Ajax deelt uitkomsten KPMG-rapport Mislintat: geen aanwijzingen voor belangenverstrengeling

door Jesse ter Haar 832

Bron Ajax.nl

Ajax deelt uitkomsten KPMG-rapport Mislintat: geen aanwijzingen voor belangenverstrengeling

door Jesse ter Haar 832

Bron Ajax.nl

Laatst geüpdatet

Ajax heeft maandag de uitkomsten van het - zoals Michael van Praag recent aangaf - afgeronde onderzoek dat KPMG naar het beleid dat Sven Mislintat in Amsterdam voerde gedeeld. De voormalig directeur voetbalzaken van de club heeft zich niet aanwijsbaar schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling en hij kan dan ook niet aansprakelijk worden gesteld, zo valt te lezen op Ajax.nl.

In eerste instantie werd vooral de transfer van Borna Sosa van VfB Stuttgart naar Ajax nadrukkelijk onderzocht. Zowel Mislintat als AKA Global, het zaakwaarnemerskantoor dat de belangen van de back behartigt, hadden destijds aandelen in het bedrijf Matchmetrics GmbH. De bestuurder had zijn aandeelhouderschap bij zijn indiensttreding bij Ajax gemeld. Hoewel dat van AKA Global niet bekend was, werd dat in die tijd ook niet als 'relevant' beschouwd.

Wel is de conclusie dat het Mislintat had gesierd wanneer hij dit intern zou hebben gemeld ten tijde van de transfer van Sosa. 'Volgens het juridische advies van NautaDutilh was Mislintat als titulair directeur daartoe niet uitdrukkelijk gehouden, maar had dat van hem als goede werknemer wel mogen worden verwacht', valt verder te lezen. Verder werd Sosa's wijziging van zaakwaarnemer op het laatste moment onderzocht, maar ook daarbij werden 'geen onregelmatigheden' vastgesteld.

Daarbij bleef het niet, want om het verhaal compleet te maken, werden ook de overige transfers onder Mislintat onderzocht. Ook daarbij is echter geen bewijs gevonden van belangenverstrengeling van Mislintat met het genoemde AKA Global. 'Ook ten aanzien van andere partijen is belangenverstrengeling op basis van beschikbare informatie niet vastgesteld.' Wel zijn er volgens het rapport 'vraagtekens te plaatsen' bij het feit dat hij bij meerdere transfers de door een tussenpersoon genoemde vraagprijs accepteerde zonder namens Ajax in onderhandeling te gaan met de desbetreffende club. Toch bevat het onderzoeksrapport volgens NautaDutilh geen bewijs voor 'malversaties', ook wel fraude.

Mislintat handelde in strijd met arbeidsovereenkomst

Al met al zorgt het ervoor dat er geen aansprakelijkheid geldt voor de Duitse directeur. 'Wel bevat het Onderzoeksrapport volgens NautaDutilh aanwijzingen dat Mislintat tijdens de Transferperiode in strijd met zijn arbeidsovereenkomst met Ajax heeft gehandeld.' Dit deed hij door onvoldoende zorg te dragen voor vastlegging van overleggen met spelers, agenten en clubs over contractuele zaken én door de vastgelegde geheimhoudingsplicht te schenden.

Verder werd ook de 'interne governance' van Ajax onder de loep genomen. Volgens het onderzoek is de besluitvorming bij een transfer niet voldoende vastgelegd. 'Zo is bijvoorbeeld onvoldoende expliciet welke informatie tijdens het transferproces moet worden vastgelegd. Vanwege de hierboven beschreven voetbaltechnische situatie in de Transferperiode is het opstellen van het transferplan en de uitvoering ervan in sterke mate beïnvloed door Mislintat. Terwijl bij de aanstelling van Mislintat al wel het risico van solistisch optreden is gesignaleerd, zijn vooral na het vertrek van de CEO (Edwin van der Sar, red.) onvoldoende maatregelen getroffen om dat risico in te perken.'

Conclusies RvC Ajax

Inmiddels heeft de Raad van Commissarissen van Ajax zijn conclusies getrokken over het onderzoek en het rapport. Zo is er een protocol belangenverstrengeling opgesteld en is er binnen de RvC een integriteitscommissie ingesteld. Het vorderen van boetes wegens 'mogelijke schending van de arbeidsovereenkomst' gaat niet plaatsvinden. Verder stelt men vast dat de afstemming met de scoutingsafdeling, hoofdtrainer en voetbalcommissaris onvoldoende was en dus de nodige checks en balances op voetbaltechnisch hebben ontbroken. 'Het streven is om dit aspect in de samenstelling van de RvC beter te waarborgen.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.