Goudhaantje Antony schiet Ajax in legendarische Klassieker naar zege

door Gino Haverkamp 3628

Ajax heeft op grandioze wijze de Klassieker gewonnen. Feyenoord kwam in de Johan Cruijff ArenA tweemaal op voorsprong, maar de Amsterdammers keerden het tij en wonnen in de slotfase met 3-2. Het goudhaantje was Antony, die in de 86e minuut zijn ploeg naar de zege knalde.

De Klassieker kende op meerdere fronten een valse start. Eerst werd de aftrap met enkele minuten uitgesteld wegens een klein brandje vlak voor één van de tribunes. Dit vanwege een vuurwerkactie die niet helemaal goed afliep. Eenmaal afgetrapt, scoorde Feyenoord na acht minuten al. Guus Til kon zo in zijn eentje op André Onana af. De doelman keerde de inzet van Til nog, maar Luis Sinisterra kopte in de rebound vervolgens Feyenoord op voorsprong.

Ajax moest duidelijk even wakker worden, want het nam gedurende het eerste kwartier nauwelijks initiatief. Sterker nog: het eerste schot was van Steven Berghuis in de zeventiende minuut. Hij knalde vanaf een meter of achttien de bal op het doel, maar doelman Ofir Marciano keerde de inzet.

Het bleek het startschot van een wat betere periode van Ajax, die verzilverd werd in de 24e minuut. Ryan Gravenberch probeerde het van een afstandje, maar zijn schot werd niet al te goed tegengehouden door Marciano. De alerte Haller greep vervolgens zijn kans en schoot simpel de gelijkmaker binnen.

Fout Berghuis luidt voorsprong Feyenoord in

Wie hoopte dat de gelijkmaker van Haller een ommekeer zou zijn, kwam al snel van een koude kermis thuis. Nog niet eens vier minuten later zette Til de bezoekers weer op voorsprong na geklungel achterin bij Ajax. Steven Berghuis liet zich makkelijk aftroeven toen hij de bal via een inworp kreeg, waarna Til de kans kreeg om te scoren. Dat deed hij dan ook.

Na die treffer kwamen beide ploegen nog wel tot wat kansjes, maar geen enorm grote mogelijkheden. Het spelbeeld? Feyenoord scherp, Ajax zocht de weg naar voren en kwam tot enkele kansjes. Vooral de ronduit matige restverdediging nekt de Amsterdammers.

Klaassen moet Ajax aan goals helpen

Dat het niet al te goed liep aan Amsterdamse zijde werd trainer Erik ten Hag ook duidelijk. Hij wisselde namelijk in de rust Edson Álvarez voor Davy Klaassen. Ondanks die wissel speelde Ajax in de eerste minuten na rust helemaal niets klaar. Feyenoord was scherp, de thuisploeg was vooral tam en liet zich makkelijk aftroeven.

In de 60e minuut was er dan toch gevaar van Amsterdamse zijde, via Jurriën Timber die de bal vol op de lat kopt middels een voorzet van Daley Blind. Ajax kreeg daarna wat meer kansen, maar maakte de gelijkmaker niet. Door het uitblijven van die treffer greep Ten Hag vlak voor de zeventigste minuut in. Hij haalde Blind en Berghuis naar de kant ten faveure van Nicolás Tagliafico en Brian Brobbey.

Na de wissels ging Ajax iets beter voetballen en dat werd beloond in de 78e minuut. Niet via Brobbey of Tagliafico, maar via een vrije trap van Tadic. De aanvoerder van Ajax schoot de bal, op een manier zoals Lasse Schöne dat ooit tegen Real Madrid deed, zo in de verre hoek langs de doelman.

De gelijkmaker gaf Ajax vleugels, want de Ajacieden vlogen erin. Feyenoord ging vooral over tot verdedigen, terwijl de ploeg van Ten Hag haastig op zoek was naar de winnende goal.

En die winnende goal viel. En weer in de slotfase. Tagliafico kon de bal vanaf links laag voorgeven, waarna Antony rond de penaltystip opdook. Hij schoot direct en passeerde Marciano daarmee: 3-2. Weer 3-2 en weer in de slotfase van een wedstrijd, net als eerder tegen RKC Waalwijk en SC Cambuur. Een keerzijde: Antony trok zijn shirt uit bij de goal en heeft daarmee een gele kaart gekregen. Daardoor mist hij het treffen met FC Groningen na de interlandperiode.

Dat had hij beter niet kunnen doen, want in de blessuretijd kreeg Antony wegens spelbederf een rode kaart. Het bracht Ajax verder geen problemen meer. Feyenoord kreeg geen kansen meer en de Amsterdammers hielden het hoofd koel. De Klassieker is in het voordeel van Ajax beslist: 3-2.

Onana; Mazraoui, Timber, Martínez (Schuurs 90'), Blind (Tagliafico 69'); Álvarez (Klaassen 46'), Gravenberch, Berghuis (Brobbey 69'); Antony, Tadic; Haller.

Setford, Tyton, Schuurs, Tagliafico, Rensch, Klaassen, Kudus, Taylor, Labyad, Daramy, Danilo en Brobbey.