Preseason: Wisselvallige Haller en Kudus tonen flitsen van hun kunnen

door Thijs Zwagerman 156

Bron Ajax Showtime

Preseason: Wisselvallige Haller en Kudus tonen flitsen van hun kunnen

door Thijs Zwagerman 156

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de serie Preseason (PS) observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2021/2022. In deel 2 aandacht voor de oefenwedstrijd tegen RSC Anderlecht, die door doelpunten van Sébastien Haller werd gewonnen.

Na het trainingskamp in De Lutte hervatte Ajax deze week in Amsterdam de seizoensvoorbereiding. Vrijdag werd er naar Brussel afgereisd voor het oefenduel met RSC Anderlecht. Tijdens de solide en verdiende 0-2 overwinning op de ploeg van trainer Vincent Kompany vielen er vier Ajacieden extra op.

Sébastien Haller

Met twee doelpunten was Sébastien Haller op de zomeravond in Brussel zonder meer de man van de wedstrijd. De Ajacied sloeg in de zevende en 55ste minuut toe op de wijze zoals je dat van een spits verlangt. Met een rake kopbal op goed aangeven van Dusan Tadić opende Haller de score, waarna hij na de rust de eindstand op 0-2 bepaalde met een droge knal in de rechteronderhoek. Na zijn doelpunt in het vorige oefenduel met SC Paderborn 07, eveneens een typische spitsengoal, begint Haller nu serieus op schot te raken deze voorbereiding.

In Haller’s eerste maanden als Ajacied was zijn rendement echter niet het probleem. De criticasters vielen juist voornamelijk over de soms beperkte meevoetballende inbreng van de aanvalsleider. Deze voorbereiding wordt duidelijk dat Haller en de technische staf van Ajax hiermee aan het werk zijn. Tegen Anderlecht toonde de spits zich al meer dan tegen Paderborn een goed aanspeelpunt, voornamelijk door de lucht. Over de grond schoot de bal nog weleens van de voet van Haller af en was hij dus nog niet altijd even balvast, terwijl ook zijn handelingssnelheid soms nog iets te laag lag. Dit zijn echter ook zaken die beter zullen worden naarmate Haller deze voorbereiding meer ritme opdoet. Het wordt interessant om te zien hoe de spits zich straks presenteert als de Oranje-internationals, waaronder creatieve, aanvallende spelers die Haller van input kunnen voorzien, vanaf volgende week weer van de partij zijn.

Mohammed Kudus

Het was vrijdag op de dag af een jaar geleden dat Mohammed Kudus zijn handtekening zette onder een Ajax-contract tot medio 2025. De Ghanees kende een vliegende start in Amsterdam en viel in de voorbereiding op het vorige seizoen direct op door de uiterst zelfverzekerde wijze waarop Kudus zich vanaf het eerste moment presenteerde. De middenvelder toonde veel flair en dribbelde en passte erop los, bijna altijd zonder balverlies te lijden. Die extreem overtuigende manier van voetballen hebben we na zijn zware meniscusblessure echter nog niet teruggezien bij Kudus.

Weliswaar toont de linkspoot sinds zijn terugkeer - en ook deze voorbereiding - met regelmaat flitsen van de Kudus die we in de eerste weken van het vorige seizoen te zien kregen, maar een écht onuitwisbare indruk weet de nog altijd pas twintigjarige Ajacied niet te maken. Kudus wisselt schitterende technische hoogstandjes deze voorbereiding nog te vaak af met gemakkelijk en onnodig balverlies. Een knappe individuele actie wordt nog te vaak gevolgd door een verkeerde vervolgkeuze in zijn passing. Deze wisselvalligheid zal Kudus snel van zich af moeten gooien, zeker nu maandag in de personen van Ryan Gravenberch, Davy Klaassen en eventueel zelfs Daley Blind meerdere grote concurrenten voor een plek op het Ajax-middenveld terugkeren.

Remko Pasveer

Waar concurrent Jay Gorter zich vorige week tegen Paderborn op positieve wijze liet gelden, maakte Remko Pasveer vrijdagavond tegen Anderlecht eveneens een goede indruk. De transfervrij van Vitesse overgekomen goalie werd door de Belgische opponent niet serieus op de proef gesteld, maar deed wel van zich spreken met de bal aan zijn voet.

Pasveer toonde zich rustig onder druk en aarzelde niet om middenvelders op riskante, gedurfde wijze in te spelen. Al deze passes kwamen aan en daarmee stond Pasveer aan de basis van meerdere goede Ajax-aanvallen. Daarnaast etaleerde de ervaren keeper ook zijn traptechniek met enkele zuivere lange ballen op Haller en enkele goede dieptepasses achter de laatste linie van Anderlecht. Pasveer kan, zonder dat hij veel in actie hoefde te komen, terugkijken op een goede wedstrijd.

Lisandro Magallán

Eén van de opvallendste verschijningen deze voorbereiding is miljoenenaankoop Lisandro Magallán. In 2019 overgekomen van Boca Juniors, maar na uitleenperiodes aan het Spaanse Deportivo Aláves en het Italiaanse FC Crotone ogenschijnlijk uit de gratie geraakt bij Ajax. Toch komt de 27-jarige Magallán tot dusver veelvuldig in actie gedurende de voorbereiding.

Dat heeft als voornaamste reden dat de spoeling in het hart van de defensie momenteel dun is. Perr Schuurs is een volwaardig Ajax 1-speler, maar verder heeft Magallán tot nog toe slechts concurrentie van centrumverdedigers uit Jong Ajax. Toch valt niet uit te sluiten dat Ajax-trainer Erik ten Hag een plannetje met Magallán heeft. Het is niet ondenkbaar dat Ten Hag de Argentijn eventueel ziet als stand-in voor Lisandro Martínez en Daley Blind, als linker centrumverdediger. Magallán maakt, in tegenstelling tot zijn eerdere Ajax-periodes, namelijk een degelijke indruk deze voorbereiding en Ten Hag is zichtbaar veel met hem bezig.

Met daadkrachtige, verdedigende ingrepen verovert Magallán regelmatig de bal en ook aan de bal doet de verdediger vervolgens geen gekke dingen. Wel heeft Magallán moeite met doordekken en verliest hij soms uit zijn oog wat er om hem heen gebeurt. Om die reden ligt het nog altijd meer voor de hand dat Ajax de peperdure Magallán deze zomer van de hand doet, maar als de Amsterdammers hier niet in slagen zou vakman Ten Hag het zomaar tot één van zijn projecten kunnen maken om Magallán met gerichte coaching tot een voor Ajax nuttige verdediger te ontwikkelen. Dat de Argentijn tot dusver minuten maakt op een plek die anders door een talent uit de eigen jeugdopleiding gemaakt zouden kunnen worden, is hiervan wellicht een voorbode.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)


Lees meer Preseason:

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties