's aan. Om dit systeem te kunnen spelen heb je snelle verdedigers nodig en goeie koppers achterin en dat heeft Ajax op het moment niet. Ajax speelt niet slim in mijn ogen. Een Dest die alleen maar denkt aan aanvallen, nee jou primaire taak is verdedigen en dan aanvallen. Elke hoge bal die van de keeper van de tegenstander ingepompt wordt is billen knijpen daar men keer op keer kopduels verliezen omdat we niet goed staan omdat de linies niet kloppen. Daarom verlies je altijd van Psv als het erom gaat. Zeg niet dat het systeem heilig is, maar geven in verhouding met Ajax over het algemeen zeer weinig weg daar wel de focus ligt op de verdediging een hebben mindere verdedigers als Ajax Ps : En spelers die je haalt voor een positie, moet je niet ergens anders laten spelen en dan die speler gaan beoordelen dat hij er niks van kan. Marin is gehaald voor de positie Donny want dat is zijn positie wat hij lekker kan ballen.
0 -2
Lazell
Inderdaad. Vooral Marin frusteert mij wel een beetje, daardoor moeten Eiting en Gravenberch achter hem aansluiten terwijl hij niet beter is. Ze moesten eerst marin voorbij. Babel / De Jong vs. Traore heeft me ook enorm geïrriteerd. Alvarez heb ik nog niet afgeschreven.

Dat spelers hun plekjje moeten afdwingen heeft hun charme, maar niet als ze brandhout moeten inhalen en daardoor 10-15 (delen van) wedstrijden in een eerder stadium missen.
1 -1
Dennis129
Dat er met het vertrek van De Jong en Schone een middenvelder werd gekocht was volkomen logisch. De bedoeling was natuurlijk dat Marin een onbetwiste basisspeler zou zijn, maar hij viel helaas enorm tegen. Een aankoop op zich was gewoon logisch, want Gravenberch was er nog lang niet klaar voor. Nu nog niet zelfs. En Eiting was geblesseerd Aan het begin van het seizoen en is ook niet goed genoeg. Alleen bruikbaar tegen het rechterrijtje met 70% balbezit.
0 0
Ozymandias
Denk je dat als die aankopen niet waren gedaan talenten als Brobbey en Taylor al bij het eerste waren aangesloten of dat ze eerder bij Jong Ajax waren aangesloten?
1 -1
wladimir
In 18/19 is Ziyech niet gegaan, zijn Blind en Tadic gekomen. De Ligt en de Jong bleken daadwerkelijk supertalenten. Die twee hebben gigantisch veel opgebracht. Alvarez en Marin zijn als opvolgers binnengehaald, terwijl Schuurs en Magallan al waren gehaald. Dit seizoen blijken Veltman en Timber de beste spelers op de positie van de Ligt. Dat zegt alles over wat er fout gaat bij Ajax.
1 0
Ozymandias
Wat heeft dat te maken met mijn vraag?
1 -1
Woodenshoe1
Het gaat om het niveau van de aankopen toch? De miskopen stapelen zich wel heel snel op, of niet?
1 -2
Ozymandias
Ik heb vanaf het begin (voordat zijn transfer plaatsvond) geschreven dat ze Álvarez niet moesten kopen omdat ze met Schuurs al een talentvolle centrale verdediger in huis hadden die in de voorbereiding een goede indruk maakte. Verder heb ik ook kritiek gehad op het huren van Babel. Ajax had Lang het vertrouwen moeten geven.

De komst van Marin was alleen een fout omdat Vd Beek bij Ajax bleef en Marin daardoor in een rol kwam te spelen die niet bij hem past. Ik denk dat als Vd Beek was vertrokken Marin (op een middenveld met Ziyech en Martínez) wel tot zijn recht was gekomen. Ik denk daarom ook dat als Vd Beek vertrekt Marin alsnog bij Ajax kan slagen.
1 -2
Dennis129
Dat is een hele andere discussie. Dat er aankopen gedaan worden op zich is gewoon logisch. En spelers nog sneller doorschuiven kan gewoon niet.
Ajax gaat hier al heel ver in.
4 0
ajaxxcied4life
Dag Bram, ik snap dat jij als journalist niet zomaar jouw bronnen kan prijsgeven indien die er zijn, maar denk jij dat Ajax zijn vinger niet goed aan de pols heeft gehouden bij deze spelers, of weet jij dat dus via jouw bronnen?
2 -2
BvdPloeg
Als ik niet meerdere bronnen zou hebben, zou ik het stuk niet schrijven ;-)
3 0
ajaxxcied4life
Okay, dan vind ik jouw stuk zeer verontrustend. Bedankt voor het delen. Je hoopt steeds dat AJax leert van zijn fouten maar kennelijk moet er in Amsterdam altijd eerst duur leergeld worden betaald.

Man wat baal ik van dit soort nieuws.
2 0
Woodenshoe1
Alvarez, Pierie, Marin, dat is toch wel in en intriest als je dat rijtje namen leest..
1 -7
wladimir
Niet beter dan Veltman, Botman en Eiting, man. Ze verdienen wel veel meer en hebben gigantisch veel gekost. De Timbers, Gravenberch en ik weet niet hoeveel talenten komen daar nog achteraan.
1 -1
Saanchez
Hoezo in en in triest? Aankopen uit het verleden zoals Tainio, Kouffour en Atouba mogen gerust triest genoemd worden ja maar hoezo geven we alles vwb deze drie jongens nu al op? Alvarez is zn prijskaartje nog niet waard geweest maar we hebben ook echt wel dingen kunnen zien van hem dat van toegevoegde waarde is en vergeet niet dat dit zijn eerste buitenlandse avontuur is waarbij hij ook nog een tijd zijn vrouw en pasgeboren kindje moest missen. Ik vind het echt te vroeg om hem al af te schrijven, verdiend gewoon een kans komend seizoen. Marin is een vergelijkbaar verhaal al heeft die minder laten zien nog. Ben het echter met Ozymandias eens (reactie van gisteren) dat hij alleen nog op posities heeft gespeeld waar hij niet op zn best is, gezien hij op de plek van Donny het meest tot zijn recht komt. Ik zou hem daarom ook nog wel een kans willen geven, op zn minst gedurende de voorbereiding.
En Pierie heeft met Ajax afspraken gemaakt voor zn transfer en wist dat hij eerst in Jong aan zn zwakke punten moest werken voordat hij echt aan kon sluiten bij het eerste. Nu heeft hij niet zijn beste seizoen achter de rug en snap ik de twijfels bij hem wel. Maar feit is wel dat hij voor een verdediger echt uitstekende voetballende kwaliteiten heeft en hij is ook pas 19 he. Hopelijk kan hij zijn pure verdedigende kwaliteiten verbeteren komend seizoen en dan kan hij van waarde zijn voor ons.
2 -2
Woodenshoe1
We spreken elkaar later dit seizoen wel weer. Marin heeft helemaal niets wat een Ajax speler hoort te hebben, zijn handelingssnelheid is hemeltergend. Alvarez geef ik misschien nog een heel klein kansje. Maar dat hij slechter wordt bevonden als Veltman, dan is er per definitie toch al iets mis met deze aankoop? Pierie bakte er bij Heerenveen al weinig van, blonk uit met het maken van blunders. Wie gaat er nog voor hem betalen? Bij Scherpen zie ik eigenlijk hetzelfde probleem.
1 -5
Ferd
Er is een vacature voor je bij kesbeke, azijnzeiker
1 -1
Ozymandias
Uit de advanced analytics van OPTA blijkt Marin een grote positieve invloed had als hij aan de bal kwam. Als Marin aan de bal kwam nam de kans dat Ajax zou scoren met 27% toe. Alleen Ziyech (33%) had een grotere positieve invloed als hij aan de bal kwam. Als het klopt dat Marin een lage handelingssnelheid heeft (en ik ben het daar niet mee eens) heeft hij duidelijk geleerd hoe hij ondanks dat toch een grote waarde kan hebben als hij aan de bal komt.

Het probleem van Marin was het afgelopen seizoen niet zijn spel in balbezit. Zijn probleem was zijn positionering als hij niet aan de bal was. De meeste wedstrijden dat Marin in de basis stond speelde Vd Beek op '10' en die bespeelt vaak de ruimte die Marin bij Standard bespeelde als hij niet aan de bal was. Ook was Marin (door zijn gebrek aan atletisch vermogen) bij balverlies kwetsbaar in de omschakeling achteruit. Dat was Schöne ook maar die had De Jong om hem daarbij te helpen terwijl Marin naast Blind of Eiting werd gezet die zelf ook kwetsbaar zijn in de omschakeling achteruit. Ik denk dat als Marin op een middenveld met Ziyech en Martínez was gezet hij veel beter tot zijn recht was gekomen. Daarom denk ik ook dat hij alleen nog bij Ajax zal slagen als Vd Beek vertrekt maar ik hoop dat Vd Beek nog een seizoen blijft. Als Vd Beek blijft zou ik Marin verkopen.
1 0
Woodenshoe1
Tja die Opta weetjes, zegt me niet zoveel. Ik heb hem vooral iedere keer een hopeloze indruk zien maken, zelfs in de beker tegen de zwakke broeders. Je kunt dit soort spelers toch niet vergelijken met elkaar als de een alles speelt en de ander zelden?
0 -2
Ferd
Die objectieve feiten zeggen jou niets als ze niet aan jouw subjectieve, bevooroordeelde visie voldoen.
2 -1
Ozymandias
Tja, die OPTA weetjes zijn analytische en relatief objectieve waarnemingen van de werkelijkheid. Natuurlijk is het de vraag hoe je die waarnemingen moet interpreteren maar het 'Possession Value' statistiek spreekt redelijk voor de hand.

"Je kunt dit soort spelers toch niet vergelijken met elkaar als de een alles speelt en de ander zelden?"

Inderdaad, het zegt dus ook minder over hoe een speler het deed ten opzichte van andere spelers maar vooral iets over hoe een speler het deed ten opzichte van de wedstrijden die hij speelde. Trouwens speelde Marin alleen in de beker tegen Spakenburg en FC Utrecht (invalbeurt) en tegen Spakenburg deed hij het gewoon goed. Dus ik zie niet in tegen welke zwakke broeders in de beker jij hem een hopeloze indruk heb zien maken.
1 -1
Woodenshoe1
Haha nou dat was dan Spakenburg. Maarreh, jij ziet alles graag positief in. Ik zie het allemaal wat anders dan jij, niet erg. Ik stoor me gewoon erg aan het aankoopbeleid. Als je mij na Real Madrid uit had verteld dat Veltman een jaar later op de positie van de Ligt zou staan was ik in lachen uit gebarsten. Zijn dure opvolger rendeerde beter op het middenveld (daar vond ik Alvarez ook niks) werd er gezegd. Een andere verdediger bleek toevallig aardig op het middenveld te kunnen spelen, anders hadden we een veel groter probleem gehad. Want ook de trainer was ontevreden over Marin. Kortom, het aankoopbeleid mag van mij wel eens kritisch tegen het licht worden gehouden.
0 -2
Ozymandias
"Haha nou dat was dan Spakenburg."

Jij schreef dat je Marin hopeloze indrukken had zien maken tegen zwakke broeders in de beker. De enige zwakke broeder waar Marin in de beker tegen heeft gespeeld was Spakenburg en in die wedstrijd maakte hij geen hopeloze indruk.

"Maarreh, jij ziet alles graag positief in."

Dat is niet waar, ik ga alleen niet mee in de negativiteit die hier op AS die hoogtij viert.

"Als je mij na Real Madrid uit had verteld dat Veltman een jaar later op de positie van de Ligt zou staan was ik in lachen uit gebarsten."

Ik ook, ik heb dan ook veelvuldig geschreven dat ik het feit dat 1) Álvarez is gekocht en 2) Veltman een basisplaats heeft grote fouten vind. Ik vind dat Schuurs vanaf het begin van het seizoen het vertrouwen had moeten krijgen. Natuurlijk maakt hij nog fouten maar dat doen Veltman en Álvarez ook en Schuurs heeft ten minste veel potentieel.

"Een andere verdediger bleek toevallig aardig op het middenveld te kunnen spelen, anders hadden we een veel groter probleem gehad."

Zo toevallig was dat niet. In Argentinië speelde Martínez bij balbezit in feite als een middenvelder.
1 0
Woodenshoe1
Anyway..........
0 -3
Saanchez
Ik heb ook de meeste twijfels bij Marin van de drie maar hij komt van een veel zwakker team dat heel ander voetbal speelt. De vraagtekens of hij het bij Ajax nog gaat maken zijn terecht hoor, begrijp me niet verkeerd, maar sommige spelers hebben nu eenmaal meer tijd nodig om aan te kunnen haken. Ik zou hem tijdens de voorbereiding de kans geven en als hij het daarin goed doet misschien een paar potjes. Mocht het dan toch niet goed uitpakken dan is een andere club misschien beter voor hem en hebben we gegokt en verloren, dat hoort er nu eenmaal ook bij. Dan nog zullen we hem zonder groot verlies nog wel kunnen slijten hoor, spelers van Ajax liggen hoe dan ook goed in de markt. Kijk naar hoeveel we voor Kristensen kregen bijvoorbeeld. En wordt Alvarez als zoveel slechter gezien dan Veltman? Ik heb een flinke schare aan nasty berichten over Veltman gelezen hier dus weet niet of ik het daarmee eens ben. Anyway, ik heb Alvarez ook een hoop dingen goed zien doen en heb nog vertrouwen dat hij zichzelf zal laten zien voor ons. Pierie deed t bij Heerenveen helemaal niet slecht, zegt genoeg dat hij een seizoenlang basis stond daar terwijl hij net uit de luiers was. Heeft wel een heel matig seizoen bij Jong achter de rug inderdaad dus het wordt tijd voor hem om het te laten zien. Maar dat hoeft nog niet te laat te zijn.
En Scherpen heeft een prima seizoen gedraaid en zich duidelijk ontwikkeld dus geen idee waarom je dat zo over hem zegt. Hij is nog niet klaar om Onana te vervangen nee maar dat hoeft ook nog niet.
2 -1
Ozymandias
Pierie maakte inderdaad veel positionele fouten maar opbouwend heeft hij op mij juist een geweldige indruk gemaakt. In de wedstrijden dat Pierie niet speelde had Jong Ajax duidelijk moeite met de opbouw. Hij is opbouwend nog beter dan hij in zijn wedstrijden van Heerenveen leek. Pierie is pas 19 jaar oud en heeft dus nog meer dan genoeg tijd om te leren hoe hij zich verdedigend moet positioneren.
5 -1
Lazell
Nou ga ik er een enorm cliche in gooien, maar een verdediger moet in eerste instantie kunnen verdedigen. Dat is wel trainbaar maar niet helemaal, daar moet je ook talent voor hebben.
1 -1
Ozymandias
Dat is een cliche dat bij Ajax niet echt opgaat. Ajax heeft in het verleden regelmatig verdedigers in de basis gezet die nog moesten leren verdedigen. Zoals Cruijff vaak heeft gezegd en geschreven is verdedigen op latere leeftijd aan te leren.

Voor een talentvolle verdediger van Ajax is het belangrijker dat hij voetballend goed is. Verdedigen kunnen ze hem dan aanleren. Pierie is pas 19 jaar en heeft dus nog jaren de tijd om verdedigend gezien positioneel beter te worden.

De kans dat Pierie zich positioneel goed zal ontwikkelen in veel hoger dan de kans dat Botman opbouwend zich alsnog goed zal ontwikkelen. Doordat Pierie een gebrek aan atletisch vermogen heeft is zijn positionering extra belangrijk.

Hetzelfde gold voor iemand als De Boer. Die kwam aan het begin ook regelmatig in de problemen door zijn gebrek aan atletisch vermogen maar heeft geleerd hoe hij dat met een goede positionering kon oplossen. Kijk alleen het debuut van De Boer bij Ajax (waarin er met 4-1 werd verloren van PEC Zwolle) nog maar eens terug. Zeker in de beginjaren kreeg Ajax regelmatig een doelpunt om de oren doordat De Boer verdedigend niet goed opgesteld stond en dat door zijn gebrek aan atletisch vermogen direct werd afgestraft. Namate hij positioneel beter worden werd hij een geweldenaar.
3 -1
Woodenshoe1
Precies, Pierie is veel te licht voor Ajax.
0 -3
AFCA-B93
Snap het commentaar op het aantrekken van Pierie niet zo goed. Voor die centen is het een prima gok om te zien of hij zich voldoende ontwikkelt voor Ajax 1. Zo niet, verkoop je ‘m toch voor een paar centen meer dan dat je hem aangetrokken hebt.
2 -1
Saanchez
Helemaal mee eens, 5 miljoen is bijna wisselgeld in deze tijd en qua sterktes past hij prima bij Ajax. Je hoort hem ook niet klagen dat hij nog niet in het eerste speelt, hij wist en weet dat hij zich eerst verder moet ontwikkelen en daar doet hij echt wel zn best voor.
1 0
Dennis129
Ik vind het maar een onzin artikel. Die jongens zijn nog geen 18. Er wordt al onderhandeld. Ze worden al doorgeschoven naar Jong Terwijl ze nog in de jeugd mogen spelen en mogen al ruiken aan het eerste. Hoeveel meer perspectief wil je hebben.
12 -1
insectenverdelg
T gaat over financiële waardering.Donny en Nouri kregen op hun 18e contracten die niet normaal waren voor 18 jarige met oplopende staffels. Sit was al eerder bek3nd. DT is, net als t jong doorschuiven naar jong en t eerste, ook een vorm van vertrouwen

Overigens was op deze constructie destijds ook t nodige commentaar. Maar ik ben voor een waardering van je eigen toptalenten. Keer op keer blijft dat deze je t meeste rendement geven. Zowel sportief als financieel
0 0
wolterx
Ik denk dat dit niet een financieel probleem is maar juist duidelijkheid over wat nu plan is komende 3 seizoen bijvoorbeeld. In het geval van Brobbey bijvoorbeeld. Hij is al paar maanden 16, heeft de 1 jaar oudere Traore voor zich als 2e/3e spits voor Ajax 1 met een Tadic die nog paar jaar vast ligt. Als je dan enkele opties hebt in het buitenland wil je natuurlijk weten wat het plan is. Moet hij komende 2 jaar met Traore gaan concurreren om minuten als 2e spits achter Tadic? Dat soort dingen lijken me vooral te zijn waar AS op doelt. Of Salah-Eddine die al paar maanden 18 is maar wilt weten wat het plan met JFC is.
1 0
Dennis129
geloof mij nou maar dat deze jongens die contracten op hun 18e ook krijgen
0 0
Saanchez
Ik snap wat je bedoeld en dat geeft die jongens ook wel perspectief. Maar in de huidige voetbalwereld hoort een deel daarvan nu eenmaal ook zwart op wit te staan, anders staan de zaakwaarnemers meteen te roepen dat Ajax geen vertrouwen toont oid. En uiteraard heeft Ajax vertrouwen zat in die jongens maar dit maakt hun onderhandelingspositie wel minder, op dat gebied ben ik het ook eens met dit artikel. Als Ajax tot voor kort zo close omging met de talenten hun contracten, waarom nu niet dan? Hopelijk leid dit niet tot een vroegtijdig vertrek van een vd in het artikel genoemde rijtje talenten. Dat zou zonde zijn.
0 0