Kansen missend Ajax komt goed weg en wint van Fortuna

door Gino Haverkamp 1779

Ondanks vele gemiste kansen heeft Ajax de volle buit gepakt op bezoek bij Fortuna Sittard. In een enerverende tweede helft kwamen de bezoekers op voorsprong, maar moest het al vroeg na de rust een tegengoal incasseren. Uiteindelijk was het miljoenenaankoop Sebastién Haller die de 1-2 en daarmee de winnende treffer maakte.

Het begin van de wedstrijd kenmerkte zich door het open spel. Beide ploegen zochten vrijwel continu de aanval en dat resulteerde in veel kansen voor beide partijen. Schoot Fortuna Sittard een keer in de handen van André Onana, dan was de bal amper een minuut later alweer vlak voor het andere doel. In de twintigste minuut viel dan ook de openingstreffer. Fortuna Sittard-aanvaller Sebastian Polter verlengde een corner van Ajax per ongeluk met de eigen arm. Keeper Yannick van Osch was kansloos.

Een paar minuten later zette Emil Hansson de thuisploeg op gelijke hoogte, maar zag zijn goal afgekeurd worden wegens buitenspel. Dat maakte echter geen indruk op de Amsterdammers, want Ajax ging in het restant van de eerste helft met gemak door met kansen creëren. Tekenend was echter het gebrek aan scherpte, waardoor veel mogelijkheden onnodig onbenut bleven.

Met een 0-1 tussenstand doken beide teams dan ook de rust in en net op tijd ook, want de vlam sloeg over in de slotseconden. Tagliafico maakte ruzie met Zian Flemming, terwijl Antony leek na te trappen nadat hij van de bal werd gezet door een verdediger. Laatstgenoemde werd niet bestraft.

Ajax komt slordig uit de kleedkamers

Ajax kwam niet scherp uit de rust, terwijl Fortuna Sittard dat wel deed. De thuisploeg zag dat beloond worden, want na een minuut of drie schoot Mikhael Tirpan de gelijkmaker binnen. Lisandro Semedo werd diep gestuurd, was de Ajax-verdediging te snel af en kon laag voorgeven op de linksback, die de bal alleen maar hoefde in te schuiven. Dat deed hij.

In de 57e minuut leek Zakaria Labyad zijn ploeg weer op voorsprong te zetten door een rebound te promoveren tot een doelpunt. Hij raakte de bal echter niet alleen met zijn hoofd, maar ook met de hand. De VAR constateerde dat en floot de goal terecht af.

Vijf minuten later was het dan wel raak, al was de goal wat controversieel. Haller prikte knap raak op een lage voorzet, maar aan de andere kant lag Semedo geblesseerd op de grond. Fortuna was boos omdat het spel niet stil kwam te liggen, al speelde de ploeg zelf ook door. De scheidsrechter greep in ieder geval niet in: 1-2.

Hoewel Ajax, met de afgekeurde goal van Labyad meegerekend, wel twee keer de bal tussen de touwen kreeg in de tweede helft, creëerde het aanzienlijk minder kansen dan in de eerste 45 minuten. Echt heel veel gevaar kon Ajax niet meer stichten gedurende de laatste vijftien minuten. Zo nu en dan kwamen de Amsterdammers er doorheen, maar pure slordigheid voorkwam dat het 1-3 zou worden. Polter pakte in de blessuretijd overigens nog rood na een grove overtreding op Edson Álvarez.

Ondanks een slordige wedstrijd, op het gebied van kansen verzilveren, gaat de equipe van trainer Erik ten Hag er met de drie punten vandoor. Ajax verstevigt haar koppositie en leidt met drie punten op achtervolger Vitesse

FT | Fortuna Sittard - Ajax (1-2)

Opstelling Fortuna Sittard:

Van Osch; Tirpan, Angha (Rota 52'), Janssen, Cox; Tekie (Kastrati 81'), Flemming, Rienstra; Semedo (Seuntjes 62'), Hansson (Verlinden 81'); Polter.

Wissels Fortuna Sittard:

Hendriks, Smeets, Seuntjes, Koselev, Essers, Verlinden, Moutoussamy, Kastrati, El Ablak, Ugur, Rota, Van Beijnen.

Onana; Mazraoui (Rensch 58'), Schuurs, Blind (Martínez 73'), Tagliafico; Gravenberch, Klaassen; Labyad (Álvarez 73'); Antony (Neres 58'), Tadic (Promes 87'); Haller.

Stekelenburg, Scherpen, Álvarez, Timber, Martínez, Rensch, Ekkelenkamp, Promes, Neres, Brobbey.

0-1 Sebastian Polter E.D. (19')
1-1 Mickael Tirpan (49')
1-2 Sebastién Haller (62')

- In aanloop naar het duel met Fortuna Sittard spraken wij met Jesper Grønkjær. Onder meer over de bekerfinale tegen Fortuna Sittard in 1999. Lees het hele verhaal hier!
- Scoor nu jouw WZAWZDB touchscreen handschoenen!
- Verwacht jij dat Ajax met 1-3 wint van Fortuna Sittard? Zet dan in en krijg 8,65 keer je inzet terug!