Het beste Ajax ooit: Welke middenvelder kies jij?

GinoHaverkamp, 01-04-2020 om 15:35, 12396 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Ajax heeft in haar 120-jarige historie tal van spelers van wereldklasse voortgebracht. Je zou er zo drie hele elftallen van samen kunnen stellen. Maar wat is nou het beste Ajax aller tijden? Elke dag peilt Ajax Showtime per positie wie de beste Ajacied ooit is. Vandaag wordt het middenveld gevormd.

Een waslijst aan spelers op de woensdag, want in één keer wordt het hele middenveld vormgegeven. Wie daar deel van uit moeten maken, beslis jij. De drie spelers met de meeste stemmen maken deel uit van het driekoppige middenveld. Mocht je nog willen stemmen op de beste Ajax-linksback aller tijden, dan kan dat. Die verkiezing loopt namelijk nog. Staat jouw favoriet niet tussen de middenvelders hieronder? Stem in de poll dan op 'Anders' en laat jouw nominatie weten in de reacties.

Johan Cruijff

Of hij nou als middenvelder of als aanvaller speelde; Johan Cruijff was een ster. Vandaag de dag staat het clubicoon van Ajax bekend als één van de beste voetballers die ooit op deze planeet heeft rondgelopen. Zijn palmares behoeft eigenlijk geen uitleg, maar laten we dat voor de vorm even kort doen. Als zeventienjarig broekie maakte de Amsterdammer in 1964 zijn debuut in Ajax 1 en vanaf dat moment was hij al een bepalende factor bij de club. Hij reeg de goals en assists jarenlang aaneen en was één van de architecten van het totaalvoetbal waar Ajax en het Nederlands elftal de wereld mee veroverden. In 1973, na drie gewonnen Europa Cups, vertrok Cruijff naar FC Barcelona om daar geschiedenis te schrijven. Na wat avonturen in de Verenigde Staten keerde hij in 1982 terug om met Ajax nog twee landstitels te pakken. Ondanks dat de geliefde ex-voetballer in 2016 overleed, is zijn invloed anno 2020 nog altijd aanwezig in het voetbal.

Gerrie Mühren

Waar Cruijff de ster van het gouden Ajax uit de zeventiger jaren was, was de in 2013 overleden Gerrie Mühren één van de waterdragers van het elftal. De Volendammer werd ondanks dat wel erkend als één van de belangrijkere spelers in het team. Hij wist dan ook met enige regelmaat het net te vinden. Mühren kon ook voetballend prima mee met de sterspelers die de Amsterdammers toentertijd hadden. 'Hij wist vooral de discipline op te brengen om perfect de simpele techniek toe te passen. Dus een pass met de juiste snelheid die je in de loop op je goede been kreeg aangespeeld, in plaats van een één of ander hoogstandje uit te voeren', zei Cruijff ooit over zijn Ajax-kompaan, die 298 keer het wit-rood-wit aantrokken in de periode 1968-1976.

Johan Neeskens

Die andere Johan, zoals hij vaak genoemd werd. Johan Neeskens was misschien wel één van de eerste box-to-box-spelers in het Europese voetbal. De middenvelder speelde 'slechts' van 1970 tot en met 1974 bij Ajax, maar was wel één van de sleutelspelers in de succesperiode waarin drie keer de Europa Cup I werd gewonnen. Neeskens was een harde middenvelder met een enorm loopvermogen en een goede techniek. Befaamd waren zijn penalty's, waar hij de bal vaak met de punt het doel injaagde. 

Søren Lerby

Met afgezakte sokken zonder scheenbeschermers was Søren Lerby een opvallende verschijning in Amsterdam. Ajax haalde hem op zeventienjarige leeftijd uit Denemarken en hij wist al vrij snel zijn stempel op het spel te drukken. De Deen was de leider op het middenveld van het Ajax dat eind jaren zeventig en begin jaren tachtig vijf keer de Eredivisie wist te winnen. In 1983, na acht jaar Ajax, vertrok hij naar Duitsland om voor Bayern München te voetballen. In die acht seizoenen scoorde Lerby 67 keer in 206 competitiewedstrijden.

Gerald Vanenburg

Het was smullen op het middenveld bij Ajax begin jaren tachtig, want Lerby werd vergezeld door de piepjonge Gerald Vanenburg. De middenvelder was misschien wel één van de beste voetballers die de club voortgebracht heeft. Zijn techniek was subliem, beter kon haast niet. De Utrechter was een ware stylist die uitblonk met prachtige doelpunten. Als er een tekentafel Ajax-voetballer bestond, dan was het Vanenburg. Tussen 1980 en 1986 schitterde hij op het Amsterdamse middenveld met 64 doelpunten in 173 Eredivisieduels.

Arnold Mühren

Alhoewel Arnold Mühren, broer van Gerrie, wel deel uitmaakte van het gouden Ajax van begin jaren zeventig, was zijn aandeel in het Europese succes minimaal. De Volendammer wordt dan ook vooral herinnerd aan zijn tweede dienstverband in Amsterdam, die liep van 1985 tot en met 1989. In die periode was hij basisspeler in het Oranje dat in 1988 het EK won, terwijl hij ook bij Ajax een belangrijke rol vervulde. Trainer Johan Cruijff had namelijk behoefte aan een ervaren speler die de piepjonge, getalenteerde Ajacieden aan de hand kon nemen. Mühren was de ideale speler daarvoor, zo vond Cruijff. Zodoende groeide de dertiger in de herfst van zijn loopbaan uit tot een belangrijke schakel bij Ajax.

Jan Wouters

Ieder team heeft wel een type Jan Wouters nodig, zijn veel kenners van mening. Wouters was als voetballer precies het tegenovergestelde van Vanenburg. De zeventigvoudig Oranje-international was een bikkelharde controleur die het vuile werk voor zijn teamgenoten opknapte. Niet dat de middenvelder geen goede voetballer was overigens, want iedereen kan zich het bekeken steekballetje op Marco van Basten in de halve finale van het EK 1988 tegen West-Duitsland herinneren. Toch viel Wouters vooral op vanwege zijn harde spel en het gegeven dat hij soms nog wel eens over de grens wilde gaan. Zo gaf hij als Ajacied ooit een elleboogstoot aan FC Volendam-speler Alex Pastoor en deed hij dat enkele jaren dunnetjes over met de Engelsman Paul Gascoigne als slachtoffer.

Aron Winter

Aron Winter speelde gedurende twee verschillende periodes voor Ajax. De eerste liep van 1986 tot en met 1992 en zijn tweede dienstverband duurde van 1999 tot en met 2003, uitgezonderd van een huurperiode bij Sparta Rotterdam in het seizoen 2001/02. Winter, die 87 keer voor Oranje speelde, was misschien niet de meest opvallende Ajacied, maar was wel een belangrijke factor op het Amsterdamse middenveld. Met zijn harde werken was hij een voorbeeld voor vele jonge spelers die door de jaren heen in het elftal speelden. Zelf kwam Winter 305 keer uit in Ajax 1.

Clarence Seedorf

Clarence Seedorf was jarenlang de jongste Ajax-debutant aller tijden, totdat Ryan Gravenberch hem in september 2018 aftroefde. Seedorf maakte in november 1992 zijn debuut in het wit-rood-wit tegen FC Groningen. Hij was toentertijd 16 jaar, 7 maanden en 28 dagen oud. Ondanks die leeftijd had hij een fysiek dat beter was dan de meeste van zijn teamgenoten. Seedorf was een enorm veelzijdige middenvelder die vrijwel alle aspecten van het voetbal beheerste. Daarmee was hij geliefd bij trainers, omdat hij zowel als offensieve als defensieve middenvelder gebruikt kon worden. Daarnaast is Seedorf één van de meest succesvolle Nederlands voetballers aller tijden. In zijn carrière heeft hij namelijk vier keer de Champions League gewonnen, waaronder een keer met Ajax, en tal van nationale titels op zijn naam geschreven.

Ronald de Boer

Bij Ajax wilde het er in eerste instantie niet helemaal uitkomen, maar na een korte periode bij FC Twente, haalde de club hem terug en werd hij één van de belangrijkere spelers in het team dat in 1995 beslag wist te leggen op de Champions League. De tweelingbroer van Frank de Boer was een echte allrounder die op meerdere posities ingezet kon worden. Of hij nou als controleur, als aanvallende middenvelder, als vleugelspeler of zelfs als spits opgesteld stond; De Boer haalde altijd wel een voldoende. In totaal heeft hij 305 wedstrijden voor Ajax gespeeld.

Jari Litmanen

Jari Litmanen is misschien wel de populairste Ajacied ooit. Tussen 1992 en 1999 én van 2002 tot en met 2004 speelde de Fin in Amsterdam en stal hij, ondanks een wat lastige aanloopperiode, de harten van zowel de technische staf als de fans. Litmanen was de perfecte nummer 10. Hij scoorde er lustig op los, de sympathieke Ajacied werd in het seizoen 1993/94 met 26 goals topscorer van Nederlands, en creëerde ook veel kansen voor zijn medespelers. Litmanen ging altijd voorop in de strijd, maar bleef ten alle tijden sportief. In feite had hij alles om een absolute wereldtopper te worden, voor zover hij dat al niet was, maar tegen het einde van zijn Ajax-periode speelde blessures hem steeds vaker parten. Ook bij FC Barcelona en Liverpool kwakkelde de Fin met zijn fysiek en ook in zijn tweede periode bij Ajax wilde het fysiek niet allemaal lukken. Desondanks speelde Litmanen tot 2011 profvoetbal, zij het op een wat lager niveau, en zwaaide hij pas af op veertigjarige leeftijd.

Rafael van der Vaart

Met Rafael van der Vaart had Ajax begin deze eeuw goud in handen. Als jongeling van zeventien maakte de aanvallende middenvelder begin 2000 zijn debuut in het wit-rood-wit en al snel veroverde hij een vaste basisplaats. Van der Vaart was in zijn Amsterdamse jaren dé spelmaker op het middenveld van de Amsterdammers en zodoende werd hem een grote toekomst voorspeld. De Ajacied werd door allerlei media en andere organisaties uitgeroepen tot grootste talent van het jaar of zelfs van Europa en mocht in 2003 de allereerste Golden Boy in ontvangst nemen. Het kwam er, ondanks die veelbelovende beginperiode, nooit echt helemaal uit bij Van der Vaart. Hij speelde weliswaar meer dan honderd Oranje-interlands en liet mooie dingen zien bij clubs als Hamburger SV, Real Madrid en Tottenham Hotspur, maar de absolute wereldster die men in hem zag werd hij nooit.

Wesley Sneijder

Ongeveer tegelijkertijd met Van der Vaart brak ook Wesley Sneijder door bij Ajax. De Utrechter was een kleine middenvelder, die met zijn dwingende spel al snel de spil in het Amsterdamse aanvalsspel werd. Sneijder beschikte over alle kwaliteiten die van een nummer 10 geëist werden. Hij scoorde vaak, gaf veel assists en had een uitstekende techniek. Zijn grootste wapenfeit was zijn schot en daarmee ook zijn vrije trap. De recordinternational van het Nederlands elftal was volledig tweebenig en kon kiezelhard uithalen vanuit allerlei standpunten. Zijn prachtige goal in de 1-5 overwinning op PSV begin 2007 staat bij menig Ajacied in het geheugen gegrift. In augustus 2008, na 180 wedstrijden in Ajax 1, vertrok hij naar Real Madrid.

Christian Eriksen

Het volgende groeibriljantje die bij Ajax heeft gespeeld. Al op zeventienjarige leeftijd maakte Christian Eriksen zijn debuut voor de Amsterdammers, op bezoek bij NAC Breda in januari 2010. Gelijk was te zien dat de Deen over bijzondere kwaliteiten beschikte. Zijn misschien wel sterkste punt was zijn inzicht. Eriksen zag altijd wel een gaatje in de verdediging en kon ballen op vrijwel elke gewenste plek neerleggen. In de bijna vier seizoenen die hij voor Ajax speelde produceerde de middenvelder, die op achttienjarige leeftijd al actief was op het WK, vele assists. Eriksen was een prachtige speler om naar te kijken en ook één van de belangrijkere redenen om naar Ajax te kijken. In augustus 2013 was de Scandinaviër Ajax al ontgroeid, hij was toen pas 21 jaar oud, en vertrok hij naar Tottenham Hotspur.

Frenkie de Jong

Om te zeggen dat het Champions League-succes van het seizoen 2018/19 zijn verantwoordelijkheid was, is misschien wat overdreven. Feit is wel dat Frenkie de Jong met zijn uitzonderlijke kwaliteiten een erg groot aandeel had in het bereiken van de halve finale van het miljardenbal dat jaar. De Jong was misschien niet eens de meest opvallende Ajacied, voor goals en assists moet je niet bij hem zijn, maar als controleur wist hij zeker zijn stempel te drukken op het Ajax-spel. De nu voor FC Barcelona-uitkomende voetballer was de ideale verbindingsspeler op het middenveld en bepaalde zodoende het tempo. Hij kon zonder enige moeite zichzelf vrij spelen en zodoende ook zijn medespelers in positie brengen. Niet gek ook dat FC Barcelona begin 2019 een minimaal bedrag van 75 miljoen euro overmaakte naar Ajax om zich te verzekeren van de diensten van De Jong.

Donny van de Beek

De enige speler uit dit lijstje die nog altijd actief is bij Ajax. Donny van de Beek stond in zijn jeugdjaren al bekend als een groot talent en in 2015 maakte hij uiteindelijk zijn debuut in het eerst elftal. In de jaren die volgde groeide de blonde middenvelder langzaam maar zeker uit tot een bepalende speler. De Ajacied heeft een uitstekend gevoel voor ruimte en beschikt over een zeer begaafde techniek. Met zijn loopvermogen rent hij zonder problemen de vrije ruimtes in en dat leverde Ajax en hemzelf dan ook al vele doelpunten op. Al sinds het succesvolle Champions League-seizoen 2018/19 wordt Van de Beek regelmatig in verband gebracht met miljoenentransfers naar de Europese top, maar vooralsnog is de Oranje-international nog altijd te bewonderen in het shirt van Ajax.

Noot: Gezien de grootte van de lijst zijn we überhaupt erg benieuwd naar jouw top drie beste Ajax-middenvelder ooit. Laat jouw ideale Ajax-middenveld weten in de comments!

Eerdere verkiezingen (stemmen is nog steeds mogelijk)

Het beste Ajax ooit: Welke doelman kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke rechtsback kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke centrale verdediger kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke linksback kies jij?

Showtime Poll
Wie is volgens jou de beste Ajax-middenvelder ooit? 59% Johan Cruijff
1% Gerrie Mühren
7% Johan Neeskens
0% Søren Lerby
0% Gerald Vanenburg
0% Jan Wouters
0% Arnold Mühren
0% Aron Winter
0% Ronald de Boer
2% Clarence Seedorf
19% Jari Litmanen
1% Rafael van der Vaart
1% Wesley Sneijder
0% Christian Eriksen
7% Frenkie de Jong
3% Donny van de Beek
1% Anders (laat het weten in de reacties)
Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kuningast
Cruijff, Neeskens, Litmanen
0 0
MichelAngelo66
O ja en Frenkie nu kiezen is een vrije keuze uiteraard, maar wel redelijk bespottelijk..... bijna iedereen in die lijst heeft veel meer gepresteerd dan die beste jongen.
1 -4
Suarez16_
Maar de meesten pas NA Ajax. Van der Vaart, Sneijder, Eriksen, etc. hebben met Ajax niet zo gepresteerd Europees als Frenkie bijvoorbeeld.
1 0
MichelAngelo66
Deze keus is echt onmogelijk. Uiteraard moet Cruijff erin. Maar moet ie niet gewoon voorin staan?

En waar komen die andere twee middenvelders vandaan? Ik vind het wel een leuke poll hoor, maar had je niet beter echt voor elke positie in een 433 systeem keuzes moeten.kunnen maken?

Ik zet op het middenveld Neeskens (onbetwist), Gerrie Muhren en Litmanen. De eerste twee waren onmisbaar voor de gouden jaren 70 en Litmanen de spil van het team midden ‘90.

Maar ik moet Litmanen nu laten vallen omdat Cruijff in deze lijst staat. Ik zet Johan eigenlijk liever voorin samen met van Basten en Bergkamp. Voor mij echt de drie allerbeste voorspelers van Ajax ooit. Keizer mag op de bank.
0 0
Middenweg401
Als iedereen dit eerlijk invult, dan wordt de uitslag 100% Cruijff, en dus het middenveld Cruijff / Cruijff / Cruijff.
0 -1
Caelintroy
Cruijff;
Davids;
De Jong.
0 0
JCr14
Ps Jonk, Olsen horen ook in dit rijtje
2 0
MichelAngelo66
Jonk was ook geniaal inderdaad. Had hier ook tussen gepast. Maar het is al een enorme lijst. Je kan zo drie super teams samenstellen. Kom daar maar is om bij andere clubs.
0 0
Middenweg401
Jesper was linksbuiten.
0 0
JCr14
Gewoon 3 verdedigers. Frenkie centraal, Ziyech , Litmanen en Cruijff ervoor Suarez in de spits. Met van Basten en Bergkamp eromheen
2 0
Noxin
Omdat ik er van uit ga dat Johan het merendeel van de stemmen krijgt, heb ik op Jari gestemd. Litmanen heb ik zelf bewust meegemaakt en dat was toch echt een fenomenale voetballer.
3 0
Bapinho
Heb toch maar op cruijff gestemd gewoon en je kan zien aan de resultaten in de poll dat t idd nergens op slaat dit. Straks wordt de nr 3 gekozen met 4% van de stemmen lol
1 0
Bapinho
sorry dat ik het zeg maar het is een beetje dom dat je maar 1 x mag stemmen?? Ik wil op Cruijff stemmen maar doordat ik nu maar 1x kan stemmen (hoop ik) dat hij al genoeg stemmen krijgt en dus dat ik dan mijn stem beter aan mijn persoonlijke nr 2 kan geven? Lijkt natuurlijk helemaal nergens op dit
5 0
xstaniox
Helemaal mee eens.
Om die reden heb ik ook op Frenkie gestemd.
0 0
OpaVerteld
Belachelijke vraagstelling!
Waarom niet apparte topics voor de beste linker, centrale en rechter middenvelder?
Zo is er echt geen beginnen aan
2 0
AFCAMM
Het werkt niet echt als je maar 1 middenvelder mag kiezen.
2 0
Bky
Milan Vissie?
0 -1
Jariiii
(Uiteraard wil ik niet alleen maar mopperen. Mooi initiatief, AS.)
2 0
Jariiii
Kijk die namen verder trouwens. En bedenk hoeveel van die spelers door Ajax zelf zijn opgeleid.
Wat een ongelooflijk grote club is het toch ook.
1 0
Jariiii
Geen Davids? Foei AS, ga jullie heel, heel diep schamen.

Enfin, in elk geval Davids dus, de andere groten komen er toch wel bij te staan.
3 -1
Schip
Davids was in zijn eerste periode echt enorm goed en is daarna enkel nog beter geworden. Een van de beste middenvelders ter wereld, en centraal werd hij enkel beter. Bizar dat velen hem als terriër blijven zien. Wereldvoetballer: tactisch, technisch, mentaal, fysiek.
2 0
scstan94
Als kind uit '94 helaas de jaren van Litmanen moeten missen, en alles daarvoor.
Heb de opkomst van Sneijder en vd Vaart meegemaakt, maar als ik 1 middenvelder na 2000 moet kiezen ga ik toch voor Frenkie.

Frenkie heeft iets speciaals, een speler waarvoor je naar YouTube gaat. Dat heb ik verder alleen bij Ronaldinho en Iniesta/Xavi.
0 0
preme
Een leuk initiatief AS, maar er zouden echt meer opties moeten zijn, en anders drie keer een pol (zonder het benoemen van de positie op het middenveld (en bij CB)) waarbij je de nummer 1 uit de tweede pol laat etc.

Sorry voor al deze meninkjes, maar kennelijk is men toch betrokken en wil men graag dat dit goed werkt voor een mooie uitslag :)
1 0
GinoHaverkamp
Jullie feedback en kritieken worden op prijs gesteld hoor! Kunnen we ook meenemen naar eventueel soortgelijke initiatieven. Met deze serie polls hebben we echter gekozen voor deze weg en halverwege het over een andere boeg gooien, is wellicht minder handig.
1 0
jaribombari
Jari! Van voor 1990 heb ik er te weinig verstand van. Die mensen heb ik nooit zien spelen.
0 0
ajaxdordtt
Raf!
0 -1
Web
Zal je als grap bedoelen?
Ik vond het een heerlijke speler, straalt alleen maar voetbal uit
Werkelijk alles op techniek
1 0
ajaxdordtt
Nee hoor. Uiteraard niet de beste, dan zou ik voor Frenkie gaan. Maar wel mijn favoriete. Ik hou van spelers die onverwachte, gekke dingen doen.
0 0
Web
Geen Michael Laudrup
Heel bijzonder, zo veel beter dan de meesten die hier langs komen
En ook nog eens een mooie speler
2 -2
ram
Maar dat is geen middenvelder...
0 0
Web
Echt wel, aanvallende middenvelder
1 -1
Web
Je mag er maar een kiezen
Zonder enige concurrent Cruijff.

Dit vind ik niets
Je moet er 3 kunnen kiezen
3 0
willieovertoom
Cruijff is natuurlijk een zekerheidje. Maar dat zou Neeskens ook moeten zijn. Briljante controleur die zó goed kon voetballen maar ook gewoon keihard was. Zo belangrijk voor de drie EC1 titels. Verder kies ik voor Litmanen erbij.

Neeskens; Cruijff, Litmanen
0 -1
Schip
Tja, kan je gewoon niets tegen inbrengen. Maar een middenveld met Davids - Frenkie - Ronald de Boer is ook om je vingers bij af te likken. Of Davids - Rijkaard - Ziyech, met Rijkaard in de punt naar achteren.
0 0
ram
AS, wat zijn jullie in godsnaam aan het doen?

Je spreekt over "het beste Ajax ooit". Dan verwacht je een team. En wat doen jullie: een keeper, maar één centrale verdediger en een linksback. En nu één middenvelder (allerlei verschillende types en posities). En dan straks afsluiten met één aanvaller?

Ik heb niet het idee dat jullie hierover hebben nagedacht. En sowieso voor velen van ons onmogelijk om een goede keuze te maken aangezien de meesten van ons oudere spelers niet hebben zien spelen.
0 0
GinoHaverkamp
Ik zie dat ik het in het bovenstaande artikel niet uitgelegd heb. Het is de bedoeling dat de drie middenvelders die de meeste stemmen hebben gekregen in het team komen (is inmiddels in het artikel verwerkt). Datzelfde geldt ook voor de centrale verdedigers. Gezien de spreiding van de stemmen, komt dat ook uit.
0 0
ram
Ah, okay! Dat is een stuk logischer en had ik niet aan gedacht.

Het zou denk ik ook leuk zijn om een beste team te maken van de afgelopen 20 jaar. Dan kan 95% van de mensen hier echt een overwogen stem uitbrengen. Nu schat ik dat maar 10% iedereen daadwerkelijk heeft zien spelen. Dat is ook de reden dat ik ook nooit heb gestemd op een speler.

Ik denk dat heel veel mensen het leuk zouden vinden om een slechtste Ajax van de afgelopen 20 jaar samen te stellen! Daar ben ik van overtuigd.

En misschien overwegen bij allebei de verkiezingen (mochten jullie het doen) toch per positie te werken. Dan heb je wat meer 'balans' in je team en krijg je een logischer team. En mensen hebben het gevoel dat ze meer keuze hebben, denk ik.

Zomaar een paar gouden tips voor de komende voetballoze maanden ;)
1 0
Naoro
Dan nog stem je maar op 1 persoon, de uitslag van de top 3 komt dan denk ik niet overeen, de gene die nr2 bij veel mensen staat wordt bv ondergewaardeerd

anyawy, waarom niet gewoon 3 keer stemmen voor een lm/mm/rm
1 0
GinoHaverkamp
Ik snap die laatste vraag goed. We wilden echter niet het middenveld beperken tot specifieke rollen. Als we bijvoorbeeld apart de centrale (aanvallende) middenvelder zouden doen, dan zou of Cruijff of (waarschijnlijk) Litmanen buiten de boot vallen, terwijl beide spelers nu bovenaan staan in deze verkiezing. Hetzelfde geldt voor het centrale duo, als we gaan selecteren op links centraal en rechts centraal. Ik snap jouw suggestie goed, maar we vonden dit het meest representatief!
0 -1
preme
Dan nog zal 90% Cruijff kiezen. De andere 10% kiest (om wat voor bijzondere reden dan ook de nummer 2 en 3 op het middenveld) terwijl die uitkomst zeker niet de keus van gemiddeld AS hoeft te zijn. Je zou inderdaad drie keuzes moeten hebben.
0 0
Web
Hebben jullie niet aan Michael Laudrup gedacht?
1 -1
Godenzoon24
Ik kies spelers die ik heb zien voetballen dus voor mij Litmanen. Ik ben een romanticus. Maar gezien de uitgebreide lijst met namen mis ik wel mijn 2e idool van vroeger. Richard Witschge!
1 0
Cruyffie
Best gek: ik besef me dat ik niet weet op welke positie Cruyff meestal speelde. Ik dacht altijd spits, en dat hij zich van daaruit liet terugzakken? En was dit anders bij Ajax en Barca? Weet iemand dit?

Mijn middenveld: Neeskens, Frenkie de Jong/Nouri, Litmanen.
2 0
RuffRhythim
Wel grappig dat er nog zoveel andere namen dan Cruijff op staan....
0 0
Web
Eigelijk heb je geen lijst nodig als je er maar een mag kiezen
1 0
RuffRhythim
Eigenlijk heb je geen lijst nodig voor de beste middenvelder van Ajax ooit...
0 0
Middenweg401
Echt heel vreemd dat Davids niet genoemd wordt. Zelden zo'n goede combinatie gezien van werklust en voetballende kwaliteiten.
3 0
talent020
Natuurlijk Cruijff! maar AS mag ik een kritische noot plaatsen? Waarom geen optie om bijv 3 middenvelders te selecteren in de poll? Dit is anders bijna niet te doen zo
3 0
GinoHaverkamp
Terechte vraag. Ons pollsysteem maakt het helaas niet mogelijk om op meerdere opties te stemmen, anders hadden we het zeker ingevoerd voor deze positie. Wellicht dat het in de toekomst uitgebreid kan worden, maar dat gebeurt niet nog tijdens deze reeks polls.
1 0
preme
Wat ook een optie is, om drie keer opnieuw een pol te doen voor het middenveld (en ik vind ook nog een tweede keer voor CB) en de nummer 1 er uit te laten nadat de stemming is afgelopen. Ja, dan weten we al wie het wordt, maar dat weet je sowieso wanneer je gestemd hebt.
1 0
ajaxdordtt
Prachtig dat jullie aan zulke futuristische dingen denken. Een pollsysteem met meer dan een optie, stel je eens voor.
2 0
GeleenAjax
Daarom: kies per positie en niet per linie...
1 0
Ajax567
Frenkie de jong litmanen cruijff
1 0
AFCA020!
Tsja als je maar 1 naam op mag geven.....

Ik twijfel aan het middenveld:

Cruijf, Litmanen, Neeskens

Of

Van der Vaart, Cruijff en Neeskens.

Pfoeh dit valt nog niet mee als je namen hebt als Van der Vaart, Lerby, Litmanen, Sneijder, Frenkie (al is dat vroeg) en spelers die niet eens de lijst hebben gehaald als Davids, Rijkaard (oke cv), Witschge, Dani, Jonk, Laudrup en zoooo veel meer.


Straks de voorhoede ook geen uitgemaakte zaak met namen als Van Basten, Bergkamp, Kluivert, Swart, Keizer, Overmars, Suarez, Huntelaar, Zlatan, Henk Groot, Piet van Reenen (all-time topscorer mag net als velen niet ontbreken), Ruud Geels.... Tsja zeg het maar.


Ik heb het al eerder verteld, ik vind het altijd leuk lijstjes, maar eigenlijk is het ondoenlijk....
0 0
Ajaxxxisdebeste
Cruijff staat er altijd in dus geen lijstje nodig
1 0
megaonion
Geen Michael Laudrup in het rijtje? Hij is toch nog altijd beter dan Eriksen toch? Was toch ook wel een wereld middenvelder, ookal was hij niet meer zo goed als dat hij was in z'n tijd in Barcelona :)
2 0
Web
Bijzonder dat ze die niet bij de beste 16 zien
0 0
Ar
Uit dit rijtje natuurlijk Cruijff, maar waarom wordt Litmanen wel en Bergkamp niet genoemd als middenvelder? Ze speelden allebei op 10.
Ook vind ik dat er een groot verschil is tussen aanvallende middenvelders als Litmanen, Cruijff, Bergkamp, Van der Vaart, en verdedigende of controlerende middenvelders (zoals Wouters, Muhren, Davids) of complete allround middenvelders (zoals Neeskens).
Verder moet opgemerkt worden dat Cruijff eigenlijk nooit als middenvelder heeft gespeeld bij Ajax. Alleen bij Feyenoord speelde hij centraal op het middenveld in een 4-3-3. In zijn eerste Ajax periode speelde Cruijff vooral vanaf de linkerkant, en was Neeskens de centrale middenvelder. In zijn tweede Ajax periode speelde Ajax een 4-4-2, met Cruijff achter spits Kieft.
0 0
ProfessorX
in de jaren t/m 73 speelde Cruijff als valse spits met Keizer op links en Rep van uit rechts , omdat Suurbier en Krol veel al opdoken over de vleugels speelde Rep spits en Cruijff met Gerrie Muhren erachter ,Neeskens liep alles dicht met achter hem Blankenburg en Hulshoff
0 0
Web
Jij vergeet Dick van Dijk die speelde vanaf 1969 in de spits bij Ajax
Kwam van FC Twente, speelde niet alles, maar wel veel
0 0
Cruyffie
Interessant. Ik weet dit dus helemaal niet precies: wat is nou eigenlijk de positie van Cruyff? Fifty/fifty spits / schaduwspits? Of spits / aanvallende middenvelder? Bij Ajax en Barca verschillend?
0 0
Web
Johan liet zich altijd terugvallen op het middenveld
Zat helemaal in zijn natuur, hij was vanaf zijn debuut in Groningen uit bij GVAV al een leider.
De spelers hadden daar afhankelijk moeite mee, snot aap
Maar dat was heel snel over
Johan liet het wekelijks zien
0 0
AFCA020!
Ja dacht ik ook aan. Maar als je Cruijff spits maakt, stel je Van Basten niet op, dan passeer je all-time topscorer Goaltjes-Piet.... Wat je ook doet... het is ondoenlijk hahaha
0 0
GeleenAjax
Jongens, splits die verkiezing nou eens!
Beste keeper
Beste rb
Beste rcv
Beste lcv
Beste lb
Beste rm
Beste cm
Beste lm
Beste rv
Beste mv
Beste lv
Of geef de optie om meer dan één keuze te maken...
4 0
Web
Mee eens
0 0
Middenweg401
Uit dit rijtje Cruijff (ja, logisch), Lerby en Vanenburg.
De pitbull Davids had er ook zeker tussen gemogen.
Als 10 jarige werd ik Ajax fan om het spectaculaire spel van Vanenburg en vooral ook Jesper Olsen; wat een team was dat samen met Van Basten, Rijkaard en even ook Cruijff!
0 0
nickje84
Litmanen, whohohow
0 0
ajax4perez
Tsjah dit is natuurlijk Johan Cruijf, maar dit is oneerlijk lijstje.
Kunnen we niet adhv dit lijstje met 10 middenvelders spelen en vd Sar op de goal
0 0
Fvy
Wat een luxe!!! Er zijn niet veel clubs in de wereld die zo’n lijst kunnen overleggen
1 0
Ajaxxxisdebeste
Grrr mij laten kiezen tussen Cruijff en Litmanen, wat een lijst
0 0
Babayaka
Litmanen natuurlijk
0 0