Week van de waarheid breekt aan voor Ajax O18: wat is de stand van zaken?

door Wessel Kroon 20

Bron Ajax Showtime

Week van de waarheid breekt aan voor Ajax O18: wat is de stand van zaken?

door Wessel Kroon 20

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Het is een belangrijke week voor Ajax O18. De ploeg van trainer Frank Peereboom nadert het einde van het seizoen en is - met nog drie wedstrijden te gaan - de koploper van de voorjaarscompetitie. De concurrentie zit de Amsterdammers echter op de hielen. Hoe ziet de komende periode eruit voor Ajax O18 en wat is het belang van het kampioenschap?

Ajax is uitstekend in vorm en won de laatste drie wedstrijden van respectievelijk FC Groningen, PSV en Vitesse. Zodoende bezetten de Amsterdammers momenteel de eerste plek. De grootste concurrent voor het voorjaarskampioenschap is Feyenoord. De Rotterdammers staan gelijk in punten met de Amsterdammers, maar beschikken over een minder doelsaldo: +18 tegenover +8 in het voordeel van Ajax. Daarnaast is ook FC Utrecht - de huidige nummer drie - nog volop in de race voor het voorjaarskampioenschap.

# Team: Wedstrijden gespeeld: Punten: Doelsaldo:
1. Ajax O18 11 25 +18
2. Feyenoord O18 11 25 +8
3. FC Utrecht O18 12 22 +12
4. AZ O18 12 21 +13
5. PSV O18 12 21 +6
6. Vitesse O18 12 13 -6
7. Willem II O18 13 6 -31
8. FC Groningen O18 13 4 -20

De taak voor Ajax is dus simpel: drie keer winnen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, gezien het programma van de Amsterdammers. De koploper neemt het dinsdagavond 23 april namelijk in Utrecht op tegen de plaatselijke FC. Vrijdag 26 april wacht een ontmoeting met concurrent Feyenoord op Varkenoord. Vervolgens sluit Ajax O18 de voorjaarscompetitie af met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht op 4 mei. Ajax speelt dus nog twee keer tegen de nummer drie en een keer tegen de nummer twee.

Programma Ajax O18:

23-04: FC Utrecht O18 - Ajax O18

26-04: Feyenoord O18 - Ajax O18
04-05: Ajax O18 - FC Utrecht O18

Programma Feyenoord O18:

26-04: Feyenoord O18 - Ajax O18

30-04: Vitesse O18 - Feyenoord O18
04-05: Feyenoord O18 - AZ O18

Programma FC Utrecht O18:

23-04: FC Utrecht O18 - Ajax O18

04-05: Ajax O18 - FC Utrecht O18

De laatste twee wedstrijden van FC Utrecht zijn dus allebei tegen Ajax. Feyenoord speelt - naast de wedstrijd tegen Ajax - nog tegen Vitesse en AZ. In de najaarscompetitie speelde Ajax al twee keer tegen FC Utrecht. Deze ontmoetingen resulteerden één keer in een gelijkspel en één keer in een overwinning voor de Amsterdammers. Ajax en Feyenoord kwamen elkaar al drie keer tegen dit seizoen. Alle ontmoetingen eindigden in het voordeel van Ajax. Eerder deze voorjaarscompetitie eindigde de mini-Klassieker in een 3-0 overwinning voor de huidige koploper. In theorie kunnen AZ en PSV ook nog voorjaarskampioen worden, maar zij spelen nog een wedstrijd tegen elkaar. Het zal voor die ploegen dus wel erg lastig worden om de achterstand op Ajax en Feyenoord nog goed te maken.

Oog op Youth League

Wat maakt het voorjaarskampioenschap nu zo belangrijk voor Ajax O18? Uiteraard hoopt de ploeg volgend seizoen deel te nemen aan de Youth League. Het huidige seizoen is het eerste seizoen sinds de oprichting van het toernooi waarin Ajax niet deelneemt. De Amsterdammers kunnen zich normaal gesproken op twee manieren plaatsen voor de Youth League: Champions League-deelname van het eerste elftal of zelf kampioen worden. Aangezien het eerste elftal van Ajax geen Champions League-voetbal gaat halen voor het seizoen 2024/25, moet Ajax O18 dus zelf kampioen worden.

Dit is niet zo makkelijk als het klinkt. Een seizoen bestaat uit twee competities: een najaars- en voorjaarscompetitie. Aan het einde van het seizoen spelen de kampioenen van beide competities in een finale tegen elkaar. De winnaar van die finale kroont zich tot landskampioen. AZ O18 werd kampioen in de najaarscompetitie. Indien Ajax voorjaarskampioen wordt, moet de ploeg het dus opnemen tegen de Alkmaarders. Deze finale wordt overigens op het terrein van de najaarskampioen gespeeld en zal dus plaatsvinden op het complex van AZ. De winnaar van die wedstrijd plaatst zich voor het domestic path van de Youth League.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.