90 minuten lang: 'Song die vaak massaal gaat'

BvdPloeg, 23-02-2017 om 10:00, 232328 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

"Football is nothing without fans", is een populair gezegde onder trouwe supporters. Hoeveel skyboxen er ook uit de grond worden gestampt, op de tribune wordt een wedstrijd soms al voor een gedeelte gewonnen. In de rubriek “90 minuten lang” gaan we op zoek naar de kern van de supporterssongs die vandaag de dag worden gezongen in de Amsterdam ArenA. In deel 1, hoe kan het ook anders, "90 minuten lang"; de song waarmee menig stadion werd overstemd.

90 minuten lang zorgt er vandaag de dag voor dat zelfs de mensen met stropdas in spannende eindfases van wedstrijden weleens de moeite nemen om op te staan. Onder begeleiding van de drums knalt de melodie makkelijk door het stadion, maar weinig mensen zullen weten dat de song al minstens tien jaar bestaat bij Ajax-supporters. Het nummer was lang geen absolute stadionhit, maar werd al wel geregeld gezongen. Op het oude 410, op Noord, luidde de tekst destijds als volgt:

'Door passie worden wij gedreven,
niemand die ons stoppen kan,
we zingen, springen en we schreeuwen,
voor onze club uit Amsterdam.'

Het nummer brak toen nog niet echt door en werd in de ijskast gezet, jarenlang. In 2014 keerde het nummer plotseling terug. De tekst was inmiddels aangepast, waardoor ook de melodie iets veranderde. Het couplet van het nummer klonk nu zoals we dat nu nog kennen:

'90 minuten lang,
voor onze club uit Amsterdam,
gekkenhuis op de tribune,
niemand die ons stoppen kan.'   

De eerste keer dat 90 minuten lang echt indruk maakte, was bij NAC-uit, op 27 november 2014. Bij het eerste liep het in die eerste periode van het seizoen behoorlijk stroef en er was al van PSV en Groningen verloren. NAC bleek de ideale tegenstander om voor wat opluchting te zorgen. Ajax walste eroverheen en omdat zelfs de hopeloos spelende Kolbeinn Sigthórsson begon te scoren, werd het uiteindelijk 2-5. Onder de meegereisde supporters maakte de opluchting van een zege snel plaats voor blijdschap; het leidde tot een soort spontane afterparty in het vak. Waar de thuisblijvers bij FOX Sports naar Arnold Bruggink konden luisteren, zorgden de uitsupporters voor de (weder)geboorte van een stadionhit. Door het leeglopende Rat Verlegh galmde het minutenlang:


90 minuten lang in het uitvak van NAC Breda.


Een vaste bezoeker van uit- en thuiswedstrijden herinnert zich de wedstrijd tegen NAC Breda nog goed. 'Na wat warmdraaien werd het door het hele uitvak gezongen, in een vak waarover door velen werd en wordt geklaagd, maar die qua compactheid en akoestiek juist ideaal is voor het afstemmen, inzetten en vormgeven van songs. We waren bijna allemaal pas vlak voor het duel binnen door wat logistieke problemen en die energie werd op een goede manier benut. De song galmde tot ver na de wedstrijd snoeihard door een verder leeg stadion. Dat heeft sowieso iets magisch: lege stadions en een uitvak dat nog bommetje vol is. Het kan bijna niet anders dan dat 90 minuten lang nog dagen in de hoofdjes klonk. Aanstekelijker bestaan ze bijna niet. In tegenstelling tot wat andere nummers is dit nummer multifunctioneel. Het kan Ajax over een dood punt helpen tijdens een wedstrijd en het leent zich als heerlijk nummer tijdens een entrada of als feestnummer.'

90 minuten lang werd in zekere zin een opvolger van bijvoorbeeld een Dale; iets dat je niet zomaar inzet, maar juist op momenten dat je als (uit)vak je aanwezigheid duidelijk wil maken. Op 26 november 2015 kende het nummer zijn absolute hoogtepunt. Ajax lootte voor de tweede keer in korte tijd Celtic en tijdens de eerste editie van die tweeluik was het uitvak al in staat gebleken om Celtic Park te overstemmen. In 2015 maakten de Schotten kennis met 90 minuten lang. Tijdens de wedstrijd ging het nummer al oorverdovend hard, na de wedstrijd zorgde matchwinner Vaclav Cerny voor een nieuwe afterparty. Ruim een jaar na NAC-uit was het nummer inmiddels ook bij de spelers bekend. "Oh ja, die ken ik", horen we Cerny zeggen als hij als matchwinner van die wedstrijd (1-2 winst) mag inzetten:


Vaclav Cerny zet 90 minuten lang in voor het uitvak.


Teken van broederschap

Maar waarom werd het 90 minuten lang in de nieuwe vorm zo populair? Een belangrijke reden is de verbroedering onder de supporters die het teweeg bracht. Waar Vak 410 al die jaren stond voor het negentig minuten lang steunen van de ploeg, was dit een uitermate geschikt nummer om dat kracht bij te zetten. Bij een achterstand, bij een gelijkspel in minuut 85… 90 minuten lang werd een teken van verbroedering tussen supporters en spelers, maar ook tussen supporters onderling. Een heel vak dat de armen om elkaars schouders slaat en springend inzet, maakt indruk. Zo vreemd was het dus niet dat Cerny het nummer wel kende in 2015. 'Het is een song die vaak massaal gaat en dat is (lang) niet met alle songs zo', aldus een trouwe supporter.

Inmiddels is de song een ingeburgerd stadionnummer, dat indruk maakt in vrijwel alle (inter)nationale stadions waar Ajax speelt of waar de supporters komen. Bijvoorbeeld bij een entrada onder de tunnel bij de Amsterdam ArenA, tijdens weer een zege in Eindhoven tegen PSV of bij de laatste open training voor de Klassieker tegen Feyenoord. Kleine kinderen worden ermee opgevoed en vaders met kantoorbanen gooien voor dit nummer de schroom van zich af. 'Maar de eerste keer maakte hij het meeste indruk. Geen enkele keer werd het intenser dan in Breda. Al liep hij ook lekker bij wedstrijden in Heerenveen, Almelo, Tilburg, Alkmaar, Arnhem, Nijmegen en ó zo tergend hard in Eindhoven. En in Cupfinals is deze song ook ideaal. Laten we snel weer een keer de finale halen... De laatste keer was Ajax - Panathinaikos, sowieso één van meest culturele wedstrijden die er bestaan op papier, omdat we helaas niet tegen Boca Juniors spelen. Tegen Legia wordt het hopelijk ook lekker.'


90 minuten lang tijdens Ajax - Pana. Voorbeeld hoe het tegen Legia moet


Het nummer bleef niet alleen in Ajax-kringen populair. Het origineel komt uit Argentinië, waar supporters van Boca Juniors zingen dat Diego Maradona groter is dan Pele. Het Brasilero, Brasilero que amargado se te ve werd ook weleens door supporters van het Argentijnse elftal gezongen en toen het nummer bij Ajax doorbrak, duurde het niet lang toen de vrienden uit Israël bij Maccabi Tel Aviv een eigen tekst verzonnen. Na een bezoek aan 410 maakten zij hun eigen versie. De impact wordt tot slot mooi samengevat: 'De song is opzwepend, aanstekelijk, niet al te moeilijk qua (hoeveelheid) tekst en redelijk simpel op ritme te houden. Al is dat laatste wel een aandachtspunt in Nederland. Niet te snel zingen, rustig aan please, tijd genoeg, haha!'

Bas de Wit en Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg)

Nu 50 procent korting op de warming up shirts.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Vanavond tegen Legia waren ze zeker op wintersport. Misschien 9 minuten, maar meer zeker niet.
0 0
Van Reenen
Ik heb zojuist weer met veel bewondering gekeken en geluisterd naar onze supporters en ben nog steeds verbaasd over dat enorme uithoudingsvermogen.
Maar als David Neres erin komt, wordt de tekst als volgt uitgesproken:
Novemte minutos
parna nosso clubbie em Amsterdam
hospicio nas bancadas
niekiem podjes nos paraar

Dus dat wordt effe flink oefenen en anders maar op zondag. Ik mag er toch wel van uitgaan dat David(ster) Neres er enkele tientallen minuten inkomt, afgezien van de stand.
1 0
AbdelhakNouri22
Dít soort liederen maken AJAX de mooiste club op aarde. Fantastisch.
1 0
lf87
'Aanstekelijker bestaan ze bijna niet' Helemaal waar haha, vorig jaar na psv jongen die zingend het lokaal in kwam om zn vriend (psv fan) te kloten. Heb toen heel examen ermee in mn hoofd gezeten haha
0 0
Ajaxburg
Top lied! Misschien leuk om vanavond met zn allen Schone bedankt te zingen? Voor het bijtekenen en het signaal dat deze held hiemee afgeeft aan onze jonge ploeg
0 0
Jaylen
Ik zie vaak als ik om me heen kijk gasten die de hele wedstrijd hun bek houden, dan op hetceind het liedje inzetten, er massaal word meegedaan. Die gasten die dan trots zijn omdat ze iedereen mee krijgen. Wat een grap. Je zet een liedje in terwijl je bijna 90 minuten lang stil bent
0 0
Altijdbrutaalenarrogant
dus jij beweerd dat de fside 90 min lang stil is?
0 0
Jaylen
Nee dat beweer ik niet, sommige gasten wel
0 0
Bram410
90min lang is een geweldige song! In het filmpje van NAC is ook Dani aanwezig gelukkig is hij over anderhalve maand weer terug!!
0 0
Yo
Echt!? Ik hoorde in augustus dat hij 11 maanden een stadionverbod had dat zou dus tot juli zijn
0 0
Red Devil
Deze song slaat altijd aan in het stadion.
0 0
BobHaarms86
Heerlijke song inderdaad! En over dat laatste stukje tekst: Beschamend hoe hier in de stadions "You'll never walk alone" wordt gezongen. Zo snel, halve delen worden overgeslagen. Echt een verschrikking. Als je dan kijkt naar een wedstrijdje Liverpool (bijvoorbeeld) krijg je er kippenvel van, en dan wel op de goede manier.
1 0
Red Devil
Dat lied wordt in elk stadion verkracht door de supporters en ook die kakkerlak L.Towers verkracht het lied want zijn engels is zo slecht dat je er geen reet van verstaat wat hij zingt maar dat geldt voor veel Nederlandse zagers.

Vandaag dat www.omroepwest.nl maar een beetje volgen want ik ben wel benieuwd of er echt zoveel van die Polen daar naartoe gaan.
0 0
BobHaarms86
Lijkt nergens op inderdaad. En als het dan ook nog gebruikt wordt om bijv. een ziek persoon te ondersteunen is het nog schrijnender. Je zou er haast nog zieker van worden.
0 0
Ajax4proud
Erg goed nummer!

En Dale ook, al vind ik het origineel beter :).
0 0
NouridolbergNeres34
Altijd heerlijk dit '90 minuten lang voor onze club uit Amsterdam!! Genieten als het los barst , hoop vanavond weer.
0 0
P.Russo
Geweldig nummer! Weet me altijd kippenvel te bezorgen als het lekker massaal wordt gezongen of ik nou in het stadion zit of thuis op de bank
2 0
Bram410
We moeten op de F-SIDE een tribune creëren met zoveel mogelijk man die AJAX echt wilt steunen. Die gewoon alle wedstrijden bezoekt en die zich inzet op vocaal en visueel gebied en helpt met sfeeracties. Er is echt veel animo, heel veel mensen willen dit doen maar krijgen de kans niet omdat de wachtrij veelste lang is, ze versprijd door het stadion zitten, of helemaal geen seizoenskaart hebben. AJAX moet echt actie ondernemen voor deze supporters, ze moeten gewoon aan seizoenskaarthouders op de F-Side vragen: willen jullie meedoen met sfeer maken of willen jullie gewoon met wat vrienden staant de wedstrijd volgen? Dit is ook prima want iedereen beleeft de wedstrijd op een eigen manier maar verplaats deze mensen dan gewoon naar een ander vak! De F-Side is naar mijn mening de perfecte plek om een echt sfeer vak te creëren. Op dit moment is het een dooie boel waar misschien 750 man zingt maar de rest gewoon staat met een biertje of niet eens op komt dagen. De Europese wedstrijden zijn fantastisch en staan bijna altijd garant voor een top sfeer dat is dit seizoen wel bewezen met genoeg zang, pyro en vette doeken maar deze sfeer wordt gemaakt door veel jongens die geen seizoenskaart hebben voor de F-Side. Geef nou gewoon de jongens die echt willen de kans om weer de oude tavarelen van VAK410 in bijvoorbeeld de seizoen 12/13 en 13/14 terug te laten keren. En ik weet zeker dat een volle F-Side (5500 man) een deel van het stadion mee laat doen met sfeer maken! Seizoenskaart houders van F die niet mee willen doen moet je gewoon respecteren maar voor deze mensen moet je een ander (staan)vak creëeren. Gewoon een mail sturen naar alle seizoenskaarthouders van de F-Side en ze de keuze geven, of meedoen of naar een ander vak. En ik weet zeker dat er minimaal 4000 aanmeldingen zijn voor een echt sfeer vak, de ander 1500 kan je verkopen als losse kaarten voor clubkaarthouders. Er moet actie ondernomen worden, te beginnen met een gesprek met AJAX. Wij zijn AJAX laat zien dat we de grootse zijn!


13 0
Yo
Dit is echt het beste idee ooit gehoord. Maar zie Ajax dat niet heel snel doen
1 0
EenAjacied
Helemaal mee eens!
Kennen jullie dat? Dat je in een sfeerloos vak zit en elke keer als je mee wilt zingen dan kijkt iedereen je aan alsof je retarded bent. Kijk goed om je heen zie een paar groepjes mensen zie er met t zelfde probleem ongemakkelijk de wedstrijd zitten te kijkenxD
0 0
Bram410
Inderdaad herkenbaar maar zal niet snel veranderen als AJAX hier niks mee doet.
0 0
AbdelhakNouri22
Fantastisch plan, ik ben een van de seizoenkaarthouders die niets liever wil dan sfeer maken op de F-Side.
1 0
3*stars*3
Heb je Ajax al een mail gestuurd?
Ik ga niet vaak naar Arena maar als je een groep kan vormen en dit aankaart, kan Ajax er wel wat mee.

Ben met Jesseklaver hieronder wel eens over St Étienne, die waren kansloos tegen United maar hing daar echt een fantastische sfeer gister.
Is ook 1 van de grootste clubs van Frankrijk en tot nu toe, recordkampioen van Frankrijk.
1 -1
Bram410
Nee, ben 15 en heb geen eens een seizoenskaart. Ik woon in Alkmaar en ben niet de gelegenheid om om de week naar Amsterdam te gaan, voetbal zelf op zondag en heb er ook (nog) niet het geld voor. Ik ga nu misschien 10x per seizoen maar over een aantal jaar zou ik ook heel graag een siezoenskaart willen in het sfeer vak (F-Side) en als ik dan vind dat de bezitting dan nog niet goed is zal ik zeker het voortouw nemen en AJAX mailen en proberen te zorgen voor verandering.
2 -1
Altijdbrutaalenarrogant
blijven plussen man dan komt t goed
1 -1
chrisjuhhh
Zijn al zolang bezig om zo een gelbe wand te creëren op zuid zowel beneden en boven tegelijk , maar Ajax werkt hier voorlopig niet aan mee en de AFCA ook niet echt ( Daniel )
2 -1
Altijdbrutaalenarrogant
we moeten proberen zoals dortmund de gelbe wand dat het overloopt
2 0
ram
Ben ik de enige die niet bepaald het idee geeft dat een song, welke dan ook, massaal wordt gezongen? Vind het nooit indrukwekkend in de ArenA eigenlijk.
3 0
Myers
Deze wordt over het algemeen wel door een heel groot percentage mee gezongen.
0 0
chrisjuhhh
als je tv kijk hoor je de helft niet eens
0 0
chrisjuhhh
Waar zit jij dan in de Arena ?
0 0
MeerscheHeld
Leuke rubriek!! Vanavond hoor je ons vanuit 402 deze iig meezingen, en hopelijk doen er meer mee! NIEMAND DIE ONS STOPPEN KAN
3 0
Altijdbrutaalenarrogant
aan jou kunnen vele een voorbeeld nemen!
4 0
MeerscheHeld
Als iedereen dat nou ook nog even doet, hebben we een lekker sfeertje in de ArenA!
1 0
Altijdbrutaalenarrogant
ja maar sommigen vinden dat heel moeilijk meezingen... die gaan liever in de 80ste minuut weg
0 -1
MeerscheHeld
Die moeten maar wegblijven dan
1 -1
Altijdbrutaalenarrogant
kunnen we helaas niet verbieden ajax wilt het niet omdat ze geld hebben
0 0
Altijdbrutaalenarrogant
hele stadion ga gewoon meezingen de spelers geeft het ook een boost! weten jullie een video van 2012 ofso? daar werd 410 bedankt door de selectie en toegesproken door de boer omdat het onze 12de man is!
3 -1
AbdelhakNouri22
Inderdaad, de spelers hebben helemaal niets aan bioscooppubliek dat 90 minuten lang op een stoeltje zit en stil is.
0 0
Jwduijm
ook na de 4-0 nederlaag tegen vitesse in de beker in 2015 zei de boer dat de supporters als enige wat gepresteerd hadden die avond, was toen een mooie entrada en goede sfeer tot het einde ondanks die kutwedstrijd.
0 0
Bram410
Ja klopt tegen VVV was dat inderdaad, zoals het hoort!
0 0
Dennish
Persoonlijk vind het het 3e ster liedje (Dale)een van de vetste die ik in het stadion kon horen. Ook jammer dat we geen liedjes meer hebben van vroeger zoals "Daar hoorden we engelen zingen".
0 0
Amsteraaij
Heerlijk lied
0 0