Dit zijn de twintig Ajax-talenten op de Future Cup

door Thijs Zwagerman 17

Dit zijn de twintig Ajax-talenten op de Future Cup

door Thijs Zwagerman 17

Laatst geüpdatet

Ajax O17 treedt tijdens de Future Cup aan met een twintigkoppige selectie. Met aanvoerder Mark Verkuijl en spits Don-Angelo Konadu ontbreken er twee belangrijke krachten, maar wie zijn de Ajax-talenten waar trainer Yuri Rose wél over kan beschikken? Ajax Showtime presenteert de Future Cup-selectie van Ajax O17.

1. Tommy Setford

Speciaal voor de Future Cup is Tommy Setford door Ajax teruggehaald bij zijn leeftijdsgenoten. De Engels jeugdinternational is normaal gesproken de eerste doelman van Ajax O18 en zat ook al meermaals op de bank bij Jong Ajax, maar is op de Future Cup de eerste keeper van Ajax O17. Setford staat te boek als groot keeperstalent en heeft bij Ajax vorig jaar zijn eerste contract getekend. Het jongere broertje van Jong Ajax-doelman Charlie is een moderne keeper, die graag ver voor zijn doel keept, katachtige reflexen heeft en duidelijke sturing geeft van achteruit.

2. Ryan van de Pavert

Hij was recentelijk even geblesseerd, maar mits fit is Ryan van de Pavert de onbetwiste rechtsback van dit elftal. Van de Pavert heeft een goede basistechniek en draagt ook in aanvallend opzicht zijn steentje bij. De rechtspoot kan aan de binnenkant als een extra middenvelder spelen, maar heeft ook de snelheid om buitenom over de rechterflank op te komen. In verdedigend opzicht is Van de Pavert soms wel kwetsbaar.

3. Precious Ugwu

Aan de zijde van reserve-aanvoerder Dies Janse ontwikkelt Precious Ugwu zich uitstekend in het hart van de verdediging. De rechtsbenige centrumverdediger heeft alles in zich om uit te groeien tot een complete verdediger op hoog niveau. Ugwu is fysiek sterk, snel en heeft de technische kwaliteiten om in te dribbelen of met zijn passing de opbouw van achteruit te verzorgen. De verdediger kan rekenen op serieuze interesse uit Duitsland, maar zijn toekomst ligt in Amsterdam. Recentelijk debuteerde Ugwu in de selectie van Oranje O17 en hij zat de afgelopen weken ook al meerdere keren op de bank bij Ajax O18.

4. Dies Janse

Na het wegvallen van Verkuijl draagt Dies Janse de aanvoerdersband bij Ajax O17. Janse kwam drie jaar geleden over van Sparta Rotterdam naar Ajax en heeft zich sindsdien in een mum van tijd opgewerkt tot één van de sterkhouders van zijn lichting. De verdediger is lang, sterk en beschikt over een goed verdedigend inzicht. Ook heeft Janse een goede trap in zijn linkerbeen, waarmee hij zowel korte als lange passing kan verzorgen. In een eerdere Kweekvijver zoomden wij al eens uitgebreid in op het spel en de ontwikkeling van Janse:

5. Yasser El Aissati

Linksachter Yasser El Aissati verkeert de afgelopen weken in goede vorm. Dit seizoen moest de Marokkaans jeugdinternational lang wachten op zijn kans, maar sinds hij door wat blessureleed bij ploeggenoten in het basiselftal terechtkwam is hij hier niet meer uit weg te denken. El Aissati is een technisch begaafde linkspoot met veel rust aan de bal en een goede traptechniek. Vorig weekend maakte hij als invaller zijn debuut voor Ajax O18 en afgelopen dinsdag was de linksback de beste man op het veld in het bekerduel met FC Utrecht. El Aissati begint in topvorm aan de Future Cup.

6. Tijn Peters

Deze balvaardige middenvelder kwam drie jaar geleden over van FC Twente en heeft zich sindsdien goed doorontwikkeld bij Ajax. Tijn Peters is een rechtspoot met een goede dribbel, veel spelinzicht en rust aan de bal. Door trainer Rose wordt Peters zowel als controlerende middenvelder en als nummer 10 gebruikt. Peters is in fysiek opzicht een lichtgewicht, maar compenseert veel met zijn voetbalgogme en kwaliteiten aan de bal. De zeventienjarige Tukker is een fijne Ajax-middenvelder om dit toernooi in de gaten te houden.

7. Jan Faberski

Tijdens de Future Cup zullen veel ogen gericht zijn op Jan Faberski. De Poolse rechtsbuiten is bezig aan zijn eerste seizoen bij Ajax en heeft in zijn eerste maanden als Ajacied een goede indruk gemaakt. Faberski kan zeer kort kappen en draaien en heeft een nagenoeg perfecte balcontrole. Met zijn sterke linkerbeen heeft hij bovendien al meerdere schitterende doelpunten gemaakt, terwijl Faberski ook beschikt over een goede vrije trap. De balvaardige Pool is één van de grote smaakmakers van dit team en zal in aanvallend opzicht voor de impulsen moeten zorgen.

8. Lucas Jetten

De vijftienjarige Lucas Jetten is misschien wel de speler met de grootste potentie uit deze selectie. Jetten, een linksbenige verdediger die ook op het middenveld uit de voeten kan, is eigenlijk nog O16-speler, maar speelde de afgelopen weken ook al moeiteloos mee met Ajax O18. Normaliter is Jetten echter één van de stabiele krachten bij Ajax O17. Het multitalent met een goed spelinzicht speelt zijn meeste wedstrijden als linksachter en valt verder op door zijn oogstrelende balbehandeling, knappe dribbels en ondanks zijn geringe lengte verdedigende onverzettelijkheid. Door de absentie van Verkuijl zal Jetten op de Future Cup waarschijnlijk veelvuldig op het middenveld spelen.

9. Shedrach Ebite

In zijn debuutseizoen bij Ajax heeft Shedrach Ebite vriend en vijand verrast. De boomlange spits werd door Ajax eind vorig seizoen in een relatief laat stadium overgenomen van FC Den Bosch en leek aanvankelijk vooral te dienen als back-up. Mede door het blessureleed van Don-Angelo Konadu heeft Ebite sinds zijn komst echter bijna elke wedstrijd in de basis gestaan en de spitspositie zeer naar behoren ingevuld. Ebite is lang, razendsnel, kopsterk en kan dienen als een uitstekend aanspeelpunt. Soms ontbeert het de spits aan overzicht, maar na zijn sterke ontwikkeling de afgelopen maanden is het dikverdiend dat Ebite als de nummer 9 van Ajax op de Future Cup zal verschijnen. Tot dusver was Ebite bij Ajax goed voor dertien doelpunten.

10. Don O’Niel

De naam van Don O’niel gonst al jarenlang over De Toekomst. Met zijn opvallende haardos en oogstrelende techniek was O’niel jarenlang de grote blikvanger van zijn lichting. De rechtsbenige creatieveling is nog altijd een dreigende middenvelder annex buitenspeler, maar heeft zijn speeltijd vanwege de grote concurrentie wel aanzienlijk zien verminderen. Toch is O’niel in goede doen nog altijd een heerlijke voetballer waar voetballiefhebbers van kunnen genieten dit weekend.

11. Kayden Wolff

Sinds zijn komst van FC Volendam naar Ajax, inmiddels bijna twee jaar geleden, geldt Kayden Wolff als één van de grootste Ajax-talenten van zijn lichting. Na een sterk debuutjaar viel Wolff aan het begin van dit seizoen wat terug, maar in aanloop naar de Future Cup hervond de linksbuiten zijn topvorm. Vorig weekend was hij de grote man met een hattrick bij Ajax O18 en twee weken geleden schoot hij Oranje O17 hoogstpersoonlijk naar het EK door het winnende doelpunt te maken tegen Engeland. Met zijn ragfijne techniek, snelle dribbels en goede schot is Wolff een zeer complete aanvaller en de verwachtingen rondom hem zijn dan ook hooggespannen.

12. Timo Schreuder

Normaliter wisselen Timo Schreuder en Freek Entius elkaar om de paar weken af onder de lat van Ajax O17, maar nu Tommy Setford aan de selectie is toegevoegd zal Schreuder op de Future Cup normaal gesproken niet in actie komen. Een hard gelag voor de doelman die al vanaf zijn negende in de Ajax-jeugdopleiding keept. Schreuder is een doelman die veel coaching geeft van achteruit en op keepersvlak geldt als een behoorlijke allround-doelman.

13. Luc van der Graaf

Luc van der Graaf speelt dit seizoen minder dan hem lief is bij Ajax O17. Als rechtercentrumverdediger heeft hij de concurrentie verloren van Ugwu en als rechtsback of controlerende middenvelder wordt Van der Graaf door Rose vooral gebruikt als invaller. In die rol is de rechtspoot met zijn spelinzicht en verdedigende kwaliteiten in moeilijke wedstrijden van toegevoegde waarde voor Ajax O17. Ook op de Future Cup kan Van der Graaf van pas komen op momenten dat Ajax onder druk staat of er een voorsprong over de streep getrokken moet worden.

14. Lyfe Oldenstam

Drie jaar geleden verruilde Lyfe Oldenstam PEC Zwolle voor Ajax en in een mum van tijd behoorde hij tot de sterkhouders van zijn lichting. Oldenstam is eigenlijk nog een O16-speler, maar door zijn goede ontwikkeling is de zestienjarige rechtspoot door Rose aan de Future Cup-selectie toegevoegd. Oldenstam is van origine een vleugelaanvaller, maar wordt soms ook als rechtsback of zelfs centrumverdediger gebruikt. Bij de O17 zal Oldenstam zich echter op één van de aanvallende posities richten. Met zijn snelheid, techniek en felheid gaat er iedere wedstrijd veel dreiging van jongeling uit.

15. Ewout Moester

Ewout Moester heeft dit seizoen lang op zijn kansen moeten wachten, maar de laatste weken maakt de multifunctionele middenvelder vanwege blessures bij zijn teamgenoten meer minuten. Moester speelt veel als aanvallende middenvelder, maar kan ook in een meer controlerende rol uit de voeten. De rechtspoot beweegt zich vaak slim tussen de linies en heeft een functionele basistechniek, maar door zijn lichte fysiek komt dit er nog niet altijd uit.

16. Sean Steur

Met afstand de jongste speler uit de Future Cup-selectie van Ajax. Sean Steur is een toptalent dat gezien zijn leeftijd nog in de O15 hoort te spelen. Dat station is de technisch vaardige middenvelder echter allang gepasseerd. Steur is dit seizoen basisspeler en sterkhouder bij Ajax O16 en maakte deze week in het bekerduel met FC Utrecht zijn debuut voor Ajax O17. Daarna besloot trainer Rose om de geboren Volendammer bij zijn selectie te houden. Met Steur heeft Ajax O17 de beschikking over een balvaardige dribbelaar en een uitstekende verbindingsspeler. Op de Future Cup wordt het interessant om te zien of Steur zijn uitzonderlijke kwaliteiten ook tegen oudere, buitenlandse spelers kan tonen.

17. Zakaria Ouazane

Met Marokkaans jeugdinternational Zakaria Ouazane heeft Ajax O17 een grillige aanvaller in de selectie. Ouazane heeft duidelijk bijzondere dribbel- en schietkwaliteiten, maar in de meeste wedstrijden komt dit er maar mondjesmaat uit. Toch is de lange en dunne buitenspeler een gevaarlijk wapen om achter de hand te hebben. Ouazane kan met zijn individuele kwaliteiten wedstrijden openbreken zonder daarvoor goed in de wedstrijd te zitten.

18. Rayane Bounida

Wellicht de bekendste naam uit de Future Cup-selectie van Ajax O17 is die van Rayane Bounida. De tienersensatie heeft miljoenen views op YouTube en honderdduizenden volgers op social media, maar sinds hij een jaar geleden van Anderlecht naar Ajax kwam heeft Bounida nog niet volledig kunnen overtuigen. Op technisch vlak druipt de uitzonderlijke klasse er vanaf bij de Belgisch jeugdinternational, maar in fysiek opzicht heeft de kleine en lichte Bounida veel moeite om aan te haken. Middels een speciaal traject heeft Ajax er vertrouwen in dat Bounida hier op termijn stappen in gaat zetten, maar vooralsnog vaart de kleine creatieveling vooral op zijn uitmuntende techniek. Bij Ajax O17 bungelt hij mede vanwege een paar lichte blessures tussen de bank en de basis, maar als hij speelt doet Bounida dat vooral als linksbuiten.

19. Gerald Alders

Ook Gerald Alders, rechtervleugelverdediger van Ajax O17, is aanwezig tijdens de Future Cup. Hij begon dit seizoen als dispensatiespeler bij de O17, maar maakte uiteindelijk alsnog snel de overstap naar zijn leeftijdsgenoten bij de O18. Hij speelde vier keer mee in de Youth League en kan zich nu dus opnieuw meten met de Europese top op jeugdniveau. Naast de rechtsbackpositie kan Alders overigens ook op het middenveld uit de voeten.

20. Avery Appiah

Voor Avery Appiah was het een race tegen de klok om de Future Cup te halen. De controlerende middenvelder kampte wekenlang met blessureleed, maar was net op tijd fit om tijdens het prestigieuze paastoernooi van waarde te kunnen zijn voor Ajax O17. Appiah kwam in 2020 over van Feyenoord en is sindsdien één van de belangrijkste spelers van zijn lichting. De felle rechtspoot is klein van stuk, maar wel ontzettend wendbaar, technisch vaardig en hij leest het spel goed. Met Appiah op het middenveld heeft Ajax O17 net op tijd een belangrijke basiskracht terug.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.