Ajax verslaat AEK Athene en is na winterstop actief in Conference League

door Jon van Dam 5592

Ajax heeft de laatste groepswedstrijd in de Europa League met 3-1 gewonnen van AEK Athene. Zodoende is de ploeg van John van ’t Schip na de winterstop actief in de Conference League. Chuba Akpom (2x) en Kenneth Taylor bezorgden Ajax de zege.

Het publiek in de Johan Cruijff ArenA mocht al na vijf minuten juichen. Uit een corner van Kristian Hlynsson kopte Akpom knap raak. De feestvreugde was van korte duur, want in de elfde minuut kwam AEK Athene op gelijke hoogte. Oud-AZ’er Levi Garcia kopte uit een vrije trap binnen in de lange hoek. Daardoor waren de bezoekers ook wakker. Even later kregen ze nogmaals een mogelijkheid. Steven Zuber zijn schot kon knap gepakt worden door doelman Diant Ramaj.

Het spel golfde op en neer, mede doordat beide ploegen grossierden in balbezit. In de twintigste minuut kwam Ajax wederom op voorsprong. Jorrel Hato veroverde de bal, raakte hem daarna bijna kwijt en bracht vervolgens Taylor in stelling. De middenvelder schoot de bal hard en laag in de verre hoek: 2-1. Nadat de storm even was gaan liggen, was het Ajax dat na ruim een half uur spelen gevaarlijk werd. Carlos Forbs speelde Brian Brobbey aan in de zestien. De spits hield Domagoj Vida van zich af, maar kon net niet lekker op doel schieten. Keeper Georgios Athanasiadis bracht redding.

In de 37e minuut creëerde Ajax weer een mogelijkheid. Een afstandsschot van Akpom werd getoucheerd door een AEK-verdediger en vloog daardoor bijna binnen. In de slotfase van de eerste helft was het voornamelijk AEK Athene dat in balbezit was. De ploeg van Matias Almeyda speelde veel op de helft van Ajax, maar kreeg het niet voor mekaar om grote kansen bij elkaar te spelen. Nadat de drie minuten extra tijd erop zaten, floot arbiter Craig Pawson voor het einde van de eerste helft.

Akpom wederom belangrijk met tweede treffer

Van ’t Schip voerde na rust een wijziging door. Brobbey kon niet verder en werd vervangen door Ar’Jany Martha. Daardoor ging Akpom in de punt van de aanval spelen en kwam Martha op de rechtsbuiten-positie te staan. AEK Athene was in de eerste tien minuten van het tweede bedrijf veelvuldig in balbezit, terwijl Ajax er niet aan te pas kwam. In de 55e minuut snoepte Martha de bal af van Nordin Amrabat. De invaller zette vervolgens Akpom voor de keeper. De Engelsman nam de bal niet lekker mee, maar wist de bal toch onder keeper Athanasiadis te plaatsen: 3-1.

Na zo’n zeventig minuten spelen botste Devyne Rensch op keeper Ramaj. De rechtsback hield er klachten aan over, waardoor een wissel noodzakelijk was. Het was een debutant die Rensch verving, aangezien Tristan Gooijer binnen de lijnen kwam. Even daarvoor had Akpom Ajax op 4-1 kunnen schieten. De spits miste één op een met keeper Athanasiadis, terwijl hij in het vervolg op de paal mikte.

Akpom verzuimt hattrick te maken

Vijf minuten voor tijd kreeg Ajax weer een enorme kans om op een 4-1 voorsprong te komen. Akpom ging wederom op de keeper af, ditmaal met Gooijer naast hem. De spits ging echter voor de hattrick, en schoot recht op de AEK Athene-keeper af. De Grieken probeerden middels wissels nog een slotoffensief af te dwingen, maar het bracht Ajax niet in verlegenheid. In de 92e minuut stuurde Gooijer Akpom weg, maar keeper Athanasiadis wist te voorkomen dat de Engelsman een hattrick maakte.