Preseason: Tadić en Gorter laten zich positief gelden

door Thijs Zwagerman 63

Bron Ajax Showtime

Preseason: Tadić en Gorter laten zich positief gelden

door Thijs Zwagerman 63

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de serie Preseason (PS) observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2021/2022. In deel 1 aandacht voor de oefenwedstrijd tegen Paderborn, die de afsluiting vormde voor het trainingskamp in De Lutte.

Tegen Tweede Bundesliga-club SC Paderborn '07 sloot Ajax het trainingskamp in De Lutte alsnog met een goed gevoel af. Nadat er eerder deze week met 1-1 gelijk werd gespeeld tegen amateurclub Quick’20, betekende de 4-1 zege op Paderborn na de eerdere ruime overwinning op Koninklijke HFC de tweede winstpartij van deze voorbereiding. In deze Preseason aandacht voor vijf Ajacieden die tegen Paderborn opvielen.

Dusan Tadić

Aanvoerder Dusan Tadić speelde tegen Paderborn een helft mee en had met twee ragfijne assists een groot aandeel in de einduitslag. Na hoog drukzetten van Ajax in de rechterhoek van het veld kwam de bal na een kwartier spelen terecht bij Tadić, die fraai controleerde en met een uitstekende boogbal vervolgens Sébastien Haller de kans bood om de score te openen. De assist op de 2-0 was eveneens van grote klasse. Na een strakke uittrap van doelman Jay Gorter en opnieuw een goede controle van Tadić, lanceerde de linksbuiten de diepgaande Mohammed Kudus tussen twee tegenstanders perfect op maat. Kudus maakte er via een Paderborn-verdediger vervolgens ietwat fortuinlijk 2-0 van, maar de assist van Tadić was eigenlijk het mooiste aan dit doelpunt.

Met deze twee typische Tadić-assists toont de Servische captain aan dat hij terug is. Rondom de linkspoot waren er de laatste weken geruchten omtrent een overgang naar AC Milan, maar al snel werd duidelijk dat Tadić helemaal nergens heen gaat. Het belang van de aanvoerder, die altijd en overal rendement levert, werd niet onder stoelen of banken gestoken door trainer Erik ten Hag en directeur voetbalzaken Marc Overmars. Tadić werd het cement tussen de stenen genoemd en ondanks dat de Serviër buiten zijn twee magnifieke assists weinig opvallends deed tegen Paderborn, werd zijn belang voor Ajax ook in een simpele oefenpot weer duidelijk.

Jay Gorter

Veel ogen zijn deze weken gericht op nieuwbakken Ajacied Jay Gorter. De van Go Ahead Eagles overgekomen doelman behoorde gedurende het trainingskamp in De Lutte samen met de eveneens nieuw aangetrokken Remko Pasveer en jeugdexponent Calvin Raatsie tot de drie doelmannen die de Ajax-selectie op dit moment kenmerkt. Maarten Stekelenburg geniet na het EK namelijk van zijn vakantie en André Onana is nog altijd geschorst.

Tegen Paderborn leidde dat ertoe dat Gorter negentig minuten onder de lat stond. De 21-jarige keeper kreeg weinig te doen, maar wist zich aan de bal wel te onderscheiden. Paderborn zette de Ajax-defensie namelijk telkens hoog onder druk en op deze momenten viel op dat Gorter zich hier niet door van de wijs laat brengen. De doelman is een waar rustpunt aan de bal en zoekt zorgvuldig naar de juiste afspeelmogelijkheid. Regelmatig slaat Gorter daarbij de dichtstbijzijnde en gemakkelijke optie over, waardoor de Ajax-opbouw in een stroomversnelling komt. Dankzij zijn zuivere traptechniek weet Gorter de bal vaak neer te leggen waar hij wil, iets wat hij in aanloop naar de 2-0 etaleerde met een heerlijke lange pass op Tadić. Ten Hag zal het vanaf de zijkant goedkeurend hebben toegezien.

Sébastien Haller

Voor Sébastien Haller is de huidige seizoensvoorbereiding de eerste die hij als Ajax-speler meemaakt. Na zijn komst naar Ajax, halverwege het vorige seizoen van West Ham United, wist Haller met dertien doelpunten en zeven assists in 23 duels een prima rendement te noteren, maar toch slaagde de spits er nog niet in om iedereen voor zich te winnen en een onomstreden indruk te maken. Dat zat ‘m voornamelijk in de soms matige meevoetballende inbreng van Haller, iets wat natuurlijk ook te maken kan hebben met de afstemming van zijn nieuwe ploeggenoten in de Ajax-speelwijze.

Het is daarom interessant om te zien hoe Haller zich deze voorbereiding gaat ontwikkelen in de punt van de aanval. Na de eerder beschreven piekfijne assists van Tadić zorgde de Frans-Ivoriaanse spits tegen Paderborn middels een fraaie, koelbloedige voetbeweging voor de 1-0, maar behoudens deze treffer maakte Haller nog geen onuitwisbare indruk. De spits oogde nog altijd zoekende en was met enkele verkeerde aannames nog niet het aanspeelpunt dat Ajax graag in de punt van de aanval ziet. Hopelijk groeit Haller, naarmate hij deze voorbereiding fitter wordt en er meer ploeggenoten terugkeren, beter in zijn rol.

Kenneth Taylor

In de voorbereiding op het vorige seizoen was Kenneth Taylor één van de revelaties. De jonge middenvelder speelde goed in de oefenduels en laat zich ook op de trainingen van Ajax gelden. Als een felle controlerende middenvelder met een goed spelinzicht, functionele techniek en een mooie trap leek Taylor een jaar geleden aan de vooravond van zijn definitieve doorbraak in de Ajax-hoofdmacht te staan.

Na slechts drie invalbeurten in het afgelopen seizoen valt gemakkelijk te concluderen dat de doorbraak van Taylor nog niet heeft plaatsgevonden. De inmiddels negentienjarige middenvelder speelde wisselvallig in Jong Ajax en wist Ten Hag daarmee onvoldoende te overtuigen hem meer speeltijd te geven. Ook tegen Paderborn zal Taylor Ten Hag niet overtuigd hebben. De middenvelder, die als meest controlerende speler speelde op het middenveld met Victor Jensen en Kudus, toonde weinig initiatief en creativiteit in de opbouw van achteruit. Iets hoger op het veld was Taylor bovendien slordig in zijn passing en lag zijn handelingssnelheid dikwijls iets te laag.

Het is echter te makkelijk om veel conclusies aan het povere optreden van Taylor tegen Paderborn te verbinden, zeker omdat de invulling van het middenveld met Jensen en Kudus simpelweg niet goed liep. Vanaf de kant was Ten Hag veel bezig met de positionering van Jensen, die zich te vaak in de as van het veld aanbood waardoor er daar voor Ajax minder ruimte was om te combineren en daarnaast veel balverlies leed. En ook bij Kudus lukte er weinig. In de wetenschap dat er met internationals Ryan Gravenberch, Davy Klaassen en Edson Álvarez later deze voorbereiding nog drie grote concurrenten terugkeren, zullen Taylor, Jensen en in mindere mate Kudus zich moeten realiseren dat er spoedig uit een ander vaatje getapt moet gaan worden om hun kansen op speeltijd in Ajax 1 levend te houden.

Christian Rasmussen

Na de rust zorgde het Deense talent Christian Rasmussen tegen Paderborn vanaf de linkerflank met enkele hoogstandjes voor opwinding. Rasmussen maakte een frisse en fitte indruk en bezorgde zijn directe tegenstander een lastige tweede helft. Met zijn snelheid en techniek ging er veel dreiging van hem uit, maar in de eindfase zag Rasmussen zijn acties telkens niet door worden bekroond met een doelpunt of assist. Wat verder opviel aan de Deens jeugdinternational, was zijn fysiek flink toegenomen postuur. De linkspoot oogde aanzienlijk breder en sterker dan voor de zomerstop, iets wat hem zeker in de spitspositie - nog altijd zijn favoriete plek - ten goede kan gaan komen.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties