NB: 'Ajax is over twee wedstrijden feitelijk weggespeeld door Bodø/Glimt'

door BadembaBarrie 180

Bron Ajax Showtime

NB: 'Ajax is over twee wedstrijden feitelijk weggespeeld door Bodø/Glimt'

door BadembaBarrie 180

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Ajax struikelt zich een weg langs Bodø/Glimt en plaatst zich met meer geluk dan wijsheid voor de achtste finale van de Conference League. Ditmaal met hoofdredacteur Bart Veenstra. Lees hier zijn blik op de wedstrijd én praat mee!

Stelling: tussen alle teleurstellingen is Diant Ramaj toch een cruciale goede vondst van Sven Mislintat geweest.

‘Ik wil bepaalde zomeraankopen niet nu meteen afschrijven, want dat zouden nog goede spelers kunnen worden, ook al komt dat er nu nog niet uit. Ramaj is echter zeker een goede vondst gebleken. Hij was reservekeeper bij Eintracht Frankfurt en ook bij Ajax begon hij op de bank, achter Rulli en later Gorter. Toen zij allebei geblesseerd raakten, kwam hij erin en hij doet het goed en heeft zich goed ontwikkeld.

‘Vooral zijn reflexen zijn geweldig en vandaag heeft hij Ajax persoonlijk uit de brand geholpen met een aantal cruciale reddingen. De één met de voet, de ander met de hand. Wat dat betreft mag Ajax Mislintat dankbaar zijn dat hij Ramaj heeft gehaald. Om toch een puntje van kritiek te uiten: ik vind Ramaj wel wat zwak bij hoge ballen. Daar gaat hij nog wel eens onderdoor en daar kwam hij ook nog wel goed weg bij het mogelijke penaltymoment.’

John van ’t Schip koos voor een middenveld met twee zessen en een behoudende speelstijl. Hoe vond je dat uitpakken?

‘Ajax zakte heel ver terug, speelde vaak met elf man achter de bal. Het was heel verdedigend qua speelstijl. De bedoeling was om het heel compact te houden, maar ondanks die intentie was het vaak alsnog open huis. Bodo/Glimt kwam er heel vaak doorheen en ik vond ze voetballend niet eens zo bijzonder, maar ze kwamen er desondanks vrij makkelijk doorheen. Wat dat betreft pakte het dus helemaal niet goed uit. Qua uitslag wel, maar als je ziet hoeveel kansen Bodø kreeg, kan je niet anders concluderen dan dat het niet werkte.

‘Ik vind het ontzettend jammer dat Ajax amper gevoetbald heeft. In balbezit is Ajax geen moment des Ajax geweest. Ze hebben geen fatsoenlijke aanval gecreëerd. De kansen die Ajax kreeg kwamen voort uit fouten van Bodø/Glimt of een spaarzame tegenaanval, maar echt fatsoenlijk gevoetbald heeft Ajax niet. Ik snap dat je waakzaam bent voor de tegenaanval van Bodø/Glimt, want daar zijn ze goed in. Dan is het op het oog geen gekke gedachte om verdedigender te gaan spelen. De uitvoering vandaag werkte echter niet, want een betere tegenstander of Bodø/Glimt op een betere dag benut de kansen wel en wint gewoon met 4-2 of 5-2. Je kunt proberen iets behoudender te spelen, maar je moet wel proberen te voetballen en dat hebben ze vandaag eigenlijk niet gedaan.’

De eerste periode na rust kenmerkte zich door een aantal cruciale arbitrale beslissingen. Hoe beoordeelde je die?

‘Eén van de beslissingen was de rode kaart voor Sutalo. Die was in mijn ogen terecht. De aanvaller van Bodø/Glimt was een doorgebroken speler en werd omver gelopen. Het contact is ligt, maar Sutalo tikt hem wel aan en daardoor valt zijn tegenstander. Dan kan een scheidsrechter niet anders dan rood geven.

‘Vlak daarna is het penaltymoment en daar vind ik dat Ramaj een fout maakt. Het contact met Moe, de verdediger van Bodø/Glimt, was minimaal. Sosa maakte daarna gewoon hands. Ik ging er vanuit dat dat een penalty zou worden, maar dat werd het niet en daar kwam Ajax ontzettend goed weg.

‘Niet lang daarna kreeg Grønbaek zijn tweede gele kaart. Die eerst was al ontzettend dom, dat hij zijn frustratie zo de vrije loop laat. Daarna maakt hij een domme overtreding door door te stappen op Tahirovic. Volgens mij besefte de scheidsrechter ook later pas dat Grønbaek al geel had, want hij trok heel snel geel en de rode kaart liet even op zich wachten. Daar kwam Ajax natuurlijk niet verkeerd uit. Datzelfde geldt voor een aantal momenten waarin de scheidsrechter in eerste instantie voordeel gaf en later alsnog voor een overtreding floot, terwijl Bodø de bal had. Wat dat betreft heeft het Ajax ook met de arbitrage niet tegengezeten.’

Na de rode kaart voor Josip Sutalo was Carlos Forbs degene die plaats moest maken voor Anton Gaaei. Wat vond je van die keuze?

‘Die vond ik terecht. Je moet er een verdediger bij zetten en dat Van ’t Schip Gaaei er dan bijbrengt snap ik heel goed. Dat hij Forbs er dan uit haalt snap ik eveneens. Het is dan het meest logische om een aanvaller eruit te halen en Berghuis is een betere creatievere speler dan Forbs. Forbs heeft wel veel snelheid, maar ik denk dat dit logische keuze was. Ajax moest op dat moment verdedigen en dan heb je meer aan Berghuis dan aan Forbs.’

Jorrel Hato is dit seizoen veel geprezen, maar oogt momenteel minder stabiel. Is dat puur zijn jonge leeftijd?

‘Ja, dat denk ik wel. Hij moet natuurlijk nog achttien worden, dat wordt hij binnenkort. Vorig jaar rond deze tijd was hij nog niet eens basisspeler. Toen deed hij af en toe mee en kwam hij net kijken. Als je dat vergelijkt met nu, besef je nog maar eens hoe snel hij in Ajax 1 terecht is gekomen. Hij is dit seizoen inmiddels de speler met de meeste minuten bij Ajax, dus dan is het ook niet gek, als het even wat minder is.

‘Het was aan Ajax om daar in de zomer op in te spelen. Ávila is momenteel zwaar geblesseerd, maar wellicht dat Kaplan een alternatief voor Hato kan zijn. Hato wisselde tegen Bodø goede met mindere momenten af. En zeker de goede momenten waren erg belangrijk. Je ziet bij hem dus nog steeds wel de enorme potentie. De mindere fase hoort erbij en de betere fase komt vanzelf wel weer. Daar ben ik van overtuigd.’

Kenneth Taylor kan natuurlijk niet onbenoemd blijven. Hoe kijk je naar zijn wedstrijd en alles wat er de laatste tijd rond hem speelt?

‘Hij begon vandaag op de bank en dat valt wel te verklaren, gezien zijn laatste wedstrijden. Daarin heeft hij minder goed gepresteerd. Hij heeft een minder seizoen en is in dit team vaak zoekende. Zowel aanvallend als verdedigend brengt hij te weinig. Hij heeft weinig rendement en in de omschakelmoment, voor- en achteruit, valt het tegen. Dan snap ik wel dat Van ’t Schip in deze wedstrijd kiest voor een dubbele zes met Tahirovic en Van den Boomen.

‘Hij viel vlak voor het eind van de reguliere speeltijd in en speelde als meest diepe middenvelder. Ik vind het lastig om spelers te beoordelen op wat ze nu hebben laten zien. Ajax stond vrijwel alleen maar te verdedigen en deed in balbezit niet veel. Taylor deed echter zijn ding, werkte hard en maakt uiteindelijk de winnende goal. Dat is hem natuurlijk van harte gegund, want hij heeft het de laatste tijd moeilijk en als het publiek zich tegen je keert, kan je eigenlijk maar één antwoord geven. Dat deed Taylor en hopelijk zorgt dat voor wat meer zelfvertrouwen om in de komende wedstrijden beter te presteren.’

Er is de laatste tijd veel kritiek op zowel de kwaliteit van de selectie als de tactische keuzes. Wat weegt in jouw ogen zwaarder in het feit dat Ajax dit seizoen zo zwak is?

‘Ik denk dat het een combinatie van beide is. De selectie is kwalitatief niet van het niveau dat Ajax wenst te hebben. Er zitten spelers tussen die wellicht wel goede spelers kunnen zijn, maar niet in het systeem dat Ajax wil spelen. Dat heeft ook weer indirect te maken met bepaalde keuzes die je maakt. Ik denk dat spelers als Gaaei en Sosa veel geschikter zijn voor een 5-3-2 systeem, dan voor 4-3-3.

‘Natuurlijk worden er ook tactische fouten gemaakt, maar ik denk dat het zwakke seizoen van Ajax vooral komt door alles wat er rondom de club gebeurt. Dan heb ik het over de directie, de technische staf die sinds Ten Hag om de zoveel tijd wisselt. Te veel spelers die zijn vertrokken, heel veel spelers die zijn gekomen, waardoor iedereen heel erg zoekende is. Dat alles bij elkaar opgeteld is denk ik met name de reden dat Ajax een zwak seizoen doormaakt. De tactiek en de selectie komen daar uiteraard ook bij kijken, maar ik denk dat het algehele probleem groter is dan dat.’

Ajax gaat dus door naar de achtste finale van de Conference League. Hoe ver denk je dat Ajax in dat toernooi kan komen?

‘Vrijdag is de loting en daar zitten wat teams bij waarvan ik denk: daar maakt Ajax echt wel een kans tegen. Er zitten echter ook teams tussen waarvan ik denk: die krijgen de kansen die Bodø kreeg ook en die maken ze wél af. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Aston Villa, de nummer vier van Engeland die ook in Engeland al de nodige topteams hebben verslagen. Fenerbahçe schat ik redelijk hoog in, al zou dat wel leuk zijn met het oog op een weerzien met Tadic.

‘Puur naar deze wedstrijd gekeken heeft Ajax gezwijnd. Het heeft enorm veel geluk dat het door is, want alleen Bodø/Glimt maakte daar eigenlijk aanspraak op. Dat je door bent is mooi en kan het vertrouwen een boost geven, maar qua kwaliteit kan het in de volgende ronde tegen een betere tegenstander ook gewoon afgelopen zijn. Het is dus niet dat ik nu denk dat Ajax favoriet is. Integendeel, je bent over twee wedstrijden feitelijk weggespeeld door Bodø/Glimt. En de rest van de mogelijke tegenstanders schat ik eigenlijk hoger in.’

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: b.barrie@ajaxshowtime.com)

Lees meer van De Nabeschouwing van dit seizoen:

#ajaher: 'Brobbey speelde prima, maar het is goed als er een concurrent komt'
#excaja: 'Ajax moet de jongens die zich niet volledig op de club richting zo snel mogelijk van de hand doen'
#ludaja: 'Berghuis is de beste nummer tien die Ajax nu in de selectie heeft
#ajalud: 'Steijn moet op het middenveld kiezen voor Taylor óf Van den Boomen'
#foraja: 'We moeten accepteren dat Ajax op dit moment in een traject zit'
#tweaja: 'Steijn lijkt nog geen idee te hebben hoe hij Ajax wil laten spelen'
#ajaom: 'Ajax kan voortborduren op het middenveld na rust'
#ajafey: 'Het is wel erg makkelijk om de positie van Steijn nu zó ter discussie te stellen'
#ajafey (restant): 'Er moet in alle geledingen van de club meer Ajax-DNA komen'
#aekaja: 'Dit Ajax lijdt aan een gebrek aan tactiek, houvast en vertrouwen'
#ajaaz: 'Dit seizoen is niet meer te redden en moet functioneren als een tussenjaar'
#utraja: 'Bizar als het na deze wedstrijd nog niet klaar is met Steijn'
#briaja: 'Totaal onrealistisch om van dit Ajax resultaat te verwachten tegen Brighton’
#psvaja: 'Cruciaal dat Maduro onder Van 't Schip voldoende inspraak houdt'
#ajavol: 'Martha deed als back een beetje aan Mazraoui denken'
#ajahee: 'Van 't Schip coacht meer langs de lijn en geeft de spelers echt vertrouwen'
#ajabri: 'Dit Ajax is kwalitatief nog niet goed genoeg om van Brighton te winnen'
#almaja: 'Ajax hing van toevalligheden aan elkaar en stichtte alleen gevaar via Brobbey'
#ajavit: 'Taylor is zeer terecht tot Man of the Match verkozen'
#omaja: 'Veel van Mislintats aankopen renderen niet; de selectie is totaal niet in balans'
#necaja: 'Als Ajax 3-5-2 gaat spelen, komen de meeste spelers het beste tot hun recht'
#ajaspa: 'Taylor is echt van toegevoegde waarde voor dit Ajax'
#ajaaek: 'Conference League kan belangrijk zijn voor Ajax’ zelfvertrouwen’
#ajapec: 'Kreeg een brok in mijn keel van het eerbetoon aan Van 't Schip'
#heraja: 'Als Ajacied vraag je je af wanneer deze nachtmerrie voorbij is'
#gaeaja: 'Ajax lijdt aan een gebrek aan kwaliteit en vertrouwen aan de bal'
#ajarkc: 'Goede hoop dat Ajax onder Van 't Schip derde kan worden'
#heraja: 'Hlynsson voegt ook zonder bal zóveel toe aan het spel van Ajax'
#ajapsv: 'Henderson stond negentig minuten aan, een geweldige aankoop'
#heeaja: 'Er kwam zonder Bergwijn geen enkele dreiging vanaf de linkerkant'
#ajabod: 'Van den Boomen gaat nog heel belangrijk zijn in Ajax' opbouw’
#ajanec: 'Ajax heeft behoefte aan een voetbalfreak die het tactisch goed neerzet'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.