Preseason: Gravenberch heer en meester, Schuurs zet traditie voort

door Thijs Zwagerman 146

Preseason: Gravenberch heer en meester, Schuurs zet traditie voort

door Thijs Zwagerman 146

Laatst geüpdatet

In de serie Preseason observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2021/2022. In deel 3 aandacht voor de oefenwedstrijd tegen Bayern München, die interessante inzichten bood en waarin meerdere spelers zich positief lieten zien.

Met Bayern München trof Ajax zaterdagmiddag qua allure de beste tegenstander waar het deze seizoensvoorbereiding tegen zal oefenen. In de praktijk viel dat wellicht wel mee, want de Duitse recordkampioen miste zo’n beetje al zijn vaste basisspelers. Bij Ajax keerden juist enkele vaste krachten terug in het elftal. Dat resulteerde in de Allianz Arena in een aantrekkelijke oefenwedstrijd, met hoofdrollen voor Ryan Gravenberch en Perr Schuurs.

Ajax was het eerste halfuur heer en meester in het stadion van Bayern München. De ploeg van trainer Erik ten Hag drong de Duitse opponent ver terug en creëerde een handvol serieuze mogelijkheden. Slechts Zakaria Labyad trof uit al deze mogelijkheden doel en bracht Ajax na ruim tien minuten spelen op voorsprong. Na deze openingstreffer bleef het dominante Ajax-spel nog zo’n twintig minuten de dienst uitmaken, maar vervolgens kantelde de wedstrijd. De krachten leken af te nemen bij de Amsterdammers en Bayern München profiteerde hiervan. Vlak voor de rust tekende Eric Maxim Choupo-Moting voor de gelijkmaker, waarna het aan de treuzelende Joshua Zirkzee en de daadkrachtige ingrijpende Perr Schuurs te danken was dat Ajax niet met een achterstand de rust inging.

In de tweede helft scoorden beide teams opnieuw eenmaal, waardoor Bayern München - Ajax net als tijdens de groepsfase van de Champions League in 2018 in een remise eindigde. De mede vanwege de vele personele wisselingen rommeligere tweede helft zei in tegenstelling tot het eerste bedrijf iets minder over de spelintenties en kwaliteiten van Ajax, al waren de invalbeurten van Daley Blind en de officieus debuterende Steven Berghuis wel lichtpuntjes. Eerder in het duel vielen vier andere Ajacieden op. Hun optreden, en dat van invallers Blind en Berghuis, wordt hieronder uitgelicht.

Ryan Gravenberch

De beste man op het veld was zaterdagmiddag zonder twijfel Ryan Gravenberch. De eerder deze week van vakantie teruggekeerde international was in de 45 minuten die hij speelde de absolute motor van Ajax. Gravenberch, opvallend genoeg spelend als rechtermiddenvelder, had de touwtjes in handen en was de regisseur van het Ajax-veldspel. De middenvelder was continu aanspeelbaar en dat vaak op knappe wijze tussen de linies. In zijn balbehandeling herkende en hanteerde Gravenberch vervolgens een perfect ritme, waarmee hij voor veel aanvallende dreiging zorgde. Was het niet middels een sterke demarrage, dan was het wel middels een goede steekbal of een hard afstandsschot. Ook zijn positionering ten opzichte van zijn vriend en middenveld-kompaan Kenneth Taylor verdient lof. Dat Gravenberch dit niveau wist te halen in de eerste wedstrijd na zijn vakantie, belooft ontzettend veel goeds voor komend seizoen.

Perr Schuurs

Het sterke spel van Perr Schuurs in de voorbereiding op een nieuw seizoen begint langzaam een traditie te worden. Voor het derde jaar op rij profileert Schuurs zich tijdens de oefenduels in de seizoensvoorbereiding als een verdedigende muur mét voetballende kwaliteiten. Zijn optreden tegen Bayern München was zijn beste oefenwedstrijd tot dusver. Spits Zirkzee zal nog weleens wakker liggen van de Limburgse verdediger, die hem vlak voor de rust niet alleen een ogenschijnlijk zeker doelpunt ontnam, maar hem in de openingsfase van het duel ook al overtuigend van de bal afzette. Schuurs was in de Allianz Arena in zijn element, zowel verdedigend als aan de bal. Met strakke voorwaartse passes tussen de linies en dito crossballen richting de vleugelaanvallers was Schuurs ook in balbezit een absolute meerwaarde.

Jurriën Timber

Net als Gravenberch speelde ook Jurriën Timber in het eerste duel na zijn vakantie alsof hij niet was weggeweest. Als linkercentrumverdediger speelde de rechtspoot op zijn dekkingsfout bij de 1-1 - waar Timber spits Choupo-Moting een fractie van een seconde uit het oog verloor - een uitstekende wedstrijd. De international van Oranje was zuiver aan de bal en vormde een goed duo met Schuurs. Aangezien de positie links in het centrum van de verdediging bij Ajax vooralsnog dunbezet is, zal Ten Hag zaterdagmiddag tevreden hebben toegezien dat hij met rechtspoot Timber op die plek over een uitstekend alternatief voor Lisandro Martínez of Blind beschikt. Al komt Timber voornamelijk in de opbouw wel iets beter tot zijn recht aan de rechterkant van het verdedigende centrum.

Kenneth Taylor

Waar we eerder in deze rubriek kritisch waren op het optreden van Kenneth Taylor tegen SC Paderborn, verdient het Ajax-talent na zijn sterke wedstrijden tegen RSC Anderlecht en Bayern München inmiddels lof. Taylor heeft zich herpakt en speelt sterke duels als linkermiddenvelder. In de opbouw was hij tegen Bayern München lange tijd de speler met de meeste balcontacten en daarbij vond hij met goede passes vooruit vaak de juiste oplossing. Taylor demonstreerde zijn goede oog voor diepgaande ploeggenoten door hen meermaals met fraaie boogballen achter de Bayern-defensie te lanceren. Ook zelf pendelde hij regelmatig tussen zijn rol als verdedigende middenvelder en zijn aanvallende drang naar voren. Taylor vond hier een goede balans in en was bovendien zeer fel (maar fair) in de duels die hij met zijn tegenstanders uitvocht. Als Taylor deze goede lijn doorzet, wordt hij een serieuze kandidaat als controleur op het Ajax-middenveld.

Daley Blind

De kans is daarbij wel serieus aanwezig dat Taylor concurrentie gaat krijgen van Daley Blind. De routinier verving Taylor op deze positie namelijk tegen Bayern München en toonde direct aan dat hij ook vanaf het middenveld zijn alom geprezen passes tussen de linies kan geven. Blind zorgde voor mooie openingen en viel goed in. In vergelijking met Taylor heeft de ervaren Blind daarnaast het voordeel dat hij van nature meer verdedigend denkt en een beter oog heeft voor de verdedigende organisatie. Doordat Blind ook nog het vermogen heeft om deze organisatie vervolgens goed neer te zetten en dus bovendien voetballende kwaliteiten met zich meebrengt, zou hij deze voorbereiding zomaar eens kunnen uitgroeien tot dé nummer 6 van Ajax. Het positioneren van Blind op deze plek zal Ten Hag namelijk de ruimte geven om naast Blind ook zowel Gravenberch (rechtermiddenvelder), Martínez (linker centrumverdediger) als Nicolás Tagliafico (linksback) op te stellen. Vorig seizoen was één van hen (vaak Martínez) altijd bankzitter als iedereen van dit kwartet fit was.

Preseason: Gravenberch heer en meester, Schuurs zet traditie voort

Steven Berghuis

Een onvergetelijke indruk maakte Berghuis tijdens zijn officieuze Ajax-debuut niet, maar de van Feyenoord overgekomen buitenspeler liet met enkele flitsen wel zien waarom hij een versterking voor Ajax zal blijken. De linkspoot is doelgericht en was na een voorzet van Dusan Tadić en een knappe borstaanname van zichzelf kort na zijn entree binnen de lijnen dichtbij zijn eerste doelpunt voor Ajax. In de slotfase gaf Berghuis de bal op het juiste moment en met de juiste snelheid mee aan Youri Regeer, maar zijn matige voorzet kon door Jurgen Ekkelenkamp vervolgens niet worden gepromoveerd tot de winnende treffer. Het waren de twee meest in het oog springende momenten van Berghuis, die er komende weken op gebrand zal zijn om zich meer te laten gelden dan tegen Bayern München. Desalniettemin smaken zijn eerste minuten in het Ajax-shirt naar meer.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Preseason:

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties