FIFA en ECA sluiten overeenkomst: meer compensatie voor clubs bij afstaan spelers

door Jesse ter Haar 5

Bron FIFA

FIFA en ECA sluiten overeenkomst: meer compensatie voor clubs bij afstaan spelers

door Jesse ter Haar 5

Bron FIFA

Laatst geüpdatet

De FIFA en de European Club Association hebben een nieuwe overeenkomst gesloten, zo valt te lezen op de website van eerstgenoemde organisatie. Beide partijen kwamen maandag tijdens een algemene vergadering van de ECA, waar Edwin van der Sar vice-voorzitter van is, tot elkaar. Er werden afspraken tot en met 2030 vastgelegd.

De clubs zijn met het ondertekenen van de overeenkomst akkoord gegaan met de voetbalkalender tot het genoemde jaartal. Er zullen weer veranderingen plaatsvinden, want vanaf 2025 heeft er een nieuwe vorm van het WK voor clubteams plaats. Na het doorvoeren van de wijzigingen doen er in totaal 32 clubs mee aan het toernooi, waarvan de UEFA er in totaal twaalf mag afvaardigen.

Niet alleen levert het een voordeel op voor de FIFA, ook de clubs halen voordeel uit de overeenkomst. De clubs zullen vanaf heden meer compensatie krijgen wanneer zij spelers afstaan voor het WK voor landenteams. Tijdens de WK's van 2018 en 2022 werd er in totaal 209 miljoen dollar verdeeld en dit stijgt met zeventig procent tot een totaal van 355 miljoen te verdelen dollars.

Blijdschap bij de FIFA

Gianni Infantino, de voorzitter van de FIFA, is blij met de overeenkomst tussen de wereldvoetbalbond en de ECA. 'Dit is een belangrijke dag voor de toekomst van het voetbal en zijn stabiliteit op de lange termijn', vertelt hij dan ook op maandag. 'We zijn erg blij om onze samenwerkingsovereenkomst met ECA, een belangrijke stakeholder die clubs uit heel Europa vertegenwoordigt.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.