Swart is trotse 'opa': 'Waren zes clubs met interesse'

BartVeenstra, 02-09-2020 om 18:35, 35235 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Sjaak Swart is ontzettend trots dat Donny van de Beek vanaf komend seizoen voor een grote club als Manchester United speelt. De middenvelder tekent heeft voor vijf jaar getekend bij de Engelse topclub.

'Manchester United is zeker een juiste keuze. Er waren meer clubs met interesse, zoals Real Madrid, FC Barcelona, Juventus en Arsenal. Het waren er in totaal zes, maar vanwege het coronavirus is het allemaal uitgelopen', zegt Swart tegenover Ajax Showtime. 'In maart was het al een vaste zaak dat hij naar Madrid zou gaan, maar vanwege het virus is dat allemaal uitgesteld. Clubs hebben geen inkomsten en ze konden ook geen spelers verkopen. Uiteindelijk heeft Manchester United doorgezet en dat is natuurlijk ook een hele mooie club. Voorheen was dat ook een kampioensclub en daar willen ze nu weer naartoe bouwen.'

Swart noemde even de naam van Arsenal en een transfer naar de Londense club had zijn schoonvader Dennis Bergkamp - die bij Arsenal een legende is - waarschijnlijk prachtig gevonden. 'Ja, ze wilden hem heel graag hebben, maar ze konden nu net niet aan de centjes komen voor een transfer. Zelfs de grootste clubs hebben moeite. Arsenal is een mooie club, maar Manchester United wordt ook zeker een interessant avontuur.'

Van de Beek speelde ruim tweehonderd wedstrijden voor Ajax. Dat hij nu naar Manchester United vertrekt, vindt Swart dan ook mooi. 'Het is een mooi vooruitzicht, een stapje hoger. Als hij zijn carrière afmaakt, moet hij terugkomen bij Ajax. Dat is het mooiste', vervolgt Swart, die blij is met het transferbedrag dat Van de Beek oplevert. 'Hij heeft geen dubbeltje gekost. Ik weet niet hoeveel het bedrag is (in de media wordt gesproken over een bedrag van 45 miljoen euro inclusief bonussen, red.), maar het is een mooi bedrag. En dat het nu rond is, is mooi. Nu weet hij het en kan hij met Oranje mee, pikt hij nog een deel van de voorbereiding in Engeland mee en dan is hij er klaar voor.'

'Ik ben toch een beetje een opa van hem, hè'

Tegenwoordig doet Van de Beek - die opgroeide in Nijkerkerveen - het niet meer, maar in de afgelopen jaren bleef hij geregeld bij Swart slapen. 'Vroeger was er rond Muiden veel te doen. Dan stond je een uur tot anderhalf uur in de file. Dan moet je haast om 06.00 uur op om rond 09.00 uur bij Ajax te zijn. Ja, dat was een leuke tijd', zegt Swart.

Swart kent de familie Van de Beek goed, zo vertelt hij. 'Het zijn erg leuke mensen en ze zijn heel enthousiast over Donny. Ze gaan elke wedstrijd mee, dat is geweldig. Als je ouders mee gaan, is dat geweldig. Ik heb dat zelf ook gehad. Mijn vader en mijn vrouw Andrea nam ik overal mee naartoe, dat is mooi', aldus Mister Ajax, die van plan is Van de Beek in Engeland op te zoeken. 'Ik ga er zeker naartoe. Die wedstrijden zijn tegenwoordig allemaal op tv, maar ik zal er heus wel een aantal keer naartoe gaan. Ik ben toch een beetje een opa van hem, hè.'

Dat Ajax Van de Beek gaat missen, is een zekerheid. 'Zeker in de beginperiode. Maar je weet ook: goede spelers moeten op een gegeven moment vervangen worden. Dan komt er toch weer wat anders, zo gaat het altijd in het voetbal. Maar ze gaan hem sowieso missen. Hij heeft kwaliteiten die niet zoveel spelers hebben. Hij heeft het loopvermogen en hij heeft kwaliteit om op het juiste moment in het strafschopgebied te komen. Dat is een specialiteit van hem. Plus hij kan heel goed voetballen. Zijn aannames zijn goed, hij is goed in het één keer raken en hij is goed in de duels.'

Alle eigenschappen voor de Premier League

Kortom, Van de Beek heeft alle eigenschappen voor de Premier League. 'Vroeger gingen Arnold Mühren en Frans Thijssen naar Engeland. Dat waren technische spelers. Ze roepen over Engeland vaak dat de beuk erin gaat, maar als je technisch bent, kun je juist goed spelen in Engeland. Ze spelen in een enorm hoog tempo, maar als je technisch bent, haal je dat tempo eruit.'

Het is tot slot de vraag of Ajax nog een vervanger moet halen voor Van de Beek. Swart heeft liever dat Ajax zich op een andere positie versterkt. 'Ik zie graag nog een goede, lange verdediger komen. Die moeten wij hebben. Wij krijgen veel goals tegen waarbij voorzetten vanaf de zijkant worden ingekopt. Dat is een probleem bij Ajax. Een vrije trap vanaf de zijkant is levensgevaarlijk. Het is jammer dat Daley (Blind, red.) er nu even niet is. Hij praat en zet het neer, dat hebben we nu niet. Dat is wel belangrijk.'

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
LeslyDeSa
Wanneer tekent 'ie? Iedereen die er al over praat maar nog geen officieel bericht gezien.
0 0
WillyBrokamp
Ja nu weten we het wel
0 0
MarcelvTol1971
Mooie club en ik hoop voor van de Beek dat ie gaat slagen tussen deze concurrentie. Ik denk dat het ietwat te hoog gegrepen is, maar hoop dat ik het verkeerd zie.
0 0
Sterspeler
Tja ik kijk hier toch met een dubbel gevoel naar.
Echte Ajacied. Belangrijk voor ons. Maar daar tegenover had hij zijn hond (lees: zaakwaarnemer) niet aan de lijn toen hij op de bank zat. Ook is hij weinig waard als de rest van het team niet op hem is afgesteld. Hij staat geregeld te diep en wilde bediend worden, terwijl dat niet zijn rol was. Ook als hij een linie naar achteren geschoven werd. Wat dat betreft is hij goed geworden, maar hij is niet het type voetballer geworden dat ik in de eerste instantie dacht toen ik hem in de A1 zag spelen.

Anyway. Ik hoop dat hij slaagt en ooit nog terugkomt als een betere speler dan nu.
2 0
MankeNelis
Het is nergens op gebaseerd maar ik heb het gevoel dat die buikschuiver nog met een verrassing komt. Verdedigend mag er wel wat bij.
0 0
Jordaanwals
Een kleine jodeljongen lijkt me wel wat.
1 0
Duif63
Zoveel clubs met interesse en dan verkoopt Overmars hem zonder te onderhandelen en accepteert het eerste bod van United. Althans volgens voetbalprimeur. Wel heel vreemd als het waar is. Had ze lekker tegen elkaar op laten bieden.
2 0
FUBAR
Allemaal interesse maar geen geld. Hoe wil je ze dan tegen elkaar op laten bieden?
1 -1
Ajax114
Ho ho niet te veel kritiek op het beleid van Overmars he, daar houden de mensen niet van hier :-)
1 -2
pieke
Zelfs Magallan is nu geen miskoop meer.
0 0
Henkjanklaas
Zinnige tekst van Sjaak zeker mbt kopsterke verdedigers en verdedigende middenvelders. Wanneer gaat overmars hierop acteren ?
3 0
Ajax114
Tja hopelijk gaan we gelijk onderuit tegen Sparta net als toen tegen Rostov (onder druk van media gingen ze toch maar Ziyech halen) zodat we toch nog een topper erbij halen. Het seizoen ingaan met deze selectie is vragen om grote problemen.
1 0
foensai
Wtf vriend doe fff... "hopen op verlies van je club" bizar. Ajax is in mijn ogen goed bezig. Ruimen nu op wat niet past bij de club kijken hoe het gaat met Blind gaat dat goed heeft "de jeugd de toekomst" .. dat is Ajax.
2 0
036AFCA97
Denk dat de wisselende temperatuur buiten zijn tol eist.
0 0
VoorOnzePloeg
Niet vrees ik
1 0
ajaxrulesz
Vd Beke kan niet meer voornamelijk teren op zijn sterke fysiek. In de Nl competitie hoewel deze al fysiek sterk is, maar donny desondanks nog een voorsprong had die zal hij niet meer zo hebben in engeland. Hij zal meer inventiever en verrassender moeten worden in ze spel. Donny ik hoop dat hij slaagt bij united.!
0 -7
Ajax27
De eeuwige trol hier op AS. Alleen maar negatieve berichten over alles wat met Ajax heeft te maken. Alstublieft AS, verwijder deze gast en blokkeer z'n IP-adres.
0 -2
DeWijsneus
Mooie vent ook meneer Sjaak. Leuke combinatie zo met Donny.
2 -1
Mikee
Tja, liever MUFC dan PSG, real of de spurs..
5 -3