NB: 'Taylor is echt van toegevoegde waarde voor dit Ajax'

door Wessel Kroon 291

Bron Ajax Showtime

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Ajax zet na moeizame tweede helft ook Sparta Rotterdam opzij. Ditmaal met jeugdwatcher Wessel Kroon. Lees hier zijn blik op de wedstrijd én praat mee!

Stelling: dat Ajax dit soort wedstrijden over de streep trekt, zegt veel over de mentaliteit die er onder John van 't Schip in de ploeg is gekomen.

'Daar ben ik het deels mee eens. Ik denk namelijk absoluut dat er een andere mentaliteit in de ploeg is gekomen sinds de aanstelling van Van 't Schip, maar ik denk niet dat Ajax deze wedstrijd daardoor heeft gewonnen. Door die mentaliteit win je namelijk wedstrijden waarin het echt heel erg spannend is en je eigenlijk wacht op een tegentreffer, maar dat was vandaag niet het geval. Ajax speelde in de tweede helft absoluut niet goed, maar ik heb nooit het idee gehad dat Sparta de gelijkmaker nog ging scoren. Daarom denk ik dat het niet veel met die mentaliteit te maken heeft.'

Wie was uiteindelijk jouw Man of the Match tegen Sparta?

'Dat is lastig te zeggen na twee compleet verschillende helften. Ik denk dat ik me gewoon aansluit bij de meeste Ajacieden en Brian Brobbey zeg. Hij is echt in vorm en wint wedstrijden voor Ajax. Hoe hij dat doelpunt maakt, dat is echt pure klasse. Hij is veel kalmer voor het doel dan voorheen. Jorrel Hato speelde ook een goede wedstrijd. Dat vinden we tegenwoordig allemaal maar normaal, maar hij is pas zeventien en het blijft ongekend. Daarnaast vond ik Kenneth Taylor en Steven Berghuis in de eerste helft goed spelen. De assist van Taylor op Brobbey was ook erg fraai. Vanwege de impact die Brobbey had, kies ik voor hem'

Van 't Schip koos ervoor om Ar'Jany Martha en Kristian Hlynsson in de basis te laten staan. Wat vond je van die beslissing en hoe vond je dat uitpakken?

'In het geval van Hlynsson vind ik dat een uitstekende keuze. Ik denk dat hij voor het huidige Ajax een enorme toevoeging is en snap de keuze van Van 't Schip voor hem dan ook volledig. Ik denk dat je in de eerste helft ook weer een aantal keer kon zien dat hij erg belangrijk is in de aanval. Hij is betrokken bij vrijwel iedere aanval en wordt zelf ook vaak gevaarlijk. Hij kreeg ook meerdere kansen. In het geval van Martha denk ik daar iets anders over. Ik vind het heel knap hoe hij zich de afgelopen weken heeft ontwikkeld en denk dat hij op dit moment de beste keuze op de linksbackpositie is. Echter denk ik dat Ajax wel moet streven naar een linksback die verdedigend minder kwetsbaar is, maar die hebben ze momenteel simpelweg niet'

Josip Šutalo keerde terug in de basis, waardoor Devyne Rensch naar rechtsback schoof. Hoe vond je hem daar spelen, ten opzichte van de laatste wedstrijden als centrale verdediger?

'Ik vond hem vandaag heel degelijk spelen. Ik heb hem op weinig fouten kunnen betrappen. In de tweede helft stond hij één keer te slapen bij een ingooi en liet hij zijn tegenstander lopen. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Verder vond ik hem in aanvallend opzicht positief opvallen. Hij koos regelmatig voor de aanval en werd zelf ook een aantal keer gevaarlijk. Dat is natuurlijk leuk om te zien. Hij scoorde zelfs bijna toen hij door niemand werd aangepakt en kon doordringen tot het strafschopgebied van Sparta.'

Wat maakte voor Ajax het verschil tegen Sparta Rotterdam?

'Uiteindelijk gewoon kwaliteit. Die tweede helft geeft een beetje een vervelende nasmaak aan deze wedstrijd, maar het had ook zomaar in de rust al 4-0 kunnen staan. De spelers van Sparta wisten in de eerste helft bij vlagen niet waar ze het zoeken moesten als Ajax aan een aanval begon. Dat maakt uiteindelijk wel gewoon het verschil. Ik heb in de eerste helft ook echt genoten van aanvallen met één keer raken.'

Ajax won, maar wist Sparta in de eigen ArenA niet echt te domineren. Waar lag dat aan?

'Dat beeld is een beetje ontstaan door de tweede helft, maar ik vind dus dat Ajax Sparta in de eerste helft bij vlagen van het kastje naar de muur speelde. De keerzijde is dat dat in de tweede helft natuurlijk absoluut niet zo was. Het leek wat gemakzuchtiger en lamlendiger in de tweede helft, alsof ze niet op zoek wilden naar die derde treffer. De snelheid was er ook een beetje uit. Ik vond de wissel van Banel voor Hlynsson ook een rare. Hlynsson speelde helemaal geen slechte wedstrijd en je gaat toch weer dingen omgooien met zo'n wissel. Ik denk dan ook dat die wissel niet goed uitpakte.'

Kenneth Taylor is de laatste weken bezig aan een opmars. Wat doet hij nu zoveel beter dan eerder dit seizoen?

'Ik ben altijd voorzichtig geweest met mijn kritiek op Taylor, omdat ik altijd het idee heb gehad dat hij echt wel goed genoeg is. Taylor is gewoon heel erg afhankelijk van het systeem en zijn rol daarin. Maurice Steijn zette hem ook weleens op 'zes' of 'tien', maar uiteindelijk is hij gewoon een 'acht'. Van 't Schip begrijpt dat en stelt hem daar ook op. Je ziet dat hij zich daar veel comfortabeler voelt en daardoor beter voetbalt. Het middenveld is ook veel meer in balans, waardoor Taylor wat meer vrijheid heeft. Op die manier denk ik dat Taylor echt van toegevoegde waarde voor dit Ajax is.'

De winterstop is in zicht en er wordt veel gesproken over transfers. Waar heeft dit Ajax het meest behoefte aan?

'Een leider. Het maakt niet eens uit op welke positie, maar gewoon een ervaren speler die het elftal bij de hand kan nemen. Ik denk dat het ideaal is om een ervaren speler voor de positie van controlerende middenvelder te halen, aangezien die positie ook nog best mager is bezet. Daarnaast zou ik graag een linksback zien die iets meer verdedigende kwaliteiten heeft dan de huidige linksbacks. Een rechtsbuiten is natuurlijk ook geen overbodige luxe. Als ik één naam moet noemen die ik graag naar Ajax zou willen zien komen: Christian Eriksen. Ik las geruchten dat hij weg zou mogen bij Manchester United en vind dat Ajax altijd een poging zou moeten wagen om hem te halen. Hij kan een stukje ervaring en creativiteit toevoegen.'

Wessel Kroon (Twitter: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)
Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: b.barrie@ajaxshowtime.com)

#ajaher: 'Brobbey speelde prima, maar het is goed als er een concurrent komt'
#excaja: 'Ajax moet de jongens die zich niet volledig op de club richting zo snel mogelijk van de hand doen'
#ludaja: 'Berghuis is de beste nummer tien die Ajax nu in de selectie heeft
#ajalud: 'Steijn moet op het middenveld kiezen voor Taylor óf Van den Boomen'
#foraja: 'We moeten accepteren dat Ajax op dit moment in een traject zit'
#tweaja: 'Steijn lijkt nog geen idee te hebben hoe hij Ajax wil laten spelen'
#ajaom: 'Ajax kan voortborduren op het middenveld na rust'
#ajafey: 'Het is wel erg makkelijk om de positie van Steijn nu zó ter discussie te stellen'