Ajax O17 wint doelpuntrijk, O19 speelt gelijk

door Bart Veenstra 54

Dit is het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 5 oktober. Om 11.00 uur speelt Ajax O16 thuis tegen FC Volendam, terwijl Ajax O17 het in eigen huis opneemt tegen FC Utrecht O17. In de middag gaan zowel Ajax O19 als Ajax O15 op bezoek bij de leeftijdsgenoten van FC Utrecht. Volg het hier en praat mee!

FT | Ajax O16 - FC Volendam O16 (3-4)

Ajax O16 heeft op eigen veld een zeker lijkende overwinning in de slotfase weggeven. Een kwartier voor tijd gingen de Amsterdammers aan de leiding met 3-1, maar na negentig minuten spelen stond er een 3-4 uitslag in het voordeel van de leeftijdsgenoten van FC Volendam op het scorebord.

Al vrij snel in de wedstrijd wist Ajax O16 op voorsprong te komen. Middels een lob wist Jaydon Banel zijn teamgenoot Gabriël Misehouy vrij voor de keeper te zetten en laatstgenoemde faalde niet. Nadat de wedstrijd een minuut of zeven stillag door een blessurebehandeling van de keeper van FC Volendam waren het de bezoekers die enkele prima kansen kregen. Ajax kwam twee keer goed weg - een kopbal ging rakelings naast en een bal werd van de lijn gehaald - en vlak erna kwam het op een 2-0 voorsprong. Na een combinatie van Chahine van Bohemen en Misehouy was het Loed Klaasen die scoorde.

Vlak na rust deed FC Volendam via Max Boateng wat terug, maar echt in de problemen kwam Ajax op dat moment niet. Sterker nog, via Chahine van Bohemen kwam het na een halfuur spelen in de tweede helft op een comfortabele 3-1 voorsprong. De overwinning leek een zekerheidje voor de Amsterdammers, maar in de slotfase ging het alsnog fout. Junior Driessen zorgde voor de aansluitingstreffer en vlak erna was het Lequincio Zeefuik (het broertje van oud-Ajacied Deyovaisio) die voor de gelijkmaker zorgde. Tot overmaat van ramp wisten de bezoekers uit Volendam in de blessuretijd van het duel ook nog de 3-4 te maken. Driessen werd de matchwinner.

Opstelling Ajax O16:

De Graaff; Camara (Banel 73'), Gooijer, Aertssen, Chahid (Van Bohemen 40'); Klaasen, Oughcha (Brussee 73'), Misehouy (Jansen 46'); Jermoumi, Banel (Bobson 56'), Kalokoh;

Wissels Ajax O16:

Setford, Van Bohemen, Brussee, Jansen, Bobson.

FT | Ajax O17 - FC Utrecht O17 (5-3)

Ajax O17 heeft op Sportpark de Toekomst met 5-3 weten te winnen van koploper FC Utrecht O17. De Amsterdammers kwamen tweemaal op een achterstand, maar mede dankzij uitblinker én debutant Amourricho van Axel Dongen werd er alsnog gewonnen.

Nadat de beginfase voor Ajax leek te zijn, was het toch FC Utrecht dat op voorsprong kwam. De bezoekers kwamen er razendsnel uit en via Stan Wassenaar kwam FC Utrecht op voorsprong. Ajax had moeite om door de stugge defensie van FC Utrecht te komen en probeerde dit vooral met lange ballen van achteruit. Met name Van Axel Dongen werd gezocht en de debutant was dan ook de gevaarlijkste man aan Ajax-zijde. Een corner van de linksbuiten werd vervolgens door Rio Hillen geweldig binnen geschoten. Toch kwam Ajax even later weer op achterstand toen de bezoekers er weer eens uit kwamen. Imanuel Bonsu werd vrijgelaten en zodoende werd het 1-2. Het duurde vervolgens niet lang voordat Ajax weer op gelijke hoogte kwam. Van Axel Dongen zag eerst een schot nog uit de kruising getikt worden, maar even later kon hij - na een goede actie van Raphaël Sarfo - wel voor de 2-2 zorgen.

Na rust was het opnieuw Van Axel Dongen die scoorde. Een lange bal van Kian Fitz-Jim bereikte de buitenspeler, die de bal in één keer prachtig meenam. Vervolgens haalde hij uit en bracht hij Ajax op een 3-2 voorsprong. Hierna volgden enkele kansen voor Ajax om de score verder uit te breiden, terwijl het zelf amper in de problemen kwam. Zo waren Sarfo, Van Axel Dongen, Ar'jany Martha en Gibson Yah dichtbij een vierde Ajax-treffer. Die kwam er uiteindelijk alsnog. Na een knappe rush van Christian Rasmussen was het Martha die vanaf rechts naar binnen kon komen en uithaalde. FC Utrecht deed vlak voor tijd via Mohamed Akharaz - hij schoot van zo'n veertig meter op doel - wat terug, maar Ajax kon snel de marge weer naar twee brengen. Rasmussen veroverde bal en stelde vervolgens Jay Enem in staat om Ajax op een verdiende 5-3 voorsprong te zetten.

Van den Heuvel; Dakriet, Dirksen, Hillen, Aning (Baas 46'); Fitz-Jim, Campagne (Yah 55'), Martha; Sarfo (Karahasanovic 71'), Braspenning (Rasmussen 55'), Van Axel Dongen (Enem 71');

Dijkstra, Baas, Yah, Karahasanovic, Rasmussen, Enem.

FT | FC Utrecht O19 - Ajax O19 (1-1)

Ajax Onder-19 heeft zaterdag niet weten te winnen van FC Utrecht Onder-19. Op het jeugdcomplex van de Domstedelingen kwam de thuisploeg al na twee minuten op voorsprong. Lang leek de ploeg van John Heitinga tegen een nederlaag aan te lopen, maar niets was minder waar. Donny Warmerdam, ingevallen, scoorde in extremis en bepaalde zo de eindstand op 1-1.

Opstelling Ajax O19:

Nog niet bekend.

Wissels Ajax O19:

1-0 Yassine Tekfaoui (2')
1-1 Donny Warmerdam (90')

Overig duel:

14.30 uur | FC Utrecht O15 - Ajax O15 (1-2)

Ajax Onder-15 heeft in tegenstelling tot Ajax Onder-19 zaterdag wel van FC Utrecht gewonnen. In de Domstad werd het 1-2. Ajax kwam al na zes minuten op voorsprong (doelpuntenmaker volgt), maar in de tweede helft maakte FC Utrecht gelijk. Ajax had het lastig, maar werd geholpen door een rode kaart aan Utrechtse zijde. In de absolute slotfase was het Noah Gesser die Ajax Onder-17 de overwinning bezorgde: 1-2.