De Jong: 'Niet aan mij politiek statement te maken'

BartVeenstra, 15-01-2020 om 07:45, 7378 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Siem de Jong vindt het - desgevraagd - lastig om een antwoord te geven op de vraag wat hij ervan vindt dat Ajax op trainingskamp ging naar Qatar. Dat Ajax besloot zich in het Midden-Oosten voor te bereiden op de tweede seizoenshelft heeft voor veel kritiek gezorgd in de afgelopen tijd.

'Ik weet het niet, man', zegt De Jong tegenover Voetbal International. De middenvelder van Ajax geldt als een intelligente voetballer, leest de kranten en denkt na over een gefundeerde mening voordat hij die geeft, zo schrijft het medium. 'Ik weet het echt niet', herhaalt De Jong. 'De faciliteiten zijn uitstekend, wij kunnen hier goed werken.'

'Maar het is verder moeilijke materie', vervolgt de ervaren kracht. 'Ik lees wat er hier en ook in de rest van de wereld speelt, maar er zelf nauwkeurig een vinger op leggen, is lastig. Alles is hier mogelijk en tegelijkertijd is er voor velen haast niks mogelijk. Wij zijn voetballers. Zijn wij dan echt degenen die het moeten doen? Het is denk ik na één week in Qatar niet aan mij een politiek statement te maken.’

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Lane 8
siem de stinkjong
0 -6
Bocarra
Iedereen kan regelmatig naar de stembus en zijn politieke voorkeur kenbaar maken. De gekozen regering, rechterlijke macht en koningshuis maken vervolgens de dienst uit in Nederland. Zolang regering en het koningshuis er geen enkel probleem van maken en regelmatig op handelsmissie zijn in dit soort landen is het niet aan sporters om hier tegenin te gaan. We gedogen in Nederland zelfs illegalen omdat we de handelsbetrekkingen met de landen van herkomst niet willen schaden.... Het is 1 hypocriete bende.
3 0
MH1988
Kritiek op een weekje trainingskamp in Qatar.. Voor het juiste bedrag ga ik daar morgen nog werken! Hou op hoor.
1 -3
Sunny
Sinds wanneer is opkomen voor je medemens een politieke daad?
Ik zou eerder zeggen dat het empathie en beschaving is.
Maar ja politiek correct zijn is natuurlijk in de mode want stel je voor dat jouw broodwinning in gevaar komt.
2 -4
Lazell
Het is selectief opkomen voor je medemens. Voetballers komen op wel meer plekken waar de mensenrechten geschonden worden. Waar houdt het statement-maken dan op? Welke landen wel en welke niet? En hoe lang moet je daar zijn geweest om een statement te maken (telt vakantie ook, of alleen werk)? Op welke manier draag je dat statement naar buiten? Denk dat eens uit...

Want in principe mag je op de halve wereld niet meer komen als je niet selectief maar consequent statements gaat maken. En dat is het punt van Ajax/Siem. Het is onmogelijk om dit als voetballer op een goede manier te doen en dat zeggen ze in: "wij zijn geen politici".

Mensen doen altijd maar alsof alles simpel is.
4 0
Sunny
In Quatar is er wel het e.e.a. flink mis t.a.v. mensenrechten. Kijk bijv. eens naar de de positie van vrouwen (toch de helft van een bevolking).
Ik zie niet in waarom voor een profvoetballer of welk ander mens zo moeilijk is om aan te geven dat het niet zijn keuze zou zijn geweest om in dat (of een ander land dat zo duidelijk normen en waarden heeft die niet de onze zijn) land te gaan overwinteren?
Het is gewoon goed mogelijk hoor als je je hart volgt en vanuit menselijk oogpunt handelt. Als Schwaab het kan kan iedereen het!
Maar wij zijn zo oh zo "beschaafd" en geïndoctrineerd dat we "politiek correct zijn" verkiezen boven menselijkheid en mededogen. De dames uit Quatar zoeken het zelf maar uit
1 -3
Lazell
Dat er veel mis is in Qatar ben ik het over eens, maar dat is mijn punt niet. Mijn vraag aan jou uit mijn vorige post: waar trek je de grens? Bij welke landen maak je wel een statement en wanneer niet?

Dát is niet te doen, dus als je een statement gaat maken bij Qatar ben je selectief bezig. Dan kan je ook over tientallen andere landen zeggen: 'hier had een statement gemaakt moeten worden'. En dan is het hek van de dam, als je bij elk land een statement moet maken waar politiek iets mis is.

En omdat er op politiek vlak iets grandioos verkeerd is, mag je de inwoners van Qatar (of elk ander land) niet meer helpen of mee samenwerken? Dat is hetzelfde als ze in het buitenland Rutte een eikel vinden en opeens niemand meer zaken doet met Nederland. Jij en ik zijn toch ook niet onlosmakelijk verbonden met Rutte?
2 0
JariHeijden
Lazell, jij legt het goed uit. Ik ben het helemaal met je eens.
0 0
EricAjax1
Amerika, China en bijna het hele Midden oosten kun je dan dus niet meer heen. En mensen doen hier net alsof wij in het mooie, welvarende westen alle wijsheid in pacht hebben en dat wij het voorbeeld moeten zijn voor de rest van de wereld.. Siem heeft gewoon gelijk dit zijn zaken waar je als individu niks aan kunt doen. Als voetbalclub ook niet. Politici overal ter wereld laten al jaren zien dat het ze zelf ook weinig interesseert. Mensen hier doen net alsof Nederland en de EU heilig zijn. Zum kotsen
1 -1
DaarHoordenZijEngelenZingen
Ja en dat terwijl hij ook allang miljonair is.
0 0
Dubbelvla
Gaan we nu elke voetballer hier naar vragen tot er één uit de bocht schiet?

Het enige dat je volgens mij kunt zeggen is: 'goh of het verstandig is om daar heen te gaan kun je je afvragen, maar eerlijk gezegd weet ik er niet genoeg van de materie om nu als vertegenwoordiger van mijn club in de pers uitgebreid mijn mening te lopen verkondigen.' en dat is wat ie doet.

Siem staat gewoon onder contract, zijn werkgever vindt er iets van, siem volgt dit standpunt, of doet afstand van een reactie die daar misschien tegenin gaat. prima zo. en doorvoetballen.
0 0
jaripettersson
Zo intelligent is hij dus niet. "Is het aan mij als voetbalmiljonair iets te vinden van pervers kapitalisme waardoor ik alles heb en een ander dit met zijn leven heeft gefaciliteerd?" Nee, dat is moeilijk en ingewikkeld hè. Allemaal boter op hun hoofd die gasten.
3 -8
Wimmel
Dit is puur zoeken naar een stok. Wat sommigen ook van Siem vinden, het is een intelligente, bedachtzame gozer welke totaal niet wereldvreemd is.

Prima standpunt wat hij inneemt. De politiek moet hier iets mee. Want op het moment dat hij wel een mening geeft zegt iedereen dat hij zijn mond moet houden omdat het maar een domme voetballer is.
2 -1
Michels
Ik denk dat je voor 80/90% gelijk hebt (en dat is meer dan de meeste mensen hier die constant op hun pikkie getrapt zijn wanneer er iets van kritiek over Ajax gemeld wordt - dan wel aan de kaak gesteld wordt). Hij had hier gewoon zijn mening moeten geven. Er wordt immers niet van hem verwacht dat hij op de barricade springt en een voorvechter wordt van de mensenrechten in Qatar. Tuurlijk zullen de faciliteiten prachtig zijn, maar ik zou daar niet kunnen rondlopen/trainen zonder een dubbel gevoel. Zoiets had hij best kunnen zeggen. Hij hoeft geen hard statement te maken, maar enkel laten zien dat hij er over heeft nagedacht en een mening heeft.
2 -1
AFCAMM
Wat vind jij er zelf van dan, dat jij je vette zelf hier in alle veiligheid vol kunt vreten, terwijl er in Afrika kleine kinderen liggen te creperen, door jarenlange uitbuiting van dat continent? Hoe voel jij je daarbij? Wat doe jij eraan?
3 -3
Rik428
aanwakkeren? Oplossen natuurlijk
0 -1
Rik428
nee dat is te makkelijk. Je kunt ontwikkelingswerk steunen, maar je kunt niet alles alleen oplossen. Van de voetballers wordt ook niet gevraagd dat zij de problemen in Qatar aanwakkeren. Er wordt ze slechts gevraagd de problemen niet te faciliteren. Je kunt zeggen: “die stadions staan er nou toch al”, maar je kunt ook zeggen: “als we laten zien dat we dit niet op ons geweten willen hebben dan wordt het voor landen duidelijk dat dit niet de manier is om ons die kant op te krijgen.
3 -2
trodat4030
Makkelijk? Hoezo makkelijk? Het is een voetballer van wie elke scheet in de prive staat, elke balcontact in elke krant en elke uitspraak wordt hem tot hij in zn kist gelegd wordt, nagedragen. Ik zou ook niks zeggen als ik hem was, het is namelijk nooit goed, wat je ook zegt. Het is ook te debiel voor woorden, deze hele Qatar hetze tegen Ajax. Van alle redacteurs bij alle kranten, van de Telegraaf tot het plaatselijke sufferdje, zijn het uitgerekend de SPORTkatern journalisten die het hoogste woord hebben over de arbeidsomstandigheden in Qatar. De meesten snappen hij eigen CAO niet eens, maar moeten wel allemaal het hoogste woord voeren over de arbeidsomstandigheden in Qatar? Hoe fokking krom? Waar waren de politieke journalisten? Waarom lopen zij niet bij alle politieke partijen en ministers te zeuren om statements hieromtrent, waarom moet het van een voetballer komen? Pleur op! Laat die gasten over voetbal leuteren, schoenmakers (sportjournalisten) blijft bij uw leest! SPORT!

Vind het overigens ook volkomen belachelijk dat een journalist van V fukking I een niet beantwoorde vraag gaat uit lopen typen en nog naar de drukker laat gaan ook, wat heeft dát nou voor nut ook?
1 0
AFCAMM
Tuurlijk, maar kopen we dan ook massaal geen producten meer die zijn gemaakt door mensen die worden uitgebuit? Kleren, electronica, chocola, wat dan ook?
0 0
Rik428
Je reactie gaat niet populair zijn hier. Maar ik ben het volledig met je eens. Voor de wegkijkers die onze godenzonen liever idoliseren en tegen iedere kritiek van buitenaf verdedigen is dit lastig te verteren. Het had Siem gesierd als hij in dit geval een Schwaabje had gedaan.
3 -5
Dubbelvla
Het enige dat je kunt zeggen is: 'goh of het verstandig is om daar heen te gaan kun je je afvragen, maar eerlijk gezegd weet ik er niet genoeg van de materie om nu als vertegenwoordiger van mijn club in de pers uitgebreid mijn mening te lopen verkondigen.' en dat is wat ie doet. siem staat onder contract, zijn werkgever vindt er iets van, siem volgt dit standpunt. prima zo.
0 0
EricAjax1
Wat een onzin..
4 -2
Ajax-4-ever
Dit klinkt puur vanuit jaloezie geschreven.
1 -2
Benleiden
We zijn gewoon een maf land aan het worden. Overal moeten we maar iets over zeggen, maar soms moet je ook gewoon helemaal niks zeggen. Je kan jezelf niet met alles bemoeien, maar daar hebben onze spreekbuizen in Nederland blijkbaar erg véél moeite mee. Zeker als zij ook nog denken dat de mening van hen er erg veel toe doet. Ons journaille is sowieso van erg slechte kwaliteit. Die waaien met elk windje mee...
0 -2
afcas
Ik vind het ook wel grappig. Als een voetballer iets zegt over maatschappelijke/politieke kwesties in Nederland waar iemand het niet mee eens is moeten ze gewoon voetballen en verder hun mond houden over zulke zaken, maar nu voetballen ze gewoon en moeten ze opeens een statement gaan maken...
4 0
Rik428
Noem eens wat voorbeelden dan wanneer een statement van een voetballer niet werd gewaardeerd? Of ben je nu gewoon dingen aan het verzinnen om een mooi punt te kunnen maken?
1 -3
Wimmel
Clarence Seedorf heeft dit in de jaren 90 en begin 2000 regelmatig gehad in interviews.
0 0
mvdk
Je kunt er vast 3000 in de reacties vinden. Succes met zoeken.
0 0