Ajax wint in Groningen en pakt zeer belangrijke punten in de titelstrijd

door NielsOpdam 2856

Ajax heeft zaterdagmiddag met 1-3 gewonnen op bezoek bij FC Groningen. De Amsterdammers speelden een slechte eerste helft, maar gingen toch rusten met een 1-2 voorsprong. Dusan Tadić benutte een penalty en gaf een assist bij het doelpunt van Davy Klaassen. In de blessuretijd van de tweede helft schoot Berghuis de 1-3 binnen voor Ajax. De Amsterdammers pakken daarmee drie belangrijke punten in de titelstrijd.

Ajax en FC Groningen begonnen om 16.30 uur aan het competitieduel in de Euroborg. Na twee minuten ontstond er al een hachelijk moment voor Ajax. André Onana wilde Michael de Leeuw uitkappen, maar de aanvaller trapte daar niet in. Hij onderschepte de bal, maar maakte daarbij een overtreding, waardoor Onana goed wegkwam.

Na twaalf minuten kreeg Ajax een grote kans via Steven Berghuis. De Ajacied leek een voorzet te geven vanaf de rechterkant, maar die bal vloog bijna in de verre hoek. Het schot belandde uiteindelijk op de lat. In de twintigste minuut schoot FC Groningen wél raak. Na een omschakeling stond Jørgen Strand Larsen vrij. De Noorse spits schoot de bal over Onana heen, waardoor de thuisploeg op 1-0 kwam.

Verder was het in de eerste helft FC Groningen dat het spel maakte. Ajax kwam niet aan opbouwen toe en gaf veel lange ballen. Het elftal van Erik ten Hag kreeg tot aan de veertigste minuut één kans via Berghuis. In de blessuretijd van de eerste helft kwam Ajax langszij. Na een assist van Tadić schoot Klaassen de bal binnen.

Ondanks een slechte eerste helft ging Ajax toch de rust in met een 1-2 voorsprong. Damil Dankerlui maakte hands en de VAR greep in. Scheidsrechter Bas Nijhuis werd naar de kant geroepen en gaf Ajax een penalty. FC Groningen was daar niet blij mee, want de arbiter leek al voor de rust gefloten te hebben. Toch ging Tadić achter de bal staan. De Ajax-aanvoerder schoot de Amsterdammers op 1-2. Dat kon je gerust een klein wonder noemen na zo’n eerste helft…

In het begin van de tweede helft lag het spel even stil, nadat er een harde knal te horen was. De fans van FC Groningen gooiden vuurwerk op het veld achter de goal van Onana. Nadat het spel werd hervat, kreeg Berghuis een kans. Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh speelde de bal in de voeten van Berghuis. De Ajacied wilde schieten, maar Klaassen liep in de weg en blokte zo het schot.

Rond het uur werd Mohammed Kudus vervangen door Edson Álvarez. Na 66 minuten kreeg FC Groningen een goede kans via Strand Larsen. De Noor kopte de bal op het doel van Ajax, maar zijn poging strandde op Onana. In de zeventigste minuut kreeg Berghuis nog een kans vanuit een kansrijke positie. De rechtsbuiten kreeg de bal voor zijn voeten en stond vrij, maar raakte de bal slecht.

Uiteindelijk wisselde Ten Hag nog drie keer. Nicolás Tagliafico en Brian Brobbey kwamen in de ploeg voor Daley Blind en Sébastien Haller. Even later werd Davy Klaassen vervangen door Kenneth Taylor. Klaassen kreeg een schop en kon daardoor niet verder. In de negentigste minuut kreeg FC Groningen een vrije trap. Laros Duarte ging achter de bal staan, maar Onana plukte de bal uit de lucht.

Even later maakte Berghuis de 1-3 voor Ajax. Na een assist van Brobbey ging de rechtsbuiten alleen op de goal af. Hij rondde goed af en zo wint Ajax met 1-3 op bezoek bij FC Groningen. Zeer belangrijke punten in de titelstrijd!

Opstelling FC Groningen:

Leeuwenburgh; Dankerlui (46' Bogarde), Te Wierik, Van Hintum, Meijer; Kasanwirjo, De Leeuw (76' Matuta), Duarte; Abraham (85' Van Kaam), Strand Larsen (76' Postema), El Hankouri (78' Ngonge).

Wissels FC Groningen:

De Boer, Baron, Matuta, Kalley, Bogarde, Sverko, Van Kaam, Ngonge, Postema

Onana; Mazraoui, Timber, Schuurs, Blind (72' Tagliafico); Klaassen (75' Taylor), Gravenberch, Kudus (61' Álvarez); Berghuis, Haller (72' Brobbey), Tadić.

Gorter, Tyton, Álvarez, Danilo, Brobbey, Labyad, Taylor, Daramay, Tagliafico, Hansen, Llansana

1-0 Jørgen Strand Larsen (20')
1-1 Davy Klaassen (45+1')
1-2 Dusan Tadić (45+5', pen.)
1-3 Steven Berghuis

- Antony is geschorst voor de wedstrijd vanwege de rode kaart tegen Feyenoord.
- Achter de namen van Lisandro Martínez en Jurriën Timber staat een vraagteken voor de wedstrijd.
- FC Groningen mist smaakmaker Thomas Suslov.
- Wil jij wedden op de wedstrijd? Lees hier wat de opties zijn!