Acht Ajacieden in Oranje: Rensch, Taylor, Klaassen en Pasveer moeten zich bewijzen

door NielsOpdam 7

Acht Ajacieden in Oranje: Rensch, Taylor, Klaassen en Pasveer moeten zich bewijzen

door NielsOpdam 7

Laatst geüpdatet

Ajax levert deze week maar liefst acht spelers af aan het Nederlands elftal. Het is lang geleden dat de Amsterdamse club zo veel spelers afstond aan het nationale elftal. Met Remko Pasveer en Kenneth Taylor zijn er ook twee nieuwe Ajax-gezichten in de Oranje-selectie. Wat zijn de kansen van alle Ajacieden bij het Nederlands elftal?

Bondscoach Louis van Gaal heeft naast Pasveer en Taylor ook Daley Blind, Davy Klaassen, Steven Berghuis, Steven Bergwijn, Devyne Rensch en Jurriën Timber opgeroepen. Daarmee bestaat de Oranje-selectie voor één derde uit Ajax-spelers. Het Nederlands elftal speelt twee wedstrijden in de Nations League. Donderdagavond gaat Oranje op bezoek bij Polen en zondagavond is België de tegenstander in de Johan Cruijff ArenA.

Steven Berghuis

Steven Berghuis begon dit seizoen acht van de tien keer in de basisopstelling bij Ajax. Hij gaf drie assists en scoorde drie doelpunten. Bij Ajax speelt Berghuis voornamelijk als middenvelder en dat komt goed uit. Bij Oranje gebruikt Van Gaal hem namelijk ook in die linie. Tijdens de vorige interlandperiode in juni begon Berghuis - tijdens de belangrijke wedstrijden tegen Polen en België - op het middenveld. De Oranje-international maakte destijds een goede indruk als middenvelder.

De Ajacied is één van de vaste gezichten in de selectie van het Nederlands elftal. Van Gaal weet zo wat Berghuis kan en weet ook wat hij aan hem heeft. Toch moet de middenvelder uiteraard wel blijven 'leveren', zoals Van Gaal dat noemt. Als Berghuis niet geblesseerd raakt, blijft leveren én in Amsterdam geregeld blijft spelen, dan lijkt hij wel zeker van een plek in de WK-selectie van Oranje.

Steven Bergwijn

Steven Bergwijn begon dit seizoen tot nu toe iedere wedstrijd in de basisopstelling van Ajax. In tien officiële duels scoorde de aanvaller acht doelpunten. Vorig seizoen zat Bergwijn vaak op de bank bij Tottenham Hotspur, maar leverde hij wel in het Nederlands elftal. De 24-jarige aanvaller scoorde de 1-0 tijdens de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. Hiermee had de huidige Ajacied een groot aandeel in de uiteindelijke plaatsing voor het toernooi in Qatar.

Momenteel is Bergwijn wél een basisspeler bij zijn club en is hij in goeden doen. Tijdens deze interlandperiode zal de Ajacied naar alle waarschijnlijkheid weer het spitsenduo vormen met Memphis Depay. Doordat Bergwijn nu basisspeler is bij Ajax én hij Oranje naar het WK heeft geschoten, lijkt een plek in de WK-selectie een vanzelfsprekendheid.

Daley Blind

Daley Blind heeft, net als Bergwijn, alle wedstrijden gespeeld bij Ajax. Tijdens de eerste tien wedstrijden van dit seizoen speelde de ervaren Ajacied zeven keer als linksachter, twee keer als centrale verdediger en één keer als verdedigende middenvelder. Sinds de komst van Calvin Bassey in het elftal speelt Blind als linksachter bij Ajax.

In het Nederlands elftal lijkt hij zich ook te moeten richten op die positie, maar dan in een systeem met vijf verdedigers. Van Gaal kiest tot nu toe altijd voor Blind in de basisopstelling en dat zal tijdens deze interlandperiode hoogstwaarschijnlijk niet anders zijn. Dat Blind meegaat naar Qatar lijkt dan ook een formaliteit. De Ajax-verdediger speelt altijd in de belangrijke wedstrijden van Oranje, is reserveaanvoerder van de ploeg én staat er goed op bij de bondscoach.

Davy Klaassen

Davy Klaassen zit op dit moment in een mindere periode bij Ajax. De middenvelder mocht dit seizoen twee keer in de basisopstelling beginnen. De Ajacied scoorde wel één keer en gaf daarnaast een assist. Tijdens de vorige interlandperiode begon Klaassen tijdens de twee belangrijke wedstrijden tegen België en Polen in de basisopstelling. Destijds scoorde hij de belangrijke aansluitingstreffer (1-2) tegen de tegenstander van donderdagavond, Polen.

Dat Klaassen het bij Ajax vooral met invalbeurten moet doen, is niet goed voor zijn positie in Oranje. Tot nu toe koos Van Gaal voor een middenveld met Frenkie de Jong, Klaassen en Berghuis. Tijdens de huidige interlandperiode is de grote vraag dan ook: wat gaat Van Gaal doen nu Klaassen weinig speelt bij Ajax? Krijgt de middenvelder een basisplaats in Oranje, omdat hij in het verleden geleverd heeft? Of moet Klaassen genoegen nemen met een plek op de bank? Na deze interlandperiode is er dan ook meer te zeggen over de WK-kansen van Klaassen. Als de Ajacied deze week levert, dan lijkt hij er goed op te staan richting het WK.

Remko Pasveer

Remko Pasveer is 38 jaar en maakt zijn debuut in de selectie van het Nederlands elftal. De Ajax-doelman verkeert in goede vorm en was tijdens de uitwedstrijden tegen Liverpool en AZ de uitblinker aan de kant van de Amsterdammers. Naast Pasveer zijn ook Jasper Cillessen, Andries Noppert en Mark Flekken opgeroepen door de bondscoach. Van deze vier keepers heeft Pasveer overduidelijk de meeste ervaring en daarnaast keept hij ook als enige op het hoogste niveau, in de Champions League.

De Ajax-goalie kan zich deze week bewijzen aan Van Gaal. 'Dit is de laatste week dat ik kennis kan maken met bijvoorbeeld Remko Pasveer. Pasveer doet het goed en deed het vorig jaar ook goed, al kreeg hij toen een blessure. Daardoor kon ik hem niet selecteren. Nu kan ik hem nog één keer selecteren en hem leren kennen. Mijn keuze kan ik dan weloverwogen maken’, vertelde de bondscoach afgelopen zondag bij Humberto. Voor Pasveer is deze week belangrijk. Hij kan indruk maken en een gooi doen naar een plekje in de WK-selectie, want op keepersvlak liggen er zeker kansen bij Oranje.

Devyne Rensch

Devyne Rensch is na het vertrek van Noussair Mazraoui de vaste rechtsback van Ajax. Hij begon tien keer in de basisopstelling, scoorde al twee keer en gaf één assist. In november 2021 zat Rensch voor de laatste keer bij het grote Oranje, maar nu hij bij Ajax een basisspeler is, mag hij zich weer melden bij de ploeg van Van Gaal.

Bij Ajax wisselt de rechtsachter goede momenten af met slechte momenten. Toch is de huidige bondscoach een fan van Rensch. Vorig jaar speelde de Ajacied weinig in het eerste elftal, maar toch riep Van Gaal hem op. 'Hij speelde wel in Jong Ajax en Jong Oranje. Ik vind hem een groot talent', vertelde de bondscoach destijds. Tijdens deze interlandperiode kan de rechtsachter voor de laatste keer laten zien waarom Van Gaal hem mee moet nemen naar Qatar. Ook voor Rensch is deze interlandperiode dus zeer belangrijk.

Kenneth Taylor

Waar Pasveer op zijn 38ste debuteert in de Oranje-selectie, doet Kenneth Taylor dat op zijn twintigste. Na het vertrek van Ryan Gravenberch is Taylor bijna geruisloos de Ajax-basis ingeslopen. Van de tien officiële wedstrijden begon de middenvelder negen keer in de basisopstelling. Alfred Schreuder heeft veel vertrouwen in Taylor en de Ajacied betaalt dat terug. De Ajax-middenvelder scoorde dit seizoen al drie keer en gaf twee assists.

Als basisspeler van Ajax val je al snel op bij de bondscoach van het Nederlands elftal. Vandaar heeft Van Gaal de middenvelder opgeroepen, want voor Taylor geldt hetzelfde als voor Pasveer. Het is de laatste keer dat de bondscoach kennis kan maken met het Ajax-talent, voordat in november het WK begint. Ook Taylor moet zich deze week dus bewijzen voor een plekje in de WK-selectie.

Jurriën Timber

Tot slot is daar de laatste Ajacied in de selectie van het Nederlands elftal: Jurriën Timber. Hij heeft tot nu toe ook alle wedstrijden meegespeeld bij Ajax. De centrale verdediger speelde zeven keer zelfs de volle negentig minuten mee. Bij Oranje wordt Timber gezien als één van de drie centrale verdedigers. Tegen België en Polen speelde de Ajax-verdediger al als rechter centrale verdediger.

Dat Timber een plekje in de WK-selectie bemachtigt, ligt in de lijn der verwachting. De Ajacied lijkt nu ook op pole position te liggen voor een basisplaats tijdens het toernooi. Zijn concurrenten Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij spelen niet altijd bij hun clubs en áls ze spelen, is dat lang niet altijd overtuigend. Een plekje in de WK-selectie lijkt wel zeker voor Timber en een basisplaats in Qatar lonkt voor de Ajacied.

Niels Opdam (email: n.opdam@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Oranje wint van Polen?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.