Het beste Ajax ooit: Welke trainer kies jij?

GinoHaverkamp, 05-04-2020 om 16:45, 7356 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax heeft in haar 120-jarige historie tal van spelers van wereldklasse voortgebracht. Je zou er zo drie hele elftallen van samen kunnen stellen. Maar wat is nou het beste Ajax aller tijden? Elke dag peilt Ajax Showtime per positie wie de beste Ajacied ooit is. En natuurlijk mag ook de trainer niet ontbreken. (voor app-gebruikers hier de link om te kunnen stemmen.)

Geen elftal is compleet zonder een trainer aan het roer. Dat geldt ook voor het fictieve beste Ajax aller tijden. Morgen (maandag) wordt bekendgemaakt welke spelers deel uit maken van het team. Staat jouw favoriete coach niet tussen de genomineerden hieronder? Stem dan in de poll onderaan het artikel op 'Anders' en laat jouw keuze weten in de comments.

Jack Reynolds

In de vroege geschiedenis van Ajax stonden er vooral veel Britten aan het roer bij Ajax. Jack Reynolds was met afstand de meest succesvolle. Verdeeld over vier periodes was de Engelsman in totaal bijna 25 jaar lang hoofdtrainer van de Amsterdammers. Onder hem groeide de toen nog jonge club langzaam maar zeker uit tot een nationale grootmacht waar professionaliteit hoog in het vaandel stond. Zo verdubbelde hij het aantal trainingsavonden en werd er vaker de nadruk gelegd op krachttraining. Tevens had Reynolds een visie betreffende de jeugdopleiding, waardoor die ook meer geprofessionaliseerd werd. Onder zijn bewind werd in 1918 de allereerste landstitel gewonnen. In de jaren daarna mocht de Brit nog eens zeven keer de kampioenstrofee omhoog houden.

Rinus Michels

Waar Reynolds erg belangrijk was op het gebied van professionalisering, gaf Rinus Michels Ajax een gezicht. De oud-speler van de Amsterdammers had een duidelijke visie over hoe voetbal gespeeld moest worden en noemde dat het totaalvoetbal, een speelstijl waarbij spelers voortdurend van positie wisselen en waarbij verdedigers aanvallen en aanvallers verdedigen. Met topspelers als Johan Cruijff, Piet Keizer, Johan Neeskens en Sjaak Swart veroverde het Ajax van Michels begin jaren zeventig Europa door in 1971 met prachtig voetbal de Europa Cup 1 te winnen. Later zou hij met diezelfde filosofie nog successen boeken bij FC Barcelona en het Nederlands Elftal.

Ștefan Kovács

Michels verliet Ajax in 1971 en Ștefan Kovács werd gehaald als zijn opvolger. Onder de Roemeen ging Ajax vrolijk verder met waar het met Michels gebleven was: prijzen winnen. Qua veldspel veranderde er niet zo bijzonder veel, de meeste spelers bleven Ajax immers trouw, maar Kovács hanteerde wel een wat lossere trainingsstijl. Ondanks dat bleven de Amsterdammers Europa domineren door ook in 1972 en 1973 beslag te leggen op de Europa Cup 1. In 1972 mocht de club ook al de wereldbeker voor clubs aan de prijzenkast toevoegen. Ondanks dat Kovács slechts twee seizoenen aan het roer stond bij Ajax, is hij wel één van de meest succesvolle coaches die club ooit gekend heeft. Onder zijn bewind werden namelijk ook twee landstitels en een KNVB Beker gewonnen.

Johan Cruijff

Als trainer was Johan Cruijff bij Ajax zeker minder succesvol dan als speler, maar toch had de legendarische oud-speler een grote rol in de ontwikkeling van Ajax als club. Toen hij in 1985 het roer overnam van de ontslagen Aad de Mos wilde hij het door Michels geïntroduceerde totaalvoetbal verder ontwikkelen. Zo schoolde hij bijvoorbeeld jonge, getalenteerde aanvallers om tot verdedigers zodat zij leerden hoe verdedigers dachten. Met Cruijff aan het roer boekte Ajax weliswaar wat successen, maar het waren er niet zo veel als gehoopt. Zo werden er op nationaal niveau 'slechts' twee bekers gewonnen. Wel won Ajax, met spelers als Marco van Basten, Frank Rijkaard en John van 't Schip in de gelederen, in 1987 de Europa Cup II. Na een serie conflicten over hoe de club geleid zou moeten worden, stapte Cruijff in januari 1988 op.

Louis van Gaal

Nadat Leo Beenhakker er in september 1991 de brui aan gaf, nam zijn assistent Louis van Gaal zijn taken als hoofdtrainer van Ajax over. Onder de oud-speler van de Amsterdammers groeide de club opnieuw uit tot een Europese grootmacht. Van Gaal hanteerde zijn eigen visie op het totaalvoetbal en won daar in 1992 de UEFA Cup mee. Dat bleek een voorschot op grotere successen, want in de jaren daarna reeg het Ajax van Van Gaal de prijzen aaneen. Het ongetwijfeld meest succesvolle jaar was 1995, toen de Champions League, het WK voor clubs, de Europese Supercup en de Eredivisie gewonnen werden. In de nationale competitie werd de ploeg zelfs kampioen zonder ook maar één duel te verliezen. Het jaar daarop werd bijna weer beslag gelegd op de Champions League, maar in de finale bleek Juventus net een maatje te groot. In 1997 ruilde Van Gaal Ajax in voor FC Barcelona, net zoals zijn voorgangers Michels en Cruijff dat deden.

Ronald Koeman

Toen Ronald Koeman in december 2001 werd aangesteld om de ontslagen Co Adriaanse te vervangen, was Ajax afgezakt tot een club die Europees niet veel meer voorstelde. Alhoewel de oud-speler in tegenstelling tot een aantal van zijn voorgangers geen Europese prijzen wist te winnen, gaf hij de club haar trots terug door in het seizoen 2002/03 de kwartfinale van de Champions League te bereiken. Daarin viel het doek pas in de blessuretijd van de returnwedstrijd, nadat tegenstander AC Milan op het laatste moment wist te scoren. Wel won Koeman met Ajax in een door PSV gedomineerde periode twee landstitels, een KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal.

Frank de Boer

Het was december 2010 toen Frank de Boer het hoofdtrainerschap bij Ajax overnam van Martin Jol. Op dat moment stond de club in brand doordat er achter de schermen een machtsstrijd plaatsvond tussen het toenmalige bestuur en Johan Cruijff en zijn medestanders. De Boer had de taak rust in de spelersgroep te bewaren en sportief niet mee te gaan in de bestuurlijke malaise. Daar slaagde de oud-verdediger met vlag en wimpel in, want in zijn eerste vier Amsterdamse seizoenen won hij vier keer achter elkaar de Eredivisie, terwijl Ajax sinds 2004 droog stond op dat gebied. Ondertussen nam Cruijff de macht over bij Ajax en liet hij de club weer leiden door oud-voetballers die van Ajax weer een club van Europese statuur moesten maken. Ondanks dat ging De Boers periode als trainer van Ajax als een nachtkaars uit toen in 2015 en 2016 naast de titel werd gegrepen en er in Europa gefaald werd tegen kleine clubs. Het dieptepunt was het laatste duel van het seizoen 2015/16 met De Graafschap. De Amsterdammers moesten enkel winnen om zich te verzekeren van het kampioenschap, maar er werd met 1-1 gelijkgespeeld waardoor concurrent PSV er met de prijs vandoor ging. Niet lang na het debacle stapte De Boer op.

Peter Bosz

De Boer werd opgevolgd door Peter Bosz en die gaf Ajax weer de glimlach terug waar het lang naar snakte. In zijn ogen was attractief voetbal de sleutel naar succes en vanaf het eerste moment dat de oud-trainer van onder meer Vitesse en Heracles Almelo voor de spelersgroep stond werd er daarop ingezet. In het begin kostte die risicovolle manier van spelen Ajax nog wel wat punten, maar gedurende het seizoen groeide de ploeg. Het grote succes werd geboekt in de Europa League, het toernooi waarin Ajax voor het eerst in 21 jaar weer een Europese finale bereikte. In de weg daar naartoe rekende de Ajacieden af met onder meer Legia Warschau, FC Kopenhagen, Olympique Lyon en Schalke 04. Helaas bleek Manchester United in de finale net wat te sterk. Ondanks dat Bosz met Ajax geen prijzen won, legde hij de basis voor het succes dat de club later zou boeken. Dat maakte hij echter niet mee, omdat er in mei 2017 een abrupt einde kwam aan zijn dienstverband in Amsterdam na een conflict met de directie.

Erik ten Hag

Bosz' vervanger Marcel Keizer werd na een half jaar in het seizoen 2017/18 ontslagen wegens tegenvallende resultaten. FC Utrecht-trainer Erik ten Hag werd aangetrokken om Keizer te vervangen. Ondanks een wat lastig eerste half jaar, boekten Ten Hag en zijn ploeg in het seizoen 2018/19 ongekend veel successen. Niet alleen werd er beslag gelegd op de Eredivisie en de KNVB Beker, maar werd er ook in Europees verband uitstekend gepresteerd. Sterker nog: Ajax verraste heel voetbalminnend Europa door de halve finale van de Champions League te bereiken. Onderweg werden grootmachten als Real Madrid en Juventus brutaal naar huis gestuurd. Helaas viel het doek in de allerlaatste seconde van de halve finale nadat Tottenham Hotspur de winnende 2-3 maakte in Amsterdam. Ondanks het drama werden Ten Hag en zijn spelers wereldwijd geprezen vanwege hun unieke prestatie.

Eerdere verkiezingen (stemmen is nog mogelijk tot zondagavond 24.00 uur)

Het beste Ajax ooit: Welke doelman kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke rechtsback kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke centrale verdediger kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke linksback kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke middenvelder kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke rechtsbuiten kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke spits kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke linksbuiten kies jij?

Showtime Poll
Wie is volgens jou de beste Ajax-trainer ooit? 3% Jack Reynolds
38% Rinus Michels
4% Ștefan Kovács
22% Johan Cruijff
27% Louis van Gaal
0% Ronald Koeman
1% Frank de Boer
3% Peter Bosz
2% Erik ten Hag
0% Anders (laat het weten in de reacties)
Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxfan83
In mijn ogen van gaal .
Maar ja die andere heb ik niet meegemaakt als coach van ajax
0 0
ajaxfan83
In mijn ogen van gaal .
0 0
Ajax4xbestevaneuropa
Sommigen zeggen dat Van Gaal een betere trainer was dan Cruijff, ik zeg niet dat dit niet zo is, maar hoe meet je dat dan?Aan de prijzen? Want Cruijff won als trainer geloof ik 14 prijzen in iets van 10 jaar tot hij in 1996 stopte, Van Gaal won weliswaar 20 prijzen maar deed er wel 25 jaar over.
1 0
MosesD
Volgens mij deed van Gaal er 16 jaar over. Maar als trainer van Ajax de CL winnen is natuurlijk een onvoorstelbare prestatie. En als trainer van Ajax komt alleen Michiels in de buurt qua prestaties.
0 0
DeWijsneus
Als tiener in de jaren 90 was mijn held altijd Louis. Maar nu ik ouder ben, kijk ik er heel anders tegen aan. Ben hem dankbaar voor de successen maar vrees dat de veranderingen in de jeugd niet best waren. Na zijn vertrek heb ik mij eigenlijk alleen maar geërgerd aan hem. Met als dieptepunt natuurlijk de revolutie. Volg Ajax sinds 1991 en ben denk ik meest onder de indruk geweest van het spel onder Bosz, eindelijk weer eens verzorgd aanvallend voetbal. Denk Michels, Cruijff en Van Gaal, dat zo het rijtje zou moeten zijn. Alle drie op hun eigen manier zeer invloedrijk en succesvol geweest.
0 0
LammertAlbertus
Mien Beste Ajax Spelers Ooit Team

Ideal Balanced :
343
5 lefties 5 righties
lefties left righties right
as links rechts om & om

Speler coach Johan Cruijff

Van der Sar
Krol F. de Boer G. Mühren
Frenkie
Neeskens A. Mühren
Ziyech
Van Basten Cruijff Keizer

Team 2
Rinus Michels coach

Stuy
Rijkaard Blind Jr. Bogarde
Jonk
Wouters Richard Witschge
Van der Vaart
Swart Bergkamp Rob de Wit

Team 3
Louis van Gaal

Onana
Blind Sr. Haan Rob Witschge
Davids
R. de Boer Dani
Litmanen
Rep Tadic Olsen

Team 4
Wim Jonk

Reiziger
Rensch J. Timber Salah-Eddine
Eiting
Giovanni Taylor
Ünüvar
Sontje Rasmussen Anthony
0 -3
MosesD
Leuk die verschillende teams. Team 4 is afwachten.
1 0
Middenweg401
Je maakt je er iets te makkelijk van af vind ik, maar vooruit.
0 0
MichelAngelo66
Ik zal wel te nuchter zijn.... :)
1 0
fc Barcelona_ke
veel goede trainers!!!
rinus michels was zeker fantasisch, beste jaren!
van gaal ook tijdens twee seizoenen 2 finales
ik mis de naam hier: Deens olsen, die pakt met Ajax meeste punten van de seizoen en pakt veel grote zege!
2 -1
ghouleseddik
Dat was inderdaad een geweldig seizoen. Veel verloop, hooo nieuwe spelers. Beetje een vreemdelingenlegioen. Olsen wist daar toch een flitsend elftal van te maken.
1 0
Michels
Rinus Michels
0 0
ghouleseddik
Ik heb genoeg historisch besef om hier gewoon Michels op te antwoorden.
0 0
ajaxdordtt
Ik heb oud voetballers bijna alleen maar horen zeggen dat zodra Michels uitgepraat de spelers de opstelling en tactiek bepaalden.
6 -1
Jariiii
De spelers hadden een belangrijke inbreng. Dat was dus enorm baanbrekend. Jij vindt dat nu normaal, maar het was revolutionair. Zoals heel veel van wat Michels deed dat was.
0 0
Luck76
Louis! Vanaf 1991 Ajax bewust gaan volgen en vanaf 1992 een seizoenkaart t/m nu. Dus dat is logisch dan..... Voor die tijd Ajax niet bewust meegemaakt, dus ook geen mening over.
0 0
Yo
Heb effe gekeken naar wat het team wordt op dit moment volgens de stemmen :
Van de Sar
Trabelsi Rijkaard de Ligt/Hulshoff Krol
Neeskens Litmanen Cruijff
Swart van Basten Keizer
Trainer : Rinus Michels
1 0
LammertAlbertus
Mijn Ideal Balanced Beste Allertijden Ajax Spelers Team

Van der Sar
Krol G. Mühren F. de Boer
Frenkie
Cruijff A. Mühren
Ziyech
Bergkamp Van Basten Keizer

Ideal Balanced :
343
5 lefties 5 righties
lefties left righties right
de as links rechts om
0 0
LammertAlbertus
Barry Hulshoff was De Grote Uitblinker in de eerste twee Europa Cup 1 finales
Gerrie Mühren was ook 1 vd besten een stille kracht spel versneller
0 0
WZAWZDB14
Voor wat ik zelf bewust heb meegemaakt (sinds koeman) vond ik bosz wel echt de beste trainer. Alhoewel de resultaten soms wat grillig waren, kon hij ajax zo laten voetballen dat ik mn ogen stond uit te kijken. Tuurlijk hadden we met erik de legendarische wedstrijden tegen bayern, real en juve maar het voetbal zelf was fabelachtig onder Bosz.
0 0
Web
Dan toch maar Michels
Van Gaal als nummer twee
Hoe erg ik ook van het voetbal van Johan hield.
0 0
Blankenburg
Kovacs, 2jaar trainer, 2x Europa cup1, 2 landstitels, 1 knvb beker
3 0
OpaVerteld
wereldbeker!
0 0
MichelAngelo66
Jazeker, maar die man hoefde volgens mij alleen op de bank te gaan zitten. De rest werd allemaal geregeld door een exceptioneel team.
0 0
Web
Prima kerel in die tijd
Maar het voetbal was niet om aan te zien
10 man achter de bal
0 -8
Cruijffthebest
Je bent in de war met Ivic!!!
4 0
ajaxdordtt
Haha Erik 2%.
0 -1
Web
Er staan ook wat namen tussen toch?

Hoeveel procent zou hij hebben als dit vorig jaar was gebeurd?
1 -1
ajaxdordtt
Gezien het vreselijke opportunisme hier vermoed ik 90%. Ik bedoelde dat ik 2% te veel vind.
0 -1
Fredschuit1
Louis van Gaal..
1 -1
Deepblue
Reynolds weet ik te weinig van.
Blijven michels, cruijff en van gaal als serieuze opties over.
Cruijff heeft te weinig gewonnen, dus van gaal of michels. Allebei zeer goede vakmannen en zeer impactvol, alleen in andere perioden. Keuze voor de meest recente periode maakt van gaal mijn keuze.
1 0
Jariiii
Cruijff heeft een EuropaCup gewonnen, wat zeker in die tijd een ongekend staaltje was.
2 0
Deepblue
Dat is het zeker. Maar geen kampioen en geen EC I als de andere twee. Dus te weinig om mee te dingen naar 'beste ajax trainer ooit'.
1 -1
RogierM88
Van der Sar

Trabelsi - Rijkaard - F. de Boer - Maxwell

F. de Jong - Neeskens - Sneijder

Swart - Cruijff - Keizer

Wissels:
Onana - Reiziger - Hulshoff - Chivu - Tagliafico - Litmanen - Bergkamp - Van Basten - Ziyech
0 -1
oxxer
Iedereen zijn eigen mening maar F de Jong in de basis en Litmanen op de bank, serieus?
Sneijder en Swart waren prima spelers maar Bergkamp in zijn prime was klasse beter, van Basten op de bank?
0 0
Web
Als je van voetbal houd
Kunnen nooit Bergkamp en van Basten op de bank zitten

Swart is echt niet beter dan Bergkamp en van Basten
Swart was maar net beter dan Rep
0 0
Fredschuit1
Geen litmanen.. koekoek.
0 0
MichelAngelo66
Uh waar zijn Aad de Mos, Kurt Linder, Hans Kraay, Cor Brom en Danny Blind?
Nee serieus wat doen die laatste vier in deze lijst?

Eerlijk gezegd vind ik dit een moeilijke keuze.

Reynolds: onbetwist een van de belangrijkste mensen in de historie van Ajax. Heeft de club Ajax een gezicht gegeven en de club een grootheid gemaakt binnen Nederland. Daar kan niemand anders aan tippen. Een enorme staat van dienst.

Michels: heeft Ajax professioneel gemaakt en internationaal op de kaart gezet. Met hulp van een uitzonderlijke trainingsgroep en met de mazzel dat ie Cruijff binnen de groep had, maar ontegenzeggelijk een prestatie van formaat. Alleen de achterbakse streek om Beenhakker in 1990 voor de groep te zetten ipv Cruijff vind ik onvergefelijk. Dat heeft het Nederlandse voetbal een Wk winst ontnomen naar mijn overtuiging.

Cruijff: na een waardeloze periode binnen Ajax kwam hij als beginnend trainer. Eigenwijs en zijn tijd zoals gewoonlijk ver vooruit met een hele andere benadering en een stortvloed van nieuw jong talent. Een keeper moest opeens voetballen en die eigen benadering leverde ook nog wel eens een zeperd op. Daardoor geen kampioenschap, wel een EC 2. Sinds tijden dus wel weer Europees succes. Een totaal onbekende Frank Verlaat in de finale gaf zijn genialiteit en durf als trainer al aan.

Van Gaal: en pragmaticus met groot succes bij Ajax. Kon voortborduren op de ingezette weg van zijn rivaal, maar heeft dat natuurlijk wel op zijn eigen wijze knap gedaan. Ook hij heeft echter helaas een wat mij betreft zeer lage streek geleverd tijdens de zogenaamde fluwelen revolutie door stiekem via de achterdeur binnen te willen sluipen.

We hebben hem met zn alle niet meegemaakt, maar ik kies voor Reynolds. Die man is een uniek persoon geweest binnen onze club. Een prachtige vertegenwoordiger van de lange periode voor de jaren 70. Zonder deze periode had er nu geen Ajax bestaan.
4 0
Middenweg401
Cruijff = Ajax = Cruijff
Cruijff dus. Ook al zijn er andere trainers die meer hebben gewonnen (wat Cruijff bij Barca zou doen), alles was in de geest van Cruijff.
2 -2
Ajaxxxisdebeste
Michels heeft Ajax als trainer het meest veranderd, vader van het totaal voetbal niet voor niks tot beste trainer van de 20e eeuw gekozen door de FIFA.
1 0
Middenweg401
Zeker. Ik zou Michels ook als goede tweede noemen. Eerste eigenlijk met Cruijff in het veld natuurlijk. Maar principieel zeg ik Cruijff. Ook omdat hij in het team van Michels meer dan zomaar een goede voetballer was.
0 0
Bky
Bogarde, duh.
1 0
AFCA020!
Hahahahaha Ten Hag in dit rijtje hahaha hoe dan?
2 -2
Middenweg401
Gewoon een kwestie van intypen denk ik.
0 -1
DT10
Die verdient het meer dan De Boer en Koeman!
2 -3
Jariiii
De Boer heeft vier titels gewonnen.

Eens wat Koeman betreft.
1 0
ST
1. Michels
2. Van Gaal
3. Cruijff
0 0
Jariiii
Ja, of 1-3-2, lastig.
Denk wel dat Cruijff genialer en meer out of the box was, meer een echte Ajax-trainer. Maar ik kan heel goed leven met Van Gaal op 2.
1 0
OntlastendeMiddenvelder
Zonder enige twijfel Van Gaal, dan Michels.
3 -1
Jariiii
Je weet hoe baanbrekend, hoe groot Michels was?
0 0
VoorOnzePloeg
michels
0 0
Sterretje73
1. Michels
2. van Gaal
3. ...?
0 0
insectenverdelg
Toch Cruijff. Niet ivn de prijzen wel door de vernieuwing die hij door heeft gevoerd. Daar heeft van Gaal uiteindelijk deels de vruchten van geplukt.
2 -2
Ajax567
Louis van gaal
2 0
Ajax567
Louis van gaal
2 0
Freddy
Ronald Koeman in dit lijstje wat een grap
3 0
Maxipaxi
Erik ten Hag natuurlijk. Wanneer je met zo weinig punten als dit jaar kampioen kan worden dan kan je wat hoor!
1 -2
Luck76
haha
1 0
SjakieWolfs
Met Michels de meeste prijzen gepakt, Johan Cruijff heeft ons nooit kampioen kunnen maken. Peter Bosz ook niet maar wat had ik hem graag wat langer bij Ajax gezien.
2 -3
MosesD
De meeste en mooiste prijzen van alle trainers heeft van Gaal gepakt.
0 0
Jariiii
Cruijff heeft de Europa Cup II gewonnen met een ongekend jonge selectie en met zo nu en dan prachtig voetbal. HIj heeft veel spelers ontdekt en/of ontwikkeld. Cruijff was echt een groot trainer.
0 0
AFCA020!
Nou nee. Nationaal heeft Reynolds de meeste prijzen en internationaal Kovacs.

Ook Louis van Gaal heeft meer prijzen gewonnen. Alles bij elkaar opgeteld zelfs de meeste. Dus ben benieuwd waar je Michels kennis vandaan komt :p

Ik denk dat je wat jong bent en dacht dat Michels alle EC’s gewonnen had in de jaren 70. Maar dat is zeker niet het geval ;-)
1 0