Ajax geeft voorsprong weg en deelt punten met PSV

door Jesse ter Haar 861

Ajax heeft zondagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld op bezoek bij PSV. De Amsterdammers kregen de beste kansen én kwamen op voorsprong via Quincy Promes, maar Donyell Malen bracht de thuisploeg na bijna tachtig minuten spelen langszij.

Ajax was de ploeg met het meeste balbezit in de openingsfase. De Amsterdammers waren geduldig in balbezit en gunden PSV geen moment de bal. Kansen ontstonden er echter nog niet. Mohamed Ihattaren en Hakim Ziyech probeerden het in de openingsfase beiden van afstand, maar hun pogingen konden André Onana en Jeroen Zoet niet in de problemen brengen. PSV kwam na een minuut of vijf spelen wel wat beter in de wedstrijd, maar gevaarlijk werden beide ploegen niet.

Na een minuut of twintig spelen haalde Lisandro Martínez plots uit van afstand, waarna zijn schot een listige stuit kreeg voordat Zoet hem te verwerken kreeg. De doelman tikte de bal – die al naast gegaan leek te zijn – echter naast. Zowel Ajax als PSV deelden in het vervolg enkele speldenprikjes uit, maar de eerste échte kans kwam op naam van Nicolás Tagliafico. Na een klein halfuur kon de Argentijn van dichtbij op doel schieten, maar Zoet kwam uit en wist te keren. Aan de andere kant waagde Malen het met een omhaal, maar dat was meer spectaculair dan nuttig.

Na veertig minuten spelen móést Promes scoren namens Ajax. Hij zette de aanval zelf op, speelde Dusan Tadić aan en kreeg de bal voor het doel terug van de Serviër. De aanvaller kon vrijstaand binnenschuiven, maar schoof slordig naast. Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd vervolgens, kwam Ajax goed weg. PSV brak uit met haar vier aanvallers en bevond zich even in een vier-tegen-twee-situatie, maar dat speelden ze niet goed uit. Vlak voor rust werd Ajax nog eenmaal gevaarlijk, via Tadić op links. Hij stuitte vanuit een moeilijke hoek op de keeper en dus gingen de ploegen rusten met de brilstand.

De tweede helft begon spectaculair. PSV werd direct gevaarlijk, maar creëerde uit die situatie geen kans. Aan de andere kant blokkeerde Tadić een uittrap van Zoet, waarna de bal bij Ziyech terechtkwam. De Ajacied wist echter niet de juiste keuze te maken. Vrijwel meteen hierna kon de Marokkaans international uithalen met links vanaf de linkerflank, maar hij schoot voorlangs. Na een klein uur voetballen was PSV dicht bij een voorsprong. Ihattaren kreeg een vrije trap te nemen vanuit een kansrijke positie, deed dat goed, maar Onana redde knap.

Na dik een uur spelen kwam Ajax op voorsprong. Sergiño Dest speelde de bal vanaf de rechterflank strak naar het centrum richting Tadić, waarna de Serviër controleerde en door speelde op Promes. Hij dacht niet na en schoof de bal langs Zoet raak in het doel. Snel hierna stond het alweer bijna 1-1. Ihatteren speelde Tagliafico door de benen, waarna hij de bal voorgaf op Bruma. De Portugees echter, mikte vanuit een kansrijke positie naast.

In het vervolg van de wedstrijd ontstonden er maar weinig kansen. Het ging op en neer, maar dat zonder benoemingswaardige momenten, tot aan minuut 77. Invaller Cody Gakpo ontving de bal en zag Malen de diepte opzoeken. Met een steekpass bereikte hij zijn diepgaande collega, waarna Malen simpel raak kon schieten. Hierna ging PSV op zoek naar de 2-1 en kreeg Ajax duidelijk meer tegenstand. Tot groot gevaar van Eindhovense kant kwam het echter niet, terwijl Ajax zich ook niet meer voor Zoet meldde. Op die manier eindigde de topper in een 1-1 gelijkspel.

Opstelling PSV:

Zoet; Dumfries, Baumgartl, Viergever, Sadílek (Boscagli 76'); Rosario, Hendrix (Gakpo 76'); Bruma, Ihattaren, Bergwijn; Malen.

Wissels PSV:

Unnerstall, Ruiter, Lato, Schwaab, Gutiérrez, Afellay, Gakpo, Doan, Boscagli, Thomas, Teze.

Onana; Dest, Veltman, Blind, Tagliafico; Álvarez, Martínez; Ziyech, Promes, Neres (Van de Beek 69'); Tadić.

Varela, Scherpen, Schuurs, Van de Beek, Huntelaar, De Jong, Marin, Labyad.

0-1 Quincy Promes (63')
1-1 Donyell Malen (77')

- Donny van de Beek behoort na een hamstringblessure weer tot de wedstrijdselectie.
- Ook twijfelgevallen Lisandro Martínez en Hakim Ziyech zijn fit bevonden.
- Denk jij dat Nicolás Tagliafico scoort en Ajax wint bij PSV? Zet in en krijg 8 keer je inzet terug!