Ajax O17 en O18 winnen allebei mini-Klassieker, O15 speelt gelijk tegen NAC Breda

door Terrence Riepma 150

Dit is het livetopic voor de wedstrijden van de Ajaxjeugd van zaterdag 2 oktober. Ajax O17 trapte de dag om 12.00 uur af op bezoek bij de leeftijdsgenoten van Feyenoord en won met 1-2. Vervolgens speelde Ajax O18 om 14.30 uur eveneens de mini-Klassieker, maar dan op De Toekomst. Deze wedstrijd werd gewonnen met 4-3 Ajax O15 kwam ook in actie en speelde om 12.00 uur een uitwedstrijd tegen NAC Breda, die met een 1-1 gelijkspel eindigde.

FT | Feyenoord O17 - Ajax O17 (1-2)

Ajax O17 heeft goede zaken gedaan in Rotterdam tijdens de mini-Klassieker. Het jeugdteam heeft met 1-2 weten te winnen van Feyenoord O17. Mede dankzij twee treffers van Stanis Idumbo Muzambo neemt de ploeg van trainer Yuri Rose de drie punten mee terug naar Amsterdam.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd kende Feyenoord O17 de meeste kansen, maar in de elfde minuut kon Ajax O17 iets terugdoen dankzij David Kalokoh. Yoram Boerhout werkte de bal echter net naast na een uitstekende voorzet van Kalokoh vanaf links. Mede dankzij deze actie wist het team van Rose de controle over de wedstrijd te pakken.

Toch kwam het nog niet echt tot scoren. Idumbo Muzambo schoot in de 23e minuut een zelf verdiende vrije trap hoog over vanuit kansrijke positie. Twee minuten later wist Feyenoord O17 iets terug te doen nadat Oualid Agougil een terugspeelbal te zacht gaf op Tommy Setford, maar de doelman kon redding brengen. Boerhout was in de 27e minuut opnieuw kansrijk na een bal van achteruit, maar de spits raakte deze verkeerd en schoot zo naast. Een dreigend afstandsschot van Olaf Gorter in minuut 32 ging ook niet raak en werd gered door Feyenoord-doelman Tim Haksteeg.

Uiteindelijk kwam de 0-1 in de veertigste minuut dankzij Idumbo Muzambo. De Belg wist raak te schieten nadat Boerhout teruglegde. Zo kwam Ajax O17 vlak voor rust op een verdiende voorsprong tegen de leeftijdsgenoten uit Rotterdam.

De tweede helft begon met enkele harde duels, waaronder eentje op Alvaro Henry. De verdediger schreeuwde het uit in minuut 50, maar was na twee minuten weer opgelapt en keerde zo terug op het veld. De 55e minuut was er eentje waarin Feyenoord O17 zijn grootste kans kende van de wedstrijd tot nu toe. Toch slaagden Setford en de verdediging erin om in meerdere instanties het doel schoon te houden.

Het duurde vervolgens even voordat de volgende kans voor Ajax O17 kwam. In minuut 64 combineerden de indribbelende Henry met Boerhout, maar na een schot uit de draai werd de inzet van de aanvaller gered door de Feyenoord-goalie. Negen minuten later was Ajax O17 opnieuw dichtbij de 0-2. Idumbo Muzambo gaf een scherpe voorzet op Rico Speksnijder, die in de 67e minuut werd ingebracht door trainer Rose, maar de middenvelder kwam net tekort om de bal binnen te werken.

Feyenoord O17 begon aan te dringen in de slotfase van de wedstrijd. Nick Verschuren was tweemaal belangrijk met een goede ingreep om een mogelijke gelijkmaker te voorkomen. Ook Doelman Setford maakte zich in de 83e minuut belangrijk met een redding na een aanval van de leeftijdsgenoten van Feyenoord. Uiteindelijk konden de Feyenoord-talenten niet het verschil maken en was het opnieuw Idumbo Muzambo die raak wist te schieten. Via Boerhout en Vink counterden de Amsterdammers zich een weg naar voren. Idumbo Muzambo kon in minuut 87 afronden na een goede versnelling en assist van Boerhout. Feyenoord O17 kreeg nog een strafschop in de negentigste minuut na een overtreding van Verkuijl en Fabiano Rust wist deze te benutten: 1-2. Twee minuten later had Rust ook de gelijkmaker op zijn hoofd, maar de spits kopte over. Hierdoor bleef het bij een 1-2 eindstand en neemt Ajax O17 de drie punten mee naar huis.

T. Setford; Henry, Verschuren, Agougil, Hato (Easmon 67'); Verkuijl, Gorter, Idumbo Muzambo (Voute 88'); Rijssel (Speksnijder 67'), Boerhout, Kalokoh (Vink 77').

Alegoz, Jansen, Speksnijder, Turner, Voute, Vink, Easmon.

0-1 Stanis Idumbo Muzambo (40')
0-2 Stanis Idumbo Muzambo (87')
1-2 Fabiano Rust (90')

FT | Ajax O18 - Feyenoord O18 (4-3)

Ajax O18 heeft in de 96e minuut gewonnen van Feyenoord O18. De ploeg van trainer Dave Vos kende een ietwat slordige wedstrijd, maar wist in de absolute slotfase alsnog de winnende treffer te maken. Namens Ajax O18 waren de doelpuntenmakers Olivier Aertssen, Eskild Munk Dall en Jaydon Banel.

De eerste kans was voor Feyenoord O18, maar een voorzet vanaf de linkerflank werd over gekopt. In de achtste minuut kwam echter de 1-0 van Amsterdamse kant. Aertssen speelde een tegenstander uit en rondde vervolgens beheerst af nadat een hoekschop aankwam bij de verdediger. Een vroege voorsprong voor de ploeg van trainer Vos. Drie minuten later was er bijna de 2-0, maar een schot van Banel ging over na een uitstekende dribbel.

In de achttiende minuut eindigde een goede actie over de linkerflank van Ajax O18 bij Julian Brandes. Gabriël Misehouy kende vervolgens twee inzetten die worden geblokt voordat een schot van Jeppe Kjaer Jensen uit de rebound over ging. In minuut 25 kwam de gelijkmaker van Feyenoord O18. Mike Klein wist een hoekschop vanaf de rechts binnen te werken bij de eerste paal. De Rotterdammers kregen vijf minuten later ook nog een strafschop na een overtreding van Jermoumi. Milan Hokke nam de strafschop en benutte deze ook door doelman Tom De Graaff de verkeerde kant op te sturen. Zo wist Feyenoord O18 razendsnel de wedstrijd om te keren in het voordeel van de Rotterdammers.

Ajax O18 kende een slordige fase. In minuut 39 was Feyenoord O18 namelijk opnieuw gevaarlijk met een hoekschop, maar een kopbal werd naast gekopt door Jaden Slory. Drie minuten later gaf Brandes een voorzet op Misehouy, maar een kopbal kwam niet aan gezien er niemand stond om binnen te tikken. Ook een voorzet van Prince Aning een minuut later kon geen gevaar opleveren doordat de bal te hard en te scherp werd gegeven. Zo ging de ploeg van Vos met een achterstand de kleedkamers in.

Die achterstand werd tijdens de tweede helft vrijwel meteen omgezet in een gelijke stand. Dall wist raak te schieten na een subtiele pass van Brandes in de 48e minuut. Met een beetje geluk hobbelde de bal onder de goalie van Feyenoord het doel in: 2-2. Daar bleef het alleen niet bij, want Dall scoorde zes minuten later al zijn tweede doelpunt van de dag. Na een goede actie van Raphaël Sarfo op de rechterflank en een lage voorzet kon de spits raak schieten en was het nu 3-2 in het voordeel van de Amsterdammers.

Helaas wist Ajax O18 niet lang de voorsprong te behouden. In minuut 60 schoot Slory nu wel raak en stond het alweer 3-3. Dankzij een lage voorzet wist de rechtsbuiten te scoren en was de stand weer gelijk op De Toekomst. Ajax O18 probeerde in de 68e minuut iets terug te doen en een verdediger van de Rotterdamse club tikte een voorzet van Banel nog bijna binnen in eigen goal, maar de doelman van Feyenoord O18 kon de bal opvangen met de schouder. De 4-3 werd op deze manier voorkomen. In minuten 78 en 79 kreeg Ajax O18 opnieuw kansen. Zo pakte Dall eerst de bal af van een verdediger, maar raakte de aanvaller de bal vervolgens niet helemaal lekker tijdens een dribbel. Mateja Milovanovic wist daarna de bal niet binnen te tikken na een gevaarlijke vrije trap.

In de slotfase begon Ajax O18 weer wat meer aan te dringen. Zo had Misehouy in de 87e minuut opnieuw een kans na een pass van Aning, maar met zijn poging kon de middenvelder de doelman niet verschalken. Ajax O18 bleef wel aanzetten en in minuut 96 kreeg de ploeg nog een hoekschop. Deze werd benut dankzij Banel die diagonaal in de verre hoek kopte. Zo eindigde de tweede en laatste mini-Klassieker van de dag in een 4-3 overwinning voor Ajax O18.

Opstelling Ajax O18:

De Graaff; Jermoumi (Chahid 46'), Aertssen, Milovanovic, Aning; Vos (Gooijer 33'), Brandes (Oughcha 77'), Misehouy; Banel, Dall (Klaasen 84'), Kjaer Jensen (Sarfo 46').

Wissels Ajax O18:

T. Setford, Bohemen, Gooijer, Chahid, Oughcha, Klaasen, Sarfo.

Overige wedstrijd
12.00 uur | NAC Breda O15 - Ajax O15 (1-1)

Ajax O15 wist niet te winnen tegen de leeftijdsgenoten van NAC Breda. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. De enige treffer aan Amsterdamse kant werd gescoord door Lyfe Oldenstam, waardoor er alsnog één punt mee naar Amsterdam wordt genomen.