Jong Ajax overleeft storm Roda en sleept punt uit het vuur in Kerkrade

door BadembaBarrie 163

Jong Ajax heeft vrijdagavond moeizaam gelijkgespeeld bij Roda JC. In Kerkrade had de thuisploeg negentig minuten lang het betere van het spel en kreeg het meerdere grote kansen. Het ging er echter onzorgvuldig mee om en scoorde ‘slechts’ tweemaal. Het tegenovergestelde was waar voor Jong Ajax, dat even vaak scoorde uit het beperkte aantal mogelijkheden dat het kreeg. Zodoende eindige het in het Parkstad Limburg Stadion in 2-2.

De thuisploeg begon meteen fel aan de wedstrijd en kreeg al binnen drie minuten twee goede kansen via Patrick Pflücke. De Duitser waagde na anderhalve minuut een poging middels een volley vanuit de zestien, maar schoot die bal hoog over. Een minuut later legde hij aan van een meter of twintig en was zijn poging beduidend gevaarlijker. Calvin Raatsie dook nog wel naar de hoek, maar zag de bal uiteindelijk een halve meter naast gaan.

Jong Ajax had duidelijk moeite met het felle en hoge druk zetten van Roda en het wist er dan ook maar zelden onderuit te voetballen in het eerste kwartier. Toen dat na zo’n zeven minuten wel lukte, was het wel gelijk gevaarlijk. Aanvoerder Naci Ünüvar mocht met de bal aan de voet doorlopen tot een meter of twintig van het doel. Daar zag hij doelman De Boer een beetje voor zijn doel staan en dus waagde de middenvelder een poging met een stiftje. Het idee was fraai, maar de uitvoering iets te onzorgvuldig, waardoor de bal naast ging.

Roda bleef daarna fel druk zetten, wat onder meer tot twee kansen voor Dylan Vente leidde. De spits kopte uit een corner echter recht op Raatsie af en zag Nordin Musampa enkele minuten later op het laatste moment nog ingrijpen, voor Vente – oog in oog met Raatsie – op doel kon vuren.

Daar waar het dus wachten leek op de 1-0 van Roda, was het tegen de verhoudingen in toch plots Jong Ajax dat de leiding greep. Mohamed Ihattaren speelde Ünüvar, die met zijn rug naar het doel toe stond, aan de rechterkant van het strafschopgebied aan. De middenvelder draaide fraai weg bij twee tegenstanders, dribbelde er nog een paar voorbij om de bal vervolgens met links via een tegenstander over De Boer heen te werken.

Het doelpunt ten spijt bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde, Roda zette druk en kwam tot kansen, Jong Ajax worstelde. Het mocht gerust een klein wondertje heten dat de 0-1 stand na een half uur spelen nog op het bord stond. Kort daarvoor had de thuisploeg namelijk liefst vier achtereenvolgende schietkansen gekregen uit een corner. Onder meer Vente en Guus Joppen waagden pogingen, waarbij Raatsie geslagen leek als de bal het doel had bereikt. Met dank aan meerdere ploeggenoten gebeurde dat echter niet en dus kwam Jong Ajax met de schrik vrij.

Kort voor rust was daar plots een goede mogelijkheid op een verdubbeling van de voorsprong. Na een uitstekende lichaamsschijnbeweging bezorgde Kristian Hlynsson de bal bij Naci Ünüvar. De aanvoerder van dienst hakte de bal fraai door op Sontje Hansen die in de zestien uit leek te kunnen gaan halen. De aanvaller wilde echter naar binnen kappen en verspeelde daarmee de bal aan zijn tegenstander.

Een roep om hands leverde niets op en in de tegenaanval kwam Roda over links door via Vente. De spits legde terug op Pflücke die in de korte hoek de meer dan verdiende gelijkmaker binnenschoot. Via diezelfde Pflücke kreeg Roda zelfs nog een kans op 2-1 voor rust, maar opnieuw lag er een Ajacied tussen. Zodoende zochten de ploegen met een 1-1 stand de kleedkamer op.

Met twee wissels en meerder verschuivingen voorin en op het middenveld begon Jong Ajax aan de tweede helft. Ar’jany Martha en Patrickson Delgado vervingen Ihattaren en Christian Rasmussen, die beiden niet hun stempel op de wedstrijd wisten te drukken. Martha kwam op links te spelen en Delgado nam zijn vertrouwde plek als controleur in. Zodoende kwam Hansen op rechtsbuiten te staan, Ünüvar in de spits en schoven Kian Fitz-Jim en Hlynssoneen plekje naar voren op het middenveld

De vele verschuivingen leverden echter nog niet het gewenste effect op. Roda ging vrolijk door met waar het voor rust gebleven was: kansen creëren. Binnen twee minuten na rust had het als gevolg hiervan al 2-1 moeten worden, maar Bryan Limbombe wist een strakke lage voorzet van Xian Emmers echter op de één of andere manier over te schieten.

De verdiende voorsprong voor Roda liet echter niet lang meer op zich wachten, want na 53 minuten had Amir Absalem een goede lange bal op Vente in huis. De spits van Roda stond helemaal vrij en zag Raatsie te vroeg uit zijn doel komen. De keeper leek zich halverwege zijn sprint nog wel te bedenken, maar het was te laat voor herstel. Vente lobte de bal eenvoudig doch fraai over Raatsie heen en bracht het Parkstad Limburg Stadion zo in extase.

Toch bleek de feestvreugde maar van korte duur, want redelijk uit het niets kwam Jong Ajax zes minuten later alweer langszij. In de eerste helft lag er al enkele malen ruimte tussen de Limburgse defensie en het middenveld, waar Ünüvar destijds bijna van profiteerde. Nu kon Hlynsson met de bal aan de voet opstomen en van een meter of twintig zuiver uithalen richting de verre hoek, waar de bal het net raakte.

Aangemoedigd door het fanatieke thuispubliek ging Roda onvermoeid verder met de jacht op meer treffers en opnieuw kwam het meerdere malen dichtbij. Emmers en Limbombe stuitten beiden echter op Raatsie in de één op één. Ook invaller Davy van den Berg kreeg nog een goede schietkans, maar hij stuitte – voor de zoveelste keer van Roda’s perspectief – op een Ajacied.

Het aanvallende spel van Roda had tegelijkertijd tot gevolg dat er achterin ruimtes kwamen te liggen. Ruimtes waar Jong Ajax gebruik van kon maken, maar waar het verzuimde echte kansen van te maken, vaak wegens verkeerde beslissingen in de laatste fase. Zo moest Ünüvar de bal halverwege de tweede helft meegeven aan Hlynsson, die volledig vrijstond nadat Ünüvar zijn man had uitgespeeld. De aanvoerder van Jong Ajax koos echter voor de moeilijke optie, kapte en dribbelde terug en zag de aanval eindigen met een weggewerkte voorzet van Martha. Diezelfde Martha waagde enkele minuten later een poging met rechts vanuit de zestien, maar het was duidelijk te zien dat het niet zijn sterke been was en dus kon De Boer eenvoudig klemmen.

Naarmate de wedstrijd dichter naar het einde toekroop begon de vermoeidheid er dan toch in te hakken bij Roda. De druk hield aan, maar Jong Ajax had langduriger balbezit en zocht naar een opening in de Limburgse defensie om eventueel een overwinning mee naar huis te nemen. Dat lukte niet, maar ook Roda bleek niet meer in staat om het de Amsterdamse beloften nog écht lastig te maken. Daarmee eindigde het duel in 2-2, een eindstand waar Jong Ajax op basis van de wedstrijd niet ontevreden mee mocht zijn.