Mislintat ging niet in gesprek met KPMG; Duitser beantwoordde wel lijst met ruim honderd vragen

door Bart Veenstra 136

Bron Ajax Showtime

Mislintat ging niet in gesprek met KPMG; Duitser beantwoordde wel lijst met ruim honderd vragen

door Bart Veenstra 136

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax-commissaris Leo van Wijk heeft tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) uitgelegd waarom het KPMG-onderzoek naar Sven Mislintat zo lang duurde. Het onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling door de voormalig directeur voetbalzaken van Ajax begon in oktober, terwijl de resultaten pas begin april naar buiten kwamen.

Van Wijk legt uit dat Ajax - op aanraden van de juristen van NautaDutilh - aan het 'hoog aangeschreven' KPMG heeft gevraagd het onderzoek naar Mislintat te doen. De commissaris gaf aan dat het verleden van Annette Mosman bij KPMG er niets mee te maken heeft. 'Daar word ik een beetje moe van', zegt Van Wijk, die vertelt dat KPMG zelf bepaalde met welke personen het sprak gedurende het onderzoek. Omdat het geen strafrechtelijk onderzoek betrof, was niemand verplicht om mee te werken aan het onderzoek.

Zodoende was men bij KPMG afhankelijk weke informatie openbaar toegankelijk was en welke personen bereid waren om mee te werken aan het onderzoek. Van Wijk geeft aan dat Ajax alle informatie beschikbaar had gemaakt. De commissaris is het eens met de opvatting dat het onderzoek lang heeft geduurd. 'Maar als je kijkt naar de voorwaarden, dan is het niet makkelijk om het snel te doen.'

Van Wijk vertelt dat er wekenlang met de advocaat van Mislintat is gesproken om de Duitser aan tafel te krijgen. 'Mislintat verklaarde dat hij ertoe bereid was, maar in de praktijk zette hij er constant zijn advocaten tussen met allerlei voorwaarden', zegt Van Wijk, die vertelt dat Mislintat uiteindelijk toch niet bereid was om in gesprek te gaan.

'Mislintat beantwoorde lijst met honderd vragen'

Wel heeft MIslintat een lijst met meer dan honderd vragen beantwoord. Dit gebeurde pas eind januari en voordat alle antwoorden van Mislintat waren verwerkt, was men in het onderzoek alweer een maand verder. Vervolgens moesten alle betrokken partijen nog de kans krijgen op wederhoor. Zodoende was het rapport pas eind maart klaar. 'Ik heb toen de conclusies op papier gezet. Elke letter en komma ligt onder een vergrootglas. Het was een document met meer dan honderd pagina's en heel erg goed leesbaar was dat niet. Ik heb daar een samenvatting van gemaakt.'

Veel aandeelhouders willen weten waarom niet het volledige rapport naar buiten is gekomen. Duidelijk is dat er veel bedrijfsgevoelige en privacygevoelige informatie in het rapport staat en het zou klaarblijkelijk niet bepaald in het voordeel van Ajax zijn om daar naar buiten te brengen. 'In Rotterdam en Eindhoven zouden ze gaan juichen als we het wel naar buiten brengen', spreekt Van Wijk duidelijke taal.

De uiteindelijke conclusie van het onderzoek is helder: er zijn geen sterke aanwijzingen voor belangenverstrengeling door Mislintat, laat staan bewijs. Van Wijk vertelt dat KPMG 'elke steen' in het onderzoek heeft omgedraaid, terwijl onderzoeksjournalisten - met wie Van Wijk gesproken heeft - ook geen 'malversaties' konden ontdekken. 'Verder onderzoek doen heeft geen zin, wij sluiten dit boek', aldus Van Wijk, die uitlegt dat hij niet zelf conclusies kan trekken. 'Of dingen onder het tapijt schuiven. Ik zou niet weten waarom. Die beschuldigingen werp ik ver van mij af.'

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.