Ajax - AZ in cijfers: Ajax krijgt genoeg grote kansen, maar verzilvert ze niet

door Terrence Riepma 8

Bron AS

Ajax - AZ in cijfers: Ajax krijgt genoeg grote kansen, maar verzilvert ze niet

door Terrence Riepma 8

Bron AS

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Met deze keer: AZ verslaat Ajax in een lege Johan Cruijff ArenA met 1-2.

Hoewel de Amsterdammers een nederlaag moesten lijden, spreken de statistieken toch in het voordeel van Ajax. Zo was er 66 procent balbezit en waren er 23 schoten, waarvan acht op doel. AZ had 'slechts' 33 procent balbezit en vijf schoten, waarvan drie op doel. Bij Ajax ging één van de acht schoten op doel erin, bij AZ twee van de drie.

Ajax ging in ieder geval niet goed met zijn kansen om. Zo waren er vijf grote kansen en werden daar vier van gemist - twee daarvan door Sébastien Haller, de overige grote kansen werden gemist door Dusan Tadić en Davy Klaassen. AZ had twee grote kansen en deze werden omgezet in doelpunten. Qua passing was Ajax dan wel weer beter: er werden 670 passes gegeven (85 procent passzuiverheid), terwijl AZ bijna de helft minder gaf met 350 passes - goed voor een passzuiverheid van 70 procent.

Blind laat het aanvallend liggen

Daley Blind speelde volgens de statistieken in verdedigend opzicht zo slecht nog niet. Zo had de linksback drie onderscheppingen en twee tackles en werd hij nul keer voorbij gedribbeld door een tegenstander. Tevens won hij drie van zijn vier duels en ook nog drie van zijn vijf luchtduels. In balbezit leek Blind echter wat minder scherp.

De 31-jarige verloor immers 22 keer de bal. Daarnaast kwamen er 'slechts' 66 van zijn 82 passes aan, wat goed is voor een passzuiverheid van 80 procent. Dat is bijvoorbeeld lager dan tijdens het vorige Eredivisie-duel met Willem II (passzuiverheid ban 94 procent). Ook kwam er maar één van zijn drie voorzetten aan en bereikten vijf lange ballen een medespeler, terwijl hij het dubbele aantal lange ballen gaf.

Rensch komt niet in het stuk voor

Devyne Rensch stond aan de andere flank als verdediger opgesteld, omdat hij de geblesseerde Noussair Mazraoui verving. Verdedigend was de 18-jarige anoniem: ondanks twee tackles had hij geen enkele onderschepping. Van zijn drie duels won hij er weliswaar twee, maar al zijn vier luchtduels werden verloren. Wel verloor Rensch aanzienlijk minder de bal dan Blind, namelijk tien keer.

Dertig van zijn 38 passes kwamen aan bij een medespeler, wat goed is voor een passzuiverheid van 79 procent. Net als Blind gaf Rensch overigens geen enkele key pass. Daarnaast gaf de rechtsback geen enkele voorzet en kwamen slechts twee van zijn vijf lange ballen aan bij een ploeggenoot. Kortom: Rensch kwam vrijwel niet in het stuk voor.

Gravenberch komt wisselvallig voor de dag

Ryan Gravenberch deed het tegen AZ qua passing niet verkeerd. Met 57 van 63 passes die aankwamen, goed voor een passzuiverheid van 90 procent, doet de middenvelder het nog verdienstelijk. Daarna lijkt het allemaal wat minder te worden. Ondanks de hoge passzuiverheid gaf Gravenberch geen enkele key pass. Ook verloor hij vijftien keer balbezit. Dat geen enkele van zijn twee voorzetten aankwamen, zal daar een rol in hebben gespeeld.

Qua lange ballen deed de 19-jarige het dan beter: alle drie zijn lange ballen bereikten een medespeler. Toch viel Gravenberch in aanvallend én verdedigend opzicht lichtelijk tegen. Hij ging drie dribbels aan, maar slechts één daarvan slaagde. Daarnaast onderschepte Gravenberch geen enkele keer de bal. Wel maakte de Ajax-speler drie tackles. Ook werd hij twee maal voorbij gedribbeld door een tegenstander. Een wisselvallige dag voor de jonge middenvelder.

Tadić dirigeert spel van Ajax

Dusan Tadić leek dan weer wel zijn dag te hebben tegen AZ. De aanvoerder gaf de assist bij de gelijkmaker van Sébastien Haller. Naast de assist gaf de Serviër ook nog drie key passes en creëerde hij één grote kans. Toch kon Tadić scherper voor de dag komen met zijn passing. Zijn passzuiverheid was 76 procent en slechts drie van zijn zeventien voorzetten bereikten een medespeler. Al valt er ook wat voor te zeggen dat AZ compact speelde in de eigen zestien, waardoor het lastiger werd om een voorzet aan te laten komen.

Dribbelend had de 33-jarige statistisch gezien een redelijke wedstrijd. Hoewel hij maar twee dribbels aanging, slaagden ze wel allebei. In de duels was Tadić overigens zeer zuiver: drie van zijn vier duels op de grond slaagden en tegelijkertijd lukte het ook om twee van zijn twee luchtduels te winnen. Verdedigend kwam de aanvoerder van Ajax zelfs beter voor de dag dan bijvoorbeeld Gravenberch. Tadić had namelijk twee onderscheppingen en één tackle en werd bovendien geen enkele keer voorbij gespeeld door een tegenstander.

Berghuis sterk, maar kan stempel niet op de wedstrijd drukken

Steven Berghuis speelde over het algemeen een redelijke wedstrijd. De aanvallende middenvelder gaf één key pass, maar qua passzuiverheid leek het misschien toch nog iets beter te kunnen. 37 van zijn 47 passes kwamen aan, wat goed is voor een passzuiverheid van 79 procent. Van zijn drie voorzetten bereikte eentje een medespeler, terwijl geen van zijn twee lange ballen aankwamen. In totaal verloor hij dertien keer de bal.

In de duels was Berghuis goed bezig. Zowel op de grond als in de lucht won hij twee duels. De enige dribbel die hij aanging, slaagde ook. Daarnaast had de linkspoot ook een schot op doel, maar resulteerde dit niet in een doelpunt. Statistisch gezien dus geen slechte middag voor Berghuis, maar hij had waarschijnlijk zijn stempel nog meer op de wedstrijd kunnen drukken.

Klaassen valt geheel anoniem in

Davy Klaassen verving Edson Álvarez in de 58e minuut van de wedstrijd om aanvallend waar mogelijk wat te kunnen bewerkstelligen. Dat plan verliep volgens de statistieken echter niet helemaal naar wens. De middenvelder had geen key passes, gaf geen voorzetten en gaf slechts één lange bal - die wel aankwam bij een medespeler. Ook ging hij geen dribbels aan en miste hij één grote kans op doel.

In de duels kwam Klaassen ook vrijwel niet voor. Hij ging überhaupt geen duel aan op de grond en zijn enige luchtduel verloor hij. Verdedigend was het sowieso geen al te beste dag van de 28-jarige. Hij had geen onderscheppingen en/of tackles, maar werd tegelijkertijd geen enkele keer voorbij gespeeld door een tegenstander. Klaassen bracht in ieder geval niet waar Erik ten Hag waarschijnlijk op had gehoopt.

Terrence Riepma (Twitter: @TerrenceRiepma | e-mail: t.riepma@valkeringmedia.nl)

Wie was jouw Man van de Wedstrijd tegen AZ?

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.