KNVB neemt besluit: contracten vanaf 15 jaar

BvdPloeg, 08-07-2020 om 21:00, 3581 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De KNVB heeft besloten dat Nederlandse clubs vanaf heden contracten mogen aanbieden aan spelers die vijftien jaar en ouder zijn. Deze grens lag tot voor kort op zestien jaar, maar nationaal was al langer de wens om dit net als in bijvoorbeeld België met een jaar te verlagen.

De leeftijdsgrens geldt alleen binnen de landsgrenzen van Nederland, waardoor clubs talenten al vroeg kunnen vastleggen en zo uit de handen van Europese clubs kunnen houden. Die mogen spelers pas een contract aanbieden als zij zestien jaar oud zijn.

De KNVB heeft in de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de wettelijke eisen aan een contract voor een vijftienjarige. Dit mag, mits de ouders of wettelijke vertegenwoordigers hiervoor toestemming geven en de club zich houdt aan de Arbeidstijdenwet. Zo mag het contract voor iemand van vijftien maximaal twaalf uur per week bedragen.

Zaakwaarnemers mogen nog jonger scouten, opleidingsvergoeding vervalt

De nieuwe regel geldt voor zowel het betaald voetbal als voor het amateurvoetbal. De verlaging van één jaar heeft ook gevolgen voor de zaakwaarnemers in deze wereld. Zij mogen spelers nu al benaderen en gaan begeleiden wanneer zij veertien jaar en zes maanden oud zijn. Deze grens lag tot voor kort op vijftien jaar en zes maanden.

Naast de verlaging van de leeftijd voor contracten besloot de KNVB ook dat Betaald Voetbal Organisaties onderling geen opleidingsvergoeding meer aan elkaar hoeven te betalen, als een speler van een ene BVO naar een andere BVO verkast. Deze vergoeding wordt vervangen door een poolvergoeding.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
wladimir
Raar dat je wel op je 15e in de supermarkt mocht werken, maar niet bij een voetbalclub mocht tekenen. Waar de opleidingsvergoeding wordt geschrapt begrijp ik niet. Wat is daarvan het voordeel?
0 0
trainerdv
Je kan er van alles van vinden, maar ik werkte ook gewoon 12 uurtjes per week erbij toen ik 15 was. Daar is niets mis mee en de meeste kinderen vinden het gewoon leuk naast hun school. Als dit nodig is om ze uit handen van de oliesjeik-clubs te houden, lijkt me het prima.
0 0
Kingoffdatoilet
Onderling geen opleidingsvergoeding is een slechte zaak voor veel bvo's. Daar gaat je geld als een PSV, AZ, Feyenoord en ook ons aller Ajax weer eens een spelertje komt ophalen
0 0
mgtow
Kunnen we wel goedkoop de jeugdopleiding van AZ ruïneren als repressaile voor het bouwen van een dak van poppenstront en de arrogante poging om Ajax te naaien.
1 -1
Van Reenen
Ik dacht dat het kippenstront was.
0 0
hetje
Ja,dacht precies het zelfde.
0 0