NB: ‘Conference League kan belangrijk zijn voor Ajax’ zelfvertrouwen’

door Jesse ter Haar 37

Bron Ajax Showtime

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Ajax klopt AEK Athene en komt voor het eerst in de clubgeschiedenis uit in de Conference League. Ditmaal met redacteur en jeugdwatcher Wessel Kroon. Lees hier zijn blik op de wedstrijd én praat mee!

Stelling: Ajax is, op basis van dit seizoen, op de juiste plaats in de groep geëindigd.

‘Daar ben ik het mee eens. Tegen Marseille heb je jezelf misschien tekortgedaan, maar uiteindelijk verlies je die. Het gat met Marseille was zo groot, dat zij ook in de andere wedstrijden meer punten hebben gehaald dan Ajax. Dan is het dus terecht dat je niet boven hen eindigt. Tegen Brighton was je twee keer de mindere ploeg, maar AEK is een matige tegenstander. Dat zag je al in de eerste wedstrijd en dat was nog onder Maurice Steijn. Daar lagen zo veel ruimtes, alleen bij Ajax was het toen niet geordend, waardoor je niet won. Als je zelfs nu, met een Ajax met Tristan Gooijer op rechtsbuiten, Mikautadze op tien en Martha op linksbuiten, van AEK wint, dan ben je terecht derde geworden.’

Wie was jouw Man of the Match?

‘In de rust dacht ik: daar komen meerdere mensen voor in aanmerking. Ik vond Brobbey, Taylor en Hato heel sterk spelen. Brobbey werd in de rust gewisseld, dus hem kan ik niet tot Man of the Match benoemen. Ik wil benoemen dat ik Borna Sosa verdedigend een hele goede wedstrijd vond spelen en ook Chuba Akpom vond ik goed spelen. Ik vond hem voetballend goed, maar wil hem ook niet tot de man van de wedstrijd benoemen. Hij had vijf keer mogen scoren en de bal moeten afgeven op Gooijer. Ik benoem Hato, want ik vond hem zó volwassen spelen en zó veel rust aan de bal brengen. Daarbuiten is hij verdedigend heel belangrijk voor dit Ajax. Ik wil daarnaast ook Ramaj nog noemen, want hij keepte erg goed en ook Rensch vond ik een geweldige wedstrijd spelen. Hij heeft zich in de afgelopen weken knap herpakt.’

John van 't Schip moest het zonder Steven Bergwijn en Steven Berghuis doen. Hoe vond je dat hun gemis werd opgevangen?

‘Dat was heel erg improviseren. Iedereen wist dat Carlos Forbs zou starten, dat was ook logisch, maar dan heb je de rechterflank nog. Je had eigenlijk niemand die daar echt kon spelen, dus je moest altijd improviseren met een speler als Mikautadze of Akpom. Het werd Akpom en die wisselde wat af met Hlynsson. Dat ging op zich prima, want ik vond Akpom voetballend helemaal geen slechte wedstrijd spelen. Maar vooral na de wissel in de rust zag je dat het gebrekkig werd. Het ging nog even goed met Martha op rechtsbuiten, maar hij ging vrij snel naar linksbuiten en toen werd het een grote improviseershow.’

Borna Sosa keerde terug in de basis, ten koste van Ar'Jany Martha. Wat vond je van die beslissing?

‘Ik vond het een logische keuze naar aanleiding van de laatste wedstrijden die Martha heeft gespeeld. In aanvallend opzicht draagt hij redelijk veel bij, maar in verdedigend opzicht is hij de zwakke schakel in het elftal. Ik snap dat Van ’t Schip in een Europese wedstrijd voor Sosa kiest en het pakte vandaag (donderdag, red.) goed uit. Sosa was in verdedigend opzicht een stuk beter dan in de afgelopen weken en dat hij in aanvallend opzicht goed is, wisten we al. Het was wel opvallend dat Martha op een gegeven moment nog inviel op rechtsbuiten, al is dat de positie waarop hij heel lang heeft gespeeld. Ondanks dat hij misschien niet de beste speler in de selectie is, kan hij een meerwaarde zijn door zijn multi-inzetbaarheid.’

Ajax kwam voor rust snel op voorsprong, maar kreeg ook snel weer een goal tegen. Hoe verklaar je dat?

‘Het is mooi dat je na de winter Europees nog actief bent, maar AEK is een hele matige tegenstander. Je zou je als Ajax moeten schamen als je niet boven AEK Athene was geëindigd in deze poule. De eerste goal van Ajax was een blunder van de keeper, die eronderdoor dook. En de goal van AEK kan een keer gebeuren. Ik vind zo’n goal minder erg dan wanneer je restverdediging totaal niet goed staat en je uit elkaar wordt gespeeld. Daar komt wel bij dat je altijd gefocust moet zijn op dat soort momenten.’

Chuba Akpom fungeerde voor rust als nummer tien en na rust als spits. Waar vind jij hem het best tot zijn recht komen?

‘Hij wisselde het af met Hlynsson, kwam soms ook op de rechtsbuitenpositie terecht en dat vond ik alles meevallen. Hij heeft in de afgelopen weken zijn waarde bewezen als doelpuntenmaker, maar ik was nog steeds niet van hem overtuigd. Ik vond wel dat hij een meerwaarde was voor Ajax, maar ik was er nog niet van overtuigd dat hij voor een voetballende impuls zou kunnen zorgen. Wat dat betreft beviel hij me goed en ik vond zelfs dat hij aan de bal een prima wedstrijd speelde, maar hij had eigenlijk vijf goals moeten maken. Bij de eerste goal staat hij op de goede plek en kopt hij hem goed binnen en de tweede goal was een blunder van de keeper. Daarna moet hij er nog drie maken en anders één van die ballen breed leggen op Gooijer. In de tweede helft zag je wel dat Akpom het meest gevaarlijk werd als hij in de spits stond. Ik vind hem dus het best tot zijn recht komen in de spits.’

Wat gaf uiteindelijk de doorslag tegen AEK Athene?

‘Uiteindelijk toch dat je tegen een hele matige ploeg speelde. Er vielen in de eerste helft al veel ruimtes aan de kant van AEK Athene. Tahirovic kwam daar vaak in te spelen, maar hij was de zwakste schakel van Ajax. Als je daar een controlerende middenvelder hebt staan die het spel versnelt, dan had je in de eerste helft al met 4-1 voorgestaan. Er lagen zó veel ruimtes aan die kant. Je speelde tegen een tegenstander die het achterin niet op orde had en een gebrekkige organisatie had. In aanvallend opzicht scoorden ze uit een standaardsituatie, maar verder zijn ze eigenlijk niet gevaarlijk geweest. Het is bij die club een compleet gebrek aan kwaliteit.’

Tot slot: Ajax is door in de Conference League. Wat verwacht je van dat toernooi?

‘Als arrogante Ajacied moet je eigenlijk zeggen: dan winnen we die maar en dan zijn we de eerste club ooit die alle competities heeft gewonnen. Maar dat is lastig te zeggen, want Ajax is een team dat nog steeds groeiende is. Je ziet dat er potentie in het team zit, maar hoe ver ze kunnen komen in zo’n competitie, hangt mede af van wie je loot. Je kunt Eintracht Frankfurt loten en dan heb je meteen een enorme zware tegenstander, maar je kunt ook een Slovan Bratislava loten en dan mag je ervan uitgaan dat je dat soort wedstrijden gaat winnen. Het kan buiten het financiële plaatje belangrijk zijn voor het zelfvertrouwen. Als jij op een gegeven moment in de halve finale van een Europese competitie staat, dan kan dat iets doen met een groep. Financieel moet Ajax een gat gaan dichten wegens de tegenvallende prestaties dit seizoen en dan helpt ieder beetje.’

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)
Bademba Barrie (X: @Bademba__Barrie | E-mail: b.barrie@ajaxshowtime.com)
Jesse ter Haar (X: @jesseterhaar | E-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)