Ajax O18 doet goede zaken en wint eenvoudig van leeftijdsgenoten FC Utrecht

door Jesse ter Haar 47

Ajax O18 heeft maandagavond een ruime overwinning weten te boeken op bezoek bij FC Utrecht. De Amsterdammers begonnen de wedstrijd, waarin Emre Ünüvar zijn debuut maakte voor de leeftijdsgroep, voortvarend en trokken die lijn door. Uiteindelijk was het verschil voor rust al gemaakt en kwam FC Utrecht in de blessuretijd van de tweede helft pas tot een eretreffer: 1-4.

Al binnen zes minuten was het raak voor de Amsterdamse talenten. Lucas Jetten gaf de bal vanaf de achterlijn laag voor, waarna Jan Faberski controleerde en de bal klaarlegde voor Avery Appiah. De middenvelder twijfelde niet en schoot de bal bekeken binnen. Nog eens zes minuten later stichtte ook FC Utrecht voor het eerst gevaar. De tegenstander kwam er snel uit na balverlies van Ajax en dat leverde een schietkans vanaf de rand van het strafschopgebied op. Appiah herstelde een foutje echter goed en gooide zich in de baan van het schot.

Hierna was het weer aan Ajax. Na een vlotlopende aanval wist Faberski teamgenoot Skye Vink te bereiken bij de tweede paal, maar de spits kreeg de bal niet richting het doel. Drie minuten later was het alsnog raak, maar dan via Don-Angelo Konadu. Tijn Peters liet de bal slim lopen, waardoor de aanvaller de bal onder de doelman langs in het doel kon werken.

Na een halfuur was het opnieuw Ajax O18 dat tot scoren kwam. De Amsterdammers zaten er in die fase bovenop bij FC Utrecht, waardoor Vink en Peters in de aanval konden. Eerstgenoemde speelde zijn medespeler hard aan tussen twee verdedigers, waarna Peters de rust wist te bewaren en met de binnenkant van zijn voet wist te scoren. Vlak voor rust werd FC Utrecht nog tweemaal gevaarlijk, maar Precious Ugwu en keeper Paul Reverson waren een sta-in-de-weg.

In het eerste kwartier van de tweede helft had FC Utrecht voornamelijk de bal op de helft van Ajax. De talenten uit Amsterdam gaven echter niets weg. Twintig minuten voor tijd kroop Ajax weer uit zijn schulp. Eerst schoot Konadu nog op de keeper van FC Utrecht, maar Kayden Wolff scoorde enkele minuten later wel. De keeper van de Utrechters speelde de bal slecht in op een verdediger, waarna Vink kon oppikken en Wolff in staat stelde om te scoren: 0-4.

Tien minuten voor tijd kreeg Ajax O18 een grote kans om nog verder uit te lopen. Wolff kon na een fout van een tegenstander alleen op de doelman van FC Utrecht af, maar schoot op de voeten van diezelfde goalie. Vlak voor tijd beet de thuisploeg nog even van zich af. Een minuut voor tijd kwamen de Amsterdammers nog goed weg, maar in de tweede minuut van de blessuretijd werd de bal op prachtige wijze in de verre hoek van het doel gekruld. Daarmee werd de eindstand bepaald op 1-4.

UEFA Youth League

Met de overwinning doet Ajax O18 goede zaken in de voorjaarscompetitie. De Amsterdammers stonden vooraf al bovenaan, maar dat was slechts op doelsaldo. Nummer twee Feyenoord staat nu drie punten achter, maar heeft nog een wedstrijd meer te spelen. Het doelsaldo van Ajax (+21) is aanmerkelijk hoger dan dat van Feyenoord (+8). Met het oog op de Youth League zijn de laatste competitiewedstrijden erg belangrijk voor Ajax O18. De O18 van Ajax kan zich op twee manieren plaatsen voor het toernooi. Dit kan als de hoofdmacht van Ajax Champions League voetbal afdwingt of door zelf kampioen te worden.

De hoofmacht van de Amsterdammers gaat geen Champions League voetbal afdwingen dit seizoen en dus moet de Ajax O18 zelf voorjaarskampioen worden. Mocht dat lukken, moet Ajax O18 een finale spelen tegen de kampioen van de najaarscompetitie, AZ O18. De winnaar van dat duel kroont zich tot landskampioen en plaatst zich voor het domestic path van de Youth League.

18.30 uur | FC Utrecht O18 - Ajax O18 (1-4)