Belangrijke zeges voor Ajax O19 en O15

door JipVR 75

Dit is het overzicht van de jeugdwedstrijden van zaterdag 3 maart. Ajax O19 heeft een lekkere overwinning gepakt op bezoek bij AZ, terwijl Ajax O15 thuis PSV wist te verslaan. Ajax O17 en O16 speelden thuis allebei gelijk tegen respectievelijk AZ en Feyenoord.

FT | Ajax O17 - AZ O17 (1-1)
Ajax O17 is op Sportpark De Toekomst niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel tegen AZ O17. De jonge Amsterdammers stonden lange tijd voor, maar vlak voor tijd maakten de Alkmaarders alsnog gelijk.

Ajax O17 begon ijzerzterk en via schoten van Kenneth Taylor en Venitchio Sint was het direct gevaarlijk. Hierna was het duel iets meer in evenwicht, al was het Ajax dat meer de bal had. Beide ploegen kregen vervolgens kansen om te scoren. Zo was Sint dichtbij, maar redde de keeper van AZ knap. Vlak voor rust was het alsnog raak voor Ajax O17. Douglas zette de aanval op, ging een combinatie aan, legde breed, waarna Brian Brobbey binnen tikte.

Ook na rust begon Ajax sterk en liet het het na om de AZ'ers af te straffen. Na enkele wissels verloor Ajax op den duur de grip - vooral toen Brobbey eruit ging - waar AZ van profiteerde. Het leverde ook de Alkmaarse gelijkmaker via Bram Franken op. Vlak voor tijd kregen Enric Llansana en Enrico Hernandez nog kansen op de winnende treffer, maar scoren deden zij niet. Zodoende bleef het bij een 1-1 gelijkspel.

Opstelling Ajax O17: Reiziger; Hoever (Omzigtig 74'), J. Timber, Musampa (Fosu-Mensah 67'), Douglas; Q. Timber, Llansana, Taylor; Maddy (Hernandez 52'), Brobbey (Cleonise 64'), Sint.
Wissels Ajax O17: Raatsie, Fosu-Mensah, Omzigtig, Warmerdam, Cleonise, Hernandez.

1-0 Brian Brobbey (38')
1-1 Bram Franken (71')

FT | Ajax O16 - Feyenoord O16 (1-1)
Ook Ajax O16 heeft in eigen huis niet weten te winnen. De jonge Amsterdammers kwamen vlak voor rust op voorsprong, maar al direct na rust kwam Feyenoord op gelijke hoogte. Bij die score (1-1) zou het uiteindelijk ook blijven.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Feyenoord. Vanaf een meter of twee werkte een Rotterdammer de bal over het doel. Daarna kregen beide ploegen kansen. Zo schoot Naci Unuvar net naast en was Feyenoord dichtbij via Bannis. Uit de eerst echt goede Ajax-aanval was het vlak voor rust raak. Via Unuvar en Dillon Hoogewerf was het Max de Waal de beheerst raak schoot.

Vrijwel direct na rust kwam Feyenoord weer op gelijke hoogte. Abdel Belarbi profiteerde van een verdedigingsfout aan Ajax-zijde en zodoende stond het weer gelijk. Pas na een kwartier spelen in de tweede helft schoot Ajax weer eens op doel, maar de Feyenoord-keeper kon de inzet van De Waal vangen. Ook Feyenoord liet zich met een kopbal zien, maar Raatsie bracht redding. Via Joshua Pynadath was Ajax nog dichtbij de winnende treffer, maar zijn inzet raakte jammergenoeg de lat. Ook Jaymillio Pinas was vlak voor tijd nog dichtbij de 2-1, maar zijn lob kon gepakt worden door de Feyenoord-goalie.

Opstelling Ajax O16: Raatsie; Bonnah, Kasanwirjo, Aksit, Scholten (Beelen 46'); Unuvar (De Vries 70'), Warmerdam, De Waal; Hoogewerf, Pinas, Zamani (Pynadath 30')
Wissels Ajax O16: Dieker, Mukeh, Beelen, Pynadath, De Vries, Achemlal.

1-0 Max de Waal (39')
1-1 Abdel Belarbi (42')

FT | AZ O19 - Ajax O19 (0-3)
Hoewel AZ de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg, kwam Ajax al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Binnen zes minuten zette Saku Ylätupa de Amsterdammers op een voorsprong, nadat Sven Botman de bal panklaar legde voor de Fin. Na de openingstreffer kwam Ajax beter in de wedstrijd en kwam het gevaar dan ook voornamelijk van de bezoekers.

De 0-2 was dan ook een feit nadat AZ dramatisch verdedigde, Ylätupa zette Lang voor de goal, die met een stiftje de bal binnen wist te werken. Even later was men in Alkmaar opnieuw klunzig in de verdediging, waardoor Ajax de derde treffer kon maken, maar het schot van Danilho Pereira werd ternauwernood gekeerd door de keeper. Toch kwam men voor rust toch op 0-3, tevens de eindstand, toen Pereira de rebound van zijn gemiste penalty binnen wist te schieten.

Ook na rust bleven er genoeg kansen voor de Amsterdammers en waren met name Ylätupa en Jurgen Ekkelenkamp een aantal keer gevaarlijk voor het doel van AZ. De allergrootste kans op de 0-4 kwam opnieuw via een penalty, maar Pereira miste deze ook en de rebound was deze keer niet succesvol. Zodoende pakte Ajax een prima zege op AZ en herpakt men de koppositie in de competitie.

Opstelling Ajax O19: El Maach; Dest, Van Gelderen, Botman, Kemper; Ekkelenkamp (Kaars 80'), Ter Heide, Gravenberch (Jensen 66'); Lang (Margaret 80'), Pereira, Ylätupa (Schön 71').
Wissels Ajax O19: Plomper, Solomons, Margaret, Jensen, Kaars, Brobbey, Schön.

0-1 Saku Ylätupa (6')
0-2 Noa Lang (25')
0-3 Danilo Pereira (38')

FT | Ajax O15 - PSV O15 (3-0)
Het was vanaf de aftrap al duidelijk dat Ajax O15 de volle buit ging pakken tegen de leeftijdsgenoten van PSV. De Amsterdammers gingen vol in de strijd en kwamen nog in de eerste minuut op voorsprong, nadat Jay Enem de bal achter de PSV-goalie wist te krijgen. Snel daarna leek Ajax de marge alweer op twee te brengen, maar de 'goal' van Enem werd afgekeurd.

Even daarna kwam Ajax O15 dan toch op 2-0. Enem zette een verdediger onder druk in de zestien van PSV en via een scrimmage kwam de bal bij Braspenning. De buitenspeler tikte de bal vervolgens keurig binnen. Vervolgens ging Ajax door met het goede spel en werd het na rust dan ook 3-0 voor de Amsterdammers. Rensch gaf een lange bal op Sarfo, die laag voor gaf op Enem, die zijn tweede van de dag wist te maken.

Opstelling Ajax O15: Van den Heuvel; Camara, Dakriet, Rensch, Misidjan; Regeer (Yah 28'), Campagne, Misehouy (Karahasanovic 55'); Sarfo (Achemlal 59'), Enem (Markelo 65'), Braspenning (Quadvlieg 59').
Wissels Ajax O15: Reverson, Yah, Quaedvlieg, Karahasanovic, Markelo, Achemlal.

1-0 Jay Enem (1')
2-0 Kik Braspenning (12')
3-0 Jay Enem (55')