Het beste Ajax ooit: welke rechtsbuiten kies jij?

GinoHaverkamp, 02-04-2020 om 12:30, 8651 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax heeft in haar 120-jarige historie tal van spelers van wereldklasse voortgebracht. Je zou er zo drie hele elftallen van samen kunnen stellen. Maar wat is nou het beste Ajax aller tijden? Elke dag peilt Ajax Showtime per positie wie de beste Ajacied ooit is. Vandaag wordt bepaald wie de beste Ajax-rechtsbuiten aller tijden is.

Het elftal begint al wat meer vorm te krijgen, nu duidelijk wordt welke drie middenvelders deel uit mogen maken van het beste Ajax ooit. Die stemming is nog altijd open. De trein gaat verder en vandaag (donderdag) is het de beurt aan de rechtsbuitens. Mocht jouw favoriet niet tussen de nominaties staan, laat jouw keuze dan weten in de comments.

Sjaak Swart

Natuurlijk mag Mister Ajax niet ontbreken in het lijstje. Sjaak Swart kwam tussen 1956 en 1973 603 keer uit voor de club en daarmee is hij de speler met de meeste wedstrijden ooit voor Ajax. De geboren Amsterdammer is een Ajacied in hart en nieren en volgt de club vandaag de dag nog altijd op de voet. Als speler maakte hij ook al furore bij de Nederlandse recordkampioen. Hij maakte de opmars van Ajax naar de Europese top mee en boekte in de herfst van zijn carrière zijn grootste successen door met Ajax drie keer achter elkaar de Europa Cup 1 te winnen. Swart was een productieve rechtsbuiten die voor zijn ploeg erg belangrijk was met assists en doelpunten. Met 175 goals behoort hij tot één van de meest scorende Ajax-aanvallers aller tijden.

Johnny Rep

Johhny Rep speelde misschien niet eens zo heel lang in het eerste van Ajax, maar in de vier jaar bij de Amsterdammers boekte hij veel succes. Ten eerste won hij met het gouden Ajax in 1972 en 1973 de Europa Cup I en zelf stal hij regelmatig de show met mooie acties op de flanken en zijn vele goals. Zijn bijnaam als voetballer was Het Goudhaantje en die kreeg hij niet voor niets. Rep had namelijk de gave om op zeer belangrijke momenten te scoren. Zo was hij met twee goals erg belangrijk in de 0-3 zege op Indepediente in de finale van het WK voor clubs in 1972, terwijl hij een jaar later het enige doelpunt maakte in de finale van de Europa Cup I tegen Juventus. Rep speelde uiteindelijk van 1971 tot en met 1975 voor Ajax en kwam in die tijd tot 97 duels, waarin hij 41 keer tot scoren kwam.

John van 't Schip

Tien seizoenen lang, van 1981 tot en met 1992, speelde John van 't Schip als rechtsvoor bij Ajax. Als voetballer was de 41-voudig Oranje-international het schoolvoorbeeld van een klassieke rechtsbuiten: snel, behendig en gezegend met een uitstekende voorzet. Van 't Schip was dan ook goed voor vele assists en een mooi aantal goals. Zijn grootste succes bij Ajax boekte hij in zijn laatste seizoen, toen hij met de Amsterdammers de UEFA Cup won. Uiteindelijk speelde de in Canada geboren Nederlander 273 duels in het wit-rood-wit en scoorde hij 29 keer.

Finidi George

Net als Rep speelde de Nigeriaan Finidi George niet eens zo heel lang bij Ajax. Zijn verblijf in Amsterdam duurde slechts van 1993 tot en met 1996, maar in die tijd liet de buitenspeler een onbetwistbare indruk achter. Bij fans was Finidi, zoals hij vaak genoemd werd, enorm populair en daar genoot hij erg van, gezien de vele duimpjes die hij richting de supporters opstak. De oud-Ajacied was dan ook een lust voor het oog als hij op het veld stond. Hij was pijlsnel, kon uitstekend dribbelen en had een verwoestend schot. Menig Ajax-fan kan zich de kanonskogel van afstand tegen Bayern München nog goed voor de geest halen. Uiteindelijk kwam de publiekslieveling tot 35 goals in 131 wedstrijden.

Hakim Ziyech

Om Hakim Ziyech te nomineren voor de beste rechtsbuiten-verkiezing was geen makkelijke keuze. Dit seizoen laat de Ajacied namelijk zien dat hij een middenvelder van wereldklasse is, maar tijdens de succesvolle Champions League-campagne van 2018/19 stal de Marokkaans international de harten van voetbalfans wereldwijd als rechtsbuiten. Hangend op rechts was en is de Drontenaar één van de spelbepalers van het Ajax van Erik ten Hag. Met zijn spelinzicht weet hij iedere wedstrijd wel een aantal keer zijn teamgenoten in stelling te brengen, terwijl hij zelf ook met enige regelmaat zijn doelpunten meepikt. Niet gek dat Chelsea afgelopen winter minstens veertig miljoen euro betaalde om Ziyech komend seizoen naar de Premier League te halen.

Noot: Mocht je David Neres missen bij de rechtsbuitens. Dat kan kloppen, want hem kom je tegen bij de beste linksbuitens. 

Eerdere verkiezingen (stemmen is nog steeds mogelijk)

Het beste Ajax ooit: Welke doelman kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke rechtsback kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke centrale verdediger kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke linksback kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke middenvelder kies jij?

Showtime Poll
Wie is volgens jou de beste Ajax-rechtsbuiten ooit? 51% Sjaak Swart
7% Johnny Rep
2% John van 't Schip
10% Finidi George
25% Hakim Ziyech
5% Anders (laat het weten in de reacties)
Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MichelAngelo66
Uit dit lijstje overduidelijk Sjaak Swart. Maar ook hier weer de beperking van de keuzes. Bergkamp heeft ook als rechtsbuiten gespeeld in het begin toen Johan hem bij het eerste haalde. Hij zal nu om de spits moeten concurreren met van Basten in de spits ben ik bang. Dan zou Bergkamp buiten elftal gaan vallen terwijl hij naar mijn mening tot de beste Ajacieden ooit behoort.
0 0
Duif63
Waarom staat Tscheu La Ling niet bij de kandidaten?
1 0
MichelAngelo66
Ja ook een beetje vreemd
0 0
GeleenAjax
Luis begon bij ons op rechtsvoor omdat KJH in de spits stond.
0 0
Damgimarson
mauro rosales
0 0
Damgimarson
Brian Laudrup
0 0
Damgimarson
Daniel de Ridder sierlijke rechtsbuiten.
0 0
waayop
Waar is Babangida mijnheer van Os?
1 0
OpaVerteld
Schitterend ventje en cultheld, maar toch zeker niet de beste rechtsbuiten ooit van Ajax
0 0
Middenweg401
Bergkamp. Niet omdat ik hem een goede rechtsbuiten vond, maar omdat ik hem anders niet kwijt kan (samen met Johan en Marco, en dat moet).
Grappig trouwens dat ik Bergkamp wel als eerste zag als rechtsbuiten en de voorbereidingen van ik mee 97-87 onder trainer Cruijff.

Van deze namen gaat het tussen Sjaak en Finidi. En waar is Tscheu?
1 0
OpaVerteld
Tevens Europees debuut als 17 jarige op rechtsbuiten tegen Malmo
0 0
OpaVerteld
Meneer Swart zonder twijfel!
Was ook erg gecharmeerd van Finidi en Andy vd Meijde.
Andy had het zelfde probleem als George Best en Rene vd Gijp, maar in aanleg was Andy echt een absolute top winger.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Sjakie kan je niet negeren natuurlijk......god wat mis ik het voetbal en Ajax in bijzonder.
0 0
Jojo49
sjaak swart nu nog met 80 jaar
0 0
stenosdorp
Andy van der meijde precieze voorzet op maat
1 0
Middenweg401
Zou niet in mijn top 10 rechtsbuitens staan.
0 0
Ajax567
Ziyech
0 0
heinp
ling ?
1 0
DrFootball
Bergkamp
1 0
godlike
Mr. Sjeiks
0 0
Babayaka
Ik mis wamberto, tjeu la ling simon thamata, rosales, daniel de ridder, suares, andy van der meijden
0 -2
Middenweg401
Simon stond links toch?
0 0
Restored
Gabrich
0 0
AltijdGelijk
Tom de Mul, Kennedy Bakircioglu
0 0
AFCAMM
Gelukkig geen ‘welke aanvaller kies jij’?

Deze is trouwens ondanks dat toch best lastig. Ik heb de dagen van het gouden Ajax niet meegemaakt en daarna zijn er m.i meerdere die in aanmerking komen, maar geen die er echt bovenuit steekt.
0 0
ST
Sjaak natuurlijk!
2 -1